Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού: «Η βία δεν πάει διακοπές»

βία

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 η ημερίδα που οργάνωσε η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΚΑΠΤΥ & Εντεταλμένη Σύμβουλος Πάρκων-Αλσών & Υγείας των ζώων της, με θέμα «Η Βία δεν πάει διακοπές». Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος. Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενισχύσει την κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ , οι κύριοι ομιλητές ήταν η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη – Πικρού, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΚΑΠΤΥ, ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α, η Λίλα Φ. Ραγκούση, LLM Δικηγόρος, Τζώρτζια Κοντράρου, Διευθύντρια Δικαστικού Ρεπορτάζ , Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Εγκληματολογίας, Ιδρύτρια του Γίνε Άνθρωπος, Τζίνα Θανοπούλου, Ed.Μ., Μ.Α., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παιδιών, Εφήβων, Γονέων, Οικογένειας. Αντιπρόεδρος Harvard Club of Greece, Συλλογος Αποφοίτων του Παν. Harvard στην Ελλάδα, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Δικηγόρος, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού-Αντιπρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Σοφία Παπαδημητρίου, (Dr. jur München), Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η συντονίστρια της οργάνωσης Φαίνη Χατζηαθανασιάδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. «Καλωσορίσατε στην ημερίδα μας με θέμα “Η βία δεν πάει διακοπές”. Κυρίες και κύριοι «Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ». Επιλέξαμε τον τίτλο αυτόν γιατί ακριβώς η βία δεν σταματά. Η βία αποτελεί ένα περίπλοκο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, αφού υπήρχε πάντα!

Ωστόσο, σήμερα νιώθουμε ότι τα φαινόμενα βίας έχουν ενταθεί και πολλαπλασιάζονται σαν Λερναία Ύδρα.  Έτσι αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια συζήτηση για να μιλήσουμε και να προσεγγίσουμε διεπιστημονικά το πολύπλοκο αυτό φαινόμενο, καταθέτοντας προβληματισμούς για τις διαστάσεις του, τη σχετική νομοθεσία και θίγοντας ορισμένες από τις αθέατες και για πολλούς παράδοξες, πλευρές του.  Το θέμα της έμφυλης βίας είναι ένα ζήτημα που, δυστυχώς, δεν γνωρίζει διακοπές ούτε εποχές.

Είναι μια μάστιγα που επηρεάζει την κοινωνία μας καθημερινά, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή την εποχή του χρόνου.  Σήμερα, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, να υποστηρίξουμε τα θύματα και να προλάβουμε την έμφυλη βία.

Θα ακούσουμε από ειδικούς και επαγγελματίες που θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μαζί μας, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας. Είμαι βέβαιη ότι οι ομιλίες τους θα μας εμπνεύσουν και θα μας καθοδηγήσουν στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς βία.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και την υποστήριξή σας σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:
· Προστασία της γυναικείας προσωπικότητας και ύπαρξης μέσω επαναπροσδιορισμού των αξιών της κοινωνίας στην πράξη.
· Προστασία της γυναικείας προσωπικότητας και ύπαρξης μέσω επαναπροσδιορισμού των αξιών της κοινωνίας στην πράξη .
· Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα για την ενδοοικογενειακη βία, από την θεωρία στην πράξη.
· Σύγχρονη Κακοποίηση γυναικών: μια Ψυχολογική προσέγγιση:αιτίες, εκδήλωση & Αντιμετώπιση.
· Ο θετικός και ο αρνητικός ρόλος των ΜΜΕ.
· Σιωπηλές Κραυγές: Η αλήθεια πίσω από την Έμφυλη Βία.
· Ο ρόλος των δήμων κατά της έμφυλης βίας
· Η νέα Οδηγία (ΕΕ) 2024/1385 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας – Πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την οργανώτρια Ελευθερία Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι « Όλοι εμείς είμαστε μια ομάδα που πραγματικά μπορούμε να δράσουμε» ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να είμαστε κοντά στο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Γίνε Άνθρωπος». «Πρέπει να είμαστε alert και να είμαστε εκεί πραγματικά για την κοινωνία. Διότι σήμερα μας χρειάζεται η κοινωνία. Οπότε όλοι εμείς που είμαστε εδώ πέρα, αν βάλουμε και άλλους κοινωνούς στο έργο πιστεύω ότι θα είμαστε σε άλλη μορφή» είπε κλείνοντας η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού.

Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΚΑΠΤΥ & Εντεταλμένη Σύμβουλος Πάρκων-Αλσών & Υγείας των ζώων της επιχείρησε για άλλη μια φορά να ενημερώσει την κοινωνία για το ιδιαιτέρως, αυτό ανησυχητικό φαινόμενο και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

βία βία βία

Ο χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας ήταν το μηνιαίο συνδρομητικό περιοδικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (www.dikastikoreportaz.gr).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη παιδιάτρου για τον θάνατο από αμέλεια 4χρονου αγοριού

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 40χρονος για τον θάνατο τού πιτ – μπουλ του από ασιτία

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις