- Πόρισμα-σοκ από ορκωτούς ελεγκτές για κακοδιαχείριση-μαμούθ την περίοδο 2015-2019
- Χαμένη στην… ανάκριση η δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος των μελών του ΔΣ
- Ξεπουλούν ακίνητα-φιλέτα έναντι πινακίου φακής ενώ έχουν υψηλότερες προσφορές
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με πωλήσεις «φιλέτων» σε εξευτελιστικές τιμές, αδιαφανείς διαδικασίες και μισθώσεις ακινήτων κάτω από την αγοραία αξία «στοιχειώνει» το Άσυλο Ανιάτων, το κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με την αμύθητη περιουσία η οποία στο πέρασμα των χρόνων απομειώνεται με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη ρευστότητας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του πολυσέλιδου πορίσματος ελέγχου που πραγματοποίησε ανεξάρτητος πραγματογνώμονας στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για την περίοδο 2015-2019 και παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές στις 25.11.2019. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρότι η Εισαγγελία άσκησε κακουργηματικές διώξεις για το αδίκημα της απιστίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση, εντούτοις από τις 8.2.2021 μέχρι και σήμερα η ογκώδης δικογραφία φέρεται να μην έχει ανατεθεί σε ανακριτή! Την ίδια στιγμή η «ισόβια» (από το 2012) πρόεδρος του ΔΣ, Ιωάννα Ηλιάδη, παραμένει στη θέση της. Το ίδιο και τα υπόλοιπα, εξέχοντα, μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Ντζανάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, της εταιρείας η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί ελέγχους στις οικονομικές καταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων. Πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις συνομολογούν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις πολιτικές διασυνδέσεις της προέδρου του Ασύλου Ανιάτων με τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ενδεικτικό ότι στενή φίλη της κυρίας Ηλιάδη είναι η Κέλλυ Μπουρδάρα, σύζυγος του εκλιπόντος προέδρου του ΣτΕ Γιώργου Παναγιωτόπουλου, τον οποίο αντικατέστησε (προσωρινά) στο ΔΣ του Ασύλου μετά τον θάνατό του. Ως γνωστόν, η κυρία Μπουρδάρα είναι πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νονά του νυν δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Από την άλλη πλευρά, διαχρονικά, ο Δήμος Αθηναίων κωφεύει, μάλλον προκλητικά, μπροστά στην επιχείρηση ξεπουλήματος της περιουσίας του Ασύλου. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώην κυβερνητική επίτροπος του Δήμου Αθηναίων, Λένα Χαλβατζά, από το 2017 δεν είχε παρακολουθήσει σχεδόν καμία από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, παρά μόνο δύο κατόπιν πιέσεων που είχαν ασκηθεί από τον Δήμο. Η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ανοίγει τον φάκελο του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου φέρνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία και έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία πραγματικά προκαλούν σοκ.
Πόρισμα
Η ιστορία «ξεπουλήματος» της περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων με τα 824 ακίνητα ξεκίνησε το 2019. Με το υπ’ αριθμ. 1390/15-2-2019 εμπιστευτικό έγγραφό της, η Επιτροπή Εποπτείας των Φιλανθρωπικών Σωματείων – Ιδρυμάτων του Δήμου Αθηναίων αιτήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη λειτουργία της διοίκησης του σωματείου μετά από καταγγελία της Λιλίκας Βασιλάκου, πρώην μέλους του ΔΣ και έως τον Δεκέμβριο του 2010 αντινομάρχη Κοινωνικής Πολιτικής. Από την εισαγγελική Αρχή ορίστηκε ως πραγματογνώμονας ο Στέφανος Κιουλάφας, ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο και σύνταξη σχετικού πορίσματος σε σχέση με τα οικονομικά του Ασύλου Ανιάτων από το 2015 και εντεύθεν. Στο πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Μ» και παρέδωσε στις 25 Νοεμβρίου 2019 ο ορκωτός ελεγκτής, καταγράφονται στοιχεία τα οποία, πραγματικά, «καίνε» τη διοίκηση του Ασύλου. Στα συμπεράσματά του ο πραγματογνώμονας επισημαίνει ότι παρότι δεν του παραδόθηκαν όλα τα στοιχεία («υπήρξε περιορισμός») αποδείχθηκε ότι το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε για «λόγους ταμειακής αδυναμίας» να ρευστοποιήσει ακίνητη περιουσία χωρίς να εξετάσει άλλες λύσεις, όπως τη δανειοδότηση. Όμως η συγκεκριμένη ρευστοποίηση, όπως χαρακτηριστικά καταγράφει, ήταν προβληματική! Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα μεταξύ άλλων:
- «…Πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ακινήτων, χωρίς ουσιαστικά διαγωνιστική διαδικασία, οι οποίες πιθανολογείται βάσιμα ότι απέφεραν μειωμένο ποσό στο Άσυλο Ανιάτων (ΑΑ), σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να εισπραχθεί».
- «Διαπιστώθηκαν ανακολουθίες στο σύνολο των διαδικασιών πώλησης ακινήτων κατά την περίοδο».
- «Κατά την περίοδο ρευστοποιήθηκαν ακίνητα με σημαντικές ετήσιες ταμειακές ροές, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα επαναφέρει το πρόβλημα ρευστότητας του ΑΑ».
- «Προκύπτει ότι συστήνονται και λειτουργούν επιτροπές άναρχα και χωρίς αποτύπωση του ρόλου τους και του έργου τους».
- «Καταγράφηκε η μίσθωση ακινήτων κάτω από την αγοραία αξία».
Είναι ενδεικτικό ότι βάσει του πορίσματος την περίοδο 2015-2019 η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων πούλησε συνολικά 12 ακίνητα, τα περισσότερα σε τιμή κάτω από την αντικειμενική αξία! Είναι ενδεικτικό και συνάμα σκανδαλώδες ότι οι επικεφαλής του σωματείου προτίμησαν με αδιαφανείς και fast track διαδικασίες να εκποιήσουν «φιλέτα» σε εξευτελιστικές τιμές παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερες προσφορές τις οποίες αγνόησαν επιδεικτικά, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες! Ο πραγματογνώμονας αποφαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο η περιουσία του σωματείου ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 3,4 εκατομμύρια ευρώ! Τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις αποτελούν η πώληση ενός ακινήτου 9000 τ.μ. επί της οδού Λυκούργου αλλά και ένα ξενοδοχείο στην Πλάκα στην οδό Κυδαθηναίων.
Ξεπούλημα
Η πλέον πασιφανής περίπτωση ξεπουλήματος της περιουσίας του σωματείου αφορά την πώληση κτιρίου γραφείων και καταστημάτων 7.061 τ.μ. στη συμβολή των οδών Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34 στην Ομόνοια. Η διοίκηση του σωματείου επέλεξε να παραχωρήσει το ακίνητο-φιλέτο σε μια νεοσύστατη ΙΚΕ με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ με την επωνυμία «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΚΕ» έναντι 5.200.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή είχε στα χέρια της άλλη προσφορά αξίας 6.500.000 ευρώ! Η πώληση πραγματοποιήθηκε με έγκριση του ΔΣ στις 29 Αυγούστου 2018, ενώ στον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος προσέφερε 1.300.000 ευρώ περισσότερα, η απάντηση που δόθηκε μέσω email που φέρει την υπογραφή της Διονυσίας Κατσαούνια, υπεύθυνης πρωτοκόλλου, αναφέρει ότι είχε «ήδη συμφωνηθεί η μεταβίβαση σε τρίτο»! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Τον Αύγουστο του 2018 το ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων αποφασίζει να πουλήσει, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, το συγκεκριμένο φιλέτο σε μια νεοσύστατη ΙΚΕ. Η εταιρεία με την επωνυμία (αυτό και εάν αποτελεί τραγική σύμπτωση) «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΚΕ» είχε συσταθεί μόλις δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 16.6.2018 με εταιρικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ! Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό που βρίσκεται στη διάθεση της «Μ», ήταν η αγορά, πώληση, μίσθωση και εκμίσθωση ακινήτων, ενώ ιδρυτής ήταν ο Ισαάκ-Σάκης Λέων, ο οποίος έβαλε 9.500 ευρώ, και εταίρος ο Εμμανουήλ Πάτσιος, ο οποίος συμμετείχε με 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη πώληση μεταξύ του Ασύλου και της νεοσύστατης ΙΚΕ υπήρξαν διαπραγματεύσεις, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα η αρχική προσφορά (από 16.3.2018) των 4.750.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 250.000 ευρώ στις 21.5.2018. Όπως καταγράφει ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, η συγκεκριμένη «διαπραγμάτευση» έγινε χωρίς να εισαχθεί στο ΔΣ του Ασύλου, ενώ επίσης «δεν καταγράφεται με ποιον τρόπο και από ποιους πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία». Το πλέον εξόφθαλμο όμως είναι το γεγονός ότι στη συνέχεια, και μετά την αγορά του ακινήτου-φιλέτου, ακολούθησε ένα γαϊτανάκι πωλήσεων των εταιρικών μεριδίων. Συγκεκριμένα, ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο πωλήθηκε σε εταιρεία με ίδια κεφάλαια 10.000 ευρώ, τα εταιρικά μερίδια της συγκεκριμένης ΙΚΕ διαρκουσών των διαπραγματεύσεων πωλήθηκαν σε κυπριακή εταιρεία με τους ίδιους εταίρους και τρεις ημέρες προ της πώλησης σε εταιρεία εδρεύουσα στο Ισραήλ. Τελικά, τα εταιρικά μερίδια της εταιρείας των 10.000 ευρώ βρέθηκαν να πωλούνται έναντι 9.700.000 ευρώ, δηλαδή κατά 4.700.000 ευρώ ακριβότερα από την αγορά του ακινήτου.
Παράλληλα, η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων είχε στα χέρια της καλύτερη προσφορά, καθώς στις 11.5.2018 μια άλλη εταιρεία υπέβαλε αίτημα για να αγοράσει το ακίνητο δίνοντας 6.500.000 ευρώ, εκ των οποίων 50.000 ευρώ ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα ως εξόφληση μετά τον νομικό έλεγχο. Από το πόρισμα-κόλαφο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη προσφορά αγνοήθηκε (!!!) επειδή δεν ήταν δεσμευτική και η προκαταβολή ήταν πολύ περιορισμένη. «…Όμως δεν καταγράφεται εάν υπήρξε από μέρους του Ασύλου Ανιάτων επικοινωνία για μεταβολή των όρων της προσφοράς, δεδομένου ότι η διαφορά του τιμήματος ήταν πολύ σημαντική. Απορία προκαλεί ότι η εν λόγω αίτηση δεν είχε εισαχθεί στα προηγούμενα ΔΣ» αναφέρει ο πραγματογνώμονας. Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι η απάντηση του σωματείου στον εν λόγω επενδυτή ήταν μέσω email ότι το φιλέτο είχε ήδη συμφωνηθεί να μεταβιβασθεί σε τρίτο…!
Ξενοδοχείο
Η περίπτωση η οποία ξεπερνάει κάθε φαντασία είναι εκείνη πώλησης ξενοδοχείου στην Πλάκα επί της οδού Κυδαθηναίων. Από τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο πωλήθηκε έναντι 2.250.000 ευρώ, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 56,37% της αντικειμενικής αξίας του, ενώ υπήρχαν τουλάχιστον τρεις πολύ υψηλότερες προσφορές οι οποίες απορρίφθηκαν. Μάλιστα από τη σχετική αλληλογραφία με τους επίδοξους αγοραστές προκύπτει ότι η πρόεδρος του ΔΣ, Ιωάννα Ηλιάδη, ενημέρωσε έναν εξ αυτών (ο οποίος είχε καταθέσει καλύτερη οικονομική προσφορά) ότι η «πολιτική» που ακολουθείται είναι η… αρχή του όποιος πρόλαβε πρώτος! Ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος είχε υποβάλει πρόταση αγοράς ύψους 2.800.000 ευρώ, δηλαδή 550.000 ευρώ περισσότερα από το αντίτιμο που τελικά εισέπραξε το Άσυλο Ανιάτων. Στο απαντητικό email της η πρόεδρος του ΔΣ αφού αρχικά ευχαριστεί τον υποψήφιο αγοραστή για το ενδιαφέρον του σχετικά με την αγορά του ακινήτου αλλά και τον χρόνο που επένδυσε για να συντάξει την αίτησή του, αναφέρει το εξής εντυπωσιακό: «…Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι όταν έφτασε σε εμάς η αίτησή σας είχαμε ήδη δεχθεί και άλλες προσφορές οι οποίες θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν από το ΔΣ κατά την αρχή του όποιος πρόλαβε πρώτος (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Σε περίπτωση που καμία από τις προηγούμενες προσφορές δεν επιλεγεί για περαιτέρω αξιολόγηση, να είστε σίγουρος ότι το ΔΣ θα σας ενημερώσει ότι η προσφορά σας υπόκειται σε επανεξέταση (έρχεται στο προσκήνιο). Σας ευχαριστούμε ξανά που συντάξατε αυτήν την προσφορά για εμάς».
Το πλέον… εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τη συγκεκριμένη προσφορά, η διοίκηση του σωματείου επέλεξε να απορρίψει δύο ακόμη πιο συμφέρουσες προτάσεις. Η δεύτερη και πλέον οικονομικά συμφέρουσα υποβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2018 με τον υποψήφιο αγοραστή να προσφέρει 4.000.000 ευρώ, μετρητά με την υπογραφή του συμβολαίου, με την προϋπόθεση επίσκεψης του κτιρίου ώστε να ελεγχθεί από τους μηχανικούς η κατάστασή του. Από την πλευρά της η διοίκηση του Ασύλου σε απάντησή της, την οποία υπογράφει η υπεύθυνη Πρωτοκόλλου Διονυσία Κατσαούνια, αναφέρει ότι το σωματείο «δεν δέχεται πλέον προσφορές, διότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αγοραστή δυνάμει της από 8.8.2018 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου».
Η άλλη προσφορά που άγγιζε τα 3.000.000 ευρώ, με τις 300.000 ευρώ να προκαταβάλλονται, είχε ακόμη χειρότερη κατάληξη, καθώς μέσω εξωδίκου που απέστειλαν οι υποψήφιοι αγοραστές στη διοίκηση του Ασύλου αναφέρουν ότι παρότι προσήλθαν «στις 7.8.2018 στα γραφεία της έδρας προκειμένου να υποβάλουμε εγγράφως το περιεχόμενο της προσφοράς αγοράς μας, όπως αυτό αναλύεται ανωτέρω», οι υπεύθυνοι του Ασύλου αρνήθηκαν να παραλάβουν το σχετικό αίτημα και να χορηγήσουν αριθμό πρωτοκόλλου παραλαβής του αιτήματος! Στην απάντησή της η διοίκηση του Ασύλου επικαλείται, πραγματικά, εξωφρενικά πράγματα. Αναφέρει ότι μέσω συνεδρίασης αποφάσισε να αποδεχθεί μια «δεσμευτική προσφορά για το ακίνητο η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στην εμπορική του αξία (!!!)» και κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα από τις άλλες οι οποίες ήταν μη δεσμευτικές! Και συνεχίζει: «Η δική σας μη δεσμευτική προσφορά δεν ενεκρίθη για τον λόγο ότι δεν ήταν δεσμευτική και δεν υπήρχε απολύτως καμία εγγύηση για την υλοποίηση της πώλησης, τη στιγμή που οι οικονομικές μας ανάγκες ήταν εξαιρετικά πιεστικές και ανελαστικές…».
Η πραγματογνωμοσύνη η οποία όμως βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών Αρχών είναι κόλαφος και αποδομεί πλήρως τους ισχυρισμούς της διοίκησης του σωματείου. Μεταξύ άλλων ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε την πώληση του ακινήτου έναντι 2.250.000 ευρώ, ποσό μικρότερο κατά 1.741.584 ευρώ της αντικειμενικής αξίας. Αναφέρει μάλιστα ότι ενώ προβλεπόταν να δοθούν ως προκαταβολή 250.000 ευρώ και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να εξοφληθεί το ποσό των 2.000.000 ευρώ, εντούτοις «διαπιστώθηκε ότι καθυστέρησε η αποπληρωμή με το τελευταίο 1.100.000 ευρώ να αποδίδεται στις 16.3.2019 μετά από εκταμίευση δανείου. Επίσης προκύπτει πως ήταν σε γνώση του ΔΣ ότι θα υπάρξει δανεισμός προκειμένου να γίνει η εξόφληση…».
Μια άλλη περίπτωση, η οποία όμως δεν αποτελεί, ακόμα, αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, αφορά το 2020, όταν θεωρητικά το Άσυλο Ανιάτων δεν είχε οικονομικά προβλήματα καθώς είχε ξεχρεώσει. Τότε, λοιπόν, επωλήθη
αντί τιμήματος 180.000 ευρώ ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο στη διευθύντρια του ΙΠΧΠ κ. Αρτέμη Σοφία, το οποίο εκτιμάται ότι είχε εμπορική αξία 300.000 ευρώ, χωρίς καμία «προσφορά προς πώληση σε τρίτους».
Εκτιμητές
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ΔΣ είχε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη εταιρείας εκτίμησης και αξιοποίησης ακινήτων. Στη διαδικασία έλαβαν μέρος η Alpha Αστικά Ακίνητα, η GLP Values και η Φρίξος Γ. Σακελλάρης και ΣΙΑ ΕΕ. Η διαδικασία όμως «κατέρρευσε», το ΔΣ συγκρούστηκε με τον «εθελοντή» σύμβουλο Σωτήρη Γαβριήλ (ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής και γενικός διευθυντής σε εταιρείες της Alpha Bank) και όταν άλλαξε η σύνθεση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε απευθείας ανάθεση στην GLP Values και στην Alpha Αστικά Ακίνητα για μια σειρά από «φιλέτα» τα οποία θεωρούνται και τα σημαντικότερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες εκπροσωπούνται από το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον Γιώργο Λίτσα. Πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις ανέφεραν στην «Μ» ότι προφανώς οι παραπάνω πωλήσεις έγιναν μετά από «μεγάλη προσπάθεια» του κ. Λίτσα με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, σε σημείο ώστε να μην εξεταστούν οι πιο συμφέρουσες, οικονομικά, προσφορές.
ΕΝΘΕΤΟ
ΟΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» ανέκυψαν μια σειρά από στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πασιφανείς παραλείψεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Ασύλου που έχουν ως αποτέλεσμα να «ξεπουλιέται» η περιουσία του και να χάνονται έσοδα:
-Παράλειψη αξιοποίησης περιουσίας μέσω μισθώσεων. Δεν υπάρχει πλέον επιτροπή μισθώσεων, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων είναι υποστελεχωμένο. Ακόμη δεν έχει φτιαχτεί ιστοσελίδα με όλα τα προς διάθεση ακίνητα.
-Συνεχείς απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού, έτσι ώστε να υπολειτουργούν τα τμήματα.
-Όλες οι αποφάσεις για μίσθωση και πώληση ακινήτων λαμβάνονται από την κυρία Ηλιάδη, η οποία δεν ασχολείται με ό,τι δεν την ενδιαφέρει.
-Εξαιτίας της εμπλοκής του ΔΣ με τη Δικαιοσύνη απορρίφθηκε πρόταση για να διεκδικηθεί δικαστικά η διαχείριση των ακινήτων συνιδιοκτησίας με το Γηροκομείο Αθηνών αλλά και με λοιπούς συνιδιοκτήτες.
-Δεν υπάρχει εισπρακτική πολιτική για τα καθυστερούμενα μισθώματα. Όσες δικαστικές αποφάσεις και απόγραφα έχουν βγει, δεν έχουν εκτελεστεί ποτέ.
-Έχουν αναθέσει τις υποθέσεις με τις κληρονομιές και τα κληροδοτήματα σε εξωτερική δικηγορική εταιρεία, ωστόσο εξαιτίας της μη ύπαρξης προσωπικού δεν προχωρούν τα θέματα εάν οι φυσικοί φάκελοι δεν είναι πλήρεις. Άρα υπάρχει περιουσία (ακίνητη και κινητή – βλ. τραπεζικές θυρίδες) που το ΑΑ δεν έχει ακόμα αποδεχθεί και άρα δεν αξιοποιείται.
-Τα έσοδα από τις συνδρομές μελών είναι μόλις 20,00€/άτομο ετησίως, κι αυτά σύμφωνα με το πόρισμα δεν πληρώνονται.
-Δεν υπάρχει πολιτική εθελοντών. Δεν εκπαιδεύονται. Δεν έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εθελοντής είναι δήθεν και ο γιος της κυρίας Ηλιάδη, ο οποίος όμως δεν μπορεί να προσφέρει για λόγους υγείας. Μάλιστα στους «εθελοντές» εκδίδονται διατακτικές για τα έξοδά τους, σε αντίθεση με σχετική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείου.
-Δεν έχουν ανοίξει κανέναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τα κληροδοτήματα.
-Δεν υπάρχουν πληροφορίες στο λογιστήριο για το εάν έχουν πληρωθεί φόροι για τις αποδοχές κληρονομιάς που έχουν γίνει.
-Η κυρία Ηλιάδη έχει δικαίωμα έγκρισης δαπανών βάσει απόφασης του ΔΣ έως 20.000 ευρώ, οπότε όλες οι προσφορές φροντίζει να είναι έως 20.000 ευρώ.
-Υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και πολλές εκθέσεις επικινδύνου για τις οποίες δεν έχει γίνει κάτι, ελλείψει χρημάτων.
-Έκαναν πρόσφατα περικοπές στις δαπάνες νοσηλείας και βάσει των νέων προμηθειών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά τους περιθαλπόμενους οι νοσηλευτές.
-Στην απογευματινή-βραδινή βάρδια υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά 40 άτομα, ο οποίος το μόνο που προλαβαίνει να κάνει είναι να ειδοποιήσει γιατρό εάν κάποιος περιθαλπόμενος πάθει κάποια σοβαρή κρίση ή νεκροθάφτη αν συμβεί το μοιραίο.
-Είναι δύο άτομα μόνιμα δεμένα στα κρεβάτια τους με μη κατάλληλο προς τούτο υλικό.
-Πλέον κάνουν εισαγωγές και σε ανθρώπους χωρίς τόσο βαριά νευρολογικά προβλήματα, που δεν έχουν οικογένειες ή οικογένειες εντός Ελλάδας και κάνουν πληρεξούσια για να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς τους.
ΕΝΘΕΤΟ Β’
Οικογενειοκρατία, φίλοι και λοιποί συγγενείς -Ο ρόλος του συζύγου της προέδρου του Ασύλου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.
Ως μια οικογενειακή επιχείρηση φαίνεται ότι λειτουργεί το Άσυλο Ανιάτων, καθώς η δημοτική Αρχή αδυνατεί να ελέγξει τη χαώδη κατάσταση η οποία επικρατεί. Είναι ενδεικτικό ότι γύρω από την πρόεδρο, Ιωάννα Ηλιάδη, στοιχίζονται μια σειρά από πρόσωπα τα οποία είναι είτε συγγενείς είτε στενοί φίλοι της. Άλλοι από αυτούς είναι μέλη του ΔΣ, άλλοι προσλαμβάνονται και απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και άλλοι απλώς υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2012, όταν και ανέλαβε ως επικεφαλής του σωματείου, η κυρία Ηλιάδη έφερνε σωρηδόν γνωστούς, φίλους και συγγενείς που τους βάπτιζε, όπως καταγγέλλεται, ως «εθελοντές». Αρχικά έφερε την αδελφή της (αρχικά μέλος της Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ) Καίτη Καλλούση, την οποία στη συνέχεια προσέλαβε ως προϊσταμένη σε μια θέση χωρίς υφισταμένους απλώς για να λαμβάνει επίδομα θέσεως. Παράλληλα προσέλαβε την αδελφή της κουμπάρας της, Αγγελική Ψύχα, ως νομική σύμβουλο του Ασύλου. Στη συνέχεια όμως οι δύο γυναίκες διαφώνησαν, με αποτέλεσμα η κυρία Ψύχα να αποχωρήσει και να επανέλθει 3-4 χρόνια μετά ως συνεργάτιδα-δικηγόρος που συμμετείχε σε ΔΣ, αν και το σωματείο είχε άλλη νομική σύμβουλο. Σήμερα η συγκεκριμένη δικηγόρος εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες, ενώ η αδελφή της είναι γραμματέας του ΔΣ.
Παράλληλα, η κυρία Ηλιάδη προσέλαβε και τη συμμαθήτριά της Σοφία Παπαϊωάννου την οποία έκανε μέλος της Γενικής Συνέλευσης και για την οποία δημιούργησε, όπως καταγγέλλεται, ειδική θέση «επιστασίας». Εργαζόμενοι του σωματείου αναφέρουν ότι η εν λόγω έκανε αναφορές σε εργαζομένους οι οποίοι αντιδρούσαν με τις τακτικές της προέδρου, με αποτέλεσμα εκείνοι να απολύονταν. Επίσης, ο γιος, η κόρη αλλά και ο σύζυγος της κυρίας Ηλιάδη είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης και έχουν δικαίωμα ψήφου.
ΔΣ
Παράλληλα, μέλη του ΔΣ είναι πρώην συνάδελφοι αλλά και κουμπάροι της «ισόβιας» προέδρου του Ασύλου. Παραδείγματος χάρη, η Αικατερίνη Νενεδάκη ήταν διευθύντριά της στην Πολεοδομία. Η Βασιλική Τρυφωνίδου είναι διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, ενώ το άλλο μέλος του ΔΣ, Αικατερίνη Νότα, είναι διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, όπου βρίσκεται η κατοικία της Ιωάννας Ηλιάδη. Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Ντζανάτο, ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της Grand Thornton, η οποία, μεταξύ άλλων, ήλεγχε την «ΑΙΓΕΥΣ ΑΣ», εταιρεία του συζύγου της επικεφαλής του Ασύλου Ανιάτων! Από τη δημοσιογραφική μας έρευνα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία του συζύγου της κυρίας Ηλιάδη επί θητείας (στο Χαλάνδρι) του δημάρχου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου έπαιρνε αρκετές εργολαβίες, μεταξύ των οποίων και την εκμετάλλευση του κυλικείου του Νεκροταφείου Χαλανδρίου! Σήμερα ο κ. Ζαφειρόπουλος εμφανίζεται στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ) (το οποίο έχει ιδρυθεί από το Άσυλο Ανιάτων και έχουν το ίδιο ΔΣ) ως νομικός σύμβουλος. Σε ό,τι αφορά το έτερο μέλος του ΔΣ, Νικόλαο Σκένδερ, είναι επίσης φίλος της προέδρου, καθώς ο σύζυγός της στο παρελθόν είχε συνεργασθεί με τον Δήμο Κυθήρων όπου, μεταξύ άλλων, είχε πάρει και έργο για τον εξωραϊσμό του Μουσείου. Ο Δημήτριος Κομματάς, αντιπρόεδρος Β΄ ΔΣ, δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος για έναν χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή του ήταν στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, φέρεται να είναι γνωστός του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Κόρη
Ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία έχει και η κόρη της κυρίας Ηλιάδη, η οποία διορίσθηκε σε εταιρεία που συνεργάζεται με το Άσυλο Ανιάτων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η θυγατέρα της προέδρου (σ.σ. είναι μηχανικός) συνεργάσθηκε με το σωματείο στο οποίο επικεφαλής είναι η μητέρα της λαμβάνοντας ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές για καταγραφή των ακινήτων. Όμως, για ευνόητους λόγους, για να μη φαίνεται στην εργολαβία έβαλε ως «μπροστινό» έναν καλό της φίλο, τον Δ.Μ., τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Σε ό,τι αφορά τον γαμπρό της προέδρου, διορίσθηκε στη δικηγορική εταιρεία η οποία συνεργάζεται με το Άσυλο σε πολλές και σοβαρές υποθέσεις.
ΕΝΘΕΤΟ Γ’
Απαντήσεις
Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας η «Μ», ως όφειλε, απευθύνθηκε με έξι, συγκεκριμένα, ερωτήματα στην επικεφαλής του Ασύλου Ανιάτων, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη. Η ίδια επικαλέστηκε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής και μας παρέπεμψε για την όποια επικοινωνία από τη Δευτέρα.