Δίκη Πισπιρίγκου – Κατάθεση “καταπέλτης” από την Διευθύντρια παιδιατρικής Παίδων: “Δεν δικαιολογείται ο θάνατος της Τζωρτζίνας”

κατάθεση

Του Νίκου Νικολετάκη

“Καταπέλτης” για την Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν, όπως αναμενόταν, η κατάθεση της Μυρσίνης Μαυρίκου Διευθύντριας της Α παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού.

Με την εξέταση της μάρτυρος, άνοιξε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων από γιατρούς του Παίδων.

Όπως είχαμε αποκαλύψει από χθες η γιατρός αναφέρθηκε στη φράση που της είχε πει η κατηγορούμενη: “Το μεγάλο επεισόδιο βραδυκαρδίας δεν συνέβη ακόμα, θα δείτε!” Μια φράση που προκάλεσε αίσθηση, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ”.
Η ίδια επισήμανε ότι την είχαν προβληματίσει τα επεισόδια που έκανε η Τζωρτζίνα μόνο στον θάλαμο και όχι στη ΜΕΘ. “Κάτι δεν πήγαινε καλά γι αυτό και έδωσα εντολή να μη χορηγεί τα φάρμακα η μητέρα αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” τόνισε. Η γιατρός επισήμανε ακόμα ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν ήταν ποτέ παρόντες στην έναρξη των επεισοδίων ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σπασμοί να οφείλονταν σε επιληπτικά επεισόδια. “Είναι απίθανο όταν ένα παιδί κάνει επεισόδιο σπασμών και να μην καταγράφεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν επεισόδιο επιληψίας” σημείωσε η Δρ. Μυρσίνη Μαυρίκου.
Ερωτώμενη για την ώρα θανάτου ανέφερε ότι το παιδί κατά την εκτίμηση της ήταν ήδη νεκρό όταν οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν.

“Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας. Ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος δεν δικαιολογείται. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη ημέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε” επισήμανε.

Η μάρτυρας είπε πως είδε τη μικρή Τζωρτζίνα δύο πρωινά, στις 27 Ιανουαρίου και στις 28 Ιανουαρίου 2022: “Το παιδί το είδα δύο πρωινά. Ήταν σταθερό. Στις 27 ήταν σταθερό είχε καλή κλινική εικόνα. Δεν επικοινωνούσε βέβαια με περιβάλλον λόγω της εγκαφαλοπάθειας. Από τις 25 Ιανουαρίου 2022 δεν είχε κάνει κάποιο επεισόδιο. Λόγω της σταθερότητας της κατάστασης της, συνέστησα να αρχίσει η σίτιση” είπε η διευθύντρια της παιδιατρικής. Τόνισε μάλιστα πως όταν έκανε εισαγωγή η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο Παίδων,  υπεβλήθη σε εξετάσεις ενώ και το εγκεφαλογράφημα της ήταν καλό.”Ρωτήσαμε και το οικογενειακό ιστορικό. Είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια, οι οποίοι ήταν λίγο περίεργοι για μένα. Το 3,5 ετών παιδί, είχε μπει με οξεία λευχαιμία και έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια. Τους ρώτησαν εάν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ και μου είπαν όχι. Ο πατέρας μου είπε πως έχουν κινηθεί νομικά.

Η κατάθεση της Μυρσίνης Μαυρίκου

“Πρώτη φορά που είδα το παιδί ήταν στις 27 Ιανουαρίου 2022. Από το ιστορικό το παιδί είχε ανακοπή τον Απρίλιο του 21 και ήταν ένα παιδί με βαριά εγκεφαλική εικόνα. Του είχε τοποθετηθεί βηματοδότης. Σε εμάς παραπέμφθηκε από το νοσοκομείο της Πάτρας γιατί είχε παρουσιάσει κάποια επεισόδια αποκορεσμού και βραδυκαρδίας και δεν μπορούσαν οι γιατροί εκεί να καταλάβουν τι συμβαίνει. Κάναμε εγκεφαλογράφημα που δεν μπορούσε να γίνει στην Πάτρα. Πήρα ένα ιστορικό από την μητέρα όταν το εξέτασα πρώτη φορά. Είχε κάνει ένα επεισόδιο, έτρεμε το παιδί αλλά δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του. Μου το περιέγραψε η μητέρα το εν λόγω επεισόδιο. Ήταν σαν πανικός.
Υπήρχαν και δύο αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών στο ιστορικό της οικογένειας.
Όταν εξέτασα το παιδί, το είδα δύο πρωινά, στις 27 και 28. Στις 27 Ιανουαρίου ήταν ένα παιδί σταθερό αλλά είχε βαριά νευρολογική εικόνα που δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον.
Συνέστησα να συνεχιστεί η σίτιση μέσω της γαστροστομίας.
Να σημειώσω ότι στο παιδί έγινε εγκεφαλογράφημα, καρδιολογική/ νευρολογική εκτίμηση και 24ωρη παρακολούθηση.

Πρόεδρος:

Το οικογενειακό ιστορικό τι έδειξε;

Μ: Όχι κάποιο πρόβλημα της καρδιάς. Είχε μόνο οξεία ηπατική ανεπάρκεια αλλά κανείς δεν πεθαίνει από αυτό αν δεν έχει επιπλέον πρόβλημα στο ήπαρ.

Η γιατρός είπε ότι η Τζωρτζίνα δεν έχασε τις αισθήσεις της στο επεισόδιο.

Πρόεδρος: .Σας το ρωτάω γιατί η κα. Μπούντα όπως έχει καταθέσει είπε ότι στην αρχή είχε επικοινωνία και στην συνέχεια την απώλεσε.

Μ: Όχι, είμαι σίγουρη ήταν και συνάδελφοι μαζί μου.

Πρόεδρος: Έχετε αναφέρει στις καταθέσεις σας ότι η μητέρα ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Τι ήταν ακριβώς αυτό;

Μ: Ναι, αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ακόμα και όταν ήταν μια μητέρα που δεν βλέπαμε κάποια αγωνία, ανησυχία στο πρόσωπο της. Σε ένα επεισόδιο είχε κάνει μόνο ταχυκαρδία και με απόλυτη ηρεμία μας λέει “το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε”.
Πρόεδρος: Την ρωτήσατε γιατί το λέει αυτό; Μήπως είχε δει κάτι και το είπε;

Μ: Όχι δεν την ρώτησα. Και να είχε δει κάτι, αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί. Δεν την ρώτησα εκείνη την ώρα γιατί το λέει αυτό.

Μ: Ήταν τρία σενάρια – Να ήταν σπασμοί, επιληψία κάτι που στην πορεία έφυγε . Το δεύτερο σενάριο ήταν ότι μπορούσε να κάνει εγκεφαλοπαθητικα επεισόδια και το τρίτο σενάριο αυτό το περιστατικό να ήταν απότοκο υποξίας. Δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε το περιστατικό, ποτέ δεν ήμασταν στην έναρξη του περιστατικού!

Πρόεδρος: Θα μπορούσε να είναι επειδή δεν έπαιρνε σωστά την αντιεπιληπτική αγωγή;

Μ: Οχι

Πρόεδρος: Υπήρξε κάποια υποψία εισρόφησης;

Μ: Κάποια παιδιά κάνουν εισρόφηση, ακόμα και το σάλιο τους και γι’αυτό καλύφθηκε το παιδί με αντιβιωτική αγωγή.

Πρόεδρος: Δεν είχαμε καταγραφή σαφούς επιληπτικης κρίσης.

Μ: Στην πολύωρη καταγραφή δεν καταγράφονταν. Είναι απίθανο όταν ένα παιδί κάνει επεισόδιο σπασμών και να μην καταγράφεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν επεισόδιο επιληψίας.

Πρόεδρος: Τι μπορεί να είναι;

Μ: Μπορεί να είναι επεισόδια εγκεφαλοπαθητικά.

Πρόεδρος: Στην συμπληρωματική σας κατάθεση λέτε για την χορήγηση των φαρμάκων. Η Τζωρτζίνα βρισκόταν σε αντιεπιληπτικη αγωγή όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Μιλήσατε και γιατί πήρατε την απόφαση να μην χορηγεί η μητέρα τα φάρμακα;

Μ: Ήταν ένα περιστατικό που με είχε προβληματίσει. Όταν νοσηλευόταν στην ΜΕΘ δεν είχε εμφανίσει κανέναν σύμπτωμα. Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστα. Τα φάρμακα που χορηγούνταν μέσω γαστροστομιας γιατί δίνονταν και άλλα δύο ενδοφλέβια.

Πρόεδρος: Τι θα μπορούσε να προκαλέσει;

Μ: Η παραπάνω δόση είναι φυσικό να επιφέρει προβλήματα. Ένα φάρμακο αντιεπιληπτικο όταν δοθεί παραπάνω μπορεί να είναι κατασταλτικό και θανατηφόρο. Όταν δεν δοθεί καθόλου…

Πρ: ήταν μόνο η μητερα στο νοσοκομείο;

Μαρτ: Την πρώτη μέρα στις 27 ήταν ο συζυγος από εκεί και μετά μόνο η μητερα. Την ενημερωμένα και μάλιστα όταν έφερε και αντίρρηση στην αλλαγή φαρμάκου μας είπε ότι ο θεράπων ιατρός έδινε εκείνο και έτσι δεν φέραμε αντίρρηση αλλά μιλήσαμε με τον κύριο ηλιαδη για το φάρμακο.

Πρ: σας εξέφρασε κάποια ανησυχία;
Μαρτ: όχι

Εισαγγελέας: τι επεισόδιο ήταν αυτο που οδήγησε στο να καταλήξει;

Μαρτ: δεν είδε κανεις επεισόδιο, όταν μπήκε η συνάδελφος το παιδί ήταν ήδη νεκρό. Ήταν ακαριαίο γεγονός, ήταν περίεργο γιατί το παιδί βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο.

Εισαγ: στο πρώτο επεισόδιο;

Μαρτ: η μητερα με ειδοποίησε ήμουν στον απέναντι θάλαμο. Στα δυο επεισόδια ήμουν ακριβώς απέναντι στο τρίτο δεν θυμάμαι ακριβώς πως βρέθηκα εκεί. Πάντα η μητερα ενημέρωνε. Τον πατέρα τον είδα μόνο την πρώτη ημέρα.

 

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: Πόσο καιρό είστε στη θέση διευθύντριας;

Μαρτ: από το 2001

Γεωργακόπουλος: Έχετε αντιμετωπίσει κάποιο θέμα με τα οξύμετρα;

Μαρτ: Όχι, δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο, το οξύμετρο του παιδιού δουλευε κανονικά.

Γεωργακόπουλος: Θυμάστε να σας είχαν αναφέρει συνάδελφοι αν χτυπούσε το οξύμετρο;

Μαρτ: Χτυπάει όταν πέφτουν ή αυξάνονται οι σφίξεις. Εκείνη την ημέρα δεν χτύπησε το οξύμετρο.

Γεωργακόπουλος: Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει καρδιακές σφίξεις δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι κάποιος είναι νεκρός;

Μαρτ: Ναι

Γεωργακόπουλος: Αναφέρεται ότι το παιδί κατέληξε 15:50.

Μαρτ: Δε νομίζω να κατέληξε τότε, το παιδί ήταν ήδη νεκρό.

Γεωργ: Έγινε κλήση από τους γιατρούς ότι το παιδί ήταν σε ανακοπή;

Μαρτ: Πιστεύω ναι γιατί έκαναν ΚΑΡΠΑ και όλη τη διαδικασία.

Απών ο Κούγιας

Το λόγο πήρε η δικηγόρος κ. Μπάκα – Συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει άλλο δικαστήριο στην Τρίπολη: Είπατε ότι είχατε ενημερωθεί για ένα επεισόδιο του παιδιου πριν μπει στο Καραμανδάνειο.

Μαρτ: Ναι ότι μου είχε πει η μητερα. Τι έγινε στο σπίτι ρώτησα και μου είπε.

Μπάκα: Έχετε υπόψιν αν ειχε βρεθεί κάποιο φάρμακο στις εξετάσεις της;

Μαρτ: Όχι μόνο για την κεταμίνη ξέρω μετά θάνατον που δεν ειχε δοθεί από κανέναν γιατρό.
Η μάρτυρας διευκρίνησε ότι στο παιδί χορηγήθηκε Ροκουρόνιο για να διευκολυνθεί η διασωλήνωση του παιδιού. Η ίδια σε ερώτηση γιατί δεν φάνηκε στις εξετάσεις επισήμανε ότι αυτό συνέβη επειδή χορηγήθηκε μετά θάνατον.

Μπάκα: (Δείχνει τις εξετάσεις της Τζωρτζίνας και ζητάει από τη γιατρό να της εξηγήσει τις τιμές)

Μ: Εξηγεί τις εξετάσεις

Μπάκα: Εσείς την κεταμίνη την γνωρίζετε;

Μ: Την έμαθα μετά γιατί δεν χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές, δεν την έχω χρησιμοποιήσει δηλαδή.

Μπάκα: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ;

Μαρτ: Πιο πολύ στο νευρολογικό σύστημα επιδρά, τα βασικά που περιμένεις είναι καταστολή, εμετούς…

Μπάκα: Στη Τζωρτζίνα χορηγούσατε το αντιεπιληπτικό φάρμακο;

Μαρτ: Μάλιστα, της το χορηγούσαν και πριν και το συνεχίσαμε. Στις 28 ειπα να γίνεται χορήγηση φαρμάκων από τους νοσηλευτές. Στις 27 χορηγούσε η μητέρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: “Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε!” – “Καταπέλτης” για την Πισπιρίγκου η παιδίατρος του Παίδων που καταθέτει αύριο στη δίκη

 

Πάτρα: Ο Πέτρος Κουσουλός απάντησε από την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου


Μπάκα: Σας δίνω το φύλλο όπου φαίνεται οτι 26 και 27 χορηγεί η μητερα. Στις 28 οι γιατροί.

Μαρτ: Ναι

Μπακα: Γνωρίζετε αν τα φάρμακα μπορούν να κόβονται απότομα;

Μαρτ: Δεν κόπηκε κανένα φάρμακο, απλώς αντικαταστάθηκε. Οι καρδιολόγοι τα δίνουν αυτά.

Μπάκα: Ο πυρετός που έγινε στις 28 που μπορεί να οφείλεται;

Μαρτ: Μπορεί να είχε κάνει εισρόφηση και να δημιουργηθεί πνευμονία που αντιμετωπίζεται με μια αντιβίωση. Γενικά πάνω σε αυτά που ρωτάτε, είχα και εγώ κάποια κενά από το ιστορικό του παιδιού και προσπάθησα να επικοινωνήσω με τους προηγούμενους ιατρούς για να μάθω. Ήξερα ότι ήρθε σε εμάς για να δούμε αν ήταν ή όχι σπασμοί τα επεισόδια που έβλεπαν. Δεν είχα μιλήσει με τον κύριο Ηλιαδη αλλά γνώριζα ότι είναι ο θεράπων ιατρός της Τζωρτζίνας, μου το είχε πει και η μητέρα.

Μπακα: Είχατε ακούσει για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μαρτ: όταν ήρθε σε εμάς; Όχι. Ούτε κάποιος γιατρός με πήρε να μου πει κάτι.

Μπάκα: Περιγράψτε μας το δωμάτιο

Μαρτ: Είναι στον τέταρτο όροφο, είναι μόνωση, μόνο του δηλαδή το παιδί με τον σύνοδο του, χωρίς δεύτερο κρεβάτι και ένα μπάνιο. Αν κάποιος απέξω κοίταζε μέσα θα έβλεπε τι γινόταν. Έχει ελάχιστη απόσταση από τους ιατρούς.

Μπάκα: για να χαμηλώσει ο ήχος από το οξύμετρο μπορεί να το κάνει κάποιος μόνος του;

Μαρτ: Νομίζω ναι.

Μπάκα: Ειδοποιεί κατευθείαν;

Μαρτ: Ναι αν πέσει κάτω από αυτά που έχουμε εμείς ρυθμίσει. Και ακούγεται μέχρι τους νοσηλευτές ο ήχος.

Μπάκα: Σας προβλημάτισε κάτι στη συμπεριφορά των γονιών;

Μαρτ: Είπα ότι δεν ήταν αναμενόμενη η στάση της μητέρας.

Μπάκα: Ήταν λογικά τα επεισόδια στις 28;

Μαρτ: Όχι γιατί ήταν μέσα στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο.

Μπάκα: Σας προβλημάτισε που ήταν μόνη η κατηγορούμενη;

Μαρτ: Όχι, συμβαίνει αυτό.

Πρόεδρος: Είπατε ότι δεν βρέθηκε ροκουρόνιο στο παιδί επειδή ήταν νεκρό.

Μαρτ: Δόθηκε από τους γιατρούς από όσο γνωρίζω, απλώς δεν βρέθηκε στις εξετάσεις μετά και εξηγώ ότι σε ένα παιδί νεκρό δεν υπάρχει κυκλοφορία. Το ροκουρόνιο δόθηκε όταν αποφάσισαν να το δια σωληνώσουν το παιδί.

Πρ: Σαν παιδίατρος δείτε αυτές τις εξετάσεις που σας δίνω στις 29 του μήνα και πείτε μας τι βλέπετε.

Μαρτ: Βλέπω ότι στις 28 του μήνα στις 14:08 έχει βραδυκαρδια όμως στις 14:20 μπορεί να είναι και βηματοδοτική ικανότητα αλλά δεν είμαι κατάλληλη να σας το απαντήσω αυτό.

Πρ: Από αυτά τα επεισόδια που είδατε εσείς και την κλινική εικόνα του παιδιού έχετε βγάλει συμπέρασμα;

Μαρτ: Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται ο ακαριαίος θάνατος. Όταν έφυγα την Παρασκευή δεν περίμενα ότι την άλλη μέρα θα μου έλεγαν ότι το παιδί ήταν νεκρό. Τα καρδιολογικά νοσήματα είχαν αποκλειστεί και δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα και πάλι τα επεισόδια σας λέω δεν δικαιολογούν ακαριαίο θάνατο.

Πρόεδρος: Η εξαρχής επιληψία είχε αποκλειστεί;

Μαρτ: Μετά την πολύωρη καταγραφή είχε αποκλειστεί

Εισαγγελέας: πυρετό είχε ανεβάσει;

Μαρτ: ήταν 38 και κάτι αλλά δικαιολογήθηκε λόγω της εισρόφησης.

Εισαγγελέας: η μιδαζολάμη εντοπίστηκε στις τοξικολογικές αρα δόθηκε πριν το θάνατο;

Μαρτ: Μάλιστα.

Εισαγγελέας: Άρα ποτε δόθηκε; Από την ΚΑΡΠΑ και μετά ή πριν;

Μαρτ: Αφού βρίσκεται στο αίμα σημαίνει ότι δεν ειναι νεκρό. Δεν δόθηκε άρα κατά τη διαδικασία της ανάνηψης. Αυτά θα σας τα πουν καλύτερα οι γιατροί ειδικότητας.

Γεωργακοπουλος: 29 Ιανουαρίου ημέρα Σάββατο λέτε ότι ειναι κλειστή η εφημερία

Μαρτ: Σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο τα νοσηλευόμενα παιδιά και δεν μπαίνουν νέα. Το προσωπικό ειναι όπως πάντα. Υπάρχει ένας ειδικευόμενος και ένας επιμελητής.

Μπακα: Για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών στις 29 είπατε ότι όλα αυτά τα φάρμακα θα έπρεπε να είχαν δοθεί ενώ το παιδί ήταν εν ζωή σωστά;

Μαρτ: Μάλιστα

Μπακα: Γνωρίζετε αν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιηθεί η κεταμίνη;

Μαρτ: Όχι δεν είχε λόγο

Μπάκα: Είπατε ότι τα επεισόδια που είχε μπορεί να ήταν υποξία ή εγκεφαλοπαθητικά που όμως δεν είναι ακαριαία. Τι συμπτώματα φέρνουν;

Μαρτ: Χρησιμοποίησα τον ορο άτυποι σπασμοί γιατί δε μου θύμιζε κάτι από αυτά που έχω δει.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με τις καταθέσεις δύο ακόμα μαρτύρων από το νοσοκομείο Παίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: “Φωτιά και λάβρα” οι ιατρικές καταθέσεις για την Τζωρτζίνα!

Πάτρα: Οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που «καίνε» την Πισπιρίγκου

Πάτρα – Ένταση στη Δίκη Πισπιρίγκου: Αιχμές Κούγια κατά Ηλιάδη – Ανα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις