Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που κατάργησε την αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζών, που έχουν διαπράξει αδικήματα, κάνει η Ένωση Εισαγγελέων με επιστολή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μεταξύ των παρατηρήσεων που διατυπώνει για τις υπό τροποποίηση διατάξεις του Ποινικό Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζητεί να επανέλθει η διάταξη που προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη των υπευθύνων κι ειδικά εάν η ζημιά αφορά το δημόσιο.
Ειδικότερα επισημαίνει:
«Άρθρο 405 ΠΚ: Προβλέπεται κατ’ έγκληση δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 390 παρ.1 εδ. α, 386 παρ.1 και 386Α παρ. 1 ΠΚ. Να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση με το 98 παρ.2-1 ΠΚ όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικό «μπλόκο» στην ασυλία Τραπεζιτών
Η ισχύουσα διάταξη, που απαιτεί να υποβληθεί μήνυση από την ίδια την Τράπεζα εντός τριμήνου, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία οδήγησε πρόσφατα στην παύση ποινικής δίωξης για τραπεζικά στελέχη που είχαν διωχθεί για “θαλασσοδάνεια” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ η υπόθεση ήταν ήδη σε ακροατήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάθεση έγκλησης ή “ξέπλυμα”;
Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη κριθεί ως αντισυνταγματική από δικαστικά συμβούλια ενώ στην περίπτωση του ΤΤ έγινε αποδεκτή και έπαυσε η ποινική δίωξη κατά στελεχών, για αδικήματα που διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος.
Η διχογνωμία που έχει προκληθεί θα επιλυθεί από τον Άρειο Πάγο, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου έχει ήδη ασκήσει αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που δέχθηκε τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης.
Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων έρχεται να ενισχύσει την άποψη των δικαστικών σχηματισμών που έχουν ήδη κρίνει ότι η ισχύουσα διάταξη πρέπει να καταργηθεί και να επανέλθει το καθεστώς της αυτεπάγγελτης δίωξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισχρό ξέπλυμα για τα δάνεια των κομμάτων. Η εισαγγελική πρόταση σοκ
Θα τιναχτούν στον αέρα υποθέσεις φοροφυγάδων; Το άρθρο Σεβαστίδη και η τροποποίηση που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης