Mε απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε μια αλλοδαπή κατά ξενοδοχείου διεκδικώντας αποζημίωση από κλοπή που σημειώθηκε σε θυρίδα. Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της ξενοδοχειακής εταιρείας ότι δεν φέρει ευθύνη για την κλοπή αντικειμένων, εκτός αν ο πελάτης τα παραδώσει στο ξενοδοχείο κατά την άφιξή του με απόδειξη παραλαβής.
Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον του Ειρηνοδικείου προσέφυγε μια υπήκοος Γερμανίας κατά γνωστής ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου και εξέθεσε ότι την 3/5/2015 κατά τις μεσημβρινές ώρες και ενώ βρισκόταν με το σύζυγό της στην παραλία έμπροσθεν του ξενοδοχείου της εναγομένης, όπου και διέμεναν για τις θερινές τους διακοπές, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από το κυτίο ασφαλείας (χρηματοκιβώτιο) του δωματίου τους χρήματα και τιμαλφή, εξαιτίας πταίσματος των υπευθύνων της τελευταίας, οι οποίοι δεν έλαβαν τα απαιτούμενα και κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί η ανωτέρω κλοπή των πραγμάτων, τα οποία ανήκαν στην ενάγουσα και τα οποία αναφέρει αναλυτικά στην ένδικη αγωγή της, συνολικής αξίας των μεν τιμαλφών, 34.621,40 ευρώ, του δε κλαπέντος χρηματικού ποσού, 880,00 ευρώ σε μετρητά. Ότι συνεπώς, υπέστη συνολική περιουσιακή ζημία ύψους 35.501,40 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε τα ακόλουθα: Η εναγόμενη εταιρεία αποτελεί ξενοδοχειακή επιχείρηση, η οποία εκμεταλλεύεται πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή. Στο εν λόγω ξενοδοχείο, η ενάγουσα αφίχθη μαζί με τον σύζυγό της στις 23.04.2015 για διακοπές συνάπτοντας σύμβαση ξενίας με την εναγομένη για το χρονικό διάστημα έως τις 07.04.2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρήτη: Αναβλήθηκε η δίκη για την γυναικοκτονία της άτυχης Νεκταρίας στο ξενοδοχείο που θα εργαζόταν
Θεσσαλονίκη: Μία ακόμη καταδίκη για υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας
Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, τους δόθηκε, προκειμένου να διαμείνουν σε αυτό, το δωμάτιο με αριθμό 2232 στο οποίο η είσοδος γινόταν με ηλεκτρομαγνητική κάρτα. Επιπρόσθετα, την ημέρα της άφιξής τους, μίσθωσαν το ευρισκόμενο στο δωμάτιο 2232 χρηματοκιβώτιο καταβάλλοντας για τον σκοπό αυτό στην εναγομένη το ποσό των σαράντα (40,00) ευρώ για την χρήση του καθ’ όλη την διάρκεια της διαμονής τους. Στις 03.05.2015, μεσημβρινή ώρα, η ενάγουσα εξήλθε με τον σύζυγό της από το ως άνω δωμάτιο, έχοντας ασφαλίσει τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα και την κεντρική πόρτα του δωματίου και όταν επέστρεψε διαπίστωσε ότι το χρηματοκιβώτιο είχε παραβιαστεί, χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν σημάδια διάρρηξης της πόρτας του δωματίου, των παραθύρων και των μπαλκονοπορτών, ούτε άλλωστε και στο ίδιο το χρηματοκιβώτιο.
Η ενάγουσα ισχυρίστηκε με την κύρια αγωγή της ότι είχε τοποθετήσει στο κλαπέν χρηματοκιβώτιο του δωματίου 2232 της εναγόμενης τα ακόλουθα τιμαλφή και χρήματα, τα οποία ανήκαν κατά κυριότητα στην ενάγουσα. Η ενάγουσα, ωστόσο, κατά την άφιξή της στο ξενοδοχείο δεν παρέδωσε τα τιμαλφή και τα χρήματα, που ισχυρίζεται ότι είχε στην κατοχή της, προς φύλαξη στην εναγομένη ή σε εντεταλμένο της υπάλληλο, ως όφειλε και συνεπώς, η εναγομένη δεν ευθύνεται για τυχόν απώλεια των παραπάνω. Αλλά ακόμη κι αν θεωρηθεί ως παράδοση των πραγμάτων στον ξενοδόχο η τοποθέτηση τούτων στον ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο χώρο, ήτοι στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου, εντούτοις από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε η βασιμότητα του σχετικού αγωγικού ισχυρισμού. Ειδικότερα, η ενάγουσα δεν προσκόμισε ένορκη βεβαίωση με τέτοιο περιεχόμενο ή άλλο αποδεικτικό μέσο που να βεβαιώνει την εισκόμιση στο ξενοδοχείο της εναγομένης τα ως άνω τιμαλφή και χρήματα. Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Στέργος Λεβέντης. Πηγή:www.dimokratiki.gr