Έκπληκτος ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Ιωάννης Σέβης, διάβαζε το πρωινό της 17ης Δεκεμβρίου τα «κατορθώματα» ενός πανίσχυρου άνδρα της ελληνικής νύχτας, γνωστού επιχειρηματία, αποκαλούμενου και με το προσωνύμιο Mr Kalua, Μανώλη Διαμαντούλη, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί από άνδρες της Τροχαίας Αττικής μετά από ένα ξέφρενο ράλι που ξεκίνησε από τη Βασιλίσσης Σοφίας και ολοκληρώθηκε στην οδό Αγίας Ιουλιανής στην Παλλήνη.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Πως ο 73χρονος επιχειρηματίας Μανώλης Διαμαντούλης που άλλαξε τα δεδομένα της νυχτερινής Αθήνας πέρασε 17 κόκκινους σηματοδότες σε ένα βράδυ και μπήκε ανάποδα σε δρόμους για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς
Μεταξύ άλλων, τα συνοδευτικά έγγραφα της Τροχαίας κατέγραφαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας κατόρθωσε (γιατί περί… κατορθώματος πρόκειται) να παραβιάσει 17 ερυθρούς σηματοδότες, να οδηγήσει ανάποδα σε μονόδρομους και να απασχολήσει ένα ολόκληρο αστυνομικό τμήμα το οποίο, μάταια, προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει προτού πρωταγωνιστήσει σε κάποιο δυστύχημα.
Εντέλει ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός άσκησε σε βάρος του Διαμαντούλη δίωξη για τα αδικήματα της επικίνδυνης οδήγησης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και άλλου είδους ατυχήματα.
Η απίστευτη κούρσα
Λίγες ώρες νωρίτερα αστυνομικοί της Τροχαίας είχαν εντοπίσει τον επιχειρηματία να οδηγεί επικίνδυνα στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο τετ α τετ έλαβε χώρα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή. Ο Διαμαντούλης κατευθυνόταν προς το Χίλτον, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν μάταια να τον σταματήσουν. Ακολούθως ο επιχειρηματίας κινήθηκε ανάποδα στον μονόδρομο της Ρηγίλλης, έφθασε στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αθανασίου Διάκου, όπου ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και πήρε αμπάριζα τα κολονάκια, εισήλθε στις γραμμές του τραμ, διέσχισε το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, πέρασε τους Αμπελόκηπους και τη λεωφόρο Μεσογείων, ανέβηκε την Κατεχάκη και εισήλθε στην Αττική Οδό για να ακινητοποιηθεί, με ασφάλεια, στην Παλλήνη.
«Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διαδρομή ακολουθείτο από πλήθος οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία του έκαναν πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα φωτεινά και ηχητικά σήματα για να σταματήσει αγνοώντας τα, δίχως να συμμορφώνεται σε αυτά, παραβιάζοντας πολλαπλούς ερυθρούς σηματοδότες και πραγματοποιώντας αντίθετη κίνηση σε μονόδρομους, όπου βεβαιώθηκαν οι σχετικές τροχονομικές παραβάσεις (17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και δύο για κίνηση αντίθετα σε μονόδρομο), με αποτέλεσμα να προκύπτει άμεσος κίνδυνος για ξένα πράγματα αλλά και άμεσος κίνδυνος σε ανθρώπους, καθώς και της ασφάλειας της σωματικής ακεραιότητας τόσο των οδηγών όσο και των υπόλοιπων χρηστών της οδού», καταγράφει επακριβώς το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.
Το πρόστιμο
Σημειώνεται ότι εκτός από την ποινική διαδικασία στον Διαμαντούλη επιβλήθηκε και πρόστιμο, καθώς οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του έριξαν «καμπάνα» 12.560 ευρώ, του αφαιρέθηκε η άδεια ικανότητας οδήγησής του για 1.160 ημέρες, του επιβλήθηκαν 175 πόντοι στο ΣΕΣΟ, αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για 400 ημέρες και κατασχέθηκε το όχημα. Από τα αλκοτέστ στα οποίο υπεβλήθη προέκυψε ότι είχε πιει πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το πρώτο να δείχνει 0,31 και το δεύτερο 0,28. Κατά πληροφορίες ο ίδιος βρισκόταν σε σύγχυση και δήλωνε μεθυσμένος.
========================================================
«Δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα»
Ο δικηγόρος του Μανώλη Διαμαντούλη, Θόδωρος Παναγιώτου προχώρησε σε δήλωση ώστε να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα για το θέμα της καταδίωξης και να βάλει το θέμα που πήρε μεγάλη διάσταση λόγω της ιδιότητας του πελάτη του. Αναλυτικά είπε: «Θέλω να τονίσω ότι η περίπτωση του εντολέα μου δεν είναι αντίστοιχη άλλων περιπτώσεων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, όπως εκείνη που είχε την τραγική κατάληξη με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου και το σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου εν ώρα καθήκοντος. Ο εντολέας μου δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα για το οποίο τον καταδίωκαν οι αστυνομικοί. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτήν που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στα ΜΜΕ και θα αναλυθεί ενώπιον του δικαστηρίου που είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει επί της ουσίας της υποθέσεως».
========================================================
Από τη γη του Ιπποκράτη στις …μπάρες όλης της Αθήνας
Σε μια εποχή που η Kalua είχε γίνει περιζήτητη στις μπάρες όλης της Ελλάδας, ένας 30άρης με ανήσυχο πνεύμα, αλλά με ιδέες, μετέτρεψε το γνωστό ποτό σε μαγαζί. Το άνοιξε στην Κω και μέσα σε ελάχιστο χρόνο το πρώτο «Kalua» ήταν όχι απλώς γεγονός, αλλά θέμα συζήτησης για όσους επισκέπτονταν το «νησί του Ιπποκράτη». Τα πάρτι που διοργάνωνε άφησαν εποχή και συζητήθηκαν για χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας. Μεταξύ σοβαρού και αστείου έλεγαν τότε ότι η Κως έβγαλε τον πατέρα της Ιατρικής και έπειτα από αιώνες τον πατέρα του «Kalua».
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Άνοιξε το 1991 το «Kalua» στην Αμερικής και το έκανε must. Για πολλούς, μάλιστα, έγινε και ο… κράχτης που οδήγησε τα επόμενα χρόνια τον Μάκη Ψωμιάδη να ανοίγει το ένα μαγαζί μετά το άλλο στον ίδιο δρόμο.
Ίσως να είναι και έτσι, αν καλοσκεφτούμε ότι το εγχείρημα του Μανώλη Διαμαντούλη εδραιώθηκε και στην Αθήνα. Άνοιξε το 1991 το «Kalua» στην Αμερικής και το έκανε must. Για πολλούς, μάλιστα, έγινε και ο… κράχτης που οδήγησε τα επόμενα χρόνια τον Μάκη Ψωμιάδη να ανοίγει το ένα μαγαζί μετά το άλλο στον ίδιο δρόμο. Αυτό ήταν! Πριν καλά καλά φτάσει στα πρώτα -ήντα της ζωής του, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας εξαπλωνόταν. Κάποιοι τον χαρακτήρισαν ήδη «βασιλιά της νύχτας» και ας μην έμπλεκε στα χωράφια άλλων. Οι κινήσεις του ήταν προσεκτικές και μετρημένες.
Επεκτάθηκε στο Πόρτο Ράφτη, για να πιάσει όλη την ανατολική Αττική και όσους είχαν εκεί εξοχικά απόδρασης. Ακολούθησε η Μύκονος, με την ίδια επιτυχία. Είχαμε ήδη μπει στην επόμενη 10ετία, αλλά δεν υπήρχε κάτι που να προμήνυε όσα ακολούθησαν. Κι όμως, το 2005, πριν καλά καλά σβήσουν οι προβολείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Euro, περισσότεροι από 80 πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο «Kalua». Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, αναζητούσαν αποδείξεις ότι στο μαγαζί γινόταν εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών και, βέβαια, χρήση. Ακόμα και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν κληθεί για να μεταφέρουν την εικόνα της εφόδου. Τα ευρήματα δεν δικαιολογούσαν τον θόρυβο που προκλήθηκε, αλλά το όνομα του Διαμαντούλη δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα.
Το ίδιο συνέβη και το 2012, όταν ο επιχειρηματίας βρέθηκε αιμόφυρτος έξω από το μπαρ «Thalami». Τον είχαν τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι και πέρασε αρκετές μέρες στη ΜΕΘ, μέχρι να σταθεί στα πόδια του. Φως στην υπόθεση έριξε η σύλληψη ενός νεαρού Σέρβου, ο οποίος υποστήριξε πως έκανε την επίθεσή διότι ο Διαμαντούλης μίλησε απρεπώς στη σύντροφό του, τα ρεπορτάζ έδιναν και έπαιρναν. Με κάθε μορφής εικασία να συνδέεται με τον επιχειρηματία. Τότε πήρε την απόφαση να παραδώσει τα ηνία στα παιδιά του. Στην Παολίνα του, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες στο modeling, και στον Σεμπάστιαν, τα παιδιά που απέκτησε με την Πολωνή σύζυγό του. Η νέα γενιά, με όπλο και την εμπειρία από τον πατέρα τους και τις γνωριμίες τους, προχώρησε σε νέες σημαντικές επενδύσεις.
Το «Zuke» στον αριθμό 6 της Αμερικής, το «Kalua Athens» στο ξενοδοχείο «Esperia» της Σταδίου, το «Kalua» της Μυκόνου, αλλά και το «Plantas», στο οποίο συμμετέχει και ο Απόστολος Τσατσίρας, έδειξαν ότι τα δύο αδέλφια έχουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του πατέρα τους στο DNA τους. Κι εκεί που νομίζαμε ότι από εδώ και πέρα θα ακούγαμε μόνο για την Παολίνα και τον Σεμπάστιαν, έσκασε η είδηση για τον 73χρονο επιχειρηματία που, όχι μόνο διέσχισε ανάποδα τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά έφτασε και μέχρι την Παλλήνη δίχως να σταματήσει σε κόκκινο φανάρι, καθώς πέρασε 17 έως ότου ολοκληρωθεί η τρελή πορεία του.