Του Νίκου Νικολετάκη
Με την κατάθεση της Σταυρούλας Μπούντα παιδιάτρου εντατικολόγου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου .
Η γιατρός είπε ότι η μητέρα ήταν πολύ ψύχραιμη. Αναφερόμενη στο επεισόδιο σπασμών που έκανε στο Ωνάσειο είπε ότι για την ίδια είναι ξεκάθαρο ότι είχαν να κάνουν με την εγκεφαλοπάθεια του κοριτσιού.
Η κατάθεση
“Ήταν η ημέρα εφημερίας μου όταν η Τζωρτζίνα μπήκε στο Ωνάσειο. Ξεκίνησα την εφημερία μου στις 3.30, είχε κάνει εισαγωγή λίγες ώρες νωρίτερα. Εγώ εφημέρευα την ημέρα που μπήκε η Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο. Ενημερώθηκα και είδα το ενημερωτικό που συνόδευε το παιδί.Παρέλαβα ένα παιδί καρδιοαναπνευστικά σταθερό. Είχε τετραπληγία ανησυχία κλπ, ό,τι αναμένεται από όσα περιέγραφε η μαγνητική του εγκεφάλου . Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας το παιδί δεν προβλημάτισε. Την επόμενη λίγο πριν τις 8 και ενώ βρισκόμουν τυχαία δίπλα από το παιδί, έκανε ένα επεισόδιο σπασμών. Σταθερό βλέμμα, κινήσεις στα άκρα κλπ. Και σφίξεις περίπου 90. Χορηγήθηκε άμεσα οξυγόνο όποτε ο κορεσμός της ανέβηκε στο 100%. Βασικό όταν ξεκινάει ένα επεισόδιο σπασμών είναι να χορηγηθεί άμεσα οξυγόνο. Οι σπασμοί συνεχίζονταν, χρειαζόταν και υποστήριξη της αναπνοής με αμπού. Επειδή δεν ανταποκρινόταν σκεφτόμασταν να δια σωληνώσουμε το παιδί. Το κάναμε και έμεινε 2-3 24ωρα. Τη στιγμή που εκδήλωσε τους σπασμούς είχε πάνω από 39 πυρετό. Οι σπασμοί που έκανε σε μένα ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν να κάνουν με την εγκεφαλοπάθεια. Ο πυρετός οδήγησε εκεί. Το επεισόδιο είχε διάρκεια ένα εικοσάλεπτο. Εγώ ενημέρωσα τη μητέρα όπως κάνω πάντα. Το παιδί αποσωληνωθηκε 2-3 μέρες μετά. Παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Τοποθετήθηκε βηματοδότης. Η νοσηλεία της στη μονάδα παρατάθηκε λόγω κάποιων περιστατικών πυρετού κλπ. Αρχές Ιουνίου τοποθετήθηκε ο βηματοδότης – απινιδωτής.
Την μητερα την είχα δει αρκετές φορές. Δεν θυμάμαι να ερχόταν κάθε μέρα, πάντως ερχόταν πολύ συχνά. Είχαν επιτραπεί κάποιες επισκέψεις τις απογευματινές ώρες και ερχόταν. Τον πατέρα τον είχα δει κάποιες φορές, λιγότερες, αλλά δεν είχα κάνει κάποια συζήτηση μαζί του”.
Πρόεδρος: Τα αιτία των σπασμών σε αυτή την ηλικία ποια είναι;
Μαρ: Είναι πολλά. Δεν είναι ένα.
Πρόεδρος: Τα συμπτώματα των σπασμων ποια είναι;
Μαρ: Υπάρχουν κατηγορίες σπασμών. Σπασμωδικές κινήσεις. Είναι σε έκταση τα άκρα ή μπορεί να συμμετέχει όλο το σώμα ή ένα τμήμα του σώματος. Μπορεί να έχουμε επικοινωνία με το περιβάλλον μπορεί και να μην έχουμε. Μπορεί να προηγηθούν κάποια συμπτώματα που προαναγγέλουν τους σπασμούς. Ούτε στους γενικευμένους σπασμούς έχουμε επικοινωνία.
Σε ερώτηση της προέδρου τι επικοινωνία είχε με την μητέρα:
Μ: Την μητέρα την είδα πολλές φορές, την ενημέρωνα στο επισκεπτήριο όπως κάνουμε με όλους του γονείς. Δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο. Τον πατέρα τον είχα δει κάποιες φορές στην μονάδα απλά δεν είχε τύχει να τον ενημερώσω εγώ.
Την μητέρα την είδα την επόμενη των σπασμών. Προσπάθησα να δω τι συνέβη στο σπίτι. Αλλά αυτό που μου είπε ότι έπαθε στο σπίτι δεν ήταν σπασμοί. Δεν αξιολογείται ως επεισόδιο σπασμών.
Πρόεδρος: Για πόση ώρα είχε επικοινωνία σας είπε;
Μ: Όχι
Πρόεδρος. Είχατε έρθει σε επικοινωνία με γιατρούς του Καραμανδάνειου;
Μ. Όχι, δεν έχω ξαναμιλήσει με το Καραμανδάνειο.
Σε ερώτηση συνέδρου για το πως θυμόταν την επικοινωνία με την μητέρα:
Μ: Ήταν μια μητέρα όπως όλες οι άλλες. Ήταν πολύ ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών. Ερωτήσεις δεν μπορώ να θυμηθώ αν μας έκανε. Την ενημερωναμε εμείς και άκουγε η μητερα. Δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο, δεν μου έκανε κάτι εντύπωση.
Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: Για την αναφορά της μητέρας σε σας στο επεισόδιο σπασμών που έγινε στο σπίτι. Τι σας είπε διευκρινιστικά σε αυτό;
Μαρτ: Θυμάμαι που είπε ότι ήταν ξαπλωμένη. Ότι της είπε: “μαμά τρέμω γιατί τρέμω;” και έτρεμε σε όλο της το σώμα. Αυτό το επεισόδιο δεν είναι σπασμοί που περιγράφει η μαμά. Είναι τρομώδεις κινήσεις. Χρήζει διερεύνησης αλλά δεν είναι σπασμοί.
Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: Η κατηγορούμενη λέει ότι το παιδί είχε συνείδηση στο τέλος του επεισοδίου.
Μαρτ: Αυτό που γνωρίζω είναι οτι αν μιλάμε για γενικευμένους σπασμούς θέλει χρόνο να επανέλθει.
Συνεργάτιδα Κούγια: Για το Καραμανδάνειο δεν είχε κάποιο άλλο παρόμοιο επεισόδιο. Χθες κατεθεσε η άλλη παιδίατρος και κατέθεσε πως το επεισόδιο που συνέβη στις 11/4 (σ.σ. ημέρα πρώτης ανακοπής) ότι θα μπορούσε να είναι επεισόδιο.
Μ: Αυτό είναι επεισόδιο απώλειας συνείδησης. Στα δικά μου αυτιά δεν μπορεί να είναι σπασμοί.
Συνεργάτιδα Κούγια: Είπατε ότι όταν μιλήσατε στο τηλέφωνο η μητέρα ήταν εξαιρετικά ανήσυχη.
Μ: Στην κατ ιδίαν συνομιλίες μας ήταν πάντα ψύχραιμη. Στο τηλέφωνο μου φάνηκε ανήσυχη.