Του Νίκου Νικολετάκη
Με την σημαντική κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος έγραψε στο πόρισμα του ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη οφείλεται σε χορήγηση 6,5 mg κεταμίνης συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η διαδικασία σήμερα καθυστερεί να ξεκινήσει λόγω ενός προσωπικού θέματος που επικαλέστηκε ο αναπληρωματικός ένορκος.
Για τη σημερινή δικάσιμο βρίσκονται στο δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης με τους δύο συνηγόρους του, η μητέρα και ο πατριός της κατηγορούμενης.
Η κατάθεση Μπουζιάνη
Ο κ. Μπουζιάνης είχε υποβάλλει την έκθεσή του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Στη συνέχεια κλήθηκε από την 18η ανακρίτρια να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις γύρω από το πόρισμά του. Η κατάθεση του διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα. Σε αυτήν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχαν κακώσεις στο πρόσωπο η το σώμα της 9χρονης που να συνδέονται με το θάνατο, ενώ εξήγησε το τι ακριβώς συμβαίνει με την ανίχνευση του μεταβολίτη της νορκεταμίνης στα ούρα της Τζωρτζινας.
Υποστήριξε ότι η νορκεταμίνη αποκαλύπτει ότι η κεταμίνη δόθηκε όσο η 9χρονη κοπέλα ήταν εν ζωή και γι αυτό πρόλαβε να μεταβολίσει. Σε αντίθεση όπως είπε με το ροκουρόνιο ή την αδρεναλίνη που της χορηγήθηκαν ενώ ουσιαστικά δεν βρισκόταν στη ζωή.
Τι είχε πει ο Σωτήρης Μπουζιάνης
“Αναφέρομαι στην από 29 – 03- 2022 προανακριτική που κατάθεση ενώπιον των αστυνομικών αρχών, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώνω και ενώπιον σας ως αληθές και διευκρινιστικά σε όσα με ρωτάτε και απαντάω ως εξής:
ΕΡ: Από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώσατε κάποιες πρόσφατες εξωτερικές κακώσεις ,είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, σε κάποια όργανα, οι οποίες θα μπορούσαν συσχετιστούν με το θάνατο;
ΑΠ: Εξωτερικές κακώσεις δεν υπήρχαν που να μην είχαν κάποια σχέση με το θάνατο.
ΕΡ: Ως ιατροδικαστής, έχετε πραγματοποιήσει εκταφή, από την οποία να λάβατε τρίχες του πτώματος να τις αναλύσετε ανα εκατοστό και να βρήκατε το χρόνο έκθεσης του θανόντος σε τοξική ουσία;
ΑΠ: Δεν έχω λάβει σε εκταφή για λήψη τριχών από πτώμα. Γνωρίζω όμως ότι από τη δεκαετία του έτους 1990 κυρία Τσουκαλή, καθηγήτρια τοξικολογίας στο ΑΠΘ, ήδη συνταξιούχος διενεργούσε τέτοιου είδους έρευνες και εξέταση υπο τη καθοδήγηση του ΟΗΕ.
ΕΡ: Έχετε υπόψη σας βιβλιογραφία που να θεμελιώνει το αξιοπίστο της εξέτασης τριχών σε πτώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση ειδικά τέσσερις (4) μήνες μετά το θάνατο; Μία τέτοια εξέταση είναι αξιόπιστη;
ΑΠ: Επιφυλάσσομαι να σας προσκομίσω σχετική βιβλιογραφία για την ανάλυση τριχών μετά από εκταφή.
ΕΡ: Το γεγονός ότι βρέθηκε η nor-ketamine στα ούρα της θανούσης τι σηματοδοτεί;
ΑΠ: Αυτό σημαίνει ότι όταν χορηγήθηκε κεταμίνης την Τζωρτζίνα αυτή ευρίσκεται εν ζωή, δηλαδή τα όργανα της λειτουργούσαν κανονικά ώστε να μεταβολίσουν τη συγκεκριμένη ουσία. Γι αυτό το λόγο βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης στα ούρα. Όταν ένας οργανισμός λαμβάνει οποιαδήποτε ουσία εφόσον είναι ζωντανός αρχίζει ο άμεσος μεταβολισμός αυτής της ουσίας. Εάν όμως έχουν παύσει οι ζωτικές λειτουργίες του, οποιαδήποτε ουσία κι αν χορηγηθεί στον οργανισμό αυτό δεν θα ανιχνευτεί.
Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας γι αυτό δεν ανιχνεύτηκε το ρουκουρόνιο και η αδρεναλίνη που της χορήγησαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της ανάνηψης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ