Συνολική ποινή κάθειρξης 43 ετών, με εκτιτέα τα 25 έτη, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου σε 34χρονο Σύριο που κατηγορείται ως ο υπαίτιος για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα στις 17ης Νοεμβρίου 2015, στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά 9 πρόσφυγες και μετανάστες και να αγνοούνται δύο ανήλικα παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία.
Η υπόθεση εκδικάστηκε και πάλι σε δεύτερο βαθμό, μετά από αναίρεση του 34χρονου αλλοδαπού στον Άρειο Πάγο και το δικαστήριο, έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης Μαριέττας Ξενάκη του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών για κάθε μεταφερόμενο και κάθειρξη 6 ετών για το αδίκημα της πρόκλησης ναυαγίου, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 43 ετών.
Πρωτόδικα, τον Φεβρουάριο του 2017 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, είχε καταδικάσει τον αλλοδαπό κατηγορούμενο σε συνολική ποινή κάθειρξης 105 ετών και φυλάκιση 3 μηνών ενώ του είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο ύψους 270.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή κατά της απόφασης αυτής ο Σύριος καταδικασθείς άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, όπου και είχε κριθεί ένοχος για τη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, καθώς και για εκ προθέσεως πρόκληση ναυαγίου από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος, αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 63 ετών και φυλάκιση 3 μηνών ενώ είχε μειωθεί και το χρηματικό πρόστιμο του σε 190.500 ευρώ.
Το ναυάγιο είχε σημειωθεί στη μία και είκοσι τα ξημερώματα στις 17 Νοεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω. Το πολυεστερικό σκάφος στο οποίο ήταν κυβερνήτης ο 34χρονος Σύριος μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω συνολικά 17 άτομα.
Από αυτά διασώθηκαν μόνο τα έξι (ένας άνδρας και δύο ανήλικοι από το Ιράκ καθώς και ένας άνδρας και δύο γυναίκες από τη Συρία), οι υπόλοιποι βρήκαν τραγικό θάνατο και μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα.
Ειδικότερα έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας, δύο γυναίκες και τρεις ανήλικοι από το Ιράκ, καθώς και δύο γυναίκες και ένας ανήλικος από τη Συρία.
Όπως έγινε γνωστό, τη βάρκα, στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες, εντόπισε αναποδογυρισμένη το προσωπικό του πλωτού σκάφους της δύναμης FRONTEX και άμεσα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν πλωτό ανοιχτής θαλάσσης και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Π.Ν., καθώς επίσης και ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνταν δύο (02) αγόρια, από το Ιράκ και τη Συρία.