Το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2014 στο δωμάτιο του τρίτου ορόφου ξενοδοχείου στην Κρήτη, όπου είχε καταλύσει η αποστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για αγώνες της Εθνικής Ομάδας Νέων, προκύπτει από την πολυσέλιδη δικογραφία που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Οι καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών και μαρτύρων που υποστηρίζουν ότι είχαν ενημερωθεί για τη σεξουαλική επίθεση του πρώην γ.γ. Παναγιώτη Τσαγκρώνη και οι παραινέσεις «κατάπιε το, θάψε το» − «Με κατήγγειλε για λόγους αντεκδίκησης» υποστηρίζει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδίας, που κατέθεσε και μήνυση
Υπάλληλος της Ομοσπονδίας κατήγγειλε ότι λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα ο πρώην γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, όρμησε σαν μαινόμενος ταύρος στο δωμάτιό της και αποπειράθηκε να τη βιάσει.
Ψυχραιμία
Η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι γλίτωσε από τα χειρότερα χάρη στην ψυχραιμία που επέδειξε αλλά και στην αντανακλαστική αντίδραση να βάλει τις φωνές. Στη συγκλονιστική καταγγελία της προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, την οποία είχε αποκαλύψει η «Μ» και στάθηκε αφορμή προκειμένου να ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και εντέλει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού μπάσκετ, η υπάλληλος υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια έπεσε θύμα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης από τον προϊστάμενό της, ενώ διατείνεται ότι πλήρωσε την απροθυμία της να ενδώσει στις ορέξεις του πρώην γενικού γραμματέα με αποκλεισμό από διοργανώσεις και εκδηλώσεις. «Αυτός με προσέγγιζε προκειμένου να με φοβίσει και να με απειλήσει. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο περιθωριοποιήθηκα στο γραφείο και σταμάτησαν να μου δίνουν αντικείμενο στην εργασία μου αλλά και στις διοργανώσεις…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της την 1η Δεκεμβρίου 2021 ενώπιον του ανακριτή Πατρών, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά, στο απολογητικό του υπόμνημα αλλά και στην προφορική του απολογία ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ο κ. Τσαγκρώνης υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του. Έκανε λόγο για εκδικητική συμπεριφορά από μέρους της υπαλλήλου επειδή «κόπηκε» από κάποιες διοργανώσεις, επεσήμανε ότι μετά το 2014 η συμπεριφορά της καταγγέλλουσας ήταν άκρως διαχυτική απέναντί του και ότι από το 2018 είχαν δεχτεί άτυπη σύσταση να μη συμμετέχει σε διοργάνωση στην οποία λάμβανε μέρος η αμερικανική αποστολή «λόγω της ιδιαίτερης διαχυτικότητάς της σε στέλεχος της αμερικανικής αποστολής που ήταν παντρεμένος», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η καταγγελία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στην ΕΟΚ (τον Μάρτιο του 2021) προκειμένου να πληγεί ο ίδιος. Μάλιστα ο πρώην γ.γ. προχώρησε και σε μήνυση σε βάρος της υπαλλήλου κατηγορώντας την για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση αλλά και ψευδή κατάθεση.
Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι όπως προκύπτει από το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΟΚ, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Αριστείδης Γολέμης, κατέθεσαν ότι είχαν ενημερωθεί από την καταγγέλλουσα από το 2019 για το συγκεκριμένο περιστατικό και απλώς την… προέτρεψαν να απευθυνθεί σε εισαγγελέα. Την ίδια στιγμή, υπάλληλος της Ομοσπονδίας αποκάλυψε ότι λίγες ώρες προτού η νεαρή γυναίκα αποφασίσει να καταθέσει την επίσημη καταγγελία της στον Λευτέρη Αυγενάκη, ο προϊστάμενος του λογιστηρίου την προέτρεψε να «καταπιεί» και να «θάψει» την υπόθεση!
Μάρτυρες
Το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2019 η συγκεκριμένη υπάλληλος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του εκμυστηρεύθηκε τα όσα φέρονται να συνέβησαν το καλοκαίρι του 2014, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Αριστείδης Γολέμης. Παρ’ όλα αυτά επεσήμανε ότι δεν αντέδρασε και δεν διερεύνησε τη σοβαρή καταγγελία καθώς δεν είχε ανάλογες αρμοδιότητες! «…Ήρθε στο γραφείο μου στην Ομοσπονδία και μου ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν στην Κρήτη το έτος 2014, στο πλαίσιο της ανωτέρω διοργάνωσης, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, μπήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε η ίδια και την έσπρωξε στην προσπάθειά του να τη βιάσει, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η πράξη γιατί εκείνη αντέδρασε και τον απώθησε. Επίσης μου ζήτησε, σαν διοικητικό συμβούλιο, να διενεργήσω έρευνα προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες στον κ. Τσαγκρώνη. Εγώ της δήλωσα ότι δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα και την παρότρυνα να πάει στον εισαγγελέα για να το καταγγείλει. Μετά από αυτό το συμβάν η επαγγελματική τους σχέση ήταν καλή γενικά…», κατέθεσε επί λέξει.
Από το σύνολο των καταθέσεων, όμως, προκύπτει ότι ενήμερος για το περιστατικό της απόπειρας βιασμού ήταν και ο Χαράλαμπος Μαρκάκης, μέλος της ΕΟΚ και πρόεδρος της Ένωσης του μπάσκετ. Όπως κατέθεσε, προανακριτικά, «το περιστατικό αυτό το έμαθα το 2019 στην κλήρωση των πρωταθλημάτων, όταν το ανέφερε η υπάλληλος σε εμένα ενώπιον άλλων πέντε ατόμων. Εγώ τότε της είπα αμέσως ότι έπρεπε ήδη να είχε πάει και να το καταγγείλει στον εισαγγελέα. Μάλιστα της είπα ότι εάν έχει γίνει αυτό, πρέπει να μπει φυλακή αυτός που το έκανε. Η απορία μου ήταν πως το ανέφερε αυτό ενώπιον πέντε ατόμων και δεν πήγε να το πει εκεί που έπρεπε, δηλαδή στον εισαγγελέα». Ωστόσο ο κ. Μαρκάκης επεσήμανε ότι μετά τον Ιούλιο του 2014 η συγκεκριμένη υπάλληλος συμμετείχε και σε άλλες διοργανώσεις όπου ήταν παρών και ο κατηγορούμενος και ήταν φιλικότατη απέναντί του. «Ο Τσαγκρώνης στα τόσα χρόνια της συνεργασίας μας στο μπάσκετ δεν μου έδωσε ποτέ δικαίωμα να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο…», κατέληξε.
«Θάψε το, κατάπιε το, μου έλεγε για την καταγγελία»
Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η κατάθεση υπαλλήλου της ΕΟΚ η οποία αποκάλυψε ότι ο υπεύθυνος του λογιστηρίου λίγη ώρα προτού η υπάλληλος αποφασίσει να στείλει την καταγγελία της στον υφυπουργό Αθλητισμού, αποπειράθηκε να την αποτρέψει λέγοντάς της «κατάπιε το, θάψε το». Η συγκεκριμένη μάρτυρας κατονομάζει τον Γιάννη Μορώνη, ο οποίος φέρεται, επίσης, να γνώριζε από το 2019 τι ακριβώς συνέβη στην Κρήτη. «…Μάλιστα λίγες ώρες πριν η υπάλληλος καταθέσει την επίσημη καταγγελία στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο κ. Μορώνης, προϊστάμενος του λογιστηρίου, που γνώριζε τα περιστατικά, τον άκουσα να της λέει με τα αυτιά μου ‘‘κατάπιε το, θάψε το’’, περνώντας τυχαία έξω από το γραφείο του…».
Η ίδια μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν η υπάλληλος επέστρεψε, το 2014, από την αποστολή στην Κρήτη ήταν βυθισμένη στις σκέψεις της και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «…Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους μου εκμυστηρεύθηκε ότι καθώς βρισκόταν στην αποστολή στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα βράδυ που ήταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, εισέβαλε στο δωμάτιό της ο Τσαγκρώνης και αφού κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του προσπαθούσε να αφαιρέσει το δικό της εσώρουχο με σκοπό να συνευρεθεί ερωτικά μαζί της, της έπιανε το στήθος και όπου αλλού μπορούσε το σώμα της, ενώ την είχε κολλήσει στον τοίχο και πίεζε με το μόριό του, το αιδοίο της για να διεισδύσει…
Όταν μου είπε όλα αυτά, την προέτρεψα να προβεί σε καταγγελία κατά του Τσαγκρώνη και εκείνη μου είπε ότι φοβόταν και δεν μπορούσε να το διαχειριστεί γιατί φοβόταν ότι θα χάσει τη δουλειά της, ενώ μου είπε ότι ο Τσαγκρώνης την είχε απειλήσει γι’ αυτό… Τον επόμενο καιρό και μέχρι σήμερα ο Τσαγκρώνης της συμπεριφέρεται υποτιμητικά από θέση ισχύος, ενώ την παρενοχλεί σεξουαλικά κοιτώντας το στήθος της και λέγοντας απροκάλυπτα σεξουαλικά υπονοούμενα… Ο Τσαγκρώνης έχει συνοδοιπόρους του σε όλη αυτή την ιστορία όλους όσους γνώριζαν και κώφευσαν, από υπαλλήλους μέχρι διοικούντες έως και σήμερα, γιατί από αυτόν έχουν οικονομικές απολαβές. Από το 2019 είχε κάνει προφορική καταγγελία στον κ. Γολέμη για όλα τα περιστατικά, το αποσιώπησαν και η καταγγελία αυτή δεν είχε καμία τύχη, ενώ μάλιστα πολλοί τη χλεύαζαν για την απόφαση αυτή…».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η κατάθεση της θείας της υπαλλήλου, η οποία ανέφερε ότι μετά τη συγκεκριμένη αποστολή η ανιψιά της ξεσπούσε σε κλάματα και ήταν συνέχεια ψυχολογικό ράκος. «Μετά από δεκαπέντε ημέρες που τη ρωτούσαμε συνέχεια μας αποκάλυψε τι συνέβη… Της έλεγα να το πει και να κάνει καταγγελία κατά του Τσαγκρώνη γιατί αυτός εκμεταλλευόταν την εργασιακή του θέση, αλλά εκείνη επαναλάμβανε συνέχεια ότι την είχε απειλήσει και ότι θα χάσει τη δουλειά της και ότι δεν θα την πιστέψει κανείς. Ο Τσαγκρώνης συνέχιζε να την εκμεταλλεύεται, να την παρενοχλεί όσο εργαζόταν, να της πετάει διάφορα σεξουαλικά υπονοούμενα που να τη φέρνουν σε δύσκολη θέση και να την αποκλείει από κάθε διοργάνωση, εκτός αν ‘‘του κάτσει’’, όπως χαρακτηριστικά έλεγε…».
«Αποκλείεται»
Στον αντίποδα ο Γιάννης Ελευθεριάδης, βοηθός του προπονητή της Ομάδας Νέων, Κώστα Μίσσα, και κουμπάρος του κατηγορούμενου πρώην γενικού γραμματέα, κατέθεσε ότι αποκλείεται να συνέβη το περιστατικό καθώς, όπως, είπε, το δωμάτιό του ήταν ακριβώς απέναντι από εκείνο της υπαλλήλου και θα είχε ακούσει κάτι. «Είναι αδύνατον να έχει συμβεί κάτι τέτοιο τη νύχτα εκείνη, γιατί πρώτον ο κ. Τσαγκρώνης δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, τον γνωρίζω από το 1995 και έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές, δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, δεύτερον γιατί εγώ θα είχα ακούσει κάτι που να μου κινήσει την προσοχή. Αν ούρλιαζε και φώναζε όπως ισχυρίζεται θα την είχα ακούσει εγώ αλλά και ο συνεργάτης μου Ανδρέας Μαύρος και οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου…».
Στη δική του κατάθεση ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, Γιάννης Μορώνης, ο οποίος όχι μόνο φέρεται να γνώριζε για τη συγκεκριμένη καταγγελία αλλά και να αποπειράθηκε να αποτρέψει την υπάλληλο από το να προχωρήσει στην αναφορά της στον κ. Αυγενάκη, επεσήμανε ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά και ότι η καταγγέλλουσα από το 2014 και μετά δεν άλλαξε τη συμπεριφορά της απέναντι στον επίδοξο βιαστή της. «…Να πω ότι κάποιες φορές όταν ερχόταν ο κ. Τσαγκρώνης περνούσε από τα γραφεία μας… Τότε η υπάλληλος κάποιες φορές τον πλησίαζε προσφωνώντας τον ‘‘γενικούλη μου’’, του έφτιαχνε τη γραβάτα και καθάριζε τους ώμους του σακακιού του. Αυτό δεν άλλαξε μετά τον Ιούλιο του 2014. Δεν φαινόταν να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις τους…».
Στην αποδόμηση του χαρακτήρα της καταγγέλλουσας κινήθηκε η κατάθεση του Πέτρου Δαδιώτη, πρώην εκπροσώπου της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ζητούσε, επίμονα, να της κανονίσει ραντεβού με ένα μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας για να κάνουν σχέση.
«…Το 2017 διοργανώθηκε στην Κρήτη το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης για ηλικίες κάτω των 20 ετών. Στην Ομοσπονδία άκουσα τότε ότι θα έρθει από την Αμερική στην Κρήτη το εν λόγω άτομο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με αυτόν και συζητούσαμε για την αποστολή που θα ερχόταν στην Ελλάδα, χαριτολογώντας του είπα ότι στην Κρήτη θα ήταν και η υπάλληλος και αυτός απάντησε ότι είναι παντρεμένος και δεν θέλει να δώσει δικαιώματα. Μάλιστα, τότε άτυπα είχα προτείνει στην Ομοσπονδία να μην τη στείλουν στην Κρήτη και επίσης είχα πει ότι όταν στην Ελλάδα ερχόταν η αμερικανική αποστολή, αυτή να μην είναι παρούσα…». Μάλιστα σε συμπληρωματική κατάθεση ο κ. Δαδιώτης επεσήμανε ότι ο πρώην γ.γ. της ΕΟΚ ποτέ δεν θα αποπειράτο να βιάσει όπως κατηγορείται και ότι η υπάλληλος ήταν πολύ άμεση απέναντί του, γιατί ήθελε να την προτιμά στις διοργανώσεις και να λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή.
Απολογία
Απολογούμενος τόσο μέσω υπομνήματος όσο και προφορικά, ο πρώην γ.γ. Παναγιώτης Τσαγκρώνης χαρακτήρισε ανυπόστατες, αντεκδικητικές και υποκινούμενες τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι εκείνο το βράδυ δεν βρέθηκε ποτέ στο δωμάτιο της υπαλλήλου, αλλά κατέλυσε στο δικό του ξενοδοχείο, το οποίο ήταν μερικά χιλιόμετρα μακριά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για ψευδή καταγγελία «από άτομο εγωπαθές με ροπή στο ψεύδος και την ίντριγκα, με κίνητρα ταπεινά και εκδικητικά που αφορούν στη συμμετοχή της ή μη στις μεγάλες διοργανώσεις της ΕΟΚ μετά το 2018, από τις οποίες λάμβανε πρόσθετες χρηματικές παροχές». Απολογούμενος ο κ. Τσαγκρώνης επισημαίνει ότι από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποχώρησε στις 7 Ιουλίου, οπότε δεν στέκει στη λογική να επανήλθε στις 11 Ιουλίου στη μία μετά τα μεσάνυχτα και να κυκλοφορούσε στον τρίτο όροφο με ξεκούμπωτο παντελόνι, χωρίς να φοβάται μη γίνει αντιληπτός από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής και ενώ την επόμενη μέρα θα ερχόταν η σύντροφός του.
Μάλιστα στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Τσαγκρώνης επικαλείται, μεταξύ άλλων, και την κατάθεση του Μιχάλη Κανάκη, περιφερειακού προπονητή Κρήτης, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά το περιστατικό η υπάλληλος είχε την ίδια συμπεριφορά, δηλαδή ήταν «διαχυτική, φιλική και καθόλου προβληματισμένη… Απευθυνόταν στον μηνυόμενο με την ίδια άνεση και διαχυτικότητα λέγοντάς του για παράδειγμα ‘‘γενικούλη μου, να σου φτιάξω τη γραβατούλα’’… Η συμπεριφορά της άλλαξε από το 2019 και μετά όταν, για λόγους που δεν μπορώ να κρίνω, αποκλείστηκε από τις μετέπειτα διοργανώσεις. Συμπερασματικά θεωρώ ότι το υποτιθέμενο συμβάν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι ένα νοσηρό σχέδιο σπίλωσης της τιμής και της αξιοπρέπειας κα της προσωπικότητας του μηνυομένου για λόγους εκδίκησης…».
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος γ.γ., ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, έχει καταθέσει και μήνυση κατά της υπαλλήλου, στην οποία επίσης κάνει λόγο για κίνητρα αντεκδίκησης επειδή αφενός μειώθηκαν οι παρουσίες της σε διοργανώσεις και αφετέρου είχε ως σκοπό να τον πλήξει εν όψει των εκλογών στην Ομοσπονδία.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων προκάλεσε καταγγελία για βάναυση κακοποίηση ανηλίκου παιδιού με αυτισμό
Ανακοίνωση των συνηγόρων της οικογένειας του δολοφονημένου 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη και των δύο ανήλικων Ρομά