Πλαστές ταυτότητες: Ο… εγκέφαλος του κυκλώματος και η «εξαφανισμένη» κόρη

(Ξένη Δημοσίευση) Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR
  • • Ο φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης με τις πλαστές ταυτότητες Δ. Ες και το θρίλερ με το παιδί του
  • • Οι συνομιλίες με την υπάλληλο του ληξιαρχείου και οι σχέσεις του με τον διοικητή του ΑΤ Ασπροπύργου
  • • Το modus operandi και οι «πελάτες»

Πλαστές ταυτότητες: Ένας παλιός γνώριμος των Αρχών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία την οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ο λόγος για τον Δ. Ε., έναν άνδρα με πλούσιο ποινικό παρελθόν καθώς είχε κατηγορηθεί για απόπειρα κλοπής, απάτη, νομοθεσία περί επιταγών, ενώ το 2019 είχε συλληφθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Ο 60χρονος άνδρας φέρεται ως ο επικεφαλής ενός καλοστημένου δικτύου το οποίο αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες και έγγραφα για να εξυπηρετεί τους «πελάτες» (σκληρούς ποινικούς, εμπόρους ναρκωτικών και κοπέλες που δούλευαν σε νυχτερινά μαγαζιά), από τους οποίους έπαιρνε 30.000 με 35.000 ευρώ προκειμένου να τους εκδώσει πλαστή ταυτότητα ή διαβατήριο.


Συνομιλίες

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες προκύπτει ότι η μισή «ταρίφα» κατέληγε στους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν τη «βρώμικη δουλειά» ελέγχοντας μέσω των ειδικών εφαρμογών της ΕΛ.ΑΣ. το ποινικό παρελθόν των ανθρώπων, τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούσαν προκειμένου να «βαπτίσουν» και να «ασπρίσουν» σκληρούς ποινικούς κατηγορουμένους ακόμη και για ανθρωποκτονία αλλά και εμπόρους ναρκωτικών.

Από την πλευρά του ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης αρνείται τον ρόλο που του αποδίδεται. Μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Βούλας Δημητριάδου, δηλώνει στην «Μ» ότι δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να γνωρίζει το ποινικό παρελθόν προσώπων στα οποία έκανε εξυπηρετήσεις. Μάλιστα επικαλείται και λόγους υγείας, αφού φέρεται να είχε υποστεί εγκεφαλικό κατά το παρελθόν, και γι’ αυτό ζήτησε νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο, Δευτέρα.

Ο «ατσίδας» και η «εξαφάνιση»

Στη δικογραφία ο Δ.Ε. εμφανίζεται ως ο «ατσίδας», ο άνθρωπος ο οποίος διηύθυνε μαεστρικά τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση η οποία φέρεται να λειτουργούσε από το 2013 και να είχε κέρδη περισσότερα από 5.000.000 ευρώ. Υπό άλλο ρόλο είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το πανελλήνιο, καθώς είχε συγκλονίσει με παρουσία του στα τηλεοπτικά κανάλια με την υπόθεση εξαφάνισης της κόρης του.

 

 

Περίπου στις 22.00, η κοπέλα πήγε με τον πατέρα της στο νοσοκομείο, καθώς πονούσε πολύ το στομάχι της. Το κορίτσι άφησε την τσάντα με τα προσωπικά της στοιχεία στην υποδοχή και πήγε στην τουαλέτα. Ο πατέρας της κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι η κόρη του δεν ήταν στην τουαλέτα κι άρχισε να την αναζητά. Οδηγοί ταξί που βρίσκονταν απέξω είπαν ότι μια κοπέλα με παρόμοια χαρακτηριστικά είχε πάρει μια κούρσα με προορισμό το κέντρο της Αθήνας. Για δύο ώρες ο πατέρας της περίμενε εκεί, μήπως ο οδηγός ταξί που πήρε την κοπέλα επέστρεφε και τον συναντούσε. Όντως έτσι έγινε. Ο ταξιτζής του είπε ότι άφησε το κορίτσι σε συγκεκριμένο σημείο, επί της οδού Αχαρνών. Γνωρίζοντας ότι η κόρη του δεν είχε μαζί της χρήματα, ο πατέρας τον ρώτησε πώς πληρώθηκε. Εκείνος απάντησε ότι όντως η κοπέλα δεν είχε χρήματα κι ότι σταμάτησαν σε ένα ψιλικατζίδικο, εκείνη κάπου τηλεφώνησε και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος βγήκε να πληρώσει ο ίδιος.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε για τις πλαστές ταυτότητες προέκυψε όχι μόνο η εμπλοκή του Δ.Ε. αλλά και του θετού γιου του, Κ.Κ., ο οποίος επίσης κατηγορείται. Στον φερόμενο εγκέφαλο «απευθύνονταν είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων προσώπων άτομα τα οποία ήθελαν να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως, εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη τού πρότεινε τρόπους κτήσης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν…».

Μερίδες

Έπειτα ο Δ.Ε. φέρεται να εντόπιζε τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες μέσω δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε σε αστυνομικούς να εξακριβώσουν εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας που προορίζονταν για τον «πελάτη». Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι ο «εγκέφαλος» εμφανιζόταν και έξω από Αστυνομικά Τμήματα όπου λάμβανε χώρα η παράνομη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, στις 26 Μαρτίου 2021 βρέθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας όταν εκδόθηκε ταυτότητα σε μια αλλοδαπή και την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έξω από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής.

Διάλογοι

Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της «Μ» προκύπτουν συνομιλίες του φερόμενου «εγκεφάλου» με άλλα μέλη της οργάνωσης αλλά και με την Ε.Μ., υπάλληλο ληξιαρχείου στις Αχαρνές, η οποία εξέδιδε πιστοποιητικά ατόμων στα οποία λίγες ημέρες αργότερα εκδίδονταν πλαστές ταυτότητες.

Ενδεικτική είναι η συνομιλία που έλαβε χώρα στις 8.9.2021:

Υπάλληλος: Κατάλαβα. Του… πήρα οικογενειακή
Εγκέφαλος: Ωραία
Υπάλληλος: Πότε θα το πάρεις;
Εγκέφαλος: Μετά από μισή ώρα μπορώ; Γίνεται; Οκτώ;
Υπάλληλος: Ναι, ναι. Κατάλαβα. Εντάξει, έγινε…

Σε άλλη συνομιλία η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8.4.2021 μεταξύ του Δ.Ε. και μιας γνωστής του ακούγονται τα εξής:

Εγκέφαλος: Για τα χαρτιά. Τους καθησύχασα, πήγα στη συνάντηση, έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει έφερε τα μισά χρήματα. Επτά χιλιάδες λέει έφερε και άλλες επτά χιλιάδες δεν τις μάζεψε. Του λέω έλα να ξεκινήσουμε με τις επτά. Λέει όχι. Εγώ ακόμα τα χρήματα όλα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει περίπου σε μία εβδομάδα το πολύ – δέκα ημέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ γάμα τα τώρα. Κάθομαι και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτόν τον βλάκα… Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην Αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει…

Φίλη: Γι’ αυτό σου λέω εδώ κράτα λίγο απόσταση

Εγκέφαλος: Αυτοί μου έλεγαν να μη βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει. Άνετα λογαριάστηκα… Λέω, συγγνώμη αδελφέ, είκοσι πέντε δεν βγαίνω, τουλάχιστον τριάντα… Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι σε μια περίπτωση έκδοσης ταυτότητας ο φερόμενος «εγκέφαλος» χρησιμοποίησε ως μάρτυρα τη μητέρα της κόρης του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι «πελάτες» δήλωσαν τηλέφωνα που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στον ίδιο, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος τον οποίο είχε με άλλο μέλος της οργάνωσης, τον Χ.Τ., ο οποίος τον ρώτησε τι μπορεί να γίνει για δύο άτομα τα οποία ήθελαν να ταξιδέψουν από την Αρμενία στο Βέλγιο, με τον «εγκέφαλο» να απαντά «τριαντάρι», που προφανώς αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ.

Ως έτερο διευθυντικό στέλεχος εμφανίζεται ο Π.Μ., ο οποίος φέρεται να δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την κατάθεση μάρτυρα, ο Π.Μ. μαζί με ακόμη ένα άτομο της οργάνωσής του πήραν 35.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσουν διαβατήριο και ταυτότητα, παρότι  εκείνος διωκόταν με ένταλμα για ανθρωποκτονία!

Η ληξίαρχος

Κομβικό ρόλο φέρεται να έπαιζε και η υπάλληλος του Ληξιαρχείου Αχαρνών Ε.Μ., η οποία προμήθευε το κύκλωμα με πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Τη συγκεκριμένη υπάλληλο «καίνε» οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον φερόμενο «εγκέφαλο», στις οποίες ακούγεται να λαμβάνει εντολές προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικά για διάφορα άτομα, τα οποία παρέδιδε είτε στον αρχηγό της οργάνωσης είτε σε άλλα μέλη εκτός της υπηρεσίας της. Σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μάλιστα, στις 15.9.2021, ζητά από τον «εγκέφαλο» να μην πάει από το σπίτι της για να πάρει έγγραφα, αλλά να συναντηθούν κοντά σε αυτό. Τότε από την παρακολούθηση προέκυψε ότι ο «εγκέφαλος» έστειλε τον θετό γιο του και επίσης κατηγορούμενο για να τα παραλάβει… Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και ο Η.Τ., γνωστός δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να παρέστη ως μάρτυρας σε δύο περιπτώσεις εκδόσεων πλαστών ταυτοτήτων με μεγάλη χρονική απόκλιση. Η πρώτη είναι το 2015 και η δεύτερη στις 6 Οκτωβρίου 2021 στο Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων.

Έρευνα

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της οργάνωσης με τις διεθνείς προεκτάσεις ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2021, όταν στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου προσήχθη ένας άνδρας ο οποίος στην πλαστή ταυτότητα εμφανιζόταν ως Γεωργιανός, ενώ στην ουσία ήταν Αλβανός. Παράλληλα, στις 25 Φεβρουαρίου 2021 στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. έφτασε επιστολή που ανέφερε ότι ο φερόμενος «εγκέφαλος» μαζί με τους Π.Μ. και Κ.Κ. είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία σε συνεργασία με επίορκους αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους εξέδιδαν πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια σε Αλβανούς και Ρώσους, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Μάλιστα στην επιστολή καταγραφόταν ότι η ταρίφα για τα ψευδή έγγραφα κυμαινόταν από 30.000 μέχρι 35.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι στις 16 Απριλίου 2021 και στις 12 Ιουλίου 2021 στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. εστάλησαν ακόμη δύο επιστολές που περιέγραφαν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών κ.τ.λ… Στη δικογραφία περιέχεται και η κατάθεση ενός πρώην συνεργάτη του Δ.Ε., ο οποίος αναφέρει ότι το 2018 υπό την εποπτεία του φερόμενου «εγκεφάλου» και με υπόσχεση αμοιβής 500 ευρώ αναγνώρισε εικονικά ως κόρη του μια γυναίκα από τη Ρωσία και πήγε μαζί με τον Δ.Ε. και την κοπέλα στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου παρέλαβαν την ταυτότητά της από έναν πολιτικό υπάλληλο!

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η περίπτωση ενός υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος διωκόταν διεθνώς ως ηθικός αυτουργός σε ανθρωποκτονία αστυνομικού στη γείτονα χώρα. Απευθύνθηκε σε μέλη του κυκλώματος και με τη βοήθεια επίορκων αστυνομικών από τα Χανιά εξασφάλισε ταυτότητα και διαβατήριο με νέο όνομα «Χρήστος Χαμκίδης»!

Τρόπος δράσης

Το κύκλωμα εξέδιδε πλαστές ταυτότητες αλλά και διπλώματα χρησιμοποιώντας ψευδομάρτυρες, με τον εξής, απλό τρόπο: Βασικό στοιχείο ήταν η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ενδιαφερόμενους «πελάτες». Τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης έβρισκαν την κατάλληλη μερίδα δημοτολογίου ανά τη χώρα προκειμένου είτε να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει η μερίδα, είτε να γίνει νέα εγγραφή. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεργάζονταν με συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Συνήθως επέλεγαν είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας, είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι είχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας.

Μάλιστα, προτού εκδοθεί κάποιο δελτίο ταυτότητας η οργάνωση χορηγούσε στους «πελάτες» αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της! Στη συνέχεια τα μέλη της οργάνωσης καθοδηγούσαν τους «πελάτες» προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας διεύθυνση η οποία να ανήκει στην αρμοδιότητα συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων με τα οποία «συνεργάζονταν», ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους μάρτυρες ταυτοπροσωπίας οι οποίοι επιβεβαίωναν ψευδώς την ταυτότητα του «πελάτη» και χρησιμοποιούνταν σε πολλές περιπτώσεις. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι «η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε στοιχεία ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι δεν είχαν εκδώσει ποτέ δελτίο ταυτότητας ή είχαν προβεί σε έκδοση πριν από πολλά χρόνια και πλέον διέμεναν στο εξωτερικό».

Από εκεί και πέρα αναλάμβαναν οι αστυνομικοί-μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι έμπαιναν στο Police On Line προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι πραγματικοί κάτοχοι των στοιχείων είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό ή διώκονταν. Οι εφαρμογές τις οποίες φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να είναι 100% σίγουροι ότι δεν θα προκύψει κανένα απρόοπτο ήταν οι εξής:

Η εφαρμογή «Ταυτότητες Ελλήνων Πολιτών»: Σε αυτές είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την ύπαρξη ή όχι δελτίου με συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε στη συνέχεια ο «πελάτης» να προβεί σε δήλωση απώλειας της προϋπάρχουσας ταυτότητας και σε έκδοση καινούργιας.

Η εφαρμογή «Γενικές αναζητήσεις SIS II»: Μέσω αυτής οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν συγκεκριμένα άτομα που καταζητούνταν ή αναζητούνταν σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.

Η εφαρμογή «Διωκτικά»: Μέσω αυτής οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα άτομα, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ήταν «καθαρά».

Τέλος, η εφαρμογή «Οχήματα»: Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής οι αστυνομικοί ήλεγχαν εάν το άτομο, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούσε η οργάνωση, είχε οχήματα και εάν αυτά ήταν ασφαλισμένα.



Επίορκοι αξιωματικοί στη «φάμπρικα» των πλαστών ταυτοτήτων

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Θα μπορούσε να ονομαστεί η «εγκληματική οργάνωση με τη στολή και το πηλήκιο». Η είδηση ότι στην υπόθεση παράνομης έκδοσης εγγράφων συμμετέχουν αστυνομικοί αρχικά «πάγωσε» το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι αφορούσε το «στεγνό καθάρισμα» κακοποιών, τότε όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι το μικρόβιο «διαφθορά» έχει τρυπώσει για τα καλά στα «σωθικά» της ΕΛ.ΑΣ. Το «εισιτήριο» για να γίνει κάτι τέτοιο είχε το χρώμα του χρήματος και όπως φάνηκε από την έρευνα των Αδιάφθορων… ήταν πολλά τα λεφτά.

Βασικό γρανάζι στην υπόθεση ήταν οι αστυνομικοί διαφόρων τμημάτων που κατηγορούνται ότι «έκαναν τα στραβά μάτια» και προχωρούσαν στην έκδοση ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων με το αζημίωτο. Στην κορυφή της πυραμίδας, την «πρωτοκαθεδρία» φέρεται να είχε ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου Γιώργος Μπέλλος, στο γραφείο του οποίου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Εκπαιδεύσεις

Όταν ο συγκεκριμένος αξιωματικός πριν από μερικά χρόνια παρακολουθούσε διάφορες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, δεν είχε φανταστεί ότι η παράνομη δραστηριότητά του από το μικρό γραφείο ενός τοπικού τμήματος στη Δυτική Αττική θα μπορούσε να του κοστίσει την καριέρα του. Μια καριέρα που «χτίστηκε» υπηρετώντας και στην αποκαλούμενη «ελίτ του Σώματος», την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 35χρονος είχε επαφές στο γραφείο του με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος Δ.Ε., τις οποίες θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς. Αν αυτό φαίνεται  να είναι εύκολο, τότε οι 320.000 ευρώ που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του γραφείου του δεν είναι απλώς ένα επιβαρυντικό στοιχείο, αλλά ένα ασήκωτο φορτίο. Οι ισχυρισμοί του ότι «ανήκουν σε συγγενικό του πρόσωπο και τα είχε εκεί για λόγους φύλαξης» θα φανεί αν θα τον βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που «καίνε» τον αξιωματικό; «Είχε επικοινωνίες με τον φερόμενο ως διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης, συνέπραττε ως διοικητής στην παράνομη έκδοση δελτίων ταυτότητας, τα οποία εκδίδονταν από την αρμόδια υπάλληλο του τμήματος και σύζυγό του, αναζητούσε άτομα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. τόσο πριν την έκδοση των δελτίων όσο και μετά από αυτήν, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες διασφάλιζαν την ‘‘ασφαλή’’ έκδοση δελτίων, η οποία αποτελούσε βασικό στοιχείο για την απρόσκοπτη δράση της οργάνωσης» περιγράφεται στη δικογραφία που υποβλήθηκε στις δικαστικές αρχές.

Μηνύματα

Επίσης φαίνεται να ανταλλάσσει μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με τον φερόμενο αρχηγό, ο οποίος πήγε και στο Αστυνομικό Τμήμα. Αυτό βέβαια δεν είναι επιλήψιμο, αλλά από την έρευνα των Αδιάφθορων προέκυψε ότι… τυχαία την ίδια ώρα έγινε έρευνα στις βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας και αφορούσε την «αντικανονική έκδοση δελτίων ταυτότητας από την υπηρεσία τους καθώς και περιπτώσεις της οργάνωσης που εκδόθηκαν σε άλλες υπηρεσίες».

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να εξηγήσει ο 35χρονος αστυνόμος Β΄ είναι το… ενδιαφέρον του για έναν αλλοδαπό που εντοπίστηκε σε έναν τυχαίο έλεγχο στο Χαλάνδρι και όπως διαπιστώθηκε έφερε ταυτότητα με άλλα στοιχεία, η οποία είχε εκδοθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου. Τότε φέρεται να άρχισε να ψάχνει, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων, τι ακριβώς έχει καταγραφεί για τον νεαρό αλλοδαπό αλλά και για τους «μάρτυρες» που είχαν παραστεί όταν είχε εκδοθεί η ταυτότητά του. Τέλος, ο Γιώργος Μπέλλος, μετά την άρση απορρήτου επικοινωνιών, φέρεται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με έναν 46χρονο κατηγορούμενο ο οποίος «έχει παραστεί ως μάρτυρας σε οκτώ περιπτώσεις έκδοσης ταυτοτήτων, ενώ το τηλέφωνό του έχει δηλωθεί ως στοιχείο επικοινωνίας σε δεκαέξι περιπτώσεις έκδοσης».

Στη μακρά λίστα των αστυνομικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση ξεχωρίζει και μια γυναίκα. Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, την εντυπωσιακή σύζυγό του Σοφία Συμεωνίδου με την οποία υπηρετούν μαζί. Η 34χρονη αρχιφύλακας ήταν υπεύθυνη στο Τμήμα Ασφαλείας για την έκδοση ταυτοτήτων, σε μια θέση-κλειδί δηλαδή για την εξυπηρέτηση των «πελατών» του κυκλώματος. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα, και πριν κάνει οικογένεια με τον αξιωματικό, είχε ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό κατέχοντας τη θέση της ειδικής οργανωτικής γραμματέως της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Δικογραφία

Το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του όμως και εκτός Αττικής. Συγκεκριμένα, τα μέλη του κατηγορούνται ότι είχαν εκδώσει ταυτότητες και στο Αστυνομικό Τμήμα Αράχοβας. Εκεί υπηρετούσε μια αρχιφύλακας, το όνομα της οποίας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κατηγορουμένων. Η 49χρονη, στην πιο χαρακτηριστική περίπτωση, φέρεται να εξέδωσε στις 18 Μαρτίου 2021 νέο δελτίο ταυτότητας στο ίδιο άτομο, καθώς «είχε χάσει την προηγούμενη», με τον ίδιο μάρτυρα ταυτοπροσωπίας.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο μάρτυρας είχε αποβιώσει τη 17η.2.2021, πριν δηλαδή την έκδοση στην οποία φέρεται να συμμετείχε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα της δικογραφίας. Σε δύο άλλες περιπτώσεις η αστυνομικός, που έχει για χόμπι της τη γυμναστική και διατηρείται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια για την εμφάνισή της, φέρεται να εξέδωσε δύο δελτία ταυτότητας στα οποία «όπως προέκυψε από συνομιλία της αστυνομικού με τη γυναίκα, η οποία πραγματοποιήθηκε τη 15η.7.2021, η μάρτυρας ουδέποτε μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα για την παράστασή της ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας και ως εκ τούτου τα στοιχεία της χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία της από την αρχιφύλακα». Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έχει καταγραφεί:

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θέλω να μπλέξω με τίποτα. Πρέπει να κάνουμε κάτι, κάποιο χαρτί να υπογράψω, γιατί δεν θέλω καθόλου να μπλέξω. Ειλικρινά σου λέω.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Ναι. Τέλος πάντων, εντάξει, καλά, θα το κοιτάξω, ρε παιδάκι μου, απλώς εγώ είπα στον διοικητή, λέω την έβαλα την κοπέλα, λέω σαν γνωστή φίλη μου, αλλά χωρίς λέω να έρθει, δεν του είπα ότι ήρθες. Αυτό σ’ το είπα από την πρώτη φορά. Ότι δεν τους είπα ότι έχεις έρθει στο τμήμα, εκεί για να βάλεις υπογραφή.

Σύμφωνα με την έρευνα των Αδιάφθορων, η αστυνομικός μέσα σε δεκαπέντε μήνες «έχει εκδώσει αντικανονικά, στο πλαίσιο δράσης της οργάνωσης, ακόμη έξι δελτία ταυτότητας». Στην κατάθεσή του ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αράχοβας υποστήριξε ότι «δεν έθεσε ποτέ ο ίδιος την υπογραφή του στα συγκεκριμένα δελτία και με όσους μάρτυρες ταυτοπροσωπίας επικοινώνησε, όλοι τους δήλωσαν ότι ποτέ δεν πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».

Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι «όλες οι εκδόσεις, εκτός από μία περίπτωση, πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση του ωραρίου του γραφείου ταυτοτήτων του τμήματος και σε χρόνο όπου τόσο ο διοικητής όσο και ο υπεύθυνος αστυνομικός για τη λειτουργία του γραφείου απουσίαζαν, ενώ η υπογραφή του διοικητή είχε πλαστογραφηθεί». Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της βρέθηκαν 117 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, 35 φυσίγγια των 32 χιλιοστών και επτά κενές υπεύθυνες δηλώσεις με σφραγίδα.

Όμως, κατά τη διάρκεια διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης υπήρξαν και πολλά σημεία με τη δική τους σημασία και με τους ρόλους να εναλλάσσονται. Ένας από τους κατηγορουμένους, που σήμερα είναι αρχιφύλακας και υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας, πριν από μερικά χρόνια υπηρετούσε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Τώρα έμελλε να του περάσουν χειροπέδες οι πρώην συνάδελφοί του και να τον κατηγορήσουν ότι εξέδωσε δελτία ταυτότητας για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης πλαστογραφώντας και την υπογραφή της διοικητού. Μια πολύ σοβαρή κατηγορία που δεν αποκλείεται να του στοιχίσει τα όμορφα βράδια που περνούσε μπροστά στο τζάκι του, με ένα ποτήρι κρασί και τον αγαπημένο του σκύλο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που εξασφάλισε η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Ο 53χρονος φέρεται να εξέδωσε ταυτότητα σε έναν αλλοδαπό, ο οποίος είχε στην πλάτη του δεκάδες βαριά αδικήματα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός έβγαλε και δεύτερη ταυτότητα, με άλλα στοιχεία, στο Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα.

Φαίνεται ότι ήταν απαραίτητο να φύγει στο εξωτερικό διότι σε βάρος του «εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης καθώς και καταδικαστική απόφαση με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών». Για τον συγκεκριμένο κακοποιό, αλβανικής καταγωγής στην πραγματικότητα, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, με τον οποίο είχαν πραγματοποιήσει και συναντήσεις.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις