Συνεχίζεται η δίκη του Πατέρα Αντωνίου για τις καταγγελλόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίσθηκε σήμερα ενωπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η δίκη με κατηγορούμενο τον πατέρα Αντώνιο και άλλους επτά εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου.

Του Νίκου Νικολετάκη

Το κατηγορητήριο συντάχθηκε μετά από καταγγελίες παιδιών για κακοποιήσεις σε διαφορετικές δομές ανά την Ελλάδα και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Αφορούν σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, απομόνωση, σκληρή εργασία ακόμη και σπάσιμο πετρών, ξυλοδαρμούς και απειλές.
Ως μάρτυρες εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο άτομα που εργάστηκαν σε δομές της Κιβωτού.  Υποστήριξαν ότι δεν ισχύουν οι κατηγορίες σε βάρος του Πατρός Αντωνίου και των άλλων κατηγορούμενων. Τα πνεύματα οξύθηκαν όταν στο εδώλιο ανέβηκε ένας μάρτυρας που εργάστηκε ως βοηθός επιστάτη στη δομή της Χίου μέχρι το 2019. Οι ερωτήσεις από δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας προκάλεσαν την αντίδραση του μάρτυρα και της υπεράσπισης:

Δ: Είστε παντρεμένος;

Μ: Δεν σας αφορά η προσωπική μου ζωή!

Πρόεδρος: Απαντήστε στην ερώτηση με ένα ναι ή όχι!

Μ: Είμαι παντρεμένος με την Ευαγγελία Δ. Έχουμε και παιδί μαζί.

Παρεμβαίνει ο κ. Κώτσος από την υπεράσπιση: Κουτσομπολιό θα κάνουμε;

Ο πρόεδρος τελικά επέτρεψε να γίνει η ερώτηση της δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας: Γνωρίζετε αν η Ευαγγελία, με τον Τιμόθεο και άλλους έφυγαν από τη δομή;

Μ: Ναι. Το γνωρίζω. Κι εγώ τους έψαχνα.

Δ: Υπήρξε κάποια συνέπεια για τη φυγή;

Μ: Όχι

Δ: Γνωρίζετε αν υπήρξε απειλή κατά του Χουσεϊν – Νικόδημου;

Μ: Ναι

Ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης της σημερινής δικασίμου είπε μεταξύ άλλων για ένα άτομο της Κιβωτού: “Τρομοκρατούσε τα παιδιά με δυναμιτάκια. Είχαν κάνει και καταγγελία στην αστυνομία ότι τρομοκρατούσε τα παιδιά.” Μετά από ερώτηση που του υπεβλήθη ο μάρτυρας είπε ότι απολύθηκε, μετά από καταγγελία που έκανε παιδί της δομής στον Συνήγορο του Παιδιού.

Νόμος Φλωρίδη
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής διαδικασίας ήταν όταν ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Θρασύβουλος Κονταξής έκανε καταγγελία ότι δύο δημοσιογράφοι που γράφουν σε συγκεκριμένο blog στο X twitter (Kivotos Trial Watch) αναμεταδίδουν σχεδόν αμέσως τα τεκταινόμενα της δίκης . Μιλάει για «ρητή απαγόρευση», αναφερόμενος στο νόμο Φλωρίδη και συγκεκριμένα το άρθρο 31 του Ν. 5119/2024 το οποίο αναφέρει:
«Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.»

Ο συνήγορος του πατέρα Αντώνιου ζήτησε  μάλιστα από την έδρα να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο οι δύο δημοσιογράφοι του Παρατηρητηρίου της εν λόγω δίκης. Πρόκειται για τη Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και τον Τάσο Θεοφίλου που κατέγραφαν τη δίκη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάτα: Στη φυλακή για 2 χρόνια χωρίς αναστολή 19χρονος για οπαδική βία

Στο «σκαμνί» ο Πατούλης και ακόμη 23 πρόσωπα για τις καταστροφικές πλημμύρες της Κινέτας


Ο πρόεδρος της έδρας είπε ότι τον προβλημάτισε το συγκεκριμένο άρθρο γιατί “δεν απαγορεύει, αν δεν υπάρχει πρόγραμμα. Απαγορεύει, αν κατάλαβα καλά, την τοποθέτηση μηχανισμού στην αίθουσα και την ταυτόχρονη μετάδοση” συμπλήρωσε και διέκοψε την διαδικασία για λίγα λεπτά  για να μελετήσει το θέμα.

Όταν ξανάρχισε η δίκη ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης.

Δείτε το ρεπορτάζ για τη σημερινή δίκη από το “OPEN Τώρα”

 

Πάνος Μουζουράκης

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης μεταξύ των οποίων είναι και ο γνωστός τραγουδιστής Πάνος Μουζουράκης. Σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή Σούπερ Κατερίνα ο δημοφιλής καλλιτέχνης είπε μεταξύ άλλων: «Θα καταθέσω υπέρ του Πατρός Αντωνίου – Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια».

Δείτε το απόσπασμα:

Η έδρα ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των μαρτύρων υπεράσπισης ώστε να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις τους μέχρι αυτήν την Παρασκευή το αργότερο.

Τη Δευτέρα απολογείται ο Πατήρ Αντώνιος
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, οι οχτώ συνολικά κατηγορούμενοι της δίκης που θα απολογηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν, βαριά σωματική βλάβη ανήλικου, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανήλικου, απλή σωματική βλάβη ανήλικου, απειλή σε βάρος ανηλίκου, συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη, έκθεση, βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου και ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.

Για τον πατέρα Αντώνιο το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ως υπεύθυνος λειτουργίας των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» προξένησε σωματικές κακώσεις σε ανήλικα παιδιά που βρίσκονταν υπό την προστασία του ή είχαν σχέση εργασίας. Συγκεκριμένα, του αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού σε επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες παιδιών με τους πρώην συνεργάτες του και σήμερα συγκατηγορούμενούς του να δρούσαν υπό τις εντολές του.

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις