Δριμύ ήταν το κατηγορώ της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) σχετικά με την πρόσφατη ερήμην καταδίκη της Λευκορωσίδας Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Aliaksandra Herasimenia από τα Δικαστήρια της Λευκορωσίας για δηλώσεις που έκανε κατά της συνέργειας του καθεστώτος της χώρας της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Κατά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στις 26 Δεκεμβρίου 2022, η Aliaksandra Herasimenia, τρεις φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης, και ο Alexander Opeikin, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας, δικάστηκαν ερήμην και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών, τη μέγιστη δυνατή απειλούμενη ποινή.
Η Ολυμπιονίκης αθλήτρια και ο συγκατηγορούμενός της κρίθηκαν ένοχοι επειδή ζήτησαν κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας για την υποστήριξή του στην εισβολή στην Ουκρανία, δηλώσεις οι οποίες θεωρήθηκαν από τις αρχές της Λευκορωσίας ότι είχαν στόχο να “βλάψουν την εθνική ασφάλεια της χώρας”.
Από το 2020, η αντίθεση της αθλήτριας προς το καθεστώς με διάφορους τρόπους έγινε ευρέως γνωστή, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση με τον Alexander Opeikin του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης, του οποίου ο κύριος στόχος είναι να παρέχει υποστήριξη σε αθλητές που έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί για τις πολιτικές τους απόψεις.
Από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Αθλητικό Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί ως «εξτρεμιστική οργάνωση» για τη στάση του κατά της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ολυμπιονίκης ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, που επιτρέπει να γίνονται δίκες προσώπων ακόμα και εάν αυτά τα πρόσωπα διαμένουν στο εξωτερικό (συνήθως εξόριστοι διαφωνούντες), τα οποία μάλιστα δεν κλητεύονται καν να παραστούν στη δίκη τους.
Με βάση το νέο νόμο, οι κατηγορούμενοι μπορούν πλέον να δικάζονται ερήμην ακόμη και για αδικήματα που συνεπάγονται τη θανατική ποινή.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Ποινικολόγους, από τις 3 Ιανουαρίου 2023, 1.446 άτομα στη Λευκορωσία αναφέρθηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι και σύμφωνα με πληροφορίες οι συλλήψεις συνεχίζονται καθημερινά σε όλη τη Λευκορωσία.
Η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων στηλιτεύει την άδικη και εξοντωτική καταδίκη της αθλήτριας, με βάση νόμους και δικαστικές διαδικασίες, που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και γυρίζουν τη μικρή αυτή ευρωπαική χώρα σε Δικαστικό Μεσαίωνα.
Καλούν δε την απόσυρση τέτοιων νόμων και κατηγοριών που καταπνίγουν την ελεύθερη έκφραση και τιμωρούν άδικα και εξοντωτικά, πέρα από κάθε έννοια νομικού πολιτισμού.
H ανακοίνωση και το σκληρό κατηγορώ που την συνοδεύει, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υπογράφεται από τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, ως Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων, ο οποίος και εισηγήθηκε τη σχετική πρωτοβουλία.