Κατέπεσε η ασκηθείσα δίωξη σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του εισαγγελέως Εφετών, Γιώργου Οικονόμου, κατέρριψε τον “μύθο της Βιέννης” βάσει του οποίου ο κ. Αγγελής φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από τους Αμερικανούς το οποίο περιείχε πληροφορίες για τον τραπεζικό λογαριασμό υιού πρώην υπουργού στο εξωτερικό!
του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι στην εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι “ουδέποτε παραδόθηκε στους Έλληνες Εισαγγελείς οιοδήποτε έγγραφο ή ηλεκτρονικό αποτύπωμα – στικάκι το οποίο να περιείχε τα προαναφερθέντα στοιχεία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η ίδια η Ε. Τουλουπάκη”. Παράλληλα ο αρμόδιος εισαγγελέας επεσήμανε ότι “δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο μεταξύ των παρευρισκομένων, ουδεμία οξύτητά παρά μόνον ανταλλάχτηκαν απόψεις. Ο κ. Αγγελής έκανε γνωστή στους παρευρισκόμενους την υπηρεσιακή και νομική του θέση ότι τα στοιχεία των Αμερικανικών αρχών θα πρέπει να διαβιβαστούν στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Δικαστικής Συνεργασίας και Συνδρομής (Eurojust)”.
Τόσο το δικαστικό συμβούλιο όσο και η η εισαγγελική πρόταση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουδέποτε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη και απαγόρευσε να ληφθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία: “Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα γνωστοποίησε τις θέσεις του υπηρεσιακά στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκφράζοντας και την διαφωνία του για την τακτική και στρατηγική που ακολουθούν στην υπόθεση NOVARTIS οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο κατηγορούμενος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου I. Αγγελής κινήθηκε με την θεσμική του ιδιότητα του επόπτη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακόν του καθήκον. Ουδέποτε αρνήθηκε την συνεργασία με τις Αμερικανικές αρχές απλά είχε την δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί ε βάση συνεργασίας με την Eurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν, στικάκι δε ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερον δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 του ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο Εισαγγελικό λειτουργό. Επιπλέον θα πρέπει να τονισθεί πως η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικών της ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου I. Αγγελή και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα εξ ίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας ή της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης Δικαστικού Απορρήτου και της αθέμιτης αντιγραφής στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με δόλο και σκοπό βλάβης της υπηρεσίας και του κράτους για το αδίκημα που περιγράφηκε».
Σημειώνεται ότι η δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, μετά από μήνυση την οποία είχε υποβάλλει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών είχε θέσει στο αρχείο την μήνυση για πέντε αδικήματα και έκρινε ότι ο κ. Αγγελής έπρεπε να διωχθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
- Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο ανανεωμένο eReportaz