Συνέντευξη στο dikastikoreportaz.gr παραχώρησε η Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών. Εξέφρασε την άποψή της για τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ σχολίασε και τις συλλήψεις των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κωνσταντινου Παπαδάκη.
Τοποθετήθηκε επίσης στο μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το περιβόητο περιστατικό με την καταστροφή της ανθοδέσμης από αστυνομικό.
Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για τις αστυνομικές επιχειρήσεις της 6ης Δεκέμβρη;
Καταρχάς το κάλεσμα ήταν παράνομο διότι ίσχυαν τα έκτακτα μέτρα της απαγόρευσης συναθροίσεων, με στόχο την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Οπότε οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση και συνάθροιση θα ήταν παράνομη. Υπήρχε τεράστιος βαθμός επικινδυνότητας ούτως ή άλλως διότι γνωρίζουμε ότι αυτή τη μέρα μπαχαλάκηδες σπάνε και καίνε όλη την Αθήνα. Όσον αφορά την Αστυνομία, έδρασε μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων της. Όλοι οι αστυνομικοί όφειλαν να προβούν σε προσαγωγές και συλλήψεις και στην επιβολή προστίμων, όπως ορίστηκε στην απόφασή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ήταν καθ’ όλα νόμιμη και συνταγματική.
Έχει λάβει το τελευταίο διάστημα μεγάλες διαστάσεις το ντιμπέιτ σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της απαγόρευσης συναθροίσεων. Θεωρείτε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπερισχύει του Συντάγματος ή το αντίστροφο;
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου δίνει τη δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο 68, στον αρχηγό της ΕΛΑΣ να εκδίδει αποφάσεις, όταν υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας μιας επιχείρησης, όπως εν προκειμένω υπήρχε. Δεν είναι αντισυνταγματική και έχει κριθεί αυτό – όχι επειδή το λέω εγώ – με προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπότε η απόφαση είναι καθ’ όλα νόμιμη και συνταγματική για αυτό το λόγο η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις και προσαγωγές, καθώς και σε επιβολή προστίμων. Οπότε και οδηγήθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι συλληφθέντες ενώπιον Εισαγγελέα, όπως προβλέπει και συγκεκριμένο άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Πώς σχολιάζετε τη σύλληψη των συναδέλφων σας Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη; Ήταν νόμιμη, βάσει του ότι βρέθηκαν εκεί με τη δικηγορική τους ιδιότητα;
Ο νόμος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Δεν γνωρίζω καθόλου τι έκαναν οι κύριοι Καμπαγιάννης και Παπαδάκης κατά τη διάρκεια της συνάθροισης. Οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω ακριβώς, ο καθένας φυσικά έχει το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του, και φυσικά και ο κάθε συνάδελφος. Όμως, δεν γνωρίζω καθόλου το πώς έδρασαν οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο νόμος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.
Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη βελτίωσή τους, σε συνθήκες πανδημίας;
Όπως έχουμε πει πολλές φορές από το σωματείο Ειδικών Φρουρών, διάφοροι συνδικαλιστές έχουν εκφράσει αυτό τους το αίτημα. Πρέπει να γίνονται πολύ περισσότερα rapid test στους αστυνομικούς και σίγουρα,επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να δοθεί ειδικό επίδομα.
Έχετε να προσθέσετε κάτι;
Έχω να προσθέσω ότι η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας είχε τεράστια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κι όμως, για άλλη μία φορά έπρεπε να βρεθεί κάτι για να ταπεινωθεί η όλη επιχείρηση και για να συνεχιστεί η πολιτική και η ρητορική του μίσους κατά της ΕΛΑΣ. Αυτό λοιπόν που βρέθηκε είναι μία ανθοδέσμη. Έτσι λοιπόν, με μία ανθοδέσμη, οι φαντασιώσεις περί αστυνομικής βίας συνεχίζονται και γίνονται λουλούδια.
Δεν θεωρείτε ότι ορθώς καταδικάζεται το συγκεκριμένο περιστατικό;
Έπρεπε να διερευνηθεί το περιστατικό, όπως και γίνεται. Έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση. Από εκεί και πέρα, δεν είναι ικανό ένα μεμονωμένο περιστατικό να αμαυρώνει την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας και την επιτυχία που είχε η επιχείρηση της σε όλη την ελληνική επικράτεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βαρελά Βαρελά
Χριστόφορος Σεβαστίδης: «Μοιραίες συγκρίσεις» για την απαγόρευση συναθροίσεων
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο dikastikoreportaz για το lockdown και τη Δικαιοσύνη