Χριστόφορος Σεβαστίδης: Η περιπέτεια του αυτονόητου

Σεβαστίδης

Την περασμένη Δευτέρα σε αναμονή της ΚΥΑ, η οποία θα ρύθμιζε τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων σε έκτακτες συνθήκες κορύφωσης της πανδημίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταλήγει στην ανάγκη αναστολής των δικών της πολιτικής διαδικασίας που γίνονται με παρουσία μαρτύρων θεωρώντας αυτονόητη και την αναστολή των ποινικών δικών με εξαίρεση τις κατεπείγουσες υποθέσεις.

Του Χριστόφορου Σεβαστίδη*

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βερβεσός πανηγύριζε διότι «μετά από συνεχή και επίμονη παρέμβασή μου (σε ποιους άραγε;) τα δικαστήρια όλων των δικαιοδοσιών και στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένουν ανοικτά»!!! Αισθάνθηκε δικαιωμένος διότι μετά από παρεμβάσεις του θα έμπαινε σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή χιλιάδων πολιτών και παραγόντων της δίκης που θα συνωστίζονταν στα ακροατήρια των Δικαστηρίων. Κατηγόρησε μάλιστα εντελώς απρόκλητα σε απαράδεκτο και ανάρμοστο ύφος τους Δικαστικούς Λειτουργούς ότι είναι προστατευμένοι θεσμικά και οικονομικά και επιχειρούν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση να περιορίσουν τη λειτουργία των Δικαστηρίων και να στερήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτά.

Στην ίδια λογική η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάνθηκε με στόμφο ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι φέουδο κανενός». Αλήθεια γιατί δεν υπήρχαν παρόμοιες ευαισθησίες για την απρόσκοπτη λειτουργία των Δικαστηρίων όταν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αποφάσιζαν στο παρελθόν πολύμηνες αποχές από τα καθήκοντά τους και μάλιστα για δικαιολογημένες μεν, συντεχνιακές ωστόσο διεκδικήσεις τους; Οι Δικαστικές Ενώσεις αποφάσισαν την προειδοποιητική διακοπή συνεδριάσεων για μία ημέρα όχι για την επιδίωξη κάποιου δικού τους συμφέροντος αλλά με αίτημα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Το εάν τα αιτήματα των Δικαστικών Ενώσεων είχαν ή όχι επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση αποδείχθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα όταν η Κυβέρνηση ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων αποφάσισε το γενικό lock down στη Χώρα.

Αντίθετα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων διαπίστωσε με δικά της επιστημονικά κριτήρια ότι «τα δικαστήρια μέχρι σήμερα δεν έχουν αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης του ιού». Θα είχε αλήθεια ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν για τις επιστημονικές έρευνες πάνω στις οποίες βασίζουν τα συμπεράσματά τους. Οφείλουν επίσης ορισμένες εξηγήσεις για την αλλοπρόσαλλη στάση τους να απαιτούν στις 11 Μαρτίου 2020 από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων σε μια περίοδο που τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν πολύ λιγότερα και να επιμένουν σήμερα για πλήρη λειτουργία, όταν η πανδημία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Βασίζεται κι’ αυτή η απόφαση σε κάποια επιστημονική έρευνα που δεν γνωρίζουμε;

Η μόνιμη επωδός της ηγεσίας του ΔΣΑ για θεσμικά και οικονομικά προνομιούχους, που αγνοούν τις συνθήκες επαγγελματικής ανασφάλειας στην ελεύθερη αγορά, επιχειρεί για άλλη μια φορά να διχάσει και να θέσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές στο νομικό κόσμο. Επαναλάβαμε πολλές φορές και αποδείξαμε έμπρακτα στο παρελθόν την αλληλεγγύη και την στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των Δικηγόρων, πολλοί από τους οποίους υφίστανται με τρόπο οδυνηρό τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής από τις αρχές του 2010. Την ίδια σύμπνοια και ενότητα χρειάζεται η νομική κοινότητα σήμερα και προς τούτο είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και προτάσεις. Η δημιουργία ενός εικονικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και συγκαλύπτει τις πραγματικές ευθύνες και τους υπαίτιους.

Προσυπογράφω στο σημείο αυτό κάθε λέξη του πρόσφατου άρθρου του συναδέλφου Βασίλη Φαϊτά, Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, για τον κοινωνικό αυτοματισμό στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως και την εξαιρετική σε τεκμηρίωση και ουσία Ανοιχτή Επιστολή 48 Δικηγόρων Ιωαννίνων.

Οι υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020 έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους εκδικαστεί ήδη με υπερφόρτωση των πινακίων των Δικαστηρίων και με υπερένταση των προσπαθειών που κατέβαλαν οι δικαστικοί λειτουργοί. Το ίδιο θα γίνει και με τις υποθέσεις που δεν θα εκδικαστούν εντός του Νοεμβρίου λόγω της νέας αναστολής. Αυτές οι λεπτομέρειες παραλήφθηκαν στις σχοινοτενείς ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.

Δεν υπήρχε εξ αρχής καμία λογική βάση στην απαίτηση της ηγεσίας του ΔΣΑ να παραμείνουν ανοιχτά τα Δικαστήρια σε περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Η τελική απόφαση της Κυβέρνησης, υπαγορευόμενη από την σκληρή πραγματικότητα, δικαίωσε πλήρως τις θέσεις μας. Η υπεύθυνη στάση των Δικαστικών Ενώσεων νίκησε τον παραλογισμό!

*ΔΝ Εφέτη, Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις