Υπόθεση Πάτρας: Οι επεισοδιακές καταθέσεις της ιατροδικαστού Χ. Τσάκωνα

Τσάκωνα

Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη θα συνεχιστεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιών της.

Των ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ, ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

– Τα δάκρυα, οι αιχμές και το «αλάθητο»
-Αίτημα Κούγια να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τους Αγγελική Τσιόλα ,Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής 18ης Οκτωβρίου, όπου εξεταζόταν η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, είχε ένταση, δάκρυα και αιχμές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν παρών ο Μάνος Δασκαλάκης, πατέρας των τριών δολοφονημένων -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- παιδιών του, που υποστηρίζει την κατηγορία.

ΤσάκωναΗ Χριστίνα Τσάκωνα κάποια στιγμή δάκρυσε καθώς είχε συναισθηματική φόρτιση όταν ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για «τον γνωστό δημοσιογράφο (σ.σ. τον Πέτρο Κουσουλό) που αναφέρεται στα τρία Τα (Τσάκωνα, Τσιόλα και Τσαντίρη)».

Η μάρτυρας κατέβηκε από το έδρανο, πήρε χαρτομάντιλα, σκούπισε τα δάκρυά της και συνέχισε να καταθέτει χωρίς η πρόεδρος να ζητήσει διακοπή.

Η Χριστίνα Τσάκωνα προσκόμισε στο δικαστήριο τις ιατροδικαστικές εκθέσεις με νεκρούς από ηπατική ανεπάρκεια και άλλες με αιτία θανάτου την ασφυξία που της ζήτησε η εισαγγελέας στην προηγούμενη δικάσιμο. Ιατροδικαστικές που είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων οι συνάδελφοί της Σωτήρης Μπουζιάνης, Γιώργος Ντιλέρνια και Νίκος Καλόγρηας. Όσον αφορά τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που προσκόμισε η ιατροδικαστής και αναγραφόταν ανάμεσα στα αίτια ηπατική ανεπάρκεια, αφορούσαν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια βλάβη. Ένας από αυτούς είχε και κίρρωση του ήπατος:

– Χριστίνα Τσάκωνα: Σας προσκομίζω τα έγγραφα (σ.σ. ιατροδικαστικές εκθέσεις) που μου ζητήσατε.

– Εύα Αμπάζη – Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Δεν υπάρχει σε καμία ιατροδικαστική από αυτές που μας προσκομίσατε αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια χωρίς χρόνια βλάβη.

– Αλέξης Κούγιας – Συνήγορος υπεράσπισης: Με ποια αφορμή ζητήθηκε από τη μάρτυρα να φέρει ιατροδικαστικές εκθέσεις; Έχω διαβάσει με κάθε λεπτομέρεια τις ερωτήσεις που έχετε υποβάλει εσείς κυρία πρόεδρε και εσείς κυρία εισαγγελέα με έντονο τρόπο και έντονη αμφισβήτηση. Η κυρία εισαγγελέας θα μπορούσε να αναζητήσει μόνη της εάν υπάρχουν νεκροψίες – νεκροτομές με αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια. Ουσιαστικά εκτίθεται η κυρία εισαγγελέας και επιβεβαιώνεται η μάρτυρας!

– Κούγιας: Με τα ευρήματα που είχατε θα αποδίδατε τον θάνατο σε ηπατική ανεπάρκεια;

– Τσάκωνα: Με τα ευρήματα αυτά που είχαμε, όχι. Ποτέ.

– Κούγιας: Έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν εκδοθεί ιατρικά πορίσματα και να έχει αμφισβητηθεί από δημόσιους ιατροδικαστές;

– Τσάκωνα: Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό.

– Κούγιας: Εσάς εάν σας έδιναν αυτή την εντολή ότι θέλουμε από φωτογραφίες να βγάλετε διάγνωση, τι θα κάνατε;

– Τσάκωνα: Θα έλεγα όχι. Από φωτογραφίες δεν μπορεί κανένας να βγάλει διάγνωση.

– Κούγιας: Σημαίνει ότι με τις συγκεκριμένες κακώσεις είχαμε ασφυκτικό θάνατο;

– Τσάκωνα: Όχι, γιατί αυτές οι κακώσεις θα μπορούσαν να ήταν συμβατές από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Κατ’ αντιπαράσταση

Ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι θα υποβάλει αίτημα να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση η Χριστίνα Τσάκωνα και η Αγγελική Τσιόλα με τους συναδέλφους της Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης θα ζητήσει ακόμα να απαντηθεί αν στις 22/6/22 έχει καταχωρισθεί στα αρχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών η έκθεση των Καρακούκη – Καλόγρηα που αναφέρει ότι Μαλένα και Ίριδα δολοφονήθηκαν μέσω απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Στο στόχαστρο του Αλέξη Κούγια βρέθηκε για ακόμα μία φορά σε αυτή τη δίκη ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, για τον οποίο είπε ότι κάποια στιγμή είχε αποσυρθεί από την υπηρεσία επειδή εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μην είχε πτυχίο. «Ο κ. Καρακούκης έχει οδηγήσει στη φυλακή αθώους ανθρώπους. Δεν γίνεται να βγάζουν μια γνωμάτευση από φωτογραφίες», είπε. Λίγο αργότερα ο κ. Κούγιας έβαλε στο κάδρο και τους δύο ιατροδικαστές που υπέγραψαν το πόρισμα που αναφέρεται σε δολοφονία Μαλένας και Ίριδας: «Πώς γίνεται ιατροδικαστές να οδηγούν στο ικρίωμα την κατηγορουμένη; Είναι ανηθικότητα. Είναι ανήθικοι άνθρωποι!».

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης σχετικά με την άτυπη επιτροπή που είχε συσταθεί αρχικά για να ερευνηθούν οι θάνατοι των δύο μικρότερων κοριτσιών από την Πάτρα:

– Τσάκωνα: «Με φώναξε ο κ. Καρακούκης και ο κ. Καλόγρηας, που ήταν μέλη μιας άτυπης επιτροπής, προκειμένου να κοιτάξουμε εκ νέου την αιτία θανάτου. Μου είπαν «να το κοιτάξουμε ξανά γιατί θα εμφανιστούν δημοσιογράφοι και θα μιλήσουν για έγκλημα». Τότε ήταν στη δημοσιότητα και η υπόθεση της Καρολάιν.

– Κούγιας: Μπορεί η κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων να οφείλεται σε ασφυξία;

– Τσάκωνα: Δεν μπορεί η κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων να γίνει μέσα σε 5 λεπτά. Δεν υπάρχει κενοτοπιώδης σε ασφυξία.

– Κούγιας: Είναι δυνατόν ουδείς γιατρός να μην είδε τα σημάδια στη Μαλένα; Η απόφραξη των αεροφόρων οδών θα είχε αφήσει ίχνη;

– Τσάκωνα: Ναι, αφήνει. Στην υπόθεση της Καρολάιν, που έτυχε να δω τη σορό, είχε πολλές κακώσεις στο πρόσωπό της.

– Κούγιας: Το παιδί είχε φλεβοκαθετήρα. Σε περίπτωση απόπειρας ασφυξίας με μαξιλάρι τι θα γινόταν;

– Τσάκωνα: Θα είχε φύγει ο φλεβοκαθετήρας από τη θέση του και θα είχε τραυματιστεί το παιδί.

«Λανθασμένη διατύπωση»

Πιεστικές ερωτήσεις αντιμετώπισε η Χριστίνα Τσάκωνα στις δύο προηγούμενες δικασίμους της εβδομάδας. Η ιατροδικαστής απαντούσε με αργό και σταθερό ρυθμό και επέμενε σε αυτά που έχει καταθέσει και στην ανακρίτρια, ότι το πόρισμά της είναι σωστό, ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, τα οποία η ίδια μετέφρασε ως ηπατική ανεπάρκεια με την επεξήγηση ότι «το ήπαρ ανεπαρκεί».

Η Χριστίνα Τσάκωνα αμφισβήτησε μάλιστα το βιβλίο ιατροδικαστικής του καθηγητή Δημήτρη Ψαρούλη που η ίδια προσκόμισε στο δικαστήριο!

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από τον έτερο δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας Παύλο Κατσουράκη για την αναφορά στο βιβλίο ιατροδικαστικής του κ. Ψαρούλη που έχουν μελετήσει ενδελεχώς οι Έλληνες ιατροδικαστές.

Στο κρίσιμο απόσπασμα για τον ασφυκτικό θάνατο και τις ασφυκτικές κηλίδες στο τέλος αναφέρει:

«Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπίων πλησίον των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες», πράγμα αντίθετο με αυτό που υποστηρίζει η Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει κενοτοπιώδης εκφύλιση στην ασφυξία, αλλά νέκρωση.

Η μάρτυρας απάντησε: «Δεν υπάρχει παρατεταμένη ασφυξία. Είναι λάθος η διατύπωση από τον κ. Ψαρούλη».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Ψαρούλη, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής μας είπε ότι «δεν τον ενδιαφέρει αν κάποιος αμφισβητεί το βιβλίο του και ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί για μια δίκη που δεν έχει παρακολουθήσει ενδελεχώς».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο απόσπασμα επισήμανε ότι η κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων μπορεί να οφείλεται σε ασφυκτικό θάνατο, αλλά πρέπει να συνυπάρχουν κι άλλα στοιχεία, όπως π.χ. ασφυκτικές κηλίδες.

Τσάκωνα
Το απόσπασμα του βιβλίου ιατροδικαστικής που προσκόμισε η ίδια η Χριστίνα Τσάκωνα στο δικαστήριο αναφέρει: «Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπίων πλησίον των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες» πράγμα αντίθετο με αυτό που υποστηρίζει η μάρτυρας

Το επεισόδιο

Ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε την τρίτη ημέρα κατάθεσης της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα (την προηγουμένη Τρίτη) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του πατέρα των τριών νεκρών παιδιών, ο οποίος ακούγοντας τα όσα κατέθετε στη δίκη η ιατροδικαστής ξέσπασε λέγοντας προς τη μάρτυρα:

«Όλο υποθετικά μιλάς. Δεν είναι το ένα, δεν είναι το άλλο, έλεος πια»!

Προκλήθηκε αναταραχή, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διακόπτει τη δίκη για πέντε λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Βιβλιογραφία του 1971

Η Χριστίνα Τσάκωνα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει ότι το πόρισμά της για τον θάνατο της Μαλένας είναι σωστό προσκόμισε μεταξύ άλλων και βιβλιογραφία από την Κίνα και την Ιαπωνία. Ένα από αυτά τα κείμενα έχει γραφτεί το 1971 και αφορά έρευνα που έγινε σε ποντίκια, στα οποία παρατηρήθηκε ότι είχε αναπτυχθεί κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων μέσα σε 50 λεπτά.

Η ίδια ρωτήθηκε γι’ αυτό το κείμενο από τον Παύλο Κατσουράκη, δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας, πότε έλαβε γνώση για το έγγραφο.

– Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

– Παύλος Κατσουράκης: Εσείς πού το βρήκατε;

– Τσάκωνα: Δεν θυμάμαι, από ιατρικά σάιτ…

– Κατσουράκης: Αφού εσείς το κατεβάσατε!

– Τσάκωνα: Δεν το κατέβασα τώρα.

– Κατσουράκης: Είχατε υπόψη το έγγραφο αυτό όταν διενεργήσατε τη νεκροψία, είχατε αυτή τη γνώση;

– Τσάκωνα: Δεν ξέρω. Γενικά ψάχνω στα ιατρικά σάιτ.

– Κατσουράκης: Τι γνώση είχατε τότε;

– Τσάκωνα: Είχα την παρατεταμένη υποξία.

Σφυροκόπημα

Πολύ δύσκολη αποδείχθηκε για την ιατροδικαστή Τσάκωνα η κατάθεσή της τη Δευτέρα, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τις καίριες ερωτήσεις της προέδρου και της εισαγγελέως που δεν άφησαν τίποτε από όσα κατέθεσε αναπάντητο. Η ιατροδικαστής αναφερόμενη στο πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα, που κάνει λόγο για δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας με ασφυκτικό θάνατο, είπε ότι ξεκίνησε να το διαβάζει, αλλά μόλις διαπίστωσε ότι κάνει αναφορά στους θανάτους και των δύο παιδιών σταμάτησε. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θεωρεί σωστό που «το πόρισμα κάνει αναφορά και στα δύο παιδιά».

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι η αιτία θανάτου που κατέγραψε η ιατροδικαστής στη Μαλένα δεν ευσταθεί καθώς η ηπατική ανεπάρκεια προκαλείται από κάτι, είναι δηλαδή δευτεροπαθής:

– Εισαγγελέας: Επιμένετε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν έχει συμπτώματα;

– Τσάκωνα: Ναι θα μπορούσε, εάν ήταν οξεία.

– Εισαγγελέας: Θα είναι πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται αυτό.

– Εισαγγελέας: Αιτιολογία ηπατική ανεπάρκεια. Έπρεπε να αναγράφει αιτία. Η ηπατική ανεπάρκεια προκαλείται από κάτι. Δεν είναι η αιτία. Αλλιώς ας καταγράφατε ανεξήγητος (θάνατος). Είστε κρατικός ιατροδικαστής. Αυτή είναι η δουλειά σας. Γι’ αυτό πληρώνεστε, κυρία μάρτυρα!

Σε αντίθεση με τα όσα είπε αποκαλύψει ο πατέρας των παιδιών, ότι δηλαδή η κατηγορουμένη είχε επικοινωνία με την ιατροδικαστή, η κ. Τσάκωνα αρνήθηκε ενόρκως ότι είχε ποτέ επικοινωνία μαζί της, παρά μόνο μία φορά όταν η μητέρα των παιδιών την κάλεσε προκειμένου να τη ρωτήσει για τις εκδορές στο προσωπάκι της Μαλένας που είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

– Εισαγγελέας: Ο πατέρας είχε καταθέσει ότι η μητέρα είχε επικοινωνήσει με εσάς και της είχατε πει ότι «μόνο ο Θεός ξέρει από τι πέθανε το παιδί».

– Τσάκωνα: Έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Δεν μίλησα με τη μητέρα. Δεν μιλάω ποτέ. Επικοινώνησε μαζί μου μόνο λίγες ημέρες πριν συλληφθεί ώστε να με ρωτήσει για τις εκδορές που είχαν βγει στη δημοσιότητα.

– Εισαγγελέας: Γιατί δεν ζητήσατε τον ιατρικό φάκελο του παιδιού;

– Τσάκωνα: Γιατί δεν κάνουμε πραγματογνωμοσύνη, αλλά και να ζητούσα δεν θα άλλαζε κάτι.

– Εισαγγελέας: Ποια διάταξη νομοθετική ορίζει στο να μην πάρετε τον ιατρικό φάκελο; Ποια;

– Τσάκωνα: Για να πάρουμε τον ιατρικό φάκελο είναι πραγματογνωμοσύνη. Δεν την κάνουμε εμείς. Εξέταζα και για ιατρική αμέλεια. Δεν μπορούσα να βασιστώ στους γιατρούς.

– Εισαγγελέας: Δεν είστε αρμόδια εσείς να εξετάσετε για ιατρική αμέλεια. Για ιατρική αμέλεια αρμόδιος ήταν ο κ. Τσαντίρης, ο οποίος μάλιστα απέκλεισε την ηπατική ανεπάρκεια!

Άρση απορρήτου

Αίτημα να σταλεί η κατάθεση της Χριστίνας Τσάκωνα στον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο υπέβαλε η Εύα Αμπάζη, δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας, η οποία και σημείωσε: «Επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτά που λέει η μάρτυρας, αιτούμαστε το σύνολο της κατάθεσής της να σταλεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Παράλληλα, η δικηγόρος του πατέρα των παιδιών κατέθεσε αίτημα και για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και του σταθερού τηλεφώνου της ιατροδικαστού. «Επειδή η κυρία μάρτυρας απέκλεισε την οποιαδήποτε επικοινωνία με την κατηγορουμένη, ζητάμε άρση τηλεφωνικού απορρήτου στο σταθερό της οικίας της κυρίας Τσάκωνα, ήτοι για τους δύο τελευταίους μήνες πριν την έκδοση της ιατροδικαστικής έκθεσης», είπε η κυρία Αμπάζη.

«Η Μήδεια του Κορδελιού»

Η ιατροδικαστής επανέλαβε πολλές φορές στη δίκη ότι δεν έστειλε τον εγκέφαλο της Μαλένας για ιστολογική εξέταση επειδή υπήρχε απλώς ένα ήπιο οίδημα. Η υποστήριξη της κατηγορίας ανέφερε ότι η εξέταση του εγκεφάλου ενός παιδιού έλυσε τον γρίφο μιας πολύκροτης υπόθεσης που σε πολλούς θυμίζει την αντίστοιχη της Πάτρας. Αφορά τη δολοφονία δύο παιδιών ηλικίας 6 και 7 ετών από την 26χρονη μητέρα τους στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, το 1985.

Η παιδοκτόνος είχε ήδη δολοφονήσει με βαρβιτουρικά τον 7χρονο Ζήση και την 6χρονη Μαρία μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών και μόλις μία εβδομάδα αφότου έθαψε το δεύτερο θύμα της άρχισε να δηλητηριάζει και την 3χρονη Αλεξάνδρα.

Όταν μεταφέρθηκε και το 3χρονο κορίτσι στο νοσοκομείο έχοντας ήδη βαριά συμπτώματα από τα βαρβιτουρικά χάπια που της έδινε κρυφά η μητέρα της για να τη σκοτώσει, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Δημήτρης Ψαρούλης αποφάσισε να ερευνήσει περαιτέρω τους θανάτους. Αναλύοντας τη φορμόλη που διατηρούνταν, ο εγκέφαλος του νεκρού παιδιού ανακάλυψε μια ύποπτη ουσία. Η μητέρα τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση. Κάποια στιγμή το παιδί άρχισε να ξεροβήχει σαν να πνίγεται. Ένας γιατρός τη βοήθησε να φτύσει ένα από τα συνολικά τρία βαρβιτουρικά χάπια που της έδωσε η «μητέρα» της.

Σύμφωνα με την κατάθεση του συζύγου της αλλά και γειτόνων, η 26χρονη ήθελε να ξεφορτωθεί τα παιδιά της για να κάνει τη ζωή της. Η ίδια έχει αποφυλακιστεί και ζει στη Θεσσαλονίκη.

 

Τσάκωνα
Πρωτοσέλιδα της εποχής με την αποκαλούμενη “Μήδεια του Κορδελιού”
Η 26χρονη παιδοκτόνος που η υπόθεση της θυμίζει την αντίστοιχη της Πάτρας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δικηγόρος του Μ. Δασκαλάκη: Δεν μπορούμε να “πετάμε την μπάλα στην εξέδρα” – Εναντίον ποιων θα στραφεί ο πελάτης της

Ηράκλειο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος που τραυμάτισε συμμαθητή του μέσα στο σχολείο

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις