Σε εξέλιξη βρίσκονται οι καταθέσεις 4 γιατρών του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Πατρών στην 18η ανακρίτρια για την ανθρωποκτονία σε βάρος της 9χρονης Τζώρτζινας που τελέστηκε στις 29 Ιανουαρίου 2022. ” Η δουλειά μας είναι ομαδική κι έτσι καταφέραμε κρατήσουμε τότε το παιδί στη ζωή” Ανέφερε ο διευθυντής του αναισθησιολογικου I. Χασαπόπουλος. Οι άλλοι γιατροί που καταθέτουν είναι δυο παιδίατροι και ένας παιδονευρολόγος.
Από την πλευρά του ο παιδονευρολόγος ανέφερε ότι το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο για πιθανό Επιληπτικό επεισόδιο χωρίς παθολογικό εύρημα. Εκανε λόγο για πρόσχαρο και συνεργάσιμο κοριτσάκι το οποίο ήταν καλά από νευρολογικής φύσεως ωστόσο παρουσίασε αιφνίδια υποτροπή. Παρότι δε γνώριζε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είχε χάσει αλλά δυο παιδιά , υπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που εξετάζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ενδεχόμενο γονιδιακού προβλήματος. Είπε ακόμη ότι είδε τη μητέρα ανήσυχη και πως ο πατέρας δεν ήταν εκεί. Και ο παιδονευρολογος απέφυγε να επεκταθεί περαν των επιστημόνικων του επισημάνσεων λέγοντας μόνο ότι όταν είδαν το παιδί να υποτροπιάζει ” Μείναμε όλοι άφωνοι .
Τα δραματικά 55 λεπτά που διήρκεσε η ανάνηψη της Τζώρτζινας το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2021 κατέθεσε με κάθε λεπτομέρεια στην 18η τακτική ανακρίτρια που έρευνα την πολύκροτή υπόθεση της Πάτρας, ο επικεφαλής αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Πατρών Ιωάννης Χασαπόπουλος. ” Αν δεν το είχαμε σώσει τότε το παιδί, σήμερα δεν θα είχαμε όλες αυτές τις εξελίξεις. Θα επρόκειτο για έναν ακκμη αιφνίδιο θάνατο ” Είπε χαρακτηρίζοντας ως ορισμό της τραγωδίας την απώλεια των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη. “Την ώρα της ανάνηψης δεν κοιτάζουμε ούτε ποιος είναι μπροστά ουτε πιαω. Σημασία για μας έχει μόνο η αναζωογόνηση του παιδιού κι όταν καταφέραμε να το επαναφέρουμε τα συναισθήματα μας ήταν συγκλονιστικά” Είπε. Όσον δε για τη συμπεριφορά της μάνας και του πατέρα ο κ. Χασαπόπουλος σημείωσε μόνο ότι ο Δασκαλάκης ήταν πιο ψύχραιμος κι η Πισπιριγκου αμίλητη, χωρίς ωστόσο – παρα τις επίμονες ερωτήσεις- να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Μαζί με τον κ
. Δασκαλάκη κατέθεσαν ακόμη δυο παιδίατροι και ένας παιδονευρολογος της επιστημονικής του ομάδας.
Ηχητικό ντοκουμέντο για τον θάνατο της μικρής Ίριδας
Το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση στις 11.37 το πρωί και έστειλε αμέσως, μονάδα στελεχωμένη με γιατρό και όχι ασθενοφόρο μόνο με διασώστες. Ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ λαμβάνει ειδοποίηση για το περιστατικό με την Ίριδα, παρουσιάζει το Flamis.gr, όπως είχε γράψει και το ereportaz.gr Πάτρα: Ηχητικό του ΕΚΑΒ για το θάνατο της Ίριδας – Κενό 45 λεπτών
Το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση στις 11.37 το πρωί και έστειλε αμέσως, μονάδα στελεχωμένη με γιατρό και όχι ασθενοφόρο μόνο με διασώστες.
Διαβάστε τις Αποκλειστικές αποκαλύψεις ΜΠΑΜ εδώ
Μάλιστα όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, σε χρονικό διάστημα 7 λεπτών η μονάδα του ΕΚΑΒ βρισκόταν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην οδό Μπιζανίου 27, στην Πάτρα. Άμεσα το πλήρωμα μπήκε στην ισόγεια κατοικία αναζητώντας το βρέφος.
Ακούστε το ηχητικό μήνυμα που παρουσίασε ο ΑΝΤ1:
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκείνη την ώρα μέσα στο σπίτι βρίσκονταν η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο Μάνος Δασκαλάκης, η 9χρονη Τζωρτζίνα και η Δήμητρα Πισπιρίγκου, που είχε νωρίτερα βγει στο δρόμο αναζητώντας το ασθενοφόρο για να το κατευθύνει προς την οικία του ζευγαριού. Ο Μάνος είχε φθάσει νωρίτερα, γιατί ήταν σχεδόν δίπλα.
Τι αντίκρισαν οι διασώστες
Μπαίνοντας στην κουζίνα οι διασώστες με τον γιατρό αντίκρισαν την 6 μηνών Ίριδα στο δάπεδο και από πάνω της τον Μάνο και την Ρούλα, που προσπαθούσε με ΚΑΡΠΑ να επαναφέρει το βρέφος.
«Σας παρακαλώ κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί», είπε στο πλήρωμα ο Μάνος Δασκαλάκης, παραχωρώντας την θέση του στους διασώστες.
Η Ρούλα είχε απομακρυνθεί και έκλαιγε
Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ήδη απομακρυνθεί από το παιδί και σε μια γωνία της κουζίνας έκλαιγε, ενώ με τρόμο παρακολουθούσε τα όσα διαδραματίζονταν η Τζωρτζίνα, το μεγαλύτερο παιδί που κοιτούσε αποσβωλομένο και δεν έφευγε, παρά τις φωνές της μητέρας του να πάει στο διπλανό δωμάτιο.
Η ομάδα του ΕΚΑΒ ακουμπώντας την Ίριδα διαπιστώνει πως τα άκρα του βρέφους είναι παγωμένα και τα χείλη του μελανιασμένα.
Γιατί δεν ειδοποιήσατε νωρίτερα;
«Γιατί δεν ειδοποιήσατε το ΕΚΑΒ νωρίτερα;» ρώτησε ο γιατρός, για να λάβει την απάντηση από τον Μάνο Δασκαλάκη πως «τώρα το είδαμε». Η διαδικασία της ανάνηψης ξεκίνησε γρήγορα, αλλά το βρέφος δεν είχε πια ούτε αναπνοή.
Οι διασώστες ενημερώνουν το Καραμανδάνειο νοσοκομείο πως θα έλθουν και να προετοιμαστούν για την ύστατη επιχείρηση ανάνηψης του βρέφους.
«Μην αργείτε» φώναζε ο Μάνος στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ όταν η μικρή Ίριδα, χωρίς σφυγμό, μεταφερόταν στο ασθενοφόρο.
Ακολουθώντας το ασθενοφόρο με το αυτοκίνητο, Δασκαλάκης και Πισπιρίγκου φθάνουν στο Καραμανδάνειο, όπου ομάδα γιατρών κα νοσηλευτών παραλαμβάνει το παιδί. Ο Μάνος Δασκαλάκης κοιτά δεξιά και αριστερά σαν χαμένος, περιμένοντας να μάθει για την υγεία του παιδιού του, όπως λένε μάρτυρες.
Λίγη ώρα αργότερα, τους ανακοινώνεται πως δεν κατάφεραν να επαναφέρουν στην ζωή την μικρή Ίριδα. Ηταν ήδη νεκρή πριν φθάσει στο νοσηλευτήριο.