Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης: Συζητήθηκε “η προοπτική ενσωμάτωσης στο υπ. Δικαιοσύνης”

βιασμό

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η οποία έλαβε χώρα, κατά το πρόγραμμα, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:00΄, με θέμα ημερήσιας διάταξης «την προοπτική ενσωμάτωσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως την εξέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεώς μας», συζητήθηκε το ως άνω θέμα.

Η αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος, η οποία έλαβε χώρα με το από 25-11-2019 ψήφισμα της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων το οποίο δημοσιεύθηκε την 28-11-2019 (ΦΕΚ Α΄ 187), αποτελεί τη νομική αφετηρία για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών του δικαστικού σώματος ενόπλων δυνάμεων, το ουσιαστικό δε περιεχόμενο της εν λόγω διάταξης επιβάλλεται ως σταθερή αφετηρία για τη διαμόρφωση κάθε σχετικής προσπάθειας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Με βάση την παραδοχή ότι οι στρατιωτικοί δικαστές (πρέπει να) απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, ασφαλώς όμοια με αυτή που έχουν όλοι οι λοιποί δικαστές (καθόσον η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών δεν απονέμεται σ’ αυτούς χάριν των ιδίων, αλλά των πολιτών που τίθενται υπό την κρίση τους), ανακύπτει ευθέως η ανάγκη η πολιτεία να ενσκήψει στα θεσμικά προβλήματα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα, ώστε να αναβαθμίσει την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών της, εξομοιώνοντάς τους ως προς όλα με τους συναδέλφους τους της κοινής δικαιοσύνης.

Μετά την παρουσία στη Συνέλευση του Προέδρου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου και τη διαβεβαίωσή του για άμεση έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που συστάθηκε για την υλοποίηση της επιταγής της προμνησθείσας συνταγματικής διάταξης, η οποία επιβάλλει την πλήρη εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους συναδέλφους τους της κοινής δικαιοσύνης, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης δηλώνει ότι είναι έτοιμη να εισφέρει τις προτάσεις της στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην `υλοποίηση της διάταξης του άρθρου 96 παρ. 5 Σ, η οποία παραμένει ακόμα η τελευταία θεσμική εκκρεμότητα της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθειρξη 10 ετών με αναστολή 35χρονο στον παίκτη ριάλιτι Βασίλη Γοργολίτσα

Το ΣτΕ απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το κτίριο της Ερμού

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις