Δικαστήρια του Βελγίου και της Ιταλίας απέρριψαν δύο διαφορετικά Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης (ΕΕΣ), τα οποία είχαν εκδοθεί μετά από αίτημα των ρουμανικών Αρχών και αφορούσαν υπηκόους της Ρουμανίας.
Το Δικαστήριο της πόλης Leuven, στο Βέλγιο, αρνήθηκε να εκτελέσει το ΕΕΣ (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης) το οποίο αφορούσε τη Nela Ignatenko, η οποία είχε κατηγορηθεί από τις ρουμανικές Αρχές για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η βελγική Δικαιοσύνη, αφού επανειλημμένως είχε ζητήσει πληροφορίες από τις ρουμανικές Αρχές, έκρινε πως το αίτημα εκτέλεσης του ΕΕΣ για την Nela Ignatenko είναι αβάσιμο. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε πως παρουσιάζεται κίνδυνος από τη μεταχείριση της εκζητουμένης στη Ρουμανία, καθώς και κίνδυνος παραβίασης του δικαιώματός της σε δίκαιη δίκη, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παράλληλα, η απόφαση υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των ρουμανικών Αρχών να παράσχουν σαφή ενημέρωση για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ignatenko καθώς και πως εκκρεμούσαν διάφορα ένδικα μέσα κατά της καταδικαστικής απόφασης, για τα οποία οι ρουμανικές Αρχές δεν παρείχαν πληροφόρηση.
Μάλιστα για την ίδια υπόθεση που αφορούσε την συγκεκριμένη γυναίκα η Ρουμανία είχε ασκήσει δίωξη κατά του επιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος βρίσκεται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Interpol (πόρισμα Επιτροπής Ελέγχου Φακέλων) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η δίωξη και η καταδίκη του Steinmetz είναι πολιτικά υποκινούμενες, και υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά την διαδικασία παραβιάστηκαν τα δικαιώματα υπεράσπισής του.
Η δεύτερη υπόθεση απόρριψης εντάλματος σύλληψης προήλθε από το Εφετείο της Μπολόνια στην Ιταλία, το οποίο επίσης αρνήθηκε την έκδοση καταζητούμενου στη Ρουμανία.
Το Εφετείο της Μπολόνια απέρριψε το αίτημα έκδοσής εκζητούμενου στη Ρουμανία (υπόθεση υπ. Αριθμ. 10003/2022 – 24/01/2022), κρίνοντας πως οι συνθήκες διαβίωσής του στις φυλακές της Ρουμανίας είναι απαράδεκτες καθώς οι συνθήκες στις ρουμανικές φυλακές θυμίζουν σκηνές από το «Εξπρές του μεσονυκτίου». Στις διευκρινήσεις που απέστειλαν οι ίδιες οι αρχές της Ρουμανίας στο ιταλικό Δικαστήριο, παραδέχθηκαν πως ο εκζητούμενος θα εξέτιε την ποινή του σε κελί μικρότερο των 3 τ.μ. κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Οι υποθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά απορριπτικών αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων απέναντι σε μία σειρά από εντάλματα σύλληψης που έχει εκδόσει κατά καιρούς (μόνο το 2019 η Ρουμανία εξέδωσε 1.373 ΕΕΣ ), η Ρουμανία, όπως για παράδειγμα το ένταλμα σύλληψης του ηθοποιού και επιχειρηματία Dragos Savulescu. Ο Savulescu βρέθηκε στην Ιταλία, όπου το Εφετείο της Νάπολης απέρριψε το αίτημα έκδοσής του. Όμως και στη χώρα μας υπήρξε αντίστοιχη απάντηση από τη Δικαιοσύνη, όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Savulescu, μαζί με τη σύντροφό του είχαν βρεθεί στη Μύκονο για διακοπές. Βασισμένη στο παλαιό ΕΕΣ που είχε εκδώσει η Ρουμανία, η Αστυνομία τον συνέλαβε, ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου Εφετείο Αιγαίου αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης στη Ρουμανία.
Το 2019, έπειτα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν τα όργανα της Ε.Ε. στη Ρουμανία, σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας σε θέματα απονομής Δικαιοσύνης, κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας Έκθεση αναφορικά με δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από την εξέταση της Έκθεσης κατέληξε σε συμπεράσματα που αποτελούν ευθεία ομολογία ήττας του κράτους Δικαίου.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με με την αμεροληψία των εισαγγελικών οργάνων κατά τη διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι συνολικά περισσότεροι από 1.900 Ρουμάνοι Δικαστές τέθηκαν στο στόχαστρο της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να τους ασκηθεί πίεση και να χειραγωγηθεί κατ αυτόν τον τρόπο η Δικαιοσύνη.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μιλά για “μηχανισμό” ο οποίος στην κατευθύνει την πορεία πολλών δικαστικών υποθέσεων, με στόχο την κατάλυση της ανεξαρτησίας των Δικαστών και των Εισαγγελέων, και τη στέρηση των διαδίκων από το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως αν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε την συγκεκριμένη Έκθεση στις 15.10.2019, αυτή παρέμεινε στην αφάνεια και εν τέλει δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από λίγες μέρες.
Διαβάστε ακόμη
Φρένο σε αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων ενόψει αποζημιωτικών προσφυγών για την κακοκαιρία