«Κράτος και βία». Ένα διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα, ευαίσθητο και επίμαχο για θεσμικούς φορείς του κράτους, ήταν το θέμα συνεδρίου που οργάνωσε η «Εταιρεία των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, (ΕΕΔΛΔΕ)», στο Ναύπλιο.
Επιφανείς δικαστικοί λειτουργοί και δικηγόροι τόλμησαν και άγγιζαν με ευαισθησία, ουσιαστικό λόγο και νηφαλιότητα το φλέγον αυτό ζήτημα, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται περιστασιακά όταν κι εάν προκύψουν γεγονότα, μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η κρατική βία.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου, ενώ ξεκίνησε με τις περιεκτικές τοποθετήσεις της Προέδρου της Εταιρείας κ.Διονυσίας Μπιτζούνη, ε.τ.Αρεοπαγίτη, του εμπνευστή της ίδρυσης της εταιρείας κ.Γεωργίου Σταυρόπουλου, ε.τ.Αντιπροέδρου του ΣτΕ, του Δημάρχου Ναυπλιέων και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου.
Η κρατική βία, ως φαινόμενο που παρουσιάστηκε από την εποχή της νεοσύστασης του ελληνικού κράτους, το 1827 μέχρι το 1834 ήταν το θέμα της εισήγησης που ανέπτυξε με πληρότητα ο Γεράσιμος Μελισσινός, Διδάκτωρ της Νομικής, δικηγόρος του Δ.Σ.Ν.. Την
εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην Κρατική Βία και το Κράτος Δικαίου ανέπτυξε η κ.Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Α.Π.Θ. Και τέλος το καίριο πάντα ζήτημα «Κρατική Βία και Δημοκρατία: Ο έλεγχος των Σωμάτων Ασφαλείας» παρουσιάστηκε με πληρότητα και ουσία από το Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη, Στο Β΄ μέρος της ημερίδας ο κ. Νίκος Λίβος, επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α., ανέπτυξε τον προβληματισμό «Αν η δικαιοσύνη είναι σκοπός της ποινικής δίκης, μπορεί η βία να είναι το μέσον για την επίτευξή της;» και ο κ. Βασίλης Ανδρουλάκης,
Σύμβουλος του ΣτΕ, παρουσίασε ζητήματα αστικής ευθύνης του Δημοσίου από παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, καίτοι είχε κληθεί να συμμετάσχει ως ομιλητής (για την πληρότητα του θέματος από όλες της πλευρές του), και συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα, δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων δεν παρέστη, αλλά η εισήγηση της ανεγνώσθη από την πρόεδρο κ. Διονυσία Μπιτζούνη.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν δικαστές, δικηγόροι αλλά και δικαστικοί υπάλληλοι.
Οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο μηνιαίο περιοδικό «Δικαστικό Ρεπορτάζ», τεύχος Ιουνίου.