Του Νίκου Νικολετάκη
Δίκη Πισπιρίγκου- Πάτρα: Τη βεβαιότητα του ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται στην υπερβολική δόση κεταμίνης εξέφρασε ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής και επικεφαλής του Εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Ράικος. Στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι το παιδί δεν υπάρχει περίπτωση να πέθανε από άλλη αιτία πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη. Τόνισε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ακόμα και σε μικρότερη συγκέντρωση θα ήταν θανατηφόρο εφόσον δινόταν μονομιάς και όχι από γιατρούς. Κι αυτό γιατί η Τζωρτζίνα ήταν επιβαρυμένη από την εγκεφαλοπάθεια αλλά και τα άλλα φάρμακα που της χορηγούσαν στο νοσοκομείο. Όπως είπε: “Στο κοριτσάκι δόθηκαν πάνω από 250 mg κεταμίνης για να βγει η αναλογία των 6,5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αίματος. Έχουμε θάνατο, ταχύτατο θάνατο.” Τόνισε μάλιστα ότι στις 2.28 όταν μπήκαν οι γιατροί στον θάλαμο το παιδί ήταν άσφυγμο, με μυδρίαση και όλα τα χαρακτηριστικά της ανακοπής καρδιάς.
Επισήμανε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε είτε ενδοφλέβια (δρα σε 1-3 λεπτά), είτε ενδομυϊκά οποτε και ο χρόνος δράσης είναι 3-5 λεπτά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε μέσω της γαστροστομίας. «Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3-5 λεπτά για να προκληθεί μυδρίαση» σημείωσε. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα ευρήματα του (την κεταμίνη και τον μεταβολίτη της norκεταμίνη). Η τελευταία όπως είπε ανιχνεύτηκε τόσο στο αίμα όσο και στα λιγοστά ούρα της Τζωρτζίνας και όπως έχουμε αναδείξει στο ereportaz από τον περασμένο Απρίλιο αποδεικνύουν ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν το κοριτσάκι ήταν έν ζωή.
Ο δρ. Ράικος κατέθεσε ότι με νέα μέθοδο ανιχνεύθηκε η ουσία ροκουρόνιο που χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δόθηκε όταν το παιδί είχε υποστεί ανακοπή. Σε ερώτηση γιατί ανιχνεύθηκε εφόσον το παιδί δεν μεταβόλιζε τότε είπε ότι αυτό έγινε λόγω της ΚΆΡΠΑ. Για την αδρεναλίνη τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος ανίχνευσης της με ακρίβεια καθώς πρόκειται για ορμόνη φυσικά παραγόμενη από τον οργανισμό.
Στη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο συνήγορος υπεράσπισης καθώς είχε μια ανάκριση στη Θεσσαλονίκη και θα εξετάσει τον μάρτυρα την Παρασκευή. Το παρών έδωσαν ο Μάνος Δασκαλάκης και οι δύο συνήγοροι του.
Η κατάθεση Ράικου
Δύο μέρες εξέταζα το φύλλο νοσηλείας και μετά δόθηκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στα νοσοκομεία.
Εξέτασα το αίμα και τα ούρα. Η φορμόλη εξετάστηκε επίσης αργότερα. Ζήτησα και ανέλυσα το διάλυμα που υπήρχαν οι ιστοί της θανούσας.
Είχαμε ένα μωράκι που πέθανε κατά τη διάρκεια επέμβασης και ειχαμε κι εκεί κεταμίνη.
Πρόεδρος : Δεν μας αφορά αυτό. Μην τα μπλέξουμε άλλο.
Πως γίνεται η μακροσκοπική εξέταση
Μ: Εξηγεί πως γίνεται η ιατροδικαστική εξέταση
Π: Οι εξετάσεις γίνονται σε κάθε ιατροδικαστική;
Μ: Ειδικά σε αδιευκρίνιστους θανάτους
Για να είναι πλήρης η εξέταση πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και να βασίζεται στη βιβλιογραφία.
Πρόεδρος: Τι ιδιότητες έχει η φορμόλη;
Μ: Κάνει αφυδάτωση. Συρρικνώνεται το όργανο.
Π: Πότε ζυγίζοντας τα όργανα;
Μ: Ιδανικά στη νεκροτομή.
Για να γίνει σύγκριση της καρδιάς πρέπει να την συγκρίνουμε με αντίστοιχες καρδιές που είναι στη φορμόλη.
Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το βάρος της καρδιάς που είναι στη φορμόλη με νωπή καρδιά.
Για τα 47 γρμ. καρδιάς της Τζωρτζίνας: Το κορίτσι λόγω τετραπληγίας είχαν συρρικνωθεί κάποια όργανα
Πρόεδρος: Που βρίσκεται το χόριο;
Μ: Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα περιστατικά με ότι γράφεται στο φύλλο νοσηλείας. Αλλιώς θα είναι φιλολογική συζήτηση. Το παιδί ήταν άσφυγμο, δεν επανήλθε ποτέ, μυδρίαση άρα το παιδί ήταν σε καρδιακή ανακοπή.
Ο σωματικός θάνατος δεν σημαίνει ότι σταματούν όλοι οι ιστοί. Κάποιοι ιστοί έχουν λίγο περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει να υπάρχει οξυγόνο και αναπνοή. Σταδιακά επέρχεται ο κυτταρικός θάνατος και μετά ο κλινικός. Γι αυτό και γίνονται μεταμοσχεύσεις.
Κάποια στιγμή λένε ότι δόθηκε ροκουρόνιο. Θα δώσουν σε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανακοπή που είναι λίγο πριν τον θάνατο. Δεν θα δώσουν ποτέ οποιοδήποτε κατασταλτικό (κεταμίνη πχ).
Πρόεδρος : Όταν λέμε ώρα θανάτου 15.50 τι σημαίνει; Το παιδί ζούσε;
Μ: Δεν επανήλθε. Άρα το παιδί είναι σωματικά νεκρό.
Πρόεδρος: Πείτε μας για την κεταμίνη η οποία χορηγήθηκε στη ΜΕΘ Παίδων της Πάτρας κάποια στιγμή.
Μ: Είναι ένα ασφαλές φάρμακο όταν βρίσκεται στα χέρια ενός γιατρού. Το τι δόση θα δώσουμε εξαρτάται από που θα δοθεί. 1-2 mg/χλγ βάρους του ασθενούς για ενδομυϊκά.
Ακόμα και στις ελάχιστες δόσεις έχουμε υποξυγοναιμία. Θα πρέπει να δοθεί η δόση σταδιακά. Αν τη δώσει μια και έξω θα κάνει στιγμιαία στον εγκέφαλο πολύ μεγάλη συγκέντρωση άρα πολύ μεγάλη υποξυγοναιμία.
Πρ: Η υποξυγοναιμία είναι μια από τις παρενέργειες της κεταμίνης
Μ: Γίνονται απόλυτα ελεγχόμενες μελέτες. Σε ασθενείς δόθηκε κεταμίνη και διαζεπάμη σε διαφορετικές ομάδες. Η ίδια δόση όταν συνυπάρχουν άλλα φάρμακα εκφράζει μεγαλύτερη τοξικότητα.
Η κεταμίνη είναι κατασταλτικό. Έχει ένα πλεονέκτημα. Είναι από τα φάρμακα που δεν προκαλούν βραδυκαρδία σε ελεγχόμενες δόσεις. Σε κάποια περιστατικά κάνει μυδρίαση, σιελόρροια. Δρα παρόμοια με την ηρωίνη. Έχει άμεση επίδραση στο κέντρο της αναπνοής.
Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους. Υπήρχε μια φήμη για θανάτους από χρήστες στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα. Μας έστειλε ο ΟΚΑΝΑ στοιχεία. Συνήθως λαμβάνονται από το στόμα αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με την ενδοφλέβια.
Πρόεδρος: Αν γιατρός δώσει μια ενδεδειγμένη δόση στο συγκεκριμένο παιδί με τα φάρμακα που έπαιρνε…
Μ: Υπάρχουν δυο τρόποι. Είναι ελεγχόμενα τα πάντα. Ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η αλληλουχία γεγονότων. Στην περίπτωση αυτή επειδή ξεπερνά την κλινική μελέτη η προσέγγιση είναι δύσκολη. Τα 6,5 mg/λίτρο αίματος δεν συναντάμε.
Έχουμε δύο περιστατικά με ταχύτατο θάνατο. Στη μία έκανε ενδοφλέβια 750 mg κεταμίνης, αναλογία 6,9 mg/lt αίματος.
Σε άλλη έκανε 900 mg και βρέθηκε 7 mg/lt αίματος. Στο κοριτσάκι δόθηκαν πάνω από 250 mg. Έχουμε θάνατο, ταχύτατο θάνατο. Είναι η προσέγγιση. Σαν στάνταρ είναι ότι έχουμε παρόμοιες συγκεντρώσεις.
Η τοξικότητα αυτών καθορίζεται από τον ρυθμό που δόθηκαν.
Πρόεδρος: Λέτε ότι η κεταμίνη είναι ίση με 6,5 μικρογραμμάρια/ανά λίτρο αίματος.
Επειδή έγινε πολύ συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες αν ενημερώσατε τον κ. Μπουζιάνη για τις ιδιαίτερες παραμέτρους.
Μ: Είναι καθαρά περιστατικά
Π: Ο κ. Μπουζιάνης μπορεί να έχει πρόσβαση στις πηγές;
Μ: Απόλυτα. Είναι δημοσίευση σε ιατρικά περιοδικά.
Τα περιστατικά ήταν αρνητικά. Μιλάμε για μονοφαρμακία. Γι αυτό και τα ξεχωρίζουμε.
Πρόεδρος: Ο χρόνος ημιζωής είναι 2-4 ώρες
Μ: Ο χρόνος ημίσειας ζωής. Ο κάθε οργανισμός διαφοροποιείται ελάχιστα. Στα παιδιά ακόμα και με υπερδοσολογία μπορούν να σωθούν (σε περίπτωση που χορηγηθεί από γιατρό). Τα παιδιά μεταβολίζουν πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες.
Ο μεταβολίτης είναι επίσης πιο γρήγορος. Στην ενδοφλέβια μετά το 15λεπτο έχουν πέσει πολύ τα επίπεδα ενώ στην ενδομυϊκή κρατάει.
Πολύ δύσκολα ανιχνεύεται στο αίμα μετά από μερικές ώρες. Όσο πιο ευαίσθητη μέθοδο έχεις τόσο αυξάνεις τις ώρες που μπορεί να ανιχνευτεί.
Πρόεδρος: Όταν ένας οργανισμός είναι άσφυγμος, απνοϊκός, δίνει ρεύμα ο βηματοδότης όπως μάθαμε στην Τζωρτζίνα, υπάρχει μυδρίαση, περιστοματική κυανωση, τον ρόγχο. 2.28 έγινε η ενημέρωση. 2.33 μπήκαν και διαπίστωσαν αυτά και ξεκίνησαν Αμπού, μαλάξεις και μετά προχωρημένη ΚΑΡΠΑ. Τι λειτουργούσε στο παιδί;
Μ: Κάθε λέξη, κάθε σύμπτωμα είναι σημαντικό. Όταν αυξάνει η διάμετρος της κόρης είναι πολύ χαρακτηριστικό. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ιατρική εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. Η κεταμίνη είναι αδιαμφισβήτητο εύρημα και η δόση τοξική. Όταν δοθεί θα επιδράσει άμεσα στο κέντρο της αναπνοής. Πέφτει ο κορεσμός και όταν έχουμε υποξία (60 και κατω). Σε 3-5 λεπτά εμφανίζεται η μυδρίαση.
“Νεκρό παιδί”
Αρχικά το παιδί δεν αντιδρά. Στη συνέχεια χορηγήθηκε αδρεναλίνη. Η μυδρίαση ήταν σταθερά. Μιλάμε για παιδί που ήταν σωματικά νεκρό. Δεν υπάρχει κυκλοφορία, δεν υπάρχει αναπνοή. Υπάρχει περιστοματική κυάνωση. Δεν δόθηκε από τη γαστροστομία. Ο μεταβολίτης θα ήταν υψηλότερος από την κεταμίνη.
Στην ενδοφλέβια είναι 1-3 λεπτά και 3-5 λεπτά στην ενδομυϊκή.
Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3-5 λεπτά για να γίνει μυδρίαση.
Μέχρι να εκδηλωθεί η ασυστολία είναι αρκετά λεπτά. Θέλουμε κάποια λεπτά από τη χορήγηση μέχρι την ανακοπή. Όταν συνυπάρχουν άλλα φάρμακα όπως η διαζεπάμη. Η εγκεφαλοπάθεια είναι καταλυτική στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ακόμα και μικρότερη δόση θα ήταν πάλι θανατηφόρα. Στη βιβλιογραφία δόθηκε πολύ μεγαλύτερη δόση και σώθηκε το παιδί γιατί ήταν δίπλα του ο αναισθησιολόγος.
Στα 18 περιστατικά τα 17 πήγαν καλά εκτός από 1.
Σε καμία περίπτωση δεν μεταβολίζει (σε ανακοπή.)
Δεν πήγαινε αίμα από τις 2.28 στα όργανα.
Πρόεδρος : Ένα οργανισμός που δεν έχει αυτά τα ζωτικά σημεία. Δίνει ρεύμα ο βηματοδότης. 32 σφίξεις. Θεωρούμε ότι η καρδιά λειτουργεί;
Μ: Θα πρέπει να έχουμε κανονική λειτουργία της καρδιάς, να στέλνει το αίμα η καρδιά. Το παιδί ήταν άσφυγμο.
Η διαδικασία της ΚΑΡΠΑ τρέχεις με τον χρόνο. Στο 5λεπτο χωρίς αιμάτωση έχεις τελειώσει. Όταν καλείται μια ομάδα να κάνει ΚΑΡΠΑ προσπαθεί με συμπιέσεις να στείλει αίμα να δημιουργήσει κυκλοφορία. Όλα καταγράφονται. Δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι που δεν είναι στο πρωτόκολλο.
Πρόεδρος : Διαβάζει από το πόρισμα. Αν πάρουμε το δείγμα αίματος που εξετάσατε εσείς. Αν το εξετάσουμε τώρα τι θα βρούμε;
Μ: Προφανώς τα ίδια
Ο κ. Ράικος τονίζει ότι δεν υπήρχε κανείς μεταβολισμός στο παιδί.
Π: Ανιχνεύτηκαν και κάποιες άλλες ουσίες. Μιδαζολάμη, φαινοβαρβιτάλη, βαλπροικο οξύ κλπ.
Μ: Στην πρώτη εξέταση που έγινε η Μιδαζολάμη φαινόταν στο φύλλο νοσηλείας (χορηγήθηκε στις 28/1/22) επειδή μιλάμε για μεταθανάτιο αίμα οφείλαμε να είμαστε επιφυλακτικοί.
Με την κλασική μέθοδο στις 28/1/22 δεν βρέθηκε. Βρήκαμε τη μιδαζολάμη με καινούργιο όργανο. Αυτό σημαίνει ότι ήταν πολύ χαμηλά.
Πρόεδρος: Στο μεταθανάτιο ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε;
Μ: Η κλασική.
Πρόεδρος: Γιατί ανιχνεύτηκε η μιδαζολάμη;
Μ: Γιατί ήταν σε υψηλή συγκέντρωση
Πρόεδρος: Διαβάζοντας την ιατροδικαστική έκθεση αντιλαμβάνεστε κάτι παθολογικό αν δεν υπήρχε η κεταμίνη;
Μ: Όχι. Υπάρχει ένας αλγόριθμος. Δεν μπορεί να υπάρξει πόρισμα δηλητηρίασης χωρίς τοξικολογική εξέταση.
Για να χαρακτηρίσουμε θανατηφόρα μια συγκέντρωση πρέπει να είναι στην κλίμακα. Τα 6,5 το καλύπτουν.
Ακόμα θα έπρεπε να έχουμε συμπτώματα ώστε να επιβεβαιώνεται ο μηχανισμός θανάτου. Αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα μπορούσαμε να ενοχοποιήσουμε την κεταμίνη.
Η μιδαζολάμη δεν υπήρχε στο φύλλο νοσηλείας στις 29/1.
Είναι κυρίαρχη η κεταμίνη γιατί βρέθηκε σε μεγάλη συγκέντρωση. Οι άλλες ουσίες δικαιολογούνται απόλυτα.
Πρόεδρος: Δίνει στον μάρτυρα ένα αντίγραφο από Ιατροδικαστικό έγγραφο που είχε δώσει χθες ο συνήγορος υπεράσπισης.
Μ: Αν διαβάσουμε αυτά μιλάμε για λάθος. Μιλάμε για πολυφαρμακία. Η κεταμίνη μπορεί να σκοτώσει και σε πολύ μικρότερες δόσεις.
Πρόεδρος: Από τα ευρήματα της Ιατροδικαστικής διαπιστώνετε εσείς άλλη αιτία θανάτου;
Μ: Όχι
Πρόεδρος : Χθες η παιδονευρολόγος μας είπε για μια άλλη ουσία που χρησιμοποιούνταν αντί του ροκουρονίου.
“Βρήκαμε ροκουρόνιο με νέα μέθοδο”
Το γεγονός ότι το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη δεν βρέθηκαν, πως εξηγείται;
Μ: Η αδρεναλίνη δεν ανιχνεύεται . Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Εμείς στο καρδιακό αίμα με τη νέα μέθοδο βρήκαμε ροκουρόνιο. Η λιδοκαινη χορηγείται στη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ. Με την τεχνητή κυκλοφορία θα βρεθεί μια ελάχιστη ποσότητα αλλά μη αξιοποιήσιμη.
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση την ώρα της διασωληνωσης να χορηγηθούν ουσίες γύρω από τον τραχειοσωλήνα;
Μ: Μόνο λιδοκαίνη.
Ο τραχειοσωλήνας κάνει αναπνοή.
Εις: Γνωρίζατε εσείς ότι το παιδί διασωληνώθηκε;
Μ: Ναι. Αναγράφεται στο φύλλο νοσηλείας.
Εις: Ο κ. Μπουζιάνης χθες μας έλεγε ότι δεν το γνώριζε.
Τι γίνεται στην περίπτωση της Τζωρτζίνας αν είχε γίνει
αντιληπτή νωρίτερα η χορήγηση κεταμίνης
Ράικος: Εάν περάσει ο κρίσιμος χρόνος θα είναι αργά.
Με αυτή τη δόση και όλα αυτά τα φάρμακα το παιδί θα
κατέληγε λόγω της πολυφαρμακίας του παιδιού.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η λιδοκαΐνη που βρέθηκε δεν
είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη διασωλήνωση.
Ερωτώμενος για τον ρόγχο του παιδιού είπε ότι
ανάμεσα στις 2.30 -2 35 είχε σωματικό θάνατο.
Σύνεδρος: Η κ. Θεοτοκάτου στην κατάθεσή της είπε ότι
ήταν νεκρό το παιδί
Μ: Ναι, βεβαίως.
Σύνεδρος: Γνωρίζετε πόσο είναι τα σκευάσματα στον
σάκο αναζωογόνησης;
Μ: Για να βρεθεί αυτή η δόση στο παιδί θα
αντιστοιχούσε σε τρία σκευάσματα κεταμίνης από αυτά
που υπάρχουν στον σάκο Αναζωογόνησης σύμφωνα με
όσα ξέρω.
Ο μάρτυρας είπε ότι κεταμίνη και μιδαζολάμη δρουν
συνεργατικά και όχι αντίθετα.
Κατέθεσε ακόμα ότι τα ούρα ήταν πολύ λίγα και γι αυτό
δεν μπορούσε να βρεθεί σε αυτά ροκουρόνιο.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να πέθανε από κάτι άλλο το παιδί”
Σε ερώτηση συνέδρου απάντησε ότι «είναι τόσο
καταφανής η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας που μόνο σε
βαριά λοίμωξη θα μπορούσε να πεθάνει από άλλη αιτία
το παιδί. Δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο από το φύλλο
νοσηλείας.»
Δημήτρης Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Υποστήριξης της κατηγορίας : Μας είπατε ότι είναι
δεδομένη αιτία θανάτου ή τοξική χορήγηση κεταμίνης.
Σε τι ποσοστό θα ήταν η θεραπευτική δόση;
Μ: 2-3 mg/κιλό βάρους
Γ: Με τα δεδομένα της καταγραφής της ανάνηψης
συμφωνείτε;
Μ: Προφανώς ναι.
Γ: Συμφωνούμε ότι στις 14.35 το παιδί έχει φύγει από
τη ζωή;
Μ: Ναι βεβαίως
Γ: Στο νοσηλευτικό δελτίο με ημερομηνία 28/1
αναφέρεται ότι έχει γίνει δύο φορές αναρρόφηση στην
Τζωρτζίνα. Συνδυάζεται η αναρρόφηση στο παιδί με το
οίδημα στο χόριο
Μ: Υπάρχει πιθανότητα
Γ: Έχει πάρα πολύ χρόνο ημίσιας ζωής η μιδαζολάμη;
Μ: Έχουμε έναν ταχύτατο μεταβολισμό που σημαίνει
ότι σε δυο ώρες μεταβολίστηκε
Γ: Δεν επηρεάζει το γεγονός ότι το παιδί δεν κινείται;
Μ: Από τη στιγμή που το παιδί μεταβολίζει ταχύτατα
έρχεται σε αντιδιαστολή με την επόμενη μέρα.
Γ: Η πριλοκαινη και η λιδοκαινη είναι διαφορετικές
ουσίες;
Μ: Όχι. Είναι μια ουσία. Η μη ανίχνευση λιδοκαινης και
πριλοκαινης σημαίνει ότι είμαστε κοντά στον χρόνο
θανάτου;
Ο μάρτυρας τόνισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση λόγω της
ΚΑΡΠΑ να βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης.
Είμαστε υποχρεωμένοι σε όποιο περιστατικό έχει κάτι
ιδιαιτερότητες να βασιζόμαστε σε βιβλιογραφία.
Γ: Θα μπορούσε να είχε πρόσβαση ο κ. Μπουζιάνης;
Μ: Ναι βεβαίως. Θα μπορούσε να μου τη ζητήσει.
Γ: Επειδή ο κ. Μπουζιάνης έχει φέρει ένα άλλο έγγραφο
παρά το ότι δεν έχει κάνει έρευνα για την κεταμίνη. Έχει
μαρκάρει μια συγκεκριμένη φράση. Ο κ. Παπαγιάννης
είπε ότι η καρδιά στη φορμόλη αφυδατώνεται. Η
απάντηση του ήταν να μας παραπέμψει σε αυτή τη
βιβλιογραφία ότι μπορεί η καρδιά στη φορμόλη να
πήρε βάρος. Ας υποθέσουμε ότι η καρδιά της είχε
φυσιολογικό βάρος πριν μπει στο Καραμανδάνειο. Θα
μπορούσε το βάρος των 47γρμ να οφείλεται στη
φορμόλη.
Μ: Δεν βρέθηκε ουδείς ουλώδης ιστός. Δεν είχε καμία
νεκρωση στην καρδιά και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν
στην ιατροδικαστική εξέταση. Μιλάμε για εύρημα που
για να αξιολογηθεί θα πρέπει να βασίζεται στη
βιβλιογραφία. Θα έπρεπε όλα τα όργανα να ζυγιστούν
πριν μπουν στη φορμόλη.
Δεν μπορεί άκριτα να κρίνεις οτιδήποτε γιατί μιλάμε για
ζωές. Ιατρική βασισμένη στις αποδείξεις.
Γ: Είναι αναμενόμενα τα 47γρμ με την πορεία της
καρδιάς;
Μ: Πρέπει να δω κάτι αντίστοιχο. Η καρδιά εξετάστηκε
ενδελεχώς. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι την τελευταία
στιγμή.
Γ: Γνωρίζετε αν έχει κάνει κάποια ιατροδικαστική
εργασία εκτός από το να λάβει τις εξετάσεις από σας
και την κ. Λευκίδου;
Μ: Έχω άριστη συνεργασία με τον κ. Μπουζιάνη. Δεν
γνωρίζω.
Δ. Καράμπελας – Δικηγόρος Υποστήριξης της κατηγορίας :
Η πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρει
ότι τοξική είναι η συγκέντρωση της 7 mg κεταμίνης/λίτρο αίματος.
Μ: Η βιβλιογραφία που επικαλούμαι δεν είναι καθόλου
ανεπίκαιρη. Αυτά που λέει για θεραπευτικά δόθηκαν
στη διάρκεια αναισθησίας άρα ελεγχόμενη κατάσταση.
Εδώ έχουμε έναν θάνατο!
Είναι πολύ επιπόλαιο και ιατρικά μη συμβατό να
κάνουμε τέτοια πράγματα. Σας έδωσα ένα χρονικό
παράθυρο από λίγα μέχρι αρκετά λεπτά. Θέλει ιατρική
σκέψη.
Κ: Ζητήσατε το φύλλο νοσηλείας. Αυτό γίνεται κατ’
εξαίρεση;
Μ: Αυτό είναι η καθημερινή πρακτική.
Πιο πιθανό να έγινε εφάπαξ η χορήγηση της κεταμίνης
τόνισε ο κ. Ράικος.
Ερωτώμενος για το πόρισμα του είπε ότι η ποσότητα
των ούρων ήταν ελάχιστη. Τροποποιήσαμε τη μέθοδο
και ανιχνεύσαμε αρκετά καλά την κεταμίνη.
Μπάκα – Συνήγορος υπεράσπισης:
Αποκλείετε να χορηγήθηκε ενδομυϊκά η κεταμίνη;
Μ: Όχι. Άλλο να δοθεί από κάποιον μη γιατρό, και άλλο
από κάποιον τρίτο εφάπαξ και ταχέως.
Μπάκα : Είπατε ότι η ποσότητα της κεταμίνης
αντιστοιχεί σε τρεις αμπούλες.
Μ: Πρέπει να γίνει διάλυμα. Οπότε έχει 50mg.
Με την προσέγγιση που κάναμε ήταν η ελάχιστη
τουλάχιστον. Θα έπρεπε να ανοιχθούν τουλάχιστον τρία
φιαλίδια.
Μπάκα: Δεν έχετε στείλει στον κ. Μπουζιάνη και στην
ανακρίτρια κάποια αποτελέσματα. Μιδαζολάμη,
λιδοκαινη κλπ.
Μ: Ότι μου ζητήθηκε το έδωσα
Μπάκα: Στην βιβλιογραφία που ανέβασε ο κ. Κούγιας
χθες του Μαρκ Κασσέλ η διασωλήνωση προκάλεσε
οίδημα στον λάρυγγα. Τι προκάλεσε το οίδημα; Η
διασωλήνωση ή η αναρρόφηση;
Μ: Εδώ έχουμε διασωλήνωση, ούτε από σωλήνωση στο
περιστατικό που αναφέρετε. Μιλάμε για μήλα με
πορτοκάλια. Θα είχε δει μακροσκοπικά το οίδημα ο κ.
Μπουζιάνης.
Μπάκα: Ρωτά για την εξαγγείωση
Μ: Ρωτήστε παθολογοανατόμο
Ο κ. Ράικος επισήμανε ότι η ανίχνευση του μεταβολίτη
ποικίλλει.
Μπάκα : Είπατε ότι εξετάσατε δείγμα αίματος για την
ανακοπή στο Καραμανδάνειο. Θα ήταν ανιχνεύσιμη η
χορήγηση κεταμίνης. Αναφέρομαι στα αποτελέσματα
από δείγμα αίματος που ελήφθη στις 12/4. Υπήρχε 11/4
άλλο δείγμα αίματος που δόθηκε στον Άγιο Ανδρέα και
ήταν αρνητικό. 12/4 θα είχε τη δυνατότητα να
ανιχνεύεται κεταμίνη;
Μ: Στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας δεν μπορουν να
ανιχνεύσουν κεταμίνη. Δεν έγινε στις 11/4 τοξικολογική
για κεταμίνη. Τέλεια και παύλα!
Μπάκα : Στο δικό σας εργαστήριο πόσο καιρό μετά
μπορούν να ανιχνευτουν;
Μ: Είναι αόριστη ερώτηση. Με το νέο όργανο
κατεβάζουμε τα όρια ανίχνευσης.
Ο κ. Ράικος είπε ότι η ανίχνευση κεταμίνης εξαρτάται
από τη δόση, το πότε έγινε η εξέταση αίματος και το
περιστατικό.
Μπάκα: Το ροκουρόνιο γιατί δεν βρέθηκε στο
μεταθανάτιο αίμα;
Μ: Βρέθηκε με τη νέα μέθοδο
Μπάκα: Το ροκουρόνιο δόθηκε εν ζωή;
Μ: Όχι. Είχε προηγηθεί ανακοπή. Βρέθηκε επειδή
μεταφέρθηκε λόγω ΚΑΡΠΑ
Μπάκα: Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία;
Μ: Ψάξτε Ράικος, Αναζωογόνηση για τα επίπεδα
λιδοκαινης.
Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι χορηγήθηκε μιδαζολάμη
στις 29/1/22.
Μπάκα: Βρήκαμε μια συνέντευξη της κ. Σαρδέλη η
οποία λέει ότι η μιδαζολάμη δόθηκε κατά τη
διασωλήνωση του παιδιού στην προσπάθεια
ανάληψης.
Μ: Είναι λάθος. Δεν στηρίζεται πουθενά. Η κ. Σαρδέλη
είναι γυναικολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
κλινικής φαρμακολογίας. Δεν έχει καμία σχέση.
Μπάκα: Είπατε ότι έγινε ανίχνευση μιδαζολάμης στα
ούρα. Άρα η μιδαζολάμη μεταβολίστηκε;
Μ: Προφανώς!