Μετανιωμένοι εμφανίστηκαν ενώπιον του ανακριτή οι δύο ανήλικοι που ξυλοκόπησαν την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στη στάση Ομόνοια τον σταθμάρχη του μετρό. Η διαδικασία κράτησε σχεδόν πέντε ώρες και περιλάμβανε την απολογία των κατηγορουμένων, την εξέταση των μαρτύρων και τη διαβούλευση μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή.
Του Στάθη Μπαλτά
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει όλα όσα ισχυρίστηκαν οι δύο νεαροί στην απολογία τους για τη συμπεριφορά του σταθμάρχη μέσα στον συρμό, τις ενέργειές τους αφού έφυγαν από τη στάση Ομόνοια, τα όσα είπε ο επίσης κατηγορούμενος ειδικός φρουρός για τη συμπεριφορά του εν ώρα υπηρεσίας.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ανήλικοι κατηγορούμενοι, ηλικίας 15 και 17 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι. Στα δύο αδέλφια επιβλήθηκε εγγυοδοσία 2.000 ευρώ για τον καθένα, ο όρος της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ανά δεκαήμερο και η επιτήρηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Ο ειδικός φρουρός που κατηγορήθηκε για παράβαση
καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία αφέθηκε επίσης ελεύθερος, χωρίς όρους.
Η υπεράσπιση
Αν και η δημοσιοποίηση του σοκαριστικού βίντεο του ξυλοδαρμού εξόργισε την κοινή γνώμη και ακούστηκαν δημόσια προβλέψεις για βαριά «καμπάνα» στους δύο νεαρούς, τελικά η ποινή «μαζεύτηκε». Πώς επετεύχθη αυτό;
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η δημοσιοποίηση επιπλέον οπτικού υλικού, λίγες μέρες μετά το συμβάν, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση του «χτισίματος» της υπερασπιστικής τους γραμμής σε τρεις άξονες:
1.Επιχειρήματα περί προκλήσεων εκ μέρους του σταθμάρχη του μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους του. Αυτά εκφράστηκαν με αφορμή το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο σταθμάρχης να έχει βγει από τον συρμό και στη συνέχεια να ακολουθεί και να απευθύνεται στους δύο ανήλικους, οι οποίοι έφευγαν. Τότε ο μικρότερος γυρνά και του πετάει ένα αναψυκτικό. Ο σταθμάρχης κινείται προς το μέρος του και τότε παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδελφός και αρχίζει ο σοκαριστικός και βίαιος ξυλοδαρμός του.
2.Επανειλημμένη διατύπωση της συγγνώμης και διαβίβαση αιτήματος να συναντηθούν με τον σταθμάρχη και να το εκφράσουν και στον ίδιο, καθώς και να τον στηρίξουν οικονομικά.
3. Επίκληση μιας πρότερης υποδειγματικής κοινωνικής συμπεριφοράς. Η πλευρά των δύο νεαρών έριξε ιδιαίτερο βάρος στις μαθητικές τους επιδόσεις, ενώ τονίστηκε πολλάκις και το γεγονός ότι ποτέ δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στο σχολείο, στο φροντιστήριο ή στην ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία αγωνίζονται. Μάλιστα, προσκομίστηκαν και οι
αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών.
Απολογία
Έξι ημέρες μετά τον συμβάν του βάναυσου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη, οι δύο νεαροί βρέθηκαν ενώπιον του Ανακριτή Ανηλίκων Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με βάση τους προαναφερθέντες άξονες, εξιστόρησαν τη δική τους εκδοχή για το επίδικο συμβάν της 13ης Ιανουαρίου.
«Την ημέρα εκείνη ήμουν με τον αδερφό μου και επιβιβαστήκαμε αρχικά στο σταθμό μετρό Άγιος Αντώνιος, με κατεύθυνση προς Σύνταγμα και προορισμό μας στον σταθμό Αττικής. Συγκεκριμένα, καθόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλον, στις θέσεις μας εντός του συρμού και αμφότεροι φορούσαμε τα ακουστικά μας και περιμέναμε να φτάσουμε στον σταθμό
Αττική. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή είχαμε καθίσει κάπως άκομψα. Είχαμε τη μάσκα φορεμένη κάτω από το πηγούνι, διότι είχαμε τα ακουστικά, ενώ εγώ και ο αδελφός μου πίναμε παράλληλα από ένα αναψυκτικό. Στη συνέχεια όλως αιφνιδίως, άκουσα μία έντονη άναρθρη ιαχή, και γύρισα το βλέμμα μου και διαπίστωσα ότι ένας κύριος περίπου 50 ετών, με μεγάλη ένταση στη φωνή του κατευθύνθηκε προς το μέρος μας. Με έντονο ύφος, δίχως να μας γνωστοποιήσει την ιδιότητά του και δίχως φυσικά να φέρει οποιοδήποτε διακριτικό γνώρισμα και χωρίς κανένα ίχνος ευγένειας, μας είπε τα εξής: «κατεβάστε τα πόδια σας κάτω…», «δεν ντρέπεστε λίγο;» «φορέστε τις μάσκες σας», «ντροπή στην οικογένειά σας», «έτσι κάνετε σπίτι σας»;», επισημαίνει ο μεγαλύτερος εκ των δύο νεαρών.
Εν συνεχεία, ο 17χρονος ανέφερε στον ανακριτή ότι του απάντησε πως δεν τον αφορά τι κάνουν στο σπίτι τους και κατόπιν ο άνδρας τον πλησίασε και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, πράξη που συνόδευσε με τη φράση «ε, τότε κι εγώ έτσι κάνω σπίτι μου»! Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ο 15χρονος αδελφός και του ζήτησε τον λόγο, με τον σταθμάρχη να
απαντά, σύμφωνα με τους νεαρούς, με τη φράση «Τι θες εσύ; Άντε βγάλε τα σιδεράκια και μετά μίλα».
Ο 17χρονος αφηγείται ότι εκείνη τη στιγμή προσπάθησε να ηρεμήσει το μικρό του αδελφό και ένας κύριος, ο οποίος είχε δει ιδίοις όμμασι το εν λόγω σκηνικό, τους προέτρεψε να κατέβουν στη στάση Ομόνοια αντί για τη στάση Αττική, η οποία συνδέεται επίσης με τη γραμμή 1 του μετρό, στην οποία ήθελαν να επιβιβαστούν οι νεαροί και ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να ηρεμήσει τον σταθμάρχη, ο οποίος ήταν σε έξαλλη κατάσταση.
Όμως, τελικά ο σταθμάρχης κατέβηκε επίσης στη στάση Ομόνοια και ακολούθησε το περιστατικό το οποίο έχει δει όλη η Ελλάδα στα σχετικά βίντεο. Λίγες στιγμές πριν ο άνδρας ξυλοκοπηθεί, οι δύο μαθητές ισχυρίζονται ότι τους έβριζε χυδαία ενώ πλησίαζε απειλητικά
προς το μέρος του 15χρονου, με φράσεις όπως « τι κοιτάς ρε μ…;», « έλα εδώ να σε γ…., φοβάσαι ρε;», «είστε μ…. κ..παιδα». Αυτή η αλληλουχία γεγονότων τους δημιούργησε μια κατάσταση σοκ και θυμού, η οποία υποστηρίζουν ότι τους «θόλωσε».
«Φύγαμε τρέχοντας γιατί είχαμε πανικοβληθεί. Σταματήσαμε στο Μοναστηράκι και πήγαμε σε έναν δρόμο που δεν ξέρουμε και πήραμε τη μητέρα μας να έρθει να μας πάρει. Πήγαμε σπίτι, κλειστήκαμε στο δωμάτιο και κλαίγαμε. Στη μητέρα μου δεν είπαμε τίποτα. Της το είπαμε την επόμενη μέρα», ανέφερε ο 17χρονος. Αφού τελείωσαν με την εξιστόρηση των γεγονότων, δήλωσαν ότι έχουν μετανιώσει για όσα ακολούθησαν, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους να συναντήσουν τον παθόντα δια ζώσης και να του ζητήσουν συγγνώμη.
Μαρτυρίες
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε δίκαιη ως προς το νομικό και ουσιαστικό κομμάτι από την πλευρά των ανηλίκων, η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συλλεχθούν και να εξεταστούν νέα στοιχεία, αναφορικά με τα όσα έγιναν μέσα στον συρμό ανάμεσα στον σταθμάρχη και τους δύο ανηλίκους.
Πως περιέγραψε το περιστατικό το θύµα
Από την πρώτη στιγμή, ο σταθμάρχης διέψευσε τους ισχυρισμούς των δύο δραστών, ότι δηλαδή πρώτος εκείνος τους επιτέθηκε μέσα στον συρμό. Στη δική του κατάθεση, ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι οι δύο νεαροί τον κοιτούσαν με απειλητικό βλέμμα και έτσι αποφάσισε να κατέβει στον σταθμό της Ομόνοιας. Τότε, είδε να κατεβαίνουν και οι νεαροί.
«Πήρα την πρωτοβουλία, ενώ στο βαγόνι ήταν ακόμα 10 άτομα, να τους κάνω παρατήρηση σχετικά με τη στάση τους. Εκείνοι αντέδρασαν με βρισιές προς εμένα με αποκορύφωμα να σηκωθούν απειλητικά και να έρθουν προς το μέρος μου, ενώ ταυτόχρονα ο ένας εξ αυτών είχε ανοίξει το τσαντάκι του τύπου μπανάνα, κάνοντας κίνηση να βγάλει κάτι από το εσωτερικό του. Πανικοβλήθηκα, ένιωσα απειλή για τη σωματική μου ακεραιότητα, με αποτέλεσμα να σηκωθώ και να πάω στο μπροστινό μέρος του βαγονιού, ενώ εκείνοι παρέμειναν στο σημείο», φέρεται να είπε το θύμα της επίθεσης.
Ειδικός φρουρός: «πήγα να βοηθήσω τα παιδιά…»
Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε και ο ειδικός φρουρός, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι, ορμώμενος από την προσωπική σχέση που διατηρεί με την οικογένεια των δύο νεαρών, ενήργησε κατά παράβαση των καθηκόντων του και αντί να συλλάβει τους δύο νεαρούς, τους παρείχε κάλυψη. Ο εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ
Δυτικής Αττικής αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, λέγοντας τα εξής: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος με όλο αυτό. Πήγα να βοηθήσω τα παιδιά όχι για να αποφύγουν τη σύλληψη, αλλά για να γίνει καλύτερη διαχείριση της σύλληψης με την έννοια να μην λιντσαριστούν. Ξημερώματα Πέμπτης δέχτηκα τηλεφώνημα από τη μητέρα των παιδιών.
Έχουμε φιλικές σχέσεις. Τη γνωρίζω από τη γειτονιά πολλά χρόνια. Με ρώταγε διάφορα σαν να με ψάρευε χωρίς κάτι συγκεκριμένο.
Την Παρασκευή έμαθα τι έγινε και προσπάθησα να δω τι θα κάνω και πώς θα χειριστώ και θα βοηθήσω την κατάσταση για να παραδοθούν τα παιδιά όσο πιο ομαλά γινόταν. Όταν ρωτήθηκα από τη μητέρα, της είπα ότι πρέπει να παραδοθούν και ότι σε κάθε περίπτωση θα τα έβρισκαν. Ο Πάνος που αναφέρεται στις συνομιλίες είναι ένας φίλος της μητέρας των παιδιών και δεν τον γνωρίζω. Ο σκοπός όσων λέω στο τηλέφωνο ήταν για να κερδίσω την εμπιστοσύνη της μητέρας προκειμένου να τα πάω εγώ στην Αστυνομία. Δεν ήξερα ότι είχε αναλάβει η Ασφάλεια και καμία άλλη πληροφορία για την υπόθεση». Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε ο 27χρονος αστυνομικός – που αγωνίζεται και ως τερματοφύλακας σε ομάδα της περιοχής – να… αποκρούσει το κατηγορητήριο που του απευθυνόταν.
Αν και αφέθηκε ελεύθερος, αποσοβώντας τον κίνδυνο επιβολής περιοριστικών όρων, δεν μπόρεσε να κρατήσει το… μηδέν στην εστία του. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ειδικός φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και εις βάρος του διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. ανήλικοι
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί