Ενεργό εισαγγελικό ενδιαφέρον από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά υπήρξε για τον εφοπλιστή Μάρκο Λεμό κατά την περίοδο που η Αστυνομία αναζητούσε τους δράστες και τους αυτουργούς της δολοφονίας της Χριστίνας Κλουτσινιώτη, συζύγου του επίσης δολοφονηθέντος -αργότερα- επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη.
Tου ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ
Εισαγγελική έρευνα για την εγκατάλειψη του πληρώματος του «Angelic Power» και επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ στη διαχειρίστρια εταιρεία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Απριλίου 2021, σε συνάντηση του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη με εκπροσώπους της Ένωσης Ναυτικών (ΠΕΝΕΝ), δόθηκε η διαβεβαίωση ότι είχε σταλεί ήδη στη ∆ικαιοσύνη η πολύκροτη υπόθεση με το πλοίο «Angelic Power», ιδιοκτησίας Μάρκου Λεμού, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί επί 15 μήνες στη ράδα της Γκουϊσάν της Κίνας και τα 22 μέλη του πληρώματος (9 Έλληνες) παρέμεναν «όμηροι» των οικονομικών διαφορών της πλοιοκτήτριας με τον ναυλωτή του βαποριού.
Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, οι λιμενικές Αρχές έχουν επιβάλει και πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ στη διαχειρίστρια εταιρεία, το οποίο «δεν έχει ξεκινήσει να αποδίδεται». Άγνωστες όμως παραμένουν οι συνθήκες διακανονισμού για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, το απόγευμα της 29ης Απριλίου, αφού πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών, το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Κίνας είχε καταλογίσει κυρώσεις στην εταιρεία οι οποίες μπορούσαν να αρθούν μόνο με την καταβολή του επιδικασθέντος τιμήματος.
Οι συντονισμένες προσπάθειες των υπουργών Ν. ∆ένδια (Εξωτερικών), Μ. Βαρβιτσιώτη (αν. Εξωτερικών), Γ. Πλακιωτάκη (Ναυτιλίας) και παραγόντων των υπηρεσιών ασφαλείας απέφεραν μεν αποτελέσματα, αλλά δεν εξηγήθηκε με ποιο τρόπο στήθηκε τέτοια «γέφυρα».
Η μήνυση
Η περίπτωση, συνεπώς, του Λεμού απασχολούσε έντονα και τη ∆ικαιοσύνη και την πολιτική ηγεσία των υπ. Ναυτιλίας και Εξωτερικών και φυσικά την ΕΛ.ΑΣ., καθώς ο Ντίμης Κορφιάτης σε μήνυσή του είχε κατονομάσει τον σωματοφύλακα του εφοπλιστή ως δολοφόνο της γυναίκας του. Η Κλουτσινιώτη εκτελέστηκε εν ψυχρώ στη Ζάκυνθο το πρωί της 9ης Ιουνίου 2020, ο Κορφιάτης υπέβαλε τη μήνυση στις 21 ∆εκεμβρίου 2020 και στις 7 Μαΐου 2021 έπεφτε νεκρός δεχόμενος καταιγισμό πυρών έξω από λογιστικό γραφείο της πρωτεύουσας του νησιού. Στην έγκλησή του, όπου ζητούσε από την Αστυνομία να ενεργήσει τάχιστα, έγραφε μεταξύ άλλων: «Ο εκτελεστής εργάζεται στον εφοπλιστή ως μέλος του προσωπικού ασφαλείας και όλα τα μέσα μεταφοράς των δραστών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, όπως το αυτοκίνητο και το φουσκωτό σκάφος, είναι ιδιοκτησίας του.
Το εν λόγω σκάφος μεταφέρθηκε την 5η Ιουνίου του έτους 2020 στη Σκαφιδιά Ηλείας, με σημείο εκκίνησης την οικία του εφοπλιστή στο Ψυχικό, με τρέιλερ και με θωρακισμένο όχημα αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes G, που κατέληξε στη Σκαφιδιά Ηλείας». Κι ακολούθως τόνιζε για τη συμμετοχή του εφοπλιστή: «Από το έτος 2017 το θωρακισμένο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, μάρκας Mercedes G, χρησιμοποιήθηκε από τον εκτελεστή και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των δικαστηρίων που είχα στην Πάτρα με τα γνωστά αδέλφια της Ζακύνθου, οι οποίοι είναι και φίλοι του. Θεωρώ δεδομένο ότι ο ίδιος παραχώρησε τα μέσα μετάβασης και διαφυγής των δραστών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων για το σχέδιο».
Συλλήψεις
Έναν μήνα μετά την εκτέλεση Κορφιάτη, οι αστυνομικοί εξέδωσαν 8 εντάλματα για τους αυτουργούς της δολοφονίας της συζύγου του. Εκείνες τις μέρες μάλιστα ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, είχε ταξιδέψει στη Ζάκυνθο με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχ. Καραμαλάκη για το… αναγκαίο επικοινωνιακό σόου. Το βράδυ της 8ης Ιουνίου 2021 εκδίδεται ένταλμα εις βάρος του Λεμού τον οποίο αναζητούν επί δύο εβδομάδες στην Αθήνα, στο Ψυχικό, στην εταιρεία του, σε εξοχικά του κ.τ.λ., ωστόσο δεν τον βρίσκουν.
Τη λύση την έδωσε ο ίδιος που παρουσιάστηκε αυθόρμητα με τον δικηγόρο του Αλ. Κούγια και έπειτα από πολύωρη απολογία αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.
Ο εφοπλιστής φέρεται ότι είχε παραχωρήσει το φουσκωτό σκάφος του στο σωματοφύλακά του και διευθυντή σε μία από τις εταιρείες του (!), ο οποίος το χρησιμοποίησε για τη διαφυγή των εκτελεστών μετά τη δολοφονική επίθεση. Από τους 8 συνολικά συλληφθέντες προφυλακίστηκαν οι 4, ήτοι ο 39χρονος στενός συνεργάτης του εφοπλιστή, ο 38χρονος που οδηγούσε τη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στο καρτέρι θανάτου, ο 37χρονος οδηγός του σκάφους που μετέφερε τους δράστες από τη Ζάκυνθο στον Πύργο και η 27χρονη που ήταν τα «μάτια» της συμμορίας, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις κινήσεις, το πρόγραμμα και τις διαδρομές του άτυχου ξενοδόχου. Ο εφοπλιστής εμφανίστηκε μόνος του στις δικαστικές Αρχές της Ζακύνθου και μετά την απολογία του, στην οποία αρνήθηκε τα πάντα, αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί