Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Προθεσμία για την απολογία πήραν οι 8 κατηγορούμενοι

πρύτανης

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στις 8 Ιανουαρίου 2021 ενώπιον του 31ου τακτικού ανακριτή έλαβαν οι οκτώ κατηγορούμενοι, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ότι συμμετείχαν στην επίθεση σε βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ στις 29 Οκτωβρίου 2020.

Οι 8 κατηγορούμενοι, επτά άνδρες και μία γυναίκα, οι έξι εξ αυτών φοιτητές, κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ.

To χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, ωστόσο την επόμενη μέρα αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η επίμαχη φωτογραφία, που απεικονίζει τον Πρύτανη να φέρει δια της βίας ταμπέλα με πολιτικό μήνυμα υπέρ της… αλληλεγγύης στις καταλήψεις, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό για την επίθεση, οι δράστες έπιασαν τον πρύτανη από τον λαιμό απειλώντας έως και τη ζωή του, ενώ στη συνέχεια διέλυσαν τα πάντα στο γραφείο του πριν αποχωρήσουν.

Οι ζημιές που έγιναν είναι πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ οι ίδιοι έθεσαν αιτήματα υπέρ των καταλήψεων (μαθητικών ή φοιτητικών) πριν αποχωρήσουν. Μετά από λίγες ώρες, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης».

Η εισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα είχε προκαλέσει η επίθεση εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δημήτρη Μπουραντώνη, από ομάδα προσώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές είχαν διατάξει τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Το περιστατικό κατήγγειλε η Σύνοδος Πρυτάνεων, ενώ ο πολιτικός κόσμο καταδίκασε το περιστατικό.

«Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είχε πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μήνυμά της για την καταδίκη του περιστατικού.

«Πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και εντάσσονται -ως μορφή και περιεχόμενο- αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο της ακροδεξιάς, δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους», ανέφερε τότε η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης.

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας», σημείωνε η ΚΝΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτοποιήθηκαν οκτώ άτομα για τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Κοκαΐνη: Παραγγελιά 6 γραμμές από γνωστό σκηνοθέτη

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις