Ο Γιάννης Στουρνάρας αιτείται την κλήση ως μάρτυρα του Σταύρου Κοντονή! Αίτημα προς την αρεοπαγίτη-ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία διενεργεί έρευνα για την αποκαλούμενη “σκευωρία Novartis” κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastikoreportaz.gr o κ. Στουρνάρας αιτήθηκε προς την κυρία Αλεβιζοπούλου να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ως γνωστόν με δημόσιες τοποθετήσεις του είχε διαχωρίσει την θέση του από τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου τη διετία 2016 – 2018 είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε εκπομπή της ΕΡΤ όπου ερωτώμενος για τις καταθέσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών στην Προανακριτική Επιτροπή είχε επισημάνει ότι “είναι σοβαρές καταθέσεις και από ότι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Έχει πει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Το λέω αυτό γιατί εδώ (σ.σ η εκπομπή) δεν είναι δικαστήριο».
Καταθέτει και ο Π. Αθανασίου
Την ίδια στιγμή για την Παρασκευή 5/2/2021 έχει οριστεί η κατάθεση του πρώην Οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος στην Προανακριτική της Βουλής είχε κατακεραυνώσει τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας λόγο για πιέσεις που του ασκούνταν αλλά και για παρεμβάσει στο έργο του.
Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι δεχόταν πιέσεις να ασκήσει διώξεις σε γνωστούς καναλάρχες αλλά και τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο ενώ ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς επέδειξε άλλη τακτική.
Καταθέτοντας αρχικά ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο διαβόητο ταξίδι το οποίο οργανώθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών στο Παρίσι για να ληφθεί κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκδότης της εφημερίδας “Δημοκρατία” είχε στείλει επιστολή πως πρόσωπα που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ μεταξύ αυτών των κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή ότι είχαν συστήσει ομάδα διαχείρισης μαύρου χρήματος. Αυτή όμως πατούσε στη λίστα Λαγκάρντ.
“Όμως αντί να μου τη στείλει [σ.σ. ο κ. Παπαγγελόπουλος], την έστειλε στον τότε προϊστάμενο της εισαγγελέας Ζαγοραίο. Αυτοί τη διαβίβασαν στην ομάδα Τουλουπάκη. Αυτοί χωρίς να διενεργήσουν άλλη εξέταση αποφάσισαν να φύγουν στο Παρίσι και συνοδεία δημοσιογράφου να πάνε στο Φαλτσιανι. Όλα με μυστικότητα και χωρίς να συνεννοούνται με τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε όλα αυτά να έλθουν σε εμένα. Θα ρωτήσετε γιατί δεν πήγα εγώ στον Φαλτσιανι. Δεν υπήρχε νόμος που να μου επιτρέπει την αξιοποίηση του υλικού, ενώ ο ίδιος ο Φαλτσιανί διώκονταν». Στην συνέχεια ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι προσπάθησε να πάρει την κατάθεση αλλά λίγο καιρό μετά η Ελένη Τουλουπάκη αποσπάθηκε ως επίκουρη στο γραφείο του.
Δικαιώνοντας την έρευνα της εφημερίδας “ΜΠΑΜ” η οποία είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν εισαγγελείς που μιλούσαν με τον κ. Παπαγγελόπουλο ανέφερε για την Τουλουπάκη:
“Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο “Παπ” για συντομία. Τον Δεκέμβρη του 2016 η Τουλουπάκη είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την αρχική της νοσηλεία στο Γεννηματάς, με ενέργεια Παπαγγελόπουλου πήγε σε σουίτα στο Υγεία. Τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο». Ως προς την εν λόγω τοποθέτηση, σύμφωνα με διαρροή από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Αθανασίου φέρεται να είπε πως η κ. Τουλουπάκη του απάντησε πως για τη νοσηλεία της ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο κ. Παπαγγελόπουλος“.
Τι κατέθεσε για την Τράπεζα Πειραιώς
Ο κ. Αθανασίου κατέθεσε ενδιαφέροντα πράγματα και σε ότι αφορά την έρευνα που έκανε για την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως είπε αρχική εντολή του Παπαγγελόπουλου ήταν να διερευνυθούν οι υποθέσεις των τραπεζιτών γιατί “είναι υπεύθυνοι για την κρίση και όταν βρίσκονται ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται”. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο κ. Παπαγγελόπουλος άλλαξε ρότα. Aξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν γι αυτήν την υπόθεση υπάρχει δικογραφία στη Βουλή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.
Ο Αλαφούζος, ο Βγενόπουλος και ο Παπαχρήστος
Κατά πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αθανασίου φέρεται να κατήγγειλε πιέσεις που δεχόταν από τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διερεύνηση υποθέσεων: «Σε μια επίσκεψη μου είπε ” Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου”. Και σκεφτόμουν “γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία και κόσμο για την έρευνα μας στις λίστες”; με πίκρανε. Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για έναν συγκεκριμένο τον Γιάννη Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Στις 9/8/2016 με παίρνει ο επίκουρος εισαγγελέας και μου λέει “πρέπει να έλθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά”. Όντως τον είδα. “Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ενός καναλάρχη (σ.σ. του Γιάννη Αλαφούζου)”. Και του λέω γιατί να το κάνω εγώ; τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά”.
Παράλληλα κατήγγειλε παρεμβάσεις για τον Ανδρέα Βγενόπουλο.“Για τον Βγενοπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει”.
Ο πρώην Οικονομικός εισαγγελέας κατήγγειλε πως δεχόταν πιέσεις για να «φτιάξει στοιχεία» σε βάρος δημοσιογράφου και συγκεκριμένα του Γιώργου Παπαχρήστου: «Άλλη φορά μου είπε: “Σε βάρος του έχεις κάτι;” Απάντησα “όχι”. “Κοίτα να φτιάξεις” μου είπε. Δεν το πίστευα ότι υπουργός έλεγε τέτοια. Να φτιάξω κάτι;»