Αίσιο τέλος με απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου Εκδόσεων στην υπόθεση του Έλληνα “Γιάννη Αγιάννη”

Δεν εκδίδεται τελικά στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο 51χρονος Έλληνας, η ιστορία του οποίου θυμίζει εκείνη του Γιάννη Αγιάννη, του μυθιστορηματικού ήρωα του Βίκτωρος Ουγκό, τον οποίο για πολλά χρόνια οι Αρχές είχαν στο στόχαστρο για μικρές πράξεις της νεότητάς του.

Σε βάρος του 51χρονου, εκκρεμούσαν στην Ελλάδα, ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου Κρήτης, για μικροκλοπές που χρονολογούνταν το μακρινό 2001. Κατά τη δικογραφία σε εκείνη την περίοδο αυτός βρισκόταν σε κατάσταση τοξικομανίας.

Οι Αποφάσεις ήταν ερήμην και ο ίδιος δεν είχε δυνατότητα να παραστεί στο δικαστήριο και να εκθέσει τις απόψεις του.

Τα πράγματα άλλαξαν εντελώς όταν εγκατέλειψε τη χώρα και αναζήτησε εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί δρομολόγησε μία νέα ζωή. Βρήκε δουλειά, δημιούργησε τη δική του οικογένεια στο Λονδίνο, μακριά από τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Το 2021 εκδόθηκε σε βάρος του 51χρονου Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης για να εγκλειστεί στις ελληνικές φυλακές και να εκτίσει τις ποινές από τις ερήμην καταδικαστικές Αποφάσεις.

Η Αστυνομία του Λονδίνου τον συνέλαβε στο σπίτι του, με σκοπό την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές.

Την υπεράσπισή του, ανέλαβε γνωστή Βρετανική Δικηγορική εταιρεία η οποία προσέλαβε για την υπόθεση τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη.

Κατά την ακρόαση ενώπιον του Βρετανικού Δικαστηρίου Εκδόσεων (Westminster Magistrates’ Court) το Δικαστήριο αφού άκουσε όλες τις πλευρές, με μια πρωτοποριακή απόφαση του Δικαστή Branston, απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, για έκδοση του 51χρονου.

O Βρετανός Δικαστής έκρινε πως τυχόν έκδοσή του στην Ελλάδα για πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν προ 21 ετών θα παραβίαζε το δικαίωμα του, για προστασία της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, κατά το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο σημείο αυτό, δέχτηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, πως στην Ελλάδα, ο κατηγορούμενος, δεν θα είχε αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. π.χ. με τη χορήγηση μιας επανεξέτασης της υπόθεσης από Ανώτερο Δικαστήριο.

Δεδομένων των συνθηκών και της νέας ζωής με την οικογένεια που είχε δημιουργήσει “το δημόσιο συμφέρον που επέβαλε την επιστροφή του στην Ελλάδα, για έκτιση πολυετούς κάθειρξης είχε εξαντληθεί και ήταν πλέον ουσιαστικά ανενεργό”.

Ο Δικαστής Branston τελικά απάλλαξε τον 51χρονο Έλληνα από την υποχρέωση έκδοσης, κηρύσσοντας το ένταλμα σύλληψης ως άκυρο και ανίσχυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Κανονικά διεξάγεται η δίκη του 34χρονου πιλότου – Παρών και ο ίδιος στο δικαστήριο

Σάλος στους κόλπους της Δικαιοσύνης: Η καρατόμηση δικαστών από τις προαγωγές – Πλήγμα για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις