ΑΠΔΠΧ: «Καμπάνα» 150.000 ευρώ στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. για τις νέες ταυτότητες – «Πλημμέλειες και ελλείψεις»

ταυτότητες

«Καμπάνα» ύψους 150.000 ευρώ επέβαλλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τις νέες ταυτότητες, ενώ παράλληλα απηύθυνε εντολή συμμόρφωσης εντός εξαμήνου.

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε «πλημμέλειες» αναφορικά με «την παροχή γενικής ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων», ενώ εντόπισε «ελλείψεις» και «καθυστέρηση» σε ότι αφορά την «απαιτούμενη εκτίμηση αντικτύπου».

Η συνεδρίαση της Ανεξάρτητης Αρχής πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία πολίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της έκδοσης του νέου τύπου δελτίων ταυτότητας, «απηύθυνε αίτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , «σχετικά με την παροχή ενημέρωσης και την εν γένει νομιμότητα της επεξεργασίας έκδοσης του νέου τύπου ταυτότητας». Ωστόσο, ο καταγγέλλων ουδέποτε έλαβε απάντηση από το υπουργείο, όπως ισχυρίστηκε.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της ΑΠΔΠΧ, «ο υπεύθυνος επεξεργασίας παραβίασε τα άρθρα 13 και 14 του ΓΚΠΔ, λόγω της απουσίας ενημέρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και λόγω μη ορθών πληροφοριών στο κείμενο ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο αναρτήθηκε καθυστερημένα στην ιστοσελίδα του υπευθύνου επεξεργασία».

Επιπλέον, ο υπεύθυνος επεξεργασίας «δεν τεκμηρίωσε, ούτε μέσω της ΕΑΠΔ, την τήρηση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων αναφορικά με συγκεκριμένα στοιχεία που περιέχονται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης».

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:

ταυτότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Kύκλωμα Ψευδών Γνωματεύσεων: Δικαίωση για 16 πατέρες από τον Άρειο Πάγο!

Αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τον “νέο” δικαστικό χάρτη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις