Παπαντωνίου: Η «Προσωπική μαρτυρία» από το «δόγμα Πολάκη»

Η άρση της καραντίνας που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα εξ αιτίας του κορωνοϊού έβγαλε μικρούς και μεγάλους στους δρόμους, τις πλατείες και τα δημοφιλή στέκια όταν αυτά άρχισαν να ανοίγουν. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, στον οποίο είχε επιβληθεί μία διαφορετική καραντίνα, μέσω της προφυλάκισής του για να εδραιωθεί το περίφημο «δόγμα Πολάκη»,όμως, αντέδρασε εντελώς διαφορετικά.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Η επιστροφή του στην κανονικότητα και την καθημερινότητα περιλάμβανε πολύωρη πνευματική εργασία. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός βρέθηκε ξαφνικά στα
κελιά που φτιάχτηκαν για τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Χωρίς δίκη, δίχως βούλευμα για παραπομπή στο δικαστήριο. Απλά και μόνο με κατηγορίες για παράνομα έσοδα, τα οποία αποδεικνύονταν δικά του χρήματα.

Όλη αυτή η 17μηνη περιπέτεια που άρχισε μερικές ημέρες μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας «να βάλουμε και κανέναν φυλακή» αποτυπώθηκε από τον Παπαντωνίου στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Προσωπική Μαρτυρία».
Οι δύο λέξεις έχουν διπλή ανάγνωση. Άλλοι θεωρούν ότι ο συγγραφέας παραθέτει την
εμπειρία του από τη στιγμή της σύλληψής του έως την αποφυλάκισή του.

Άλλοι λένε ότι με τη λέξη «μαρτυρία» ο Παπαντωνίου θέλησε να καταγράψει όσα τράβηξε. Το μαρτύριό του. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο βιβλίο αποτυπώνονται και γεγονότα που προηγήθηκαν της προφυλάκισής του.

Με την επιστροφή του στην κανονικότητα, λοιπόν, ο πρώην υπουργός έπεσε με τα μούτρα
στη συγγραφή του βιβλίου του.
Αφιέρωσε πολλές εργατοώρες με συνεχείς αναγνώσεις των σημειώσεών του. Για τρεις εβδομάδες ξόδευε τουλάχιστον 10 ώρες για την ολοκλήρωση της μαρτυρίας του.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ

«Ήθελα να έχουν τέτοια ακρίβεια, ώστε όχι μόνο να μην μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος έστω και μία λέξη, μα να μην κάνει ούτε δεύτερη σκέψη», είπε στην «M» ο Παπαντωνίου.
Μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου του ο Γιάννος θέλησε να βγάλει από μέσα του όσα βίωσε επί 17 μήνες στον Κορυδαλλό, αλλά και εκείνα που προηγήθηκαν. Διότι μπορεί να ‘ναι ξεκάθαρος ότι προφυλακίστηκε για να εφαρμοστεί το «δόγμα Πολάκη», αλλά
στην «Προσωπική μαρτυρία» καταγράφονται γεγονότα και περιστατικά από το 2006.

Με κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον διέγραψε εκείνη τη χρονιά,
στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που έκανε στο ΠΑΣΟΚ, για να θέσει εκτός παιχνιδιού όσους ενδεχομένως θα του ασκούσαν κριτική για τα λάθη του.
Επίσης, ο Παπαντωνίου αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα και λέει αυτά που συζητούν πλέον
σε όλη την Ελλάδα.

Ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο γνώριζε τις μεθοδεύσεις των διαφόρων μηχανισμών που είχαν δημιουργηθεί με προσωπική ή κομματική ατζέντα, αλλά επικροτούσε κιόλας τις ενέργειές τους.
Φυσικά, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρεται και στις 531 ημέρες της κράτησής του.

Από τις απίστευτες συνθήκες που βίωσε στο Μεταγωγών, που όπως περιγράφονται φέρνουν στο μυαλό των αναγνωστών εικόνες από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Μόνο που η ταινία γυρίστηκε στην Τουρκία 40 χρόνια πριν και ο πρώην υπουργός πέρασε από το Μεταγωγών το 2018.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και περιγραφή από τις ώρες στο κελί του Κορυδαλλού. Με τα παιχνίδια του μυαλού που οδηγούσαν τη σκέψη στα αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα και σε εκείνα που είχαν φύγει από τη ζωή, έως το καθημερινό πρόγραμμα που στόχευε στη σωματική και κυρίως την πνευματική ισορροπία.
«Η επιβίωση σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον απαιτεί κανόνες και αυτορρύθμιση», έγραψε
ο Παπαντωνίου, ο οποίος κινείται ουσιαστικά σε επτά στάδια. Με αναφορές και στις πολιτικές συνθήκες και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάτι που τόνισε στην πρώτη συνέντευξή του μετά από την έκδοση του βιβλίου του. Στο ερώτημα τι περιμένει από ‘δω και πέρα, ο πρώην υπουργός ήταν ξεκάθαρος. Περιμένει τη δικαίωσή του και «μία συγγνώμη για την απίστευτη, πρωτοφανή ταλαιπωρία,
τον διασυρμό, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος για τη φυλάκισή μου επί ενάμιση χρόνο, και της συζύγου μου επί πέντε μήνες, όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν παραπομπή σε δίκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και στο βιβλίο, αλλά και στις συνεντεύξεις του ο άλλοτε «τσάρος της ελληνικής οικονομίας» αναλύει λεπτομερώς τα δεδομένα για την αναβάθμιση των φρεγατών, με παραπομπές στη σημερινή επιχειρησιακή ικανότητά τους, ενώ παραθέτει και δεδομένα για τις πηγές εσόδων του. Αποκαλύπτει ακόμα και δεδομένα που άλλοι θα τα χαρακτήριζαν «προσωπικά».

Ο Παπαντωνίου στέκεται στην απόρριψη των τεσσάρων αιτήσεων που υπέβαλε για την αποφυλάκισή του. Επίσης, υπογραμμίζει την άδικη και πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστη και η σύζυγός του, η Ρούλα. Γι’ αυτόν η αποφυλάκισή της έγινε αυτοσκοπός.
Προτεραιότητα. Σε πολλά σημεία του βιβλίου, άλλωστε, αποκάλυψε τα αισθήματά του.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Γιάννου Παπαντωνίου.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Η ολοκλήρωση του βιβλίου αποτέλεσε το πρώτο βήμα τού πρώην υπουργού για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά όχι το μόνο. Ήδη καταπιάστηκε με μία μελέτη που του ανατέθηκε από διεθνή οργανισμό. «Πρέπει να εργαστώ και για
ψυχολογικούς, αλλά και για βιοποριστικούς λόγους», τόνισε στην «ΜΠΑΜ».
Από το 2007 ο Παπαντωνίου επέστρεψε στην ακαδημαϊκή καριέρα μέσα από τη συνεργασία
του με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες σε επίπεδο οικονομοτεχνικών μελετών. «Γυρίζω, λοιπόν, στην εργασία μου και περιμένω τη δικαίωσή μου και τη συγγνώμη», ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας για να συνεχίσει εκείνος τη δουλειά του και ο υπογράφων την ανάγνωση του βιβλίου.

Διαβάστε επίσης: 

Έκτακτο: Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής του εφοπλιστή Λογοθέτη κατά πρώην συνεργατών του

Διαβάστε επίσης: 

Ντοκουμέντα: Τα εμβάσματα με εντολή White House των Χούρι στον Καλογρίτσα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις