Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ – Άδωνις Γεωργιάδης «Αν το επιθυμούσα θα καλούσα όχι 13 αλλά 1013»

ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ με κατηγορούμενους 4 συνεργάτες του Άδωνη Γεωργιάδη.

Στο δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν πέρα από υπαλλήλους του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ρεπορτάζ Τζένη Μάρκου

Γεωργιάδης Α: Έχω να καταθέσω πολλά από τα πραγματικά περιστατικά και έχω να εισφέρω. Κατά το έτος 2013 ενημερώθηκα ως Υπουργός ότι είχαμε προβλήματα υγείας, την ανεξέλεγκτη αύξηση aids ,ιού δυτικού Νείλου κλπ. Τότε αν θυμάστε λίγο πριν πάω εγώ στο υπουργείο είχε γίνει εκείνη η υπόθεση των οροθετικών και είχε προκύψει η έκρηξη του aids. Για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων.

Τότε υπήρχε έκτακτων προσλήψεων του ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε περίεργο είναι. Πράγματι 13 άτομα ήρθαν στο γραφείο μου και εργάστηκαν για μένα τη περίοδο της θητείας μου και ήταν η ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τους 13 γνωρίζω.

Πρόεδρος: Είναι μέρος των 22;

Γεωργιάδης Α: Ναι. Ήταν διοικητικό προσωπικό, αν μοιράζαμε σύριγγες, συμμετείχαν στις δειγματοληψίες , καμπάνιες. Ήταν τέτοια η επιτυχία έπεσε στην Ελλάδα… Που το κράτος κέρδισε και σε δημόσια υγεία.

Όταν έληξε η θητεία μου και ήταν κυβέρνηση ο Σύριζα, εβρισκόμενος στην αίθουσα της ολομέλειας ο κ. Πολάκης έλεγε ότι έβαλα δικούς μου.

Δέχθηκα τηλέφωνο από τον Σταμάτη Πούλη και τον είχα συναντήσει τόσο στη κοπή της πίτας στο ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για ζητήματα του οργανισμού. Μου γνώρισε τη σύζυγό του και μου εξιστόρησαν το bullying που δεχόταν από τον αναπληρωτή υγείας και ότι θα την απολύσουν.

Όσα είπε ο κ. Πολάκης ότι θα της κάνει, τα έκανε όλα. Δεν είναι πλέον στον οργανισμό. Την έχω ως έναν από τους βασικούς μου συνεργάτες για την πίστη της στο δημόσιο συμφέρον είναι η καλύτερη υπάλληλος στο γραφείο μου.

Ως προς τους 13, προσελήφθησαν για να το βεβαιώσω και εδώ, όπως το βεβαίωσαν στην ανακρίτρια και την εξεταστική επιτροπή.

Στον νόμο που ίσχυε το 2013-2014 ο Υπουργός Υγείας είχε δικαίωμα να αποσπά στο γραφείο του όλους τους υπαλλήλους. Αν το επιθυμούσα θα καλούσα όχι 13 αλλά 1013.

Πρόεδρος: για τους διοικητικούς ίσχυε ότι έπρεπε να περάσουν από εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη. Κάποιες δικλείδες, να περάσει από τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ εισήγηση περί αναγκαιότητας ατόμων γιατί μέχρι τότε φαινόταν ότι οι ανάγκες ήταν καλυμμένες.

Γεωργιάδης Α: Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες αυτές καθαυτές για τις προσλήψεις.
Πρόεδρος: Αυτό είναι το θέμα όμως.

Γεωργιάδης Α: Εγώ ζήτησα 13 επιπλέον γιατί ο τρόπος πριν ήταν αποτυχημένος. Έδωσα προφορική εντολή στον κ. Παπαδημητρίου ότι χρειάζομαι επιπλέον προσωπικό, ότι πάμε χάλια και θέλουμε κόσμο;

Πρόεδρος: Γιατί νέα άτομα όμως και όχι από τα υπάρχοντα;

Γεωργιάδης Α:: Ως τότε δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν αποτυχημένη. Ζήτησα από τον Παπαδημητρίου καινούρια.

Πρόεδρος: Δεν έπρεπε να υπάρχουν προσόντα;

Γεωργιάδης Α: Που με ενδιέφερε ήταν η γνώση υπολογιστών και ξένης γλώσσας και μια νεαρή ηλικία για να βγαίνουν έξω στο δρόμο.

Πρόεδρος: Άρα δεν τίθεται θέμα εξειδίκευσης προσώπων. Εσείς λέτε ότι θέλετε άτομα νεαρής ηλικίας, απόφοιτοι λυκείου ξένη γλώσσα.

Γεωργιάδης Α: Ήθελα να έχω μια ομάδα πολύ δραστήρια που να κάνει αυτή τη δράση στο δρόμο. Γενικές διοικητικές γνώσεις και πολύ όρεξη. Αυτό ζήτησα, αυτό έλαβα και δούλεψε.

Πρόεδρος: και οι υπόλοιποι πως προσλήφθηκαν;

Γεωργιάδης Α: Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε διαδικασία έκτακτων προσλήψεων και σήμερα που τυχαίνει να είναι πάλι. Έχει πάγια πολιτική επειγουσών αναγκών.

Σήμερα για να κάνουμε τη διαδικασία για τις ΚΟΜΥ μέσω ΕΟΔΥ το κάνουμε. Τότε το aids στην Αθήνα ήταν πανδημία.

Πρόεδρος: Είπατε πριν πως δεν υπήρξε θέμα επείγοντος χαρακτήρα Αυτοί οι 13 στο υπουργείο επιδοτούνταν με χορηγία από ιδιωτική εταιρεία. Και οι υπόλοιποι;
Γεωργιάδης Α: Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Ξέρω ότι ήταν κομμάτι της χορηγίας. Το ποσό δεν ήταν ηγετικό, των 400- 600€ ήταν 3-9 μήνες

Πρόεδρος: Δεν είναι έτσι, το συνολικό ποσό ήταν 250.000
Γεωργιάδης Α: Δεν το θεωρώ καν σημαντικό, δεν περίμενα καν ότι θα φτάσει στο ακροατήριο. Ασήμαντο, ασήμαντο. Σε επίπεδο δημοσίου αυτό το ποσό που συζητάμε είναι ασήμαντο.

Εισαγγελέας: Είχε θέμα αυτή η πράξη με τις μνημονικές αποφάσεις;

Γεωργιάδης Α: Ναι απαγόρευε. Τότε το κράτος λειτουργούσε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αν το ξανάκανα, θα το ξανάκανα. Πήρα μια κατάσταση, παρέδωσα μια άλλη. Εγώ δε λέω ότι υπήρχε ζημία, εγώ λέω ότι υπήρξε ωφέλεια.

Πρόεδρος: Πέρα από το ότι δεν ακολουθήσατε τη νόμιμη οδό, ήταν και αυτός ένας παράγοντας, οι απαγορεύσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης;
Γεωργιάδης Α: Η τεράστια μείωση του aids οφείλετε και σε αυτές τις 13 προσλήψεις. Ασχέτως του τρόπου πρόσληψης, ζημία δεν υπάρχει στο δημόσιο. Τους απέλυσε ο Πολάκης επειδή δεν κατέθεσαν εναντίον μου. Όχι επειδή προκλήθηκε ζημία. Δεν έχει υπάρξει απόλυση για άσκηση δίωξης στο δημόσιο.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται στο δημόσιο, προβλέπεται αναστολή μέχρι την απόφαση.
Γεωργιάδης Α: Ήταν πολύ ψιλά στην ατζέντα μου η πρόσληψη υπαλλήλων. Είχα μάθει ότι είχε γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΕΕΛΠΝΟ στο ίντερνετ.

Δικηγόρος: ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ και τώρα ο ΕΟΔΥ, δεν έχει αρκετούς συμβασιούχους έργου;
Γεωργιάδης Α: Ναι είναι πολύ περισσότεροι από τους μόνιμους. Σήμερα στα κέντρα μεταναστών είναι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ/ΕΟΔΥ. Ασχέτως του τρόπου πρόσληψης, δεν υπήρξε ζημία αλλά αντίθετα μεγάλη ωφέλεια για το Δημόσιο και το κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν.
Ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί μια θέση τότε ήταν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ένας ρόλος του να τροφοδοτεί το δημόσιο με υπαλλήλους.
Δεν μπορούσε να καλυφθεί με την απόσπαση υπάρχοντος προσωπικού.

Μάρτυρας Ελένη Κάτσαρη 

Μάρτυρας: Κατά την διάρκεια που εργαζόμουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ μου είχαν ανατεθεί υψηλά καθήκοντα. Ήμουν αναπληρώτρια διευθύντρια. Ήμουν υπάλληλος ο οποίος σε συνεργασία με τον πρόεδρο είχε μια γενικότερη εποπτεία όλων των τομέων, έκανα εισηγήσεις, αναφορικά με το στρατιωτικό σχεδιασμό, αναφορικά με δράσεις κλπ.

Πρόεδρος: Γιατί ζητήσατε από τον κ. Καραμπαλίκη να πάρετε αυτά τα 4 πρωτότυπα πρακτικά, των 4 εκείνων συνεδριάσεων; Τότε εκτός από υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχατε και την ιδιότητα της διευθύνουσας συμβούλου.

Μάρτυρας: ουδέποτε έλαβα, ουδέποτε ζήτησα πρακτικά. Είναι όλα ψέματα! Τότε όμως δεν ήμουν υπάλληλος της ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2009 διορίστηκα με την υπογραφή του τότε υπουργού υγείας Αβραμόπουλου ως πρόεδρο του εθνικού κέντρου αιμοδοσίας. Το 2009 λοιπόν φεύγω από τη ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έχω καμία σχέση ούτε μισθολογική.

Ο κύριος Καραμπαλίκης είπε ότι τέλη του 2014 του ζήτησα να μου φέρει 4 πρακτικά. Ξέρετε πότε ξεκίνησε ο έλεγχος για τους 23; Τον Μάρτιο του 2017. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε με κάθε σεβασμό μου λέει ο κύριος Καραμπαλίκης ότι -ενώ λείπω 7 χρόνια- του ζήτησα εγώ πρακτικά; Δεν είχα κανένα συμφέρον. Τι να τα κάνω το 2014 από την στιγμή που ο έλεγχος ξεκίνησε 3 χρόνια μετά;

Πρόεδρος: Άρα δεν ζητήσατε τα πρακτικά.

Μάρτυρας: Δεν έγινε ποτέ αυτό. Δεύτερο ψέμα που άκουσα εδώ. Το 2018 ο κύριος Καραμπαλίκης κατάλαβε ότι κάτι έχει αλλάξει με τα πρακτικά και με κατηγόρησε ότι εγώ πλαστογράφησα. Το 2017 που ξεκίνησε ο έλεγχος ήρθε εισαγγελική παραγγελία στον πρόεδρο ονομαστικό κατάλογο 23 ανθρώπων. Με λίγα λόγια ο κύριος Καραμπαλίκης απάντησε στην Εισαγγελία διαφθοράς το 2017 έχοντας μια εισαγγελική παραγγελία που αναγράφονταν τα ονόματα των 23. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα ήταν δυστυχώς μέσα και ένας δημοσιογράφος με το όνομα Μπεσκένης, ο οποίος όπως αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση, απλά πέθανε από έμφραγμα.

Εισαγγελέας: Εσείς αρνείστε ότι πήγατε να ζητήσετε τα πρωτότυπα ή δεν πήγατε;
Μάρτυρας: Αρνούμαι κατηγορηματικά.

Εισαγγελέας: Γιατί να πει για εσάς και όχι για κάποιο άλλο πρόσωπο;
Μάρτυρας: Αυτό το έκανε για να γίνει αρεστός. Η δική μου επιλογή προσώπου, θεωρώ ότι είναι η πιο ασφαλής καθώς δεν μπορούσε να πει για κάποιον που είναι μέσα.

Η δίκη διακόπηκε για  την 8/2/2024. Στην επόμενη δικάσιμο θα κληθεί μάρτυρας ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ιωάννης Κερουτάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

Εισαγγελική έρευνα για τον «Άλλο άνθρωπο» Κ. Πολυχρονόπουλο και συγγενείς του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις