Ο Βγενόπουλος, η επιχειρηματίας-μεσάζων, η Θάνου και τα “βιβλία”

Βγενόπουλος

• Ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος «έδωσε» μετά θάνατον την απόπειρα εκβιασμού του
• Ποια είναι η Δ.Μ. η οποία «ομολογούσε» δωροδοκίες στις κασέτες
• Ο ρόλος της Άννας Ζαΐρη η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση και τοποθετήθηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Μια επιχειρηματίας, η Δ.Μ., με πολυσχιδή δράση, η οποία τα τελευταία χρόνια φέρεται ως συνεργάτιδα γνωστού εφοπλιστή, είναι το πρόσωπο-κλειδί στην απόπειρα εκβιασμού του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου από την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου. Το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο αποκάλυψε η ιστοσελίδα iefimerida, της ηχογραφημένης συζήτησης την οποία είχε ο εκλιπών Βγενόπουλος με τη Δ.Μ., λίγο προτού ο Mr MIG εγκαταλείψει τα εγκόσμια από αιφνίδιο θάνατο, συνθέτει πολλά από τα κομμάτια του παζλ τα οποία είχε αναδείξει, μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Βάσει του συγκεκριμένου ντοκουμέντου, το οποίο πλέον ελέγχεται από τον Άρειο Πάγο και τροφοδοτεί εξελίξεις, καθώς είναι πιθανόν η υπόθεση να ανασυρθεί από το αρχείο, η Δ.Μ. παραδέχεται στον Βγενόπουλο ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα. «Αν, κύριε πρόεδρε, δίνατε οποιαδήποτε χρήματα, θα πήγαιναν σε εκείνη αυστηρά και μόνο σε εκείνη».

Επιβεβαίωση

Από τη συνομιλία επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, μεταγενέστερα, στις 11 Μαΐου 2016, όταν σε συνέντευξη Τύπου αποφάσισε να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να υποστηρίξει, δημόσια, ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από την κ. Θάνου.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέχεια ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, η οποία όζει από παρασκήνιο συγκάλυψης το οποίο είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», καθώς ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που είχε αναλάβει τη διερεύνησή της, Παναγιώτης Καραγιάννης, δήλωσε κώλυμα για λόγους υγείας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να ανατεθεί στην Άννα Ζαΐρη, η οποία διεξάγοντας τυπική προκαταρκτική εξέταση έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Ω του θαύματος, λίγο καιρό μετά, η κυρία Ζαΐρη με οριακή πλειοψηφία 6-5 στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και με τη στήριξη της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, και της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Η επιχειρηματίας και τα «βιβλία»

Στη μηνυτήρια αναφορά την οποία είχε καταθέσει την ημέρα της συνέντευξης Τύπου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει ότι η γνωριμία με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Εκείνη, η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με τη Θάνου. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου η Δ.Μ. «συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου ‘‘Υγεία’’, το οποίο ανήκει στον Όμιλο της MIG».

Εκείνη την περίοδο η κ. Θάνου, η οποία τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, του είπε ότι μίλησε με τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προκαταρκτική εξέταση, ώστε να λήξει η σχεδόν δίχρονη «ομηρεία» του. Ο εισαγγελέας δυσφόρησε με την παρέμβαση αυτή, καθώς, όπως λέει ο Βγενόπουλος στην ηχογραφημένη συνομιλία, η κ. Θάνου «τον έβγαλε από μια συνάντηση που ήταν, και φώναζε μετά ο Ελευθεριάνος, το ’λεγε δεξιά και αριστερά». Και όταν ο επιχειρηματίας τον συνάντησε, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας, εκείνος του είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν, γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν και πολλές άλλες υποθέσεις που χειρίζονται και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Σύμφωνα με όσα εκτίθενται στη μήνυση, την επόμενη μέρα η Δ.Μ. του είπε ότι η Βασιλική Θάνου «κάτι περιμένει σε αναγνώριση της βοήθειάς της», με αποτέλεσμα εκείνος να της στείλει ένα ασημικό, δώρο για τα Χριστούγεννα!

Στο ίδιο δικόγραφο καταγράφεται ότι κατά τη διάρκεια του 2016 ο Βγενόπουλος συναντήθηκε με τη Δ.Μ. στο γραφείο του 17 φορές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιό του, και πολλές άλλες συνομίλησαν τηλεφωνικά. Η συνομιλήτριά του του μετέφερε το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων στην υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που είχε παραγγείλει η ίδια η κ. Θάνου κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, επειδή αρχειοθέτησε σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου. Επιπλέον φέρεται να του μετέφερε την εκτίμηση της προέδρου του Αρείου Πάγου ότι «η κ. Τσατάνη έχει πράξει καθ’ όλα νομίμως» και ότι η ίδια έχει ήδη βγάλει επί της ουσίας απόφαση περί αρχειοθέτησης της σχετικής υπόθεσης, αλλά «δεν μπορεί να την ανακοινώσει για να μην εκθέσει τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο στις τοποθετήσεις που θα έκαναν σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (…). Μεταξύ αυτών που μετέφερε η κυρία Μ. για λογαριασμό της κ. Θάνου περιλαμβάνονταν και εκφράσεις της κ. Θάνου του τύπου ‘‘έχω προσπαθήσει να καλύψω τον Παπαγγελόπουλο όσο μπορώ, αλλά τελικά εγώ δεν θα παρανομήσω και θα εκτεθώ για χάρη του’’, και ‘‘πες στον κ. Βγενόπουλο ότι και για τους συνεργάτες του και γι’ αυτή την υπόθεση όλα θα πάνε καλά και ότι εγώ είμαι φίλη του’’ κ.λπ.».

Λίγες ημέρες προτού συζητηθούν στα αρμόδια τμήματα του Αρείου Πάγου (5 και 6 Απριλίου 2016) οι εφέσεις των συνεργατών του κατά της απόφασης για την έκδοσή τους στην Κύπρο, η Δ.Μ. πήγε στο γραφείο του Βγενόπουλου.

Και συνεχίζει ο Βγενόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά: «Μου μετέφερε ότι η κ. Θάνου θέλει συγκεκριμένα να μάθει αν είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω τη διαδικασία του ‘‘βιβλίου’’. Όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό, μου είπε ότι πρέπει να δείξω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που μου προσφέρει η κ. Θάνου κάνοντάς της δώρο ένα βιβλίο όπου ανάμεσα στις σελίδες του θα πρέπει να βάλω έναν αριθμό χαρτονομισμάτων. Στην ερώτησή μου πόσα χαρτονομίσματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο και για τι ποσό μιλάμε, μου είπε ότι καθ’ υπολογισμόν μπορεί να χωρέσουν 50.000 ευρώ. Στην επόμενη ερώτησή μου ποιος θα παραλάβει το βιβλίο, μου απάντησε ότι παλιά η κ. Θάνου τα έπαιρνε η ίδια, αλλά τώρα θα το παραλάβει ο γιος της, και ότι η ίδια μεσολαβεί μόνο για να με βοηθήσει και δεν θέλει καμία ανάμειξη». Ο Βγενόπουλος της είπε ότι θα το σκεφθεί εφόσον οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα ήταν δίκαιες, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μη βλάψει τα στελέχη του.
Ευχαριστίες

Δύο ημέρες μετά, η Δ.Μ. επισκέφθηκε εκ νέου τον επιχειρηματία και του μετέφερε τις ευχαριστίες της Θάνου για την ανταπόκρισή του στη διαδικασία του «βιβλίου». «Αλλά ήθελε να της πω ‘‘το μέγεθος της βιβλιοθήκης που θα της προσέφερα’’ και ότι η παράδοση της βιβλιοθήκης πρέπει να γίνει προ της συζήτησης των υποθέσεων του Αρείου Πάγου». Εκεί ο Βγενόπουλος συνειδητοποίησε ότι η Θάνου επιχειρούσε να του αποσπάσει «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό», όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά, και είπε στη Δ.Μ. ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενος και στη δική της μαρτυρία. Εκείνη τρομοκρατήθηκε, όπως περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Βγενόπουλος, του είπε ότι η ίδια θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και δεσμεύθηκε να μεταφέρει τις αντιδράσεις του στην κ. Θάνου.

Όταν τη ρώτησε ποια θα είναι η στάση της αν προχωρούσε σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη, η Δ.Μ. του απάντησε ότι δεν μπορούσε να πει την αλήθεια και θα έλεγε ότι τα έβγαζε όλα από το μυαλό της και θα έβγαινε παραμυθατζού. Ταυτόχρονα, όμως, αρνούνταν ότι ζήτησε τα χρήματα για λογαριασμό της και έλεγε ότι θεωρεί ατιμία να στραφεί κατά του Βγενόπουλου. Τελικώς, ο επιχειρηματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιχειρηματίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως μέχρι στιγμής, παρότι στις ανακοινώσεις τους τόσο η κ. Θάνου όσο και ο δικηγόρος υιός της ουσιαστικά τη δείχνουν ως «κοινή συκοφάντισσα». Σε προσπάθεια επικοινωνίας της «Μ» μαζί της, η Δ.Μ. επιφυλάχθηκε να μας καλέσει επικαλούμενη εργασιακό φόρτο. Ωστόσο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, όταν και γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις κλήσεις μας.

Η αρχειοθέτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το προσκήνιο και το παρασκήνιο το οποίο συνοδεύει τη μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Βγενόπουλου, που δεν δίστασε να «δείξει» την πανίσχυρη, τότε, Βασιλική Θάνου, σε υπόθεση απόπειρας εκβίασής του. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και των εμπλεκομένων προσώπων, την προκαταρκτική έρευνα ανέλαβε ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και συγκεκριμένα ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Καραγιάννης. Δικαστικές πηγές αναφέρουν στην «Μ» ότι το υλικό της δικογραφίας, δηλαδή το περιεχόμενο, είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τις περιγραφές, υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Προερχόταν κυρίως από το πρόσωπο της κ. Θάνου, η οποία κυριολεκτικά «καιγόταν» για την έκβαση της υπόθεσης. Απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη την περίοδο ασκήθηκαν «πιέσεις». «Πιέσεις» προκειμένου να αρχειοθετηθεί η μηνυτήρια αναφορά.

Ακολούθως συμβαίνουν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα περιστατικά, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν. Ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος χειριζόταν τη δικογραφία νοσηλεύεται, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκείνη την περίοδο ο Βγενόπουλος ζούσε ακόμη. Τα πάντα κινούνταν σε τεντωμένο σχοινί. Η υπόθεση παρέμενε ανοικτή, παρότι η έρευνα δεν είχε καν ξεκινήσει. Για αντικειμενικούς λοιπόν λόγους, ο φάκελος της υπόθεσης αφαιρέθηκε από τον εν λόγω εισαγγελικό λειτουργό και ανατέθηκε στην κ. Άννα Ζαΐρη. Λίγο προτού φύγει από τη ζωή ο Βγενόπουλος καλείται ως μάρτυρας να καταθέσει. Η κατάθεση, σύμφωνα με νομικές πηγές, ήταν μάλλον τυπική. Καθόλου ουσιαστική για την ακρίβεια. «Οι ερωτήσεις που έγιναν ήταν γενικές και αόριστες. Κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η μηνυτήρια αναφορά ήταν πολύ συγκεκριμένη και ουσιαστική. Έμοιαζαν να μην ενδιαφέρονται για τη βασιμότητα ή όχι των καταγγελιών» είναι η φράση προσώπου που είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Βγενόπουλος

Έρευνα Ζαΐρη

Το οξύμωρο της έρευνας Ζαΐρη είναι το γεγονός ότι «έσπευσε» να αρχειοθετήσει την υπόθεση χωρίς να καλέσει για κατάθεση ή για εξηγήσεις τα πρόσωπα τα οποία κατονόμαζε ο Βγενόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά. Την επιχειρηματία φερόμενη ως φίλη της κ. Θάνου, που φέρεται να ζητούσε «βιβλία» και «βιβλιοθήκες», καθώς και τον αστυνομικό ο οποίος είχε κάνει τη γνωριμία. Η κοινή αλλά και η δικαστική-εισαγγελική λογική λέει ότι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες πλήττουν τον ή την επικεφαλής του θεσμού, η έρευνα πρέπει να είναι εξονυχιστική. Για ουσιαστικούς, τυπικούς αλλά και συμβολικούς λόγους.

Ιδίως όταν ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας καταγγέλλει ενυπόγραφα τόσο σημαντικά περιστατικά. Ωστόσο, η κ. Ζαΐρη είχε άλλη γνώμη. Πέραν της κατάθεσης Βγενόπουλου, ουδέν. Και ξαφνικά σημειώθηκε το αναπάντεχο. Ο επιχειρηματίας πέθανε από ανακοπή. Λίγο καιρό αργότερα, η μηνυτήρια αναφορά αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Και στη συνέχεια; Μόνο ως τραγική σύμπτωση μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι η αντεισαγγελέας του ΑΠ τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Ήταν 2 Μαΐου 2017 όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, παρουσία των κ. Δημητρίου και Θάνου, με οριακή πλειοψηφία 6-5 την έχρισε επικεφαλής της Αρχής. Έξι ψήφους η κ. Ζαΐρη, πέντε ο κ. Παντελής, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον κ. Νικολούδη, που στο μεσοδιάστημα είχε γίνει υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Διαφάνειας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλή παρέμβαση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Βασιλικής Θάνου

Εφετείο: Μήνυση για την “πολτοποιημένη” δικογραφία

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις