Μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε αποφασιστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η μετάθεση του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου, του τρίτου κατά σειρά ανακριτή που χειριζόταν την δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» και την τυχόν εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Είναι ο τρίτος κατά σειρά ανακριτής που απομακρύνεται από την πολύκροτη δικογραφία μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 ετών μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού, τον Μάρτιο του 2018, από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Ζούγκλα», το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετάθεση του κ. Πετρόπουλου, αν και μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα το ίδιο όργανο είχε αποφασίσει να απορρίψει τη μετάθεση ώστε ως Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που του έχει ανατεθεί.
Όμως εντελώς αιφνιδιαστικά αυτή τη φορά αποφάσισε να κάνει δεκτή τη μετάθεσή του, αφαιρώντας του τη δικογραφία συμπτωματικά λίγες ημέρες μετά από τις πρώτες ανακριτικές πράξεις που έκανε για την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον κ. Μαρινάκη και συνεργάτες του.
Το “πάγωμα” της μετάθεσης του Ανακριτή Διαφθοράς από τον Άρειο Πάγο
Η ηγεσία του Αρείου Πάγου φαίνεται πως είχε άγνοια για την απόφαση μετάθεσης του κ. Πετρόπουλου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του ανώτατου δικαστικού οργάνου της χώρας ενημερώθηκε από το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» και αποφάσισε να «παγώσει» τη μετάθεση του κ. Πετρόπουλου μέχρι να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τη μετάθεση του προέδρου Πρωτοδικών θα σταλεί προς δημοσίευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν περατωθεί η δικογραφία που αφορά τον κ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του.
Τι είχε συμβεί με τους προηγούμενους Ανακριτές Διαφθοράς
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση «λίμναζε» επί 2,5 χρόνια, καθώς στο μεσοδιάστημα είχαν αλλάξει ακόμα δύο Ανακριτές Διαφθοράς Πειραιά.
Η πρόεδρος Πρωτοδικών Ευαγγελία Αλεξακίδου μετατέθηκε, επίσης από τον Πειραιά στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018, μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της…
Η κα. Αλεξακίδου είχε ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τα εμβάσματα που κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας G Tankers στο Ντουμπάι του καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1» Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Όμως δεν πρόλαβε να λάβει τα στοιχεία που είχε ζητήσει ώστε να τα αξιολογήσει. Μετατέθηκε…
Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Καλλιόπη Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Την αίτηση είχε υποβάλει τον Μάιο του 2019, αλλά έγινε δεκτή τρεις μήνες μετά, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός είχε κάνει ενέργειες προκειμένου να ληφθεί κατάθεση μάρτυρα στο Ντουμπάι. Η ανακρίτρια μετατέθηκε, ενώ μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο μάρτυρας δεν έχει ακόμη εξεταστεί, αν και ζητάει με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης να καταθέσει για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» με το ναρκόπλοιο.
Ο τρίτος ανακριτής Ιωάννης Πετρόπουλος, που ανέλαβε την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2019, αρχικά είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την υπόθεση, καθώς ο πατέρας του είχε υπηρετήσει ως ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.
Στη δήλωση εξαίρεσης είχε κάνει λόγο για «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του, επειδή είναι Ολυμπιακός και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του την «ερυθρόλευκη» ποδοσφαιρική ομάδα.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε τη δήλωση εξαίρεσης, δίνοντάς του το «πράσινο φως» να συνεχίσει την έρευνα.
Όμως ο κ. Πετρόπουλος είχε να αντιμετωπίσει άλλες υποθέσεις που κινδύνευαν να παραγραφούν και έπρεπε να χειριστεί, πριν την υπόθεση του «Noor 1».
Για τον λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή επίκουρου ανακριτή, αίτημα που απορρίφθηκε από τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Πειραιά.
Τελικά οι δικογραφίες αυτές πήραν τον δρόμο τους μέσα στο καλοκαίρι και από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Πετρόπουλος ασχολείται με την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον κ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του.
Μάλιστα φέρεται να έκανε ουσιώδεις ανακριτικές πράξεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με την απόφαση μετάθεσης του δικαστικού λειτουργού θα διέκοπτε αιφνιδιαστικά την ανάκριση, παίρνοντας ουσιαστικά τη δικογραφία Μαρινάκη «μέσα από τα χέρια» του Ανακριτή Διαφθοράς.
Τελικά, με παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Πετρόπουλος θα παραμείνει Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνά του για την πολύκροτη υπόθεση και δη για την τυχόν εμπλοκή του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη και συνεργατών του στη χρηματοδότηση μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor 1» μέσω εμβασμάτων στον λογαριασμό του βασικού καταδικασθέντα Ευθύμιου Γιαννουσάκη, από τη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη διακινήθηκε πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου»…
Ας σημειωθεί πως τα εμβάσματα που αφορούν τον κ. Μαρινάκη και συγκατηγορουμένους του είχε προσκομίσει στις διωκτικές αρχές ο ίδιος ο Ευθ. Γιαννουσάκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του για να «σπάσει» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πετρόπουλου