ΚΕΕΛΠΝΟ: Το χρονικό μιας… φοβισμένης δίκης

Πολάκης

Στις σχολές της Νομικής, για το τι δεν πρέπει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οφείλουν να διδάσκονται όλα όσα συνέβησαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στη δίκη για τις 22 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη. Γιατί το γράφουμε αυτό; Επειδή τα πάντα εξελίχθηκαν λάθος!

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Με ύφος δημόσιου κατήγορου ο Παύλος Πολάκης κουνούσε το χέρι στους δικαστές και τους φώναζε λέγοντάς τους ότι θα ελεγχθούν γιατί άφησαν τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου!


Κατ’ αρχάς εντύπωση προκαλεί σε νομικούς αλλά και δικαστικούς κύκλους η «υποχώρηση» της έδρας του δικαστηρίου που δέχτηκε τον Παύλο Πολάκη ως μάρτυρα παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην αρχική λίστα των μαρτύρων. Και παρόλο που κάτι τέτοιο (δηλαδή να κληθεί κάποιο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας) δεν σπανίζει, το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Πολάκης… προσφέρθηκε να συνεισφέρει τις γνώσεις του για περιστατικά τα οποία αντικειμενικά δεν γνωρίζει, καθώς τα υπό διερεύνηση αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν το 2013 και το 2014, την περίοδο που εκείνος ήταν δήμαρχος στα Σφακιά! Το πρώτο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι ουσιαστικό είχε να συνεισφέρει στο δικαστήριο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όταν πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις εκείνος ασχολούνταν με τα του δήμου του;

Μαθητής

Η απάντηση βέβαια δόθηκε κατά τη διάρκεια της διαβόητης κατάθεσης Πολάκη, όταν εκείνος άρχισε να διαβάζει (και αυτό είναι εκπληκτικό!), ωσάν να ήταν μαθητής, αποσπάσματα του πορίσματος των επιθεωρητών, της πρώην επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, κ. Μαρίας Παπασπύρου, στο οποίο βασίσθηκε η ποινική διαδικασία. Ουσιαστικά λοιπόν ο «ουσιώδης» μάρτυρας, ο οποίος αυτοπροσκλήθηκε στην εν λόγω δίκη και έγινε δεκτός από την έδρα, ο κ. Πολάκης, είχε πάρει ένα τεφτέρι και διάβαζε από μέσα ένα πόρισμα που βεβαίως ήταν εις γνώσιν των δικαστών.

Το δεύτερο ερώτημα είναι σε τι ακριβώς βοηθήθηκε το δικαστήριο από τη συγκεκριμένη κατάθεση και πώς διαφωτίστηκαν οι φυσικοί δικαστές των κατηγορουμένων; Ποια ήταν τα στοιχεία που ο μάρτυρας συνεισέφερε τους την επίμαχη περίοδο που υλοποιήθηκαν οι εν λόγω προσλήψεις; H απάντηση είναι κανένα νέο στοιχείο! Πολύ απλά γιατί τότε ήταν στα Σφακιά, όπως αναφέραμε, και είχε άλλη δουλειά!

Γεωργιάδης

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο «αψύς Σφακιανός», αλήθεια με τι ιδιότητα (;), λες και ήταν εισαγγελέας ή πρόεδρος της έδρας, άρχισε να κάνει υποδείξεις στους δικαστές για τον τρόπο που χειρίζονται τη διαδικασία. Με ύφος δημόσιου κατήγορου τους κουνούσε το χέρι και τους φώναζε λέγοντάς τους ότι θα ελεγχθούν γιατί άφησαν τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Και ο πλέον αδαής γνωρίζει ότι ο κ. Γεωργιάδης αποτελεί ουσιαστικό μάρτυρα, καθώς επί υπουργίας του προσλήφθηκαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, και μάλιστα παρείχαν έργο στο γραφείο του. Δηλαδή ο κ. Πολάκης όχι μόνο αντέδρασε γιατί ο ουσιαστικότερος μάρτυρας ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, αλλά στο τέλος επιτέθηκε και στην έδρα λέγοντας ότι θα ελεγχθεί για τη συγκεκριμένη ενέργεια!

Και ενώ επί σχεδόν δύο ώρες κατέθετε (δηλαδή διάβαζε αποσπάσματα από το πόρισμα Παπασπύρου), χωρίς να είναι σε θέση να διαφωτίσει έτι περαιτέρω την Έδρα, ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε δουλειά όταν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ξεκίνησαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις! Τα όσα συνέβησαν πραγματικά θα πρέπει να φιλοξενηθούν στα βιβλία ενός σύγχρονου Ψαθά («Η Θέμις έχει νεύρα»), καθώς, όταν ο μάρτυρας Πολάκης ένιωθε να στριμώχνεται, θυμήθηκε ότι είχε δουλειά και ότι έπρεπε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Έτσι λοιπόν με θεατρική κίνηση, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και οι σπουδαστές του Εθνικού, σήκωσε το τηλέφωνο, προσποιήθηκε ότι μιλάει, μονολόγησε «έχουμε και δουλειές» και σηκώθηκε να φύγει! Σε εκείνο το σημείο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επί σχεδόν 120 λεπτά καθόταν στωικά και τον άκουγε να εκστομίζει πλήθος ανακριβειών και ψευδών ισχυρισμών, επικαλούμενος πάντα όχι τη δική του γνώση αλλά τα γραφόμενα του πορίσματος, εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την ανάρμοστη, απρεπή και ασεβή συμπεριφορά που είχε απέναντι στο δικαστήριο. Το εύλογο ερώτημα το οποίο έθεσε ήταν πώς επιτρέπεται στον Πολάκη να έχει τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή να σηκώνεται και να φεύγει όποτε επιθυμεί!

Τότε ήταν που η διαδικασία εξελίχθηκε σε ροντέο, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, πρόσωπα του περιβάλλοντος Πολάκη επιτέθηκαν λεκτικά κινούμενα προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας του να αποχωρήσει από την αίθουσα, όταν παρενέβη -ως όφειλε- η φρουρά του υπουργού, που προκειμένου να προστατεύσει τον «στόχο» τούς απομάκρυνε. Από την πλευρά τους πάντως τα συγκεκριμένα πρόσωπα αναφέρουν ότι «χτυπήθηκαν» από τους αστυνομικούς του Γεωργιάδη. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να διακοπεί η δίκη, ενώ το προσεχές διάστημα -σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ»- θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το συμβάν, καθώς η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη και άπαντες και άπασες είδαν ποιος ξεκίνησε το «επεισόδιο», ποιος ήταν εκείνος που απευθυνόταν με ασέβεια στην Έδρα, λες και βρισκόταν σε γήπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και εντέλει γιατί οι αξιότιμοι δικαστές ανέχθηκαν τέτοιου είδους προσβλητική συμπεριφορά από τον κ. Πολάκη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Γιατί τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Θεσσαλονίκη: Φυλακίστηκε 47χρονη για τηλεφωνικές απάτες 280.000 ευρώ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις