Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου live -Αριστείδης Τσατσάκης: «Και δεκαπλάσια ποσότητα κεταμίνης να βρίσκαμε θα ήταν ασφαλής για χρήση!»

Τζωρτζίνα
Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του Νίκου Νικολετάκη

Με την κατάθεση του Αριστείδη Τσατσάκη συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου από την Πάτρα. Ο Καθηγητής Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως είναι γνωστό, καταθέτει ως τεχνικός σύμβουλος από την πλευρά της υπεράσπισης.

 

Η κατάθεση Τσατσάκη

Η άποψη μου ειναι ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ελλιπής. Το αποτέλεσμα της θανατηφόρας δηλητηρίασης δεν πιστοποιείται. Υπάρχουν ελλείψεις. Αντιλαμβάνεστε ότι έχω ερωτηθεί επανειλημμένα από τα ΜΜΕ και δεν έχω μιλήσει ποτέ, ήρθα να πω την επιστημονική μου άποψη.

Δεν αμφισβητώ ότι βρέθηκε κεταμίνη, ούτε την ποσότητα της.

Τσ: Όταν ένας τοξικολόγος μιλάει για δηλητηρίαση, σημαίνει ότι υπήρξε μια τοξική δράση. Αυτό πρέπει να πιστοποιηθεί κάπως, μέσω του μεταβολισμού. Είναι μια κλασική απόδειξη της δηλητηρίασης, η με κάποιο αντίστοιχο τρόπο. Θα έπρεπε σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση να έχουμε ένα εμπλουτισμό των αποδεικτικών στοιχείων. Μιλάω θεωρητικά για το πως έπρεπε να χειριστούμε μια τέτοια υπόθεση.

Ο Μπουζιάνης ενώ εκανε μια πάρα πολύ καλή μεθοδολογική διαδικασία καταλήγει σε λάθος συμπέρασμα. Ξαφνικά γράφει ένα συμπέρασμα περί εξωνοσοκομειακού φαρμάκου για την κεταμίνη το οποίο είναι λάθος. Όλοι ξέρουμε ότι η κεταμίνη είναι ασφαλές νοσοκομειακό φάρμακο. Είναι σε όλα τα πρωτόκολλα.

Ακόμα και δεκαπλάσια ποσότητα κεταμίνης να βρίσκαμε θα ήταν ασφαλής για χρήση. Ο τοξικολόγος που ξέρει τις συνθήκες; θα έπρεπε να γράφει τα συμπεράσματά του και μόνο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσατσάκης είπε: Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι ότι μελετάμε τα στοιχεία και βγαζουμε συμπέρασμα. Εδώ όμως δεν πιστοποιηθηκαν οι μεταβολίτες, είναι πολύ σοβαρό αυτό. Είναι λάθος δεν γίνεται.

 

Πρ: Αυτό αναιρεί τα αρχικά συμπεράσματα της έκθεσης;

 

Τσ: Μεταγενέστερα βγήκαν οι εξετάσεις. Μου είχε σταλεί τότε ένα έγγραφο από κάποιον Όθωνα Παπαδόπουλο δικηγόρο, και του έλεγα τι να κάνει. Οι εξετάσεις δεν δείχνουν αυτά που ήθελα να δω εγώ. Του είπα να πάρουν τον εγκέφαλο και να κάνουν την εξέταση. Στο φύλλο νοσηλείας ούτε μιδαζολάμη γράφτηκε. Όμως βρέθηκε στην Τζωρτζίνα. Έχουν τηρήσει το πρωτόκολλο, κεταμίνη, μιδαζολάμη. Αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με τα πρωτόκολλα. Πως ξαφνικά τη βαφτίζουν εξωνοσοκομειακή; Δεν μας ενδιαφέρει.

Για μένα για να είμαι πιστοποιημενος ότι αυτό που βλέπουμε αντιστοιχεί σε αυτό που είναι έπρεπε να γράφονται όλα τα φάρμακα.

 

Πρ: Γιατί;

 

Τσ: Γιατί πως θα γίνει δεν γίνεται αλλιώς. Το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό.

 

Πρ: Τι αλλάζει ακριβώς;

 

Τσ: Έχεις ένα δείγμα και πρέπει να δείξεις τη συσχέτιση. Αυτό δεν υπήρχε. Υπήρχαν μόνο αποσπασματικά. Δεν μπορείς να μιλήσεις ούτε για συγκεντρώσεις ούτε τίποτα. Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο. Σας μιλάω εργαστηριακά, τεχνικά.

Μιλήσαμε ξαφνικά πρόωρα για ένα αποτέλεσμα που δέσμευσε τον ιατροδικαστή.

 

Πρ: Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται απο την έκθεση η μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις;

 

Τσ: Κατα τη γνώμη μου κάνεις δεν δεσμεύεται από τίποτα. Αυτός θεώρησε ότι ήταν ασφαλές, ενω δεν ήταν.

 

Σύνεδρος: Πότε δόθηκε η κεταμίνη;

Τσ: από το προφίλ που είδαμε δεν βγάζει. Είναι σε πολλά σημεία αντικρουόμενο. Στα ούρα δεν βρέθηκε, στην επόμενη βρέθηκαν με άλλη μέθοδο κάτι σαν ίχνη, στο χρωματογράφημα λέει ότι βρέθηκαν. Υπάρχει μια ασυνέχεια. Δεν φαίνεται πότε δόθηκε.

 

Συν: Εσείς που το τοποθετείτε;

 

Τσ: Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια, θεωρώ ότι ήταν πιο κοντά στις 14.30. Αν είχαν γίνει οι εξετάσεις σωστά, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτα. Αν η αιτία όμως είναι η κεταμίνη, θα έπρεπε να δοθεί 15-20 λεπτά πριν. Τότε θα την βρίσκαμε σε άλλα επίπεδα όμως.

Καράμπελας – Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Από που χορηγήθηκε η κεταμινη έχετε καταλήξει;

 

Τσ: Όχι δεν έχω ασχοληθεί με αυτό

 

Καρ: Όλοι οι γιατροί λένε οτι δεν την έδωσαν το ξέρετε αυτό;

 

Τσ: Όχι δεν έχω ασχοληθεί.

 

Καρ: σύμφωνα με τον κ.Ράικο η τοξικότητα μιας δόσης εξαρτάται από τη χορήγηση της. Συμφωνείτε;

 

Τσ: Ναι

 

Καρ: Στα χέρια ενός τρίτου που δεν είναι γιατρός η κεταμίνη είναι εξίσου ασφαλής;

 

Τσ: Ναι. Έχει μεγάλο παράθυρο ασφαλείας.

 

Καρ: Τις μεθόδους του κ.Ράικου τις ξέρετε;

 

Τσ: Ναι έκανε χρωματογραφία. Είναι αξιόπιστη μέθοδος.

 

Καρ: Μια αλοιφή ΕΜΛΑ την ξέρετε;

 

Τσ: Όχι. Αν θυμάμαι καλά έχει…

 

Καρ: Αν επαλείψω με αυτό θα βρεθεί;

 

Τσ: Ναι φυσικά. Ανάλογα και που θα αλείψω. Αν αλείψω στο στόμα πχ θα φανεί κατευθείαν.

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος υποστήριξηςκατηγορίας: Άρα την τοξικολογική Ράικου τη θεωρείτε αναξιόπιστη!

 

Τσ: Εγώ είπα ότι δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό αποτέλεσμα για ένα τέτοιο εύρημα.

 

Γεω: Ο κ.Μπουζιάνης είπε ότι επιβεβαιώνει την αιτία θανάτου. Βιάστηκε θεωρείτε; Θα έπρεπε να κάνει κι άλλες ενέργειες;

 

Τσ: Αν με ρωτούσε θα του απαντούσα. Δεν μπορώ να κρίνω πως αποφάσισε. Θα του τα έλεγα!

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις