Λύτρας Gate: «Τις έφαγες; Σκάσε και πες ότι έπεσες από τις σκάλες!»

Λύτρας

Το δυσώδες παρασκήνιο το οποίο προηγήθηκε πριν από την κατάθεση-κόλαφο, στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουνίου στη 18η τακτική ανακρίτρια Αθηνών σχετικά με τον ξυλοδαρμό της από τον Απόστολο Λύτρα, και ακολούθησε μετά τη σύλληψη αλλά και την απολογία του ποινικολόγου, αποκάλυψε την Παρασκευή, μέσω έγγραφου υπομνήματος, η Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


Το υπόμνημα-σοκ της Σοφίας Πολυζωγοπούλου για τις πιέσεις που δεχόταν από Λύτρα, Κριεμάδη, και όχι μόνο, προκειμένου να μην αποκαλύψει την αλήθεια για τον ξυλοδαρμό!


Τα όσα καταγράφονται προκαλούν σοκ και δέος. Παραθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, η 37χρονη δικηγόρος αποκαλύπτει όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε ο σύζυγός της αλλά και ο Γιώργος Κριεμάδης, συνεργάτης του γραφείου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι την παρακινούσε να στείλει εξώδικο στα ΜΜΕ προκειμένου να πάψουν να ασχολούνται με την υπόθεση, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τον σοβαρό ξυλοδαρμό της Πολυζωγοπούλου «ξεκατίνιασμα»!

«Δεν με πήγε στο νοσοκομείο»

Στην αρχή της έγγραφης εξομολόγησής της η κ. Πολυζωγοπούλου αναφέρει: «Τις πρωινές ώρες της 16ης Ιουνίου 2024, και ενώ ήμουν βαρύτατα τραυματισμένη, ο κατηγορούμενος Απόστολος Λύτρας, αντί να με μεταφέρει, ως όφειλε, αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, και αγνοώντας τις εκκλήσεις μου να μεταβούμε σε νοσοκομείο, εκείνος αποφάσισε, χωρίς τη θέλησή μου, να με μεταφέρει από το σημείο του βαρύτατου τραυματισμού μου στη Βουλιαγμένη, στη μέχρι τότε συζυγική οικία στον Γέρακα, και ενώ ήδη ένιωθα πνιγμό από την κατάποση ποσοτήτων αίματος, πόνους στο κεφάλι μου, ζαλάδες, αστάθεια και λιποθυμική τάση. Ο λόγος που με πήγε στη μέχρι τότε συζυγική οικία, εκθέτοντάς με σε σοβαρότατο κίνδυνο ζωής και σε κατάσταση ανασφαλή πλέον για τη ζωή μου, ήταν ότι προφανώς ήθελε να αποφύγει τη σύλληψή του και όλες τις περαιτέρω διαδικασίες που συνεπάγεται η μεταφορά ενός τραυματισμένου ανθρώπου στο νοσοκομείο από προφανή βαρύ ξυλοδαρμό. Εκείνος καταθέτει ότι δήθεν πήγαμε για να ηρεμήσουμε. Πλην όμως είναι σαφές ότι αποδέχθηκε τον κίνδυνο ζωής μου καθώς δεν με μετέφερε στο νοσοκομείο.

Όπως έχω ήδη καταθέσει, ήδη ευρισκόμενοι στη μέχρι τότε συζυγική οικία, και ενώ ανέβηκα στον 1ο όροφο για να πατήσω το κουμπί πανικού (‘‘μπουτόν’’) του συναγερμού της οικίας ώστε να δοθεί αυτομάτως σήμα στην Αστυνομία, εκείνος με πρόλαβε, το πήρε και το κράτησε, όπως εξακολουθούσε να κρατεί και το κινητό μου τηλέφωνο, αποστερώντας μου τη δυνατότητα να ζητήσω βοήθεια. Ζαλιζόμουν πάρα πολύ και αιμορραγούσα πολύ από τη μύτη. Τον παρακαλούσα να με πάει στο νοσοκομείο. Προκειμένου να τον καθησυχάσω και να σώσω τη ζωή μου, που κινδύνευε άμεσα, του είπα ότι αν με πάει στο νοσοκομείο δεν θα πω ότι με χτύπησε, αλλά ότι έπεσα μόνη μου, κάτι που φαίνεται ότι πίστεψε κατά τη χρονική αυτή στιγμή. Τότε ο κατηγορούμενος μου ζήτησε επιτακτικά να πλυθώ και να αλλάξω ρούχα. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι μπήκα στο μπάνιο και εκείνος με ακολούθησε, πήρε το τηλέφωνο του μπάνιου και μου έριχνε νερό στο πρόσωπο προκειμένου να βεβαιωθεί ότι είχε καθαρισθεί και ξεπλυθεί το πρόσωπό μου και το κεφάλι μου. Κατά την πορεία προς την έξοδο της οικίας, και ενώ είχα αλλάξει ρούχα και είχα ξεπλυθεί από τα αίματα, μπαίνουμε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας μου, και όχι σε αυτό εντός του οποίου έγινε ο βαρύτατος τραυματισμός μου (Ferrari) και καθ’ οδόν τον ακούω που μιλάει με κάποιον γνωστό του λέγοντάς του ‘‘έγινε μαλακία, έχω χτυπήσει άσχημα τη Σοφία, την πάω στην ‘‘Ευρωκλινική’’, ελπίζω να μην μπλέξω».

Γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και επειδή ακολούθησε πλήθος κλήσεων τις οποίες άκουσε, η Πολυζωγοπούλου αιτήθηκε να αρθεί το απόρρητο από τις 16 Ιουνίου μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2024.

Το τηλεφώνημα από το Α.Τ.!

«Ενδεικτικά και μόνον σας αναφέρω ότι κατά τις πρωινές ώρες της 16ης Ιουνίου 2024 και ήδη κρατούμενος ο Απόστολος Λύτρας στο Α.Τ. Ομονοίας με καλούσε επανειλημμένως στο κινητό μου τηλέφωνο, το οποίο είχα παραλάβει από τον θεράποντα ιατρό στο νοσοκομείο, στον οποίον προφανώς το παρέδωσε προτού αναχωρήσει για το Αστυνομικό Τμήμα, καθώς δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη μονάδα όπου εξεταζόμουν. Μετά από πολλές κλήσεις του, τις οποίες δεν απαντούσα, και αφού είχα ήδη επιστρέψει στην οικία, με κάλεσε μια φορά και μου ζητούσε εξηγήσεις για την κατάθεσή μου, λέγοντάς μου ότι οι αστυνομικοί που ήταν κοντά του ‘‘είχαν κολλήσει στο ότι έχω ζητήσει κουμπί πανικού και ο γιατρός αναφέρει ότι εγώ του είπα ότι με χτύπησε ο άντρας μου’’. Εκείνη την ώρα μάλιστα έδωσε το τηλέφωνο σε κάποιον αξιωματικό λέγοντάς του ‘‘πάρτε τη γυναίκα μου να σας τα πει’’. Εγώ ρώτησα αυτόν που μου έδωσε ο Απόστολος Λύτρας στο τηλέφωνο, πιστεύοντας ότι είναι κάποιος αξιωματικός, εάν είχε δει τη δικογραφία και του είπα επί λέξει: ‘‘Έχετε δει τη δικογραφία; Ό,τι φαίνεται στη δικογραφία’’, αποφεύγοντας να συζητήσω τηλεφωνικώς περισσότερες λεπτομέρειες, καθότι κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος προσπαθεί να παραπλανήσει τις Αρχές προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Λίγο αργότερα με ξανακάλεσε ζητώντας μου να βγάλουμε δελτίο Τύπου, στο οποίο να αναφέρουμε ότι έπεσα από τις σκάλες. Αυτά προτίθεμαι να σας καταθέσω αναλυτικότατα με λεπτομερή περιγραφή, και εκθέτω αυτά εν συνόψει στο παρόν υπόμνημά μου, προκειμένου να στοιχειοθετήσω τη βασιμότητα της αιτήσεώς μου περί άρσεως του απορρήτου επικοινωνιών του κατηγορουμένου».

Ο ρόλος του Κριεμάδη

Η πλέον συγκλονιστική είναι η περιγραφή που δίνει η Πολυζωγοπούλου σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Κυριακής 17ης Ιουνίου, όταν βρισκόταν στο σπίτι της μετά το εξιτήριο που πήρε (με δική της πρωτοβουλία) από την ιδιωτική κλινική. Όπως λέει, βρισκόταν στο σπίτι με δύο φίλες της όταν την «επισκέφθηκε αυτοβούλως ο Γεώργιος Κριεμάδης, συνεργάτης εμού και του κατηγορουμένου Απόστολου Λύτρα στο γραφείο, προκειμένου όπως μου είπε να παραλάβει τα φάρμακα του Απόστολου Λύτρα. Τότε μου ανέφερε ότι η ανακρίτρια θα με καλούσε την επόμενη μέρα για κατάθεση στις 8 το πρωί, ότι είναι καλύτερο να κάνω μια υπεύθυνη δήλωση ότι έπεσα από τη σκάλα, διότι εάν έβλεπε το πρόσωπό μου θα απειλούνταν ο κατηγορούμενος με βαριές συνέπειες. Προσπαθούσε να με πείσει φορτικά να μην καταθέσω την αλήθεια, ‘‘για να μην καταστραφούμε και οι δύο’’ όπως μου έλεγε, και μου πρότεινε να απευθυνθούμε στον ιατροδικαστή κ. Σωκράτη Τσαντίρη για να με εξετάσει και να του ζητήσουμε έκθεση περί του εάν τα τραύματα είναι συμβατά με τη σκάλα. Εγώ εκείνη τη στιγμή του ζήτησα να φύγει από το σπίτι».

Και συνεχίζει: «…Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεχόμουν συνεχή τηλεφωνήματα από τον Γεώργιο Κριεμάδη, ο οποίος με καλούσε για λογαριασμό του κατηγορουμένου Απόστολου Λύτρα κα μου ζητούσε να πω στην ανακρίτρια ότι έπεσα από τη σκάλα, επιμένοντας στην επαγγελματική καταστροφή που θα ερχόταν και για τους δύο μας. Εγώ του απάντησα ότι θα πω την αλήθεια όπου κληθώ. Μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας, ήτοι της 16ης/6/2024, προσήλθαν δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας προκειμένου να παραλάβουν τα όπλα που ευρίσκονταν στην κατοχή του Απόστολου Λύτρα στην οικία μας, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ταυτόχρονα με τους ανωτέρω ήλθαν και οι Γεώργιος Κριεμάδης και η κόρη του κατηγορουμένου, Παρασκευή. Ζήτησα από τον Γεώργιο Κριεμάδη και την Παρασκευή με επιτακτικό τρόπο να μείνουν έξωθεν της οικίας και οι αστυνομικοί τους υπέδειξαν το ίδιο, και πράγματι παρέμειναν έξω από την οικία, καθώς δεν είχαν κανένα δικαίωμα εισόδου. Ζήτησα από τους αστυνομικούς να καταθέσω άμεσα στην κ. Ανακρίτρια και πράγματι το ίδιο βράδυ μετέβη η κ. Ανακρίτρια στην οικία μου, όπου και έδωσα την κατάθεσή μου. Οι πιέσεις που δεχόμουν να μην καταθέσω την αλήθεια συνεχίστηκαν μέχρι και λίγα λεπτά πριν φθάσει η κ. Ανακρίτρια στην οικία. Προς τούτο προσκομίζω αντίγραφα των μηνυμάτων που δέχθηκα από το κινητό της πρώην συζύγου του κατηγορουμένου, με το οποίο η κόρη της, Κωνσταντίνα Λύτρα, μου έγραψε ‘‘σε παρακαλώ κάν’ το για μας, προσπάθησε να μην προφυλακισθεί ο πατέρας μας, το ξέρω οι πράξεις του είναι απαράδεκτες, το ξέρουμε όλοι, αλλά σε παρακαλώ μόνον αυτό, κάν’ το για μας τις τρεις και μόνον γι’ αυτό’’, και εγώ της απάντησα ‘‘Ναντιούλα μου, θα πω όλη την αλήθεια και θα το κάνω ακριβώς για σας τις τρεις’’».

Λύτρας
Ο δικηγόρος Γιώργος Κριεμάδης

«Μετά την απολογία»

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου συνεχίζει: «…Την επομένη ημέρα Δευτέρα 17/6/2024 λίγα λεπτά μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων μετοίκησης και απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής, καθώς και παρακολούθησης προγράμματος στον κατηγορούμενο Απόστολο Λύτρα, ο κατηγορούμενος μου στέλνει μακρόσυρτο μήνυμα ότι δήθεν με αγαπάει και μου ζητά συγγνώμη και μου ζητά να μιλήσω με την κόρη του Παρασκευή Λύτρα προκειμένου να παραλάβει κάποια πράγματα και κλειδιά. Το μήνυμα αυτό αποτελεί την πρώτη μη συμμόρφωση του κατηγορουμένου με τους περιοριστικούς όρους. Πράγματι την ίδια ημέρα 17/6/2024 λαμβάνω μήνυμα από την Παρασκευή Λύτρα, η οποία με ρώτησε πότε μπορεί να έλθει στο σπίτι: ‘‘Σοφία, πρέπει να πάω σπίτι να πάρω πράγματα, δεν προφυλακίσθηκε, μπορώ;’’. Από το μήνυμα αυτό προκύπτει ότι η Παρασκευή δεν έχει κλειδιά, ούτε την εξουσία εισόδου στην οικία, γι’ αυτό και ζητεί τη σύμφωνη γνώμη μου για να προσέλθει. Από τα μηνύματα που ακολουθούν και προσκομίζω σε σας προκύπτει ότι εκείνη την ημέρα πράγματι ήλθε στην οικία η Παρασκευή, παρέλαβε ρούχα και χρήματα του πατέρα της. Την Τρίτη 18/6/2024, στις 15.48, αποστέλλονται μηνύματα από την κόρη του κατηγορουμένου προς εμένα Παρασκευή, η οποία μου ζητούσε να παραλάβει τα κλειδιά του αυτοκινήτου εντός του οποίου έγινε ο ξυλοδαρμός μου. Της απαντώ ότι θα τα βρω και ότι δεν ξέρω πού είναι και ότι δεν θα είμαι στην οικία μέχρι αργά, καθότι θα υποβαλλόμουν σε συνεδρία σε ειδικό ψυχικής υγείας, όπου μάλιστα μεταφέρθηκα και επέστρεψα με περιπολικό της Αστυνομίας. Από αυτά τα μηνύματα προκύπτει ότι η Παρασκευή δεν είχε κλειδιά της οικίας μας στην κατοχή της, αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε ο Απόστολος. Την ίδια ημέρα 18/6/2024, στις 20.46, λαμβάνω κλήση από τον κατηγορούμενο στην εφαρμογή Viber, την οποία και δεν απαντώ.

Η παραβίαση των περιοριστικών όρων είναι προφανής. Ο Γεώργιος Κριεμάδης στη συνέχεια δημιούργησε μια ομάδα στην εφαρμογή Viber, στην οποία με ενέταξε χωρίς τη θέλησή μου και άρχισε η αποστολή μηνυμάτων με τη συμμετοχή του κατηγορουμένου, τα οποία προσκομίζω και τα οποία συνέχονταν με διάφορες προτροπές, οι οποίες απευθύνονταν σε μένα, με την επίκληση ψευδών περιστατικών και δήθεν επειγουσών αναγκών του δικηγορικού γραφείου. Προσκομίζω ενδεικτικές πληρωμές που έγιναν στο πλαίσιο της λειτουργίας του γραφείου μου και συνομιλία με τη γραμματέα προς διάψευση του Γεωργίου Κριεμάδη. Το ίδιο βράδυ ο Απόστολος Λύτρας έδωσε την εντολή στην πρώην σύζυγό του Πηνελόπη Ασλανοπούλου, τον Γεώργιο Κριεμάδη και την κόρη του Παρασκευή Λύτρα να εισέλθουν με τα κλειδιά που τους παρέδωσε ο ίδιος στην οικία και πράγματι περί ώρα 22.00 εισέβαλαν, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του αστυνομικού που φύλασσε την οικία, με τα κλειδιά που τους είχε δώσει ο Απόστολος Λύτρας, στην οικία, λέγοντας ‘‘εδώ είναι το σπίτι του Λύτρα και θα πάρουμε ό,τι του ανήκει’’, ενεργώντας κατά τις υποδείξεις και εντολές του κατηγορουμένου, τελούντος ήδη σε καθεστώς παραβίασης των περιοριστικών όρων σε βάρος του. Αναφέρομαι ειδικώς στην υποβληθείσα από 19/6/2024 έγκληση που υπέβαλα στο Α.Τ. Γέρακα, που αποτελεί τον λόγο που σχηματίσθηκε η ήδη συσχετισθείσα με την παρούσα δικογραφία και το έρεισμα της αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση».

Τα παρέδωσα όλα

Η κ. Πολυζωγοπούλου επισημαίνει ότι το Σάββατο 22 Ιουνίου, κατόπιν συνεννόησης, προσήλθε «εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του κατηγορουμένου, και δη η κόρη του Παρασκευή Λύτρα, και παρέλαβε όλα τα κινητά πράγματα που ανήκαν στον κατηγορούμενο, συνταχθείσης μέσω του gov.gr εξουσιοδότησης και δήλωσης του κατηγορουμένου και της κόρης του». Όπως επισημαίνει, «εξ αυτού συνάγεται ότι ουδέποτε αρνήθηκα την παράδοση των κινητών πραγμάτων του κατηγορουμένου και δεν θα την αρνούμην εφόσον μου είχε ζητηθεί τούτο με νόμιμη διαδικασία και όχι με εισβολή νυχτερινές ώρες στην οικία μου από πρόσωπα που τελούσαν υπό τις εντολές του κατηγορουμένου».

Παράλληλα, στην ανακρίτρια προσκόμισε τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις οποίες προκύπτει ο βαρύτατος τραυματισμός της αλλά και γνωμάτευση από το ΚΑΤ που καταδεικνύει ότι έχει υποστεί αποσπαστικό κάταγμα βάσεως μέσης φάλαγγας, άλγος στην ψηλάφηση πηχεοκαρπικής άρθρωσης, αντιβράχιων και αγκώνων αμφότερα, οίδημα και ευαισθησία μέσης φάλαγγας και εγγύς φαλαγγικής άρθρωσης ΔΕ μικρού δαχτύλου, και προτείνεται επανεξέταση εντός μίας εβδομάδας και αναρρωτική 30 ημερών, ενώ συνεστήθη ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση κατόπιν της επανεξέτασης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Περνούν το κατώφλι του εισαγγελέα οι πρώτοι ύποπτοι!

Δίκη Πισπιρίγκου: Συνεχίζεται η διαδικασία με την εξέταση ιατρικού προσωπικού (Συνεχής ροή)

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις