Δίκη Πισπιρίγκου – Νοσηλεύτρια: “Το οξύμετρο δεν ακουγόταν ενώ το πρωί λειτουργούσε κανονικά – Η μητέρα δεν μου απαντούσε αρχικά!”

Τζωρτζίνα
Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του Νίκου Νικολετάκη

Τις συγκλονιστικές στιγμές μετά την αιφνίδια ανακοπή της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη περιέγραψε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η Κατερίνα Καββαδία, Νοσηλεύτρια παιδιατρικής του νοσοκομείου Παίδων Παν/τη & Αγλαΐας Κυριακού. Όπως είπε όταν συνέβη η ανακοπή η μητέρα ήλθε προς το μέρος της αλλά δεν της μιλούσε αρχικά: «Κατάλαβα ότι μας ψάχνει. Δεν μου απαντούσε. Της λέω: «Κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;» Και μου απαντάει: «Ναι». Η κυρία Κουρούση (ιατρός) ήρθε σχεδόν τρέχοντας και μας προσπέρασε» κατέθεσε η νοσηλεύτρια.

Η ίδια μίλησε για την εικόνα της Τζωρτζίνας: «Το παιδί το είδαμε και ήταν τελικά πολύ επείγον περιστατικό. Μπλε το στοματάκι του, ακούσαμε ένα ρόγχο, πολύ χαμηλές τιμές, πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά, που δεν συμβαδίζουν με ζωή.»

Πρόεδρος: Έχετε δώσει τρεις καταθέσεις. Θέλω να θυμηθείτε τι συνέβη τι συνέβη εκείνες τις ημέρες με την Τζωρτζίνα.

Μ: Είδα το παιδί την ημέρα της εισαγωγής στις 26/1. Το παιδί ήταν σταθερό δεν χρειάστηκε να το ξαναδώ. Το ξαναείδα την επόμενη βάρδια μου που ήταν το επόμενο βράδυ, πάλι ήταν σταθερό μια χαρά. Μετά δούλευα το Σάββατο το πρωί στις 29. Κάναμε μια αιμοληψία, για να βγάλουμε τον εγκεφαλογράφο. Του έκανα τα φάρμακα από γαστροστομία και δύο φάρμακα ενδοφλέβια. Έλεγξα τον όρο του, είχα ήδη τσεκάρει την φλέβα, είχα μια αμφιβολία αν λειτουργεί ο φλεβοκαθετήρας. Εγώ δεν ξαναμπήκα στον θάλαμο έως την ώρα που μας κάλεσε η μητέρα στις 2.30 το μεσημέρι.

Η μητέρα ήρθε προς το μέρος του γραφείου μας, δεν είχα αμέσως οπτική γωνία όταν έρχεται ένας γονιός από αυτήν την πλευρά. Δεν μου μιλούσε. Κατάλαβα ότι μας ψάχνει. Δεν μου απαντούσε. Της λέω: «Κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;» Και μου απαντάει: «Ναι».

Η γιατρός ήταν ακριβώς δίπλα και σκέφτηκα να πάω στην γιατρό την κυρία Κουρούση να πάμε μαζί. Πήγαμε μαζί με την μητέρα προς τον θάλαμο. Η κυρία Κουρούση σχεδόν τρέχοντας ήρθε και μας προσπέρασε.

Το παιδί το είδαμε και ήταν τελικά πολύ επείγον περιστατικό. Μπλε το στοματάκι του, ακούσαμε ένα ρόγχο, πολύ χαμηλές τιμές, πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά, που δεν συμβαδίζουν με ζωή. Η γιατρός ψηλάφησε τις σφίξεις και μετά μου έδωσε κάποιες οδηγίες. Να κάνουμε Αμπού κτλ..
Ήταν μια συνάδελφος που είχε έρθει εκεί έναν μήνα άρα δεν είχε πολλή εμπειρία. Οπότε είπα στην συνάδελφο να πάρει τη θέση μου γιατί θα έπρεπε να φωνάξω την μονάδα. Έτρεξα στο γραφείο για να καλέσω την μονάδα.

Ήταν αλλαγή της βάρδιας οπότε βγήκα από τον θάλαμο και ενημέρωσα την συνάδελφο από την απογευματινή βάρδια. Όταν τελείωσα με την παράδοση της βάρδιας η μητέρα είχε μεταφερθεί στο γραφείο για να της γίνει ενημέρωση. Όταν βγήκα παρέμεινα αρκετή ώρα έξω από τον θάλαμο και στην κλινική και δεν είχα φύγει έως ότου να φύγει η μονάδα μήπως χρειαστεί κάποια βοήθεια.

Πρόεδρος: Την πρώτη μέρα τι ακριβώς είπε για να σας ενημερώσει για το περιστατικό η συνάδελφος σας;

Μ: Ότι αυτοί οι γονείς έχουν χάσει δύο μικρότερα παιδιά. Αυτό το παιδί είχε κάνει ανακοπή στην Πάτρα. Είχε έρθει για περαιτέρω έλεγχο. Ότι έπαιρνε μέσω γαστροστομίας και θα συνέχιζε να το έκανε η μητέρα.

Πρόεδρος: Είναι σύνηθες να δίνουν οι γονείς αγωγή η τροφή μέσω γαστροστομίας;
Μ: Ναι, εκπαιδεύονται και όταν έρχονται στο νοσοκομείο συνεχίζει η μητέρα να χορηγεί έτσι τα φάρμακα. Ενδοφλέβια δεν επιτρέπεται. Και η μητέρα είχε συμφωνήσει. Την Παρασκευή το μεσημέρι άλλαξε αυτό. Δηλαδή μας είπαν ότι θα δίνουμε εμείς μέσω γαστροστομίας. Αυτό απ’ ότι έμαθα το ζήτησε η κα. Μαυρίκου για να είμαστε σίγουροι για τις δόσεις των φαρμάκων που χορηγούνται γιατί είχε κάνει κάποιο επεισόδιο το παιδί.
Πρόεδρος: Υπάρχει κάποιο κουμπί σε ώρα ανάγκης;
Μ. Υπάρχει ένα κουμπί όντως αλλά δεν είναι σε λειτουργία!

Πρόεδρος: Πως ήταν η μητέρα όταν ήρθε προς το μέρος σας; Θυμάστε τι ώρα ήταν;
Μ: Την ώρα που ήρθε η μητέρα, εγώ κρατούσα το κινητό στο χέρι μου. Νομίζω ότι θυμάμαι ότι ήταν 2.28 το μεσημέρι. Από το γραφείο δεν έχεις οπτική επαφή με το δωμάτιο της Τζωρτζίνας. Πρέπει να βγεις από το γραφείο, βλέπεις ένα μέρος του διαδρόμου βγαίνοντας από το δωμάτιο της Τζωρτζίνας πας δεξιά και μετά ευθεία για να φτάσεις στο γραφείο μας.
Η μητέρα περπατούσε κανονικά με κανονικό βήμα και γυρνούσε το κεφάλι. Όσο περπατά, περνά από την κουζίνα και από το μέρος που κάνουμε αιμοληψίες. Κατάλαβα ότι κάτι ψάχνει.

Πρόεδρος: Την ακούσατε να φωνάζει;

Μ: Όχι δεν την άκουσα να φωνάζει.

Πρόεδρος: Όταν ήρθε προς το μέρος σας, πως ήταν η μητέρα;

Μ: Όταν έφτασε δεν μου μιλούσε. Της είπα θέλετε κάτι; Της είπα έγινε επεισόδιο; Και έγνεψε καταφατικά.

Πρόεδρος: Όταν μπήκατε στον θάλαμο πως καθόταν;

Μ: Την είδα να στέκεται. Και μετά έβγαλε ένα μικρό μηχάνημα σαν ποντίκι υπολογιστή και το ακούμπησε στην καρδιά της Τζωρτζίνας όταν ξεκίνησε την αμπού και διακόψαμε.
Πρόεδρος: Μήπως επειδή είχαμε την πανδημία κορωνοιού φορούσε μάσκα η μητέρα;

Μ: Θυμάμαι ότι την κρατούσε στα χέρια. (Εκεί έκανε η κατηγορούμενη μορφασμό αποδοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο αυτό που έλεγε η μάρτυρας)
«Δεν ακουγόταν το οξύμετρο ενώ το πρωί ο ήχος έφτανε μέχρι το γραφείο μας!»

Η νοσηλεύτρια είπε πως «συνειδητοποίησαμε ότι δεν ακούγαμε το οξύμετρο ενώ το πρωί είχε δοκιμαστεί και λειτουργούσε κανονικά.» Ο ήχος μάλιστα έφτανε μέχρι το γραφείο τους, τόνισε!

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα κουμπί για να το βάλεις σε σίγαση τον ήχο του οξυμέτρου;

Μ: Έχει ένα κουμπάκι σίγασης αλλά επανέρχεται μόνο του σε λίγο λιγότερο από δύο λεπτά. Μπορείς να το ξαναπατήσεις και άλλες φορές.

Πρόεδρος: Ήταν συνδεδεμένο;

Μ: Ναι, ήταν νομίζω από την αριστερή πλευρά του παιδιού στο χεράκι η στο πόδι. Είναι το ίδιο.

Πρόεδρος: Αν δεν πιάνει καλά το οξύμετρο δείχνει άλλα δεδομένα η τίποτα;

Μ: Δείχνει σφίξεις και παλμούς που συνάδουν με την εικόνα του παιδιού. Ο γιατρός χρησιμοποιεί το πιεσόμετρο και παρατηρεί την εικόνα του παιδιού. Και με ψηλάφηση με το χέρι. Το πρωί είχαμε ελέγξει το οξύμετρο και δούλευε κανονικά και ακούγεται ο ήχος του οξύμετρου στο δικό μας γραφείο.
Πρόεδρος όταν μπήκατε θυμάστε να ακούτε τον ρυθμικό ηχο του οξύμετρου;

Μ: Δεν θυμάμαι

Πρόεδρος: Θυμάστε ποιοι κατέβηκαν από την ΜΕΘ;

Μ: Δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ κάποιες σύριγγες. Στην κατάθεσή σας λέτε ότι σας ρώτησε αν έχετε ξυλοκαϊνη σε τζελ (σ.σ. λιδοκαϊνη) και της απαντήσατε «ναι» και είπατε σε δύο συναδέλφους σας να φέρουν.
Μ: Ναι, η ξύλοκαϊνη ήταν σφραγισμένη, την είχαμε από ένα πλαστικό αλλά δεν είχαμε ανοίξει αυτό το κάλυμμα που έχουν σχεδόν όλες οι κρέμες οπότε ήταν κλειστή. Μέχρι να επιστρέψει είχε γίνει η διασωλήνωση του παιδιού οπότε δεν χρησιμοποιήθηκε.
Πρόεδρος: Η μητέρα εκείνες τις στιγμές που βρισκόταν, καθόταν κάπου; Θυμάστε;
Μ: Η μητέρα ήταν απέναντι από τον θάλαμο. Μιλούσε συνέχεια στο τηλέφωνο, ήταν συνέχεια με το κινητό στο χέρι. Περπατούσε στον διάδρομο.
Πρόεδρος: Μας είπατε ότι πήγε και στο γραφείο για να την ενημερώσετε, ήσασταν και εσείς εκεί, ξέρετε τι την ενημέρωσαν ακριβώς;
Μ: Όχι δεν ήμουν μέσα στην ενημέρωση αλλά μπήκα μέσα στο γραφείο μας που την ενημέρωσαν και μιλούσε στο κινητό και έκλαιγε. Πιθανώς να μιλούσε στον μπαμπά της γιατί νομίζω την άκουσα που είπε “θα σε κλείσω μπαμπά”.

Δ. Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Υποστήριξης της κατηγορίας: Έχετε αναφέρει ότι στις 29/1 έγινε αιμοληψία από το πρωί. Γνωρίζετε γιατί χρειάστηκε; Πως λάβατε το δείγμα;
Μ: Δένουμε το χέρι, κάνουμε αποστείρωση στην φλέβα. Βάζουμε το αίμα στο φιαλίδιο που πάει στα εργαστήρια του νοσοκομείου.
Γεωργακόπουλος: Τα ρωτάω αυτά γιατί το Εργαστήριο Τοξικολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον Καθηγητή Νικόλαο Ράικο) έλεγε για το επιθανάτιο και μεταθανάτιο δείγμα. Γιατί δεν βρέθηκε μιδαζολάμη στην τοξικολογική.
Για την λειτουργια του οξύμετρου πρέπει πρώτα να ακουστεί ο ήχος του και μετά μπορείς να το πατήσεις να γίνει σε σίγαση; Ή μπορείς να το πατήσεις προκαταβολικά και να μην ακουστεί;

Μ: Μπορείς να το πατήσεις προκαταβολικά όποτε θες.

Συνεργάτιδα Κούγια: Γνωρίζετε στις 28/1 πως ενημερώθηκαν γιατροί και νοσηλευτές για τα επεισόδια που έγιναν;
Μ: Δεν γνωρίζω ακριβώς. Ρώτησα όμως μια συνάδελφο αν είχε ακουστεί σε μια ταχυκαρδία το οξύμετρο και μου είπε ότι ακουγόταν κανονικά.
Συνεργάτιδα Κούγια: Μπορείτε να βάλετε σε συνεχή σίγαση το οξύμετρο;
Μ: Το ρυθμίζουμε από το κεντρικό μενού, μπορεί να μειωθεί ο ήχος του. Το ρυθμίζουμε εμείς και το βάζουμε στο ανώτερο για να το ακούμε και από το γραφείο για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συνεργάτιδα Κούγια: Τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας στις 26, 27/1 φαίνεται στα έγγραφα ότι τα χορηγούσε η μητέρα. Στις 28/1 που έχει σταματήσει η χορήγηση από την κατηγορούμενη γνωρίζετε αν αλλάξαν οι δόσεις των φαρμάκων;

Μ: Δεν γνωρίζω
Γεωργακόπουλος: Μπαίνοντας στον θάλαμο οι τιμές που έδειχνε το οξύμετρο δεν ήταν συμβατές με τη ζωή. Στην κατάθεσή σας όμως είπατε ότι μου έδινε την εντύπωση ότι κοιμάται. Ένας τρίτος παρατηρητής μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί μπορεί να καταλάβει ότι έχει πάθει κάτι σοβαρό;
Μ: Βλέπω τόσα χρόνια ότι οι γονείς έχουν αντίληψη ότι το παιδί έχει κάτι επείγον.

Συνεργάτιδα Κούγια: Μπαίνετε στο θάλαμο με την κα. Κουρούση. Είπατε ότι η κατηγορούμενη, έβαλε τα χέρια της στα χέρια μας με το που μου δόθηκαν οδηγίες και πηγαμε να κάνουμε αμπού, συμπιέσεις κτλ η μητέρα έβαλε το δικό της χέρι στα χέρια μας για να βάλει αυτό το μηχάνημα . Θυμάμαι ότι η κα Κουρουση σταμάτησε αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε. Η μονάδα έβγαλε έξω την μητέρα.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις