Με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει το σκάνδαλο της Λίμνης Βιστωνίδας. Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει η Λίμνη Βιστωνίδα στην κατοχή του Δημοσίου.
Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφισε. Έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις «Ιερές Ανταλλαγές» ακίνητων-φιλέτων, δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια – δικαίως όπως αποδεικνύεται περίτρανα- την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, με καθυστέρηση 4 ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Είχε προηγηθεί ωστόσο η αποκάλυψη του σκανδάλου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων. Από το 2015 τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε κρίνει τελεσίδικα, υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση 197/2015, απορρίπτοντας την Έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας της Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κοινού του Πανάγιου Τάφου. Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου, για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει. Πρόσφατα δε, απορρίφθηκε η προσφυγή της συζύγου του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η συμβολαιογράφος, Αικατερίνης Πελέκη, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της ποινής που της είχε επιβληθεί για προσωρινή παύση 4 μηνών από τα καθήκοντά της. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το Εφετείο Αθηνών άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο καθώς δεν δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη σε βάρος, κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Αικατερίνης Πελέκη. «Το Εφετείο, που είχε πειθαρχική δικαιοδοσία, άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο, γεγονός το οποίο είχε θεραπεύσει όλες τις προβαλλόμενες πλημμέλειες στη διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων» αναφέρει το σκεπτικό του δικαστηρίου.
Η Αικατερίνη Πελέκη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά την ομόφωνη αθώωσή της τον Απρίλιο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Τότε οι δικαστές έκριναν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο και κηρύχθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη κ.ά.