Ένα ακόμη “χτύπημα” δέχεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος καθώς εχθές η Δικαιοσύνη διέταξε τη δέσμευση του δεύτερου ταχύπλοου σκάφους αναψυχής με όνομα. «Ginger Aegean». Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του.
Έτσι, το 9μετρο σκαρί που ελλιμενίζεται στις Σπέτσες, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία η οικογένεια Κουτσολιούτσου, γίνεται η δεύτερη θαλαμηγός μετά τη «Phalarope», η οποία «μπλοκάρεται» προσωρινά από τα ελληνικά δικαστήρια προκειμένου να διασφαλιστούν οι μελλοντικές οικονομικές απαιτήσεις της Folli Follie.
Η «Ginger Aegean» θα παραμείνει σε αναγκαστικό αγκυροβόλι στο λιμάνι των Σπετσών «ή όπου αλλού ναυλοχεί» κατά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, έως ότου συζητηθεί η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε μόλις την περασμένη Πέμπτη η νέα διοίκηση της εταιρείας σε βάρος του προφυλακισμένου πρώην προέδρου της. Διεκδικεί τη συντηρητική κατάσχεση και της δεύτερης θαλαμηγού, έως του ποσού των 100.000 ευρώ, προκειμένου ο φερόμενος ιδιοκτήτης της Δημήτρης Κουτσολιούτσος να μην μπορεί να την πουλήσει.
Στόχος βεβαίως ο ιδρυτής της να παραμείνει με περιουσία ώστε η FFG, σε περίπτωση μελλοντικής ικανοποίησης των απαιτήσεων της, να έχει από που να πάρει όσα διεκδικεί ως υπεξαιρεθέντα ή ως ζημία που υπέστη από τους ψευδείς οικονομικούς ισολογισμούς που οδήγησαν στο ναυάγιο της.
Πώς εντόπισαν τη νέα θαλαμηγό
Η σημερινή διοίκηση της FF Group, διορισμένη με δικαστική απόφαση, αναζητά κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας των ιδρυτών της που μέχρι τώρα έχει «ξεφύγει» από τη δέσμευση της Αρχής Προστασίας για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, εισαγγελέων και ανακρίτριας.
Στη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρώην πρόεδρου της Folli Follie, την οποία κατέθεσε στις 12 Νοεμβρίου στο Πρωτοδικείο Πειραιά ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας Θεμιστοκλής Ιωάν. Σοφός, περιγράφεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος είναι πλοιοκτήτης μιας υπό σημαία Ελλάδος θαλαμηγού με το όνομα «Ginger Aegean», μήκους 9 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, καταχωρημένη ως ταχύπλοου θαλαμηγού ελληνικής σημαίας».
Όπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «το εν λόγω πλοίο αναψυχής, κατά την πληροφόρηση μας, αποκτήθηκε από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο το 2005. Ερευνάται ακόμα αν το τίμημα έχει καταβληθεί από την εταιρεία ή από ατομικό λογαριασμό του».
Στο δικόγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό του αποκαλούμενου σκανδάλου με τα πειραγμένα οικονομικά στοιχεία «που οδήγησαν σε ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα συνέπειες για την εταιρεία» αλλά και στη μήνυση που κατατέθηκε στο Σεπτέμβριο του 2019 σε βάρος του προφυλακισμένου πρώην πρόεδρου για κακουργηματική υπεξαίρεση.
Τον κατηγορεί ότι το 2018, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, υπεξαίρεσε από τα ταμεία της εταιρείας πόσο 1 εκατομμυρίου 800.000 ευρώ.
«Υπεξαίρεσε κι άλλα εκατομμύρια»
Η εταιρεία, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατηγορεί τον πατέρα Κουτσολιούτσο ότι έχει βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στα ταμεία της εταιρείας του.
Όπως υποστηρίζει:
«Πλην όμως τα χρήματα που έχει ήδη υπεξαιρέσει από το ταμείο της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στο ποσό του 1,8 εκατ.ευρώ αλλά ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό ήδη διεξάγεται από τους νομικούς μας παραστάτες ενδελεχής διερεύνηση των σχετικών παραστατικών αφού σαφώς γνώριζε ότι όλα τα παραπάνω ποσά ουδεμία υποχρέωση βάρυναν την εταιρεία, τα δε σχετικά ποσά τα λάμβανε «ετσιθελικά» προς δήθεν κάλυψη και εξόφληση οικονομικών οφειλών θυγατρικών της, όπως ισχυρίστηκε. Είναι βέβαιο ότι σύντομα η εταιρεία θα επανέλθει με περισσότερα νέα αποδεικτικά στοιχεία τόσο για το ποσό που αυτός πράγματι υπεξαίρεσε, όσο και σχετικά με τα πρόσωπα που είτε συνέπραξαν μαζί του, είτε παρείχαν την άμεση ή έμμεση συμβολή τους για τις ανωτέρω παράνομες και άδικες πράξεις.»
Στην οικογένεια Κουτσολιούτσου η εταιρεία αποδίδει ζημία από την υποβάθμιση της εμπορικής της επωνυμίας και της φήμης της, με αποτέλεσμα να χάσει καλούς πελάτες της αλλά και μερικά εκατομμύρια ακόμα από τους εικονικούς καταβληθέντες φόρους εισοδήματος (72 εκατ.ευρώ).
«Θα τα πουλήσει όλα»
Για βούληση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να απαλλοτριώσει τη μη δεσμευμένη περιουσία του κάνει λόγο στην νέα αίτηση της η FFG, φέρνοντας ως παράδειγμα την εικονική μεταβίβαση της θαλαμηγού «Phalarope».
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με διατάξεις της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές ενέργειες έχουν δεσμευτεί ορισμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Δ.Κουτσολιούτσου, πλην όμως έχει ρητώς και εμπράκτως εκδηλωθεί η βούληση του να απαλλοτριώσει υπαρκτή περιουσία του, καταδολιευτικώς, σε τρίτα πρόσωπα, όπως συνέβη με την εικονική μεταβίβαση της θαλαμηγού ΦΑΛΑΡΟΠ, με συνέπεια να υφίσταται άμεσος και επικείμενος κίνδυνος αποξένωσης της υπαρκτής περιουσίας του και ματαίωσης μελλοντικής ικανοποίησης των πάσης φύσεως αξιώσεων της εταιρείας μας, λόγω της μεταβίβασης της θαλαμηγού Ginger Aegean.
Ενδείκτης της προθέσεως αποξένωσης της περιουσίας του Δημητρίου Κουτσολιούτσου συνιστά το γεγονός ότι το επαγγελματικό πλοίο ΦΑΛΑΡΟΠ αποκτήθηκε το 2006 από ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων αναψυχής, της οποίας πρόεδρος ήταν ο ίδιος. Η ναυτιλιακή εταιρεία τέθηκε σε αυτοδίκαιη λύση το 2012 και τρεις μήνες αργότερα το πλοίο μεταβιβάστηκε σε άλλη εταιρεία για τρία εκατομμύρια ευρώ. Στο συμφωνητικό πώλησης εμφανίζονται ως συμβαλλόμενα μέρη αφενός η πωλήτρια εταιρεία που εκπροσωπήθηκε με την υπογραφή του Δημητρίου Κουτσολιούτσου, αφετέρου η αγοράστρια εταιρεία της οποίας όμως λίγους μήνες αργότερα εμφανίζεται πάλι ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος ως μοναδικός διευθυντής και διαχειριστής της.»
«Είναι αφερέγγυος…»
Η FFG προαναγγέλλει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα συζητηθεί στο ΜονομελέςΠρωτοδικείο Πειραιά στις 18 Δεκεμβρίου, ότι θα αξιώσει από την οικογένεια Κουτσολιούτσου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση.
Για να διασφαλίσει την είσπραξη τους, καθώς όπως λέει «ο Κουτσολιούτσος σήμερα είναι μειωμένης περιουσιακής κατάστασης», ζητά από το δικαστήριο να προχωρήσει στη συντηρητική κατάσχεση και της δεύτερης θαλαμηγού για τους εξής λόγους:
«Επειδή ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος είναι απολύτως αφερέγγυος στερούμενος εμφανών περιουσιακών στοιχείων ενώ είναι πλοιοκτήτης της πολυτελούς θαλαμηγού με το όνομα Ginger Aegean που όμως εκτός των άλλων κινδύνων, εκτίθεται καθημερινά και σε θαλάσσιους, όπως και δίνεται ανά πάσα στιγμή να μεταβιβαστεί ακόμα και εικονικά προς τρίτο, με ένα απλό συμφωνητικό οπότε η διεκδίκηση του σχετικού τιμήματος να είναι εκ των πραγμάτων παντελώς αδύνατη.
Επειδή υπάρχει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος ματαίωσης των πάσης φύσεως αξιώσεών μας καθώς ο καθ’ου προβαίνει σε ενέργειες απαλλοτριωτικές της περιουσίας του, όπως συνέβη με τη θαλαμηγό ΦΑΛΑΡΟΠ, ενώ διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλα τα γνωστά τραπεζικά ιδρύματα της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής.
Επειδή λαμβάνοντας υπόψιν τη μεθοδικότητα των μέσων αλλά και των διαφόρων μεθόδων που ακολουθεί είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προβεί στην καταδολιευτική εικονική πώληση της πολυτελούς αυτής θαλαμηγού όπως έπραξε και στο παρελθόν με τη θαλαμηγό ΦΑΛΑΡΟΠ».
Η πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιά ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες το πρωί το αίτημα προσωρινής διαταγής διέταξε «μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και με τον όρο να συζητηθεί αυτή στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, να απαγορευθεί ο απόπλους της πολυτελούς θαλαμηγού από τον Λιμένα των Σπετσών ή από όπου ναυλοχεί».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή εν μέρει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Folli Follie και διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση της θαλαμηγού Phalarope έως του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Mononews.gr