Πάτρα: Βίντεο-ντοκουμέντο από Ανδρέα Ηλιάδη για την Τζωρτζίνα!

Ηλιάδης
Ï ãéáôñüò åíôáôéêïëüãïò ÁíäñÝáò ÇëéÜäçò, ìéëÜåé óôçí åêäÞëùóç ôïõ ÙíÜóåéïõ Êáñäéï÷åéñïõñãéêïý ÊÝíôñïõ ìå ôïí Åèíéêü Ïñãáíéóìü Ìåôáìïó÷åýóåùí (ÅÏÌ) óôá ðëáßóéá ôïõ Åõñùðáúêïý ðñïãñÜììáôïò Eudonorgan, ç ïðïßá áðïôåëåß èåóìü ôçò ÅõñùðáúêÞò ÅðéôñïðÞò, êáé Ý÷åé ôçí õðïóôÞñéîç ôïõ Éäñýìáôïò ÙíÜóç êáé ôïõ ÙíÜóåéïõ Êáñäéï÷åéñïõñãéêïý ÊÝíôñïõ, óôï ÙÊÊ, ÄåõôÝñá 15 Áðñéëßïõ 2019. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη νοσηλεία της 9χρονης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι στη διάθεση δικαστών και ενόρκων στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγάλης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


«Εξωτερικός παράγοντας φαίνεται να επηρέασε την καρδιά της 9χρονης» ξεκαθαρίζει στην «Μ», ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για το αν η κατηγορουμένη πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν ζητά ο συνήγορός της ενώ υπέβαλε αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση!


Όπως είπε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Ανδρέας Ηλιάδης, διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, πρόκειται για ένα βίντεο μεγάλης διάρκειας το οποίο καταγράφει αναλυτικά μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας και το οποίο θα προβάλλει ζωντανά στο δικαστήριο με σκοπό να εξηγήσει αναλυτικά βήμα βήμα τι συμβαίνει σε αυτό: «Με προσεκτική παρατήρηση φαίνεται ότι κάποιοι δείκτες της Τζωρτζίνας έχουν επηρεαστεί με τέτοιον τρόπο που φαίνεται ότι υπάρχει επίδραση εξωτερικού παράγοντα στην καρδιά της, η οποία ήταν προστατευμένη με απινιδωτή – βηματοδότη» επισημαίνει. Εξωτερικός παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί και η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, π.χ. κεταμίνης, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με το βούλευμα, για τη δολοφονία του 9χρονου παιδιού.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο τόνισε την κομβική σημασία που έχει για την εξέλιξη της υπόθεσης η μυστηριώδης αυξομείωση της τροπονίνης: «Η τροπονίνη στον οργανισμό της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ ήταν 10, μετά για μία ημέρα ανέβηκε στο 485 και έπεσε την επομένη.

Όταν μια τιμή τέτοιας ουσίας πέφτει σχεδόν αμέσως, είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί. Κι εδώ το εύρημα έχει ουσία, γιατί δεν γίνεται από την ίδια την καρδιά, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες» σημειώνει.

Τροπονίνη

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον μυοκαρδιακό ιστό και διαδραματίζει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στη συστολή του και γενικότερα στη συστολή της καρδιάς. Η αύξησή της δείχνει κατά πόσον είναι πιθανό ασθενής με ύποπτα συμπτώματα να έχει υποστεί έμφραγμα, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν είναι διαγνωστικό. Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, στην περίπτωση δηλαδή οξέος εμφράγματος. Είναι δυνατόν όμως να ανιχνευθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ακόμη και σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης.

Σύνδρομο Μινχάουζεν

Αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης από δύο ψυχιάτρους ώστε να διαπιστωθεί αν η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το Σύνδρομο Μινχάουζεν ζήτησε ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας.
Λίγο νωρίτερα ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε τονίσει ότι «δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου από σύνδρομο Μινχάουζεν».

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξέτασης του διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου στο Ρίο από τον συνήγορο της κατηγορουμένης αφορούσε ακριβώς το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Ο κ. Ηλιάδης δέχθηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων από τον κ. Κούγια, ο οποίος θεωρεί, όπως του είπε, ότι από την αρχή «προσπάθησε να καταστήσει κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με το σύνδρομο Μινχάουζεν».

Ο συνήγορος της 34χρονης είπε στον γιατρό: «Προσπαθώ να σε κλείσω στη φυλακή και να χάσεις την άδειά σου», πράγμα που προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία ζήτησε από τον κ. Κούγια να μη μιλά έτσι στον μάρτυρα.

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του κ. Ηλιάδη στις αιχμές του κ. Κούγια. Ο εντατικολόγος είπε ότι αυτό που τον κινητοποίησε για να ψάξει μήπως τίθεται το ζήτημα του συνδρόμου για τη μητέρα ήταν οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας και η ξαφνική ανακοπή της Τζωρτζίνας. «Ήταν αυτά που με κινητοποίησαν. Έβαλα στο μυαλό μου την ξεκάθαρη εικόνα για τα παιδάκια (που είχαν πεθάνει) και τέθηκε στο μυαλό μου η διάγνωση για το σύνδρομο».

Ο εντατικολόγος τόνισε ότι αυτό το έκανε με στόχο την προστασία της μικρής Τζωρτζίνας. Επισήμανε ακόμα ότι «η διαταραχή από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου έχει συνέχεια και θα ακολουθούσε το παιδί όταν έφευγε από τη ΜΕΘ».
Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης, στην καριέρα του «υπήρξε μάρτυρας» δύο ανάλογων περιπτώσεων της διαταραχής Μινχάουζεν. «Είναι μια διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά το παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού. Δεν ασχολήθηκα με την κατηγορουμένη, αλλά με το παιδί» σημείωσε.

Κούγιας: Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;
Ηλιάδης: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Κούγιας: Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;
Ηλιάδης: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών. Ήμουν παρών.

Κούγιας: Σε ποιες περιπτώσεις;
Ηλιάδης: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μια μητέρα, για παράδειγμα, κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

Πρόεδρος: Ήσασταν μάρτυς σε πραγματικό περιστατικό ή στον προβληματισμό ιατρών;
Κούγιας: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ότι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;
Ηλιάδης: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

Κούγιας: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος. Εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;
Ηλιάδης: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.

Κούγιας: Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.
Ηλιάδης: Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες. Ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, Εισαγγελία…

Κούγιας: Ξέρετε μια περίπτωση;
Ηλιάδης: Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και γι’ αυτό οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.

Κούγιας: Είπατε ότι κάνατε συνεδρίες με ψυχιάτρους του Ρίου. Γιατί;
Ηλιάδης: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας. Πήγα με τον φάκελό μου με όλο το ιστορικό του παιδιού και τους ζήτησα να το συζητήσω επειδή ήταν ένα δύσκολο και λεπτό θέμα. Δεν ήταν ένα ραντεβού των πέντε λεπτών.

Κούγιας: Γιατί πηγαίνατε σε συνεδρίες, είστε συγγενής;
Ηλιάδης: Για να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή τη διαταραχή.

Κούγιας: Μιλήσατε για συγκεκριμένη μητέρα;
Ηλιάδης: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Επιτρέπεται αυτό; Να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενή έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;
Ηλιάδης: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους. Στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Ηλιάδης: Στην πορεία των ημερών.

Ο γιατρός στην κατάθεσή του είπε ακόμα ότι συνέστησε στην 34χρονη να δει τον ψυχίατρο του νοσοκομείου.

Κούγιας: Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Ψυχιατρικής του νοσοκομείου σας λένε ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί εδώ το σύνδρομο Μινχάουζεν, ότι θέλει χρόνο. Και να κλειστεί ραντεβού, να πάει σε τρίτο ψυχίατρο. Από ποιον κλείστηκε;

Ηλιάδης: Οι ψυχίατροι στη συζήτηση που είχαμε, είπαμε να πάει στον κύριο Αλεξόπουλο, που ήταν ο ψυχίατρος της βάρδιας.

Κούγιας: Στην τύχη δηλαδή, χωρίς να ξέρετε ποιος ψυχίατρος θα την εξετάσει κι αν έχει σχετικές γνώσεις;
Ηλιάδης: Η λογική ήταν να εξεταστεί αυτό το περιστατικό ως έκτακτο. Να πάει η μητέρα να δει τον γιατρό που ήταν σε εφημερία.

Κούγιας: Κύριε, υπήρχε κανένα έκτακτο περιστατικό; Τι είναι αυτά που λέτε;
Ηλιάδης: Σας είπα, η φιλοσοφία ήταν αυτή.

Κούγιας: Ποια φιλοσοφία; Ποιανού;
Ηλιάδης: Τι προσπαθούμε να κάνουμε;

Κούγιας: Της είπατε ότι υποψιάζεστε το σύνδρομο;
Ηλιάδης: Όχι! Η προσπάθεια να αγκαλιάσεις το σύνδρομο είναι περίπλοκη. Πρέπει να έρθεις κοντά με τον φροντιστή και αυτό έκανα.

Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μαμά;
Ηλιάδης: Όχι. Της είπα ότι θα είναι καλό να πάρει βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Πρόεδρος: Σας είπε πως δεν θέλει να πάει;
Ηλιάδης: Όχι. Κλείστηκε το ραντεβού και ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με τον σύζυγο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε στον μάρτυρα ότι ο Μάνος Δασκαλάκης μετά το ραντεβού με τον ψυχίατρο αντέδρασε λέγοντας «η γυναίκα μου δεν είναι τρελή» και ότι δεν επιθυμούσαν άλλη συνεδρία.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση

Να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση η Ρούλα Πισπιρίγκου με τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη ζήτησε η υπεράσπιση της κατηγορουμένης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να επιτρέψει, μετά την απολογία της, να εξεταστεί με τον κ. Ηλιάδη, ώστε να αποσαφηνιστεί αν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης ότι ο γιατρός είχε κάνει λόγο για καθυστερημένη αντίδραση του «Καραμανδάνειου» στην ανακοπή της Τζωρτζίνας – κάτι που ο ίδιος ο μάρτυρας διέψευσε κατηγορηματικά.

Ο κ. Κούγιας είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ότι ο κ. Ηλιάδης είχε πει στην κατηγορουμένη πως αν η Τζωρτζίνα είχε διασωληνωθεί στα πρώτα δέκα λεπτά στο «Καραμανδάνειο», τώρα θα περπατούσε. Ωστόσο ο εντατικολόγος αρνήθηκε ότι έχει πει κάτι τέτοιο: «Δεν είναι στον ιατρικό μου λόγο να εκφέρω τέτοιες εκφράσεις» είπε ο μάρτυρας.

Βίντεο και μηνύματα

Ο κ. Ηλιάδης συνεννοήθηκε να στείλει στο δικαστήριο έξι βίντεο από τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας.

Το πρώτο βίντεο δείχνει τη βελτίωση του παιδιού και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «φαίνεται η προσπάθεια του παιδιού να εστιάσει, να παρακολουθήσει, γελά και κάνει κινήσεις».

Το δεύτερο είναι από τη φυσικοθεραπεία του παιδιού, όπου είναι αρκετά ενεργό, και τα άλλα βίντεο τα έχει στείλει η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου και φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα επιληπτικό περιστατικό. Σε κάποια από αυτά το κοριτσάκι παρακολουθεί προσεκτικά τη μητέρα του. Χαμογελά και ανταποκρίνεται σε αυτά που της λέει ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δολοφονία της. Όπως είπε και ο ίδιος στο δικαστήριο, το παιδί φάνηκε να παρουσιάζει εμφανή βελτίωση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Κούγιας τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζε ότι η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε, δεν άκουγε και ότι είχε νοητική υστέρηση.

Ο εντατικολόγος την Παρασκευή μετέφερε μαζί του εκτυπωμένα εκατοντάδες μηνύματα που του έστειλε η κατηγορουμένη όλο το χρονικό διάστημα που η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο αλλά και μετά.

Σε πολλά από αυτά τα μηνύματα η Ρούλα Πισπιρίγκου τον ευχαριστεί.

Υπάρχουν και κάποια μηνύματα που έχουν να κάνουν με το τελευταίο επεισόδιο που έκανε στην Παιδιατρική η Τζωρτζίνα.

Όπως μας είπε ο κ. Ηλιάδης, κάποια στιγμή έκανε βιντεοκλήση στη μητέρα με Viber. Της τραγουδούσαν και το παιδί έβλεπε και γελούσε.

Μια άλλη φορά πάλι της έδειχνε κάποια αντικείμενα για να τα διακρίνει. Της έδειχνε μια μπανάνα και ένα λεμόνι. Τη ρωτούσε πού είναι η μπανάνα. Τότε η Τζωρτζίνα γύριζε με το βλέμμα της και κοιτούσε την μπανάνα. «Προφανώς έβλεπε και μπορούσε να την ξεχωρίσει».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στην Άρτα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 37χρονο πατέρα του άτυχου βρέφους – Συνελήφθη πριν από λίγο

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέα η ηλικιωμένη που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του γιου της

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις