Με παρουσίαση υλικού από τη μέσω μηνυμάτων τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ν. Παππά, καθώς και με αναφορές σε ευρύτερες επαφές με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μέσα ενημέρωσης, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας συνεχίζει την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει την κατάθεση Καλογρίτσα, ενώ παράλληλα άνοιξε μέτωπο και με τον πρόεδρο της Προανακριτικής Στ. Κελέτση, με αφορμή τον τρόπο καταγραφής των πρακτικών στις συνεδριάσεις
Χωρίζω σε επτά φάσεις την υπόθεση. Από 2015 έως έκδοση εγγυητικής 3 εκατ ευρώ.
Η Β φάση είναι από την έκδοση της εγγυητικής και την απόκτηση κατ αρχήν της άδειας (προσωρινής) όπου έγινε ένα τεράστιο πανηγύρι και μπήκε β μισή Ελλάδα στον διαγωνισμό . Η Τρίτη τάση είναι μετά τη δίωξη μου και τη δολοφονία των χαρακτήρων της οικογένειας μου έως την εκδίωξη – διακοπή των σχέσεων μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπου αυτούς.
Η Δ φάση είναι η προσπάθεια των Αράβων να δουν κάτι με εμένα η Ε φάση είναι οι αποφάσεις των Αράβων με τα δικαστήρια. Η έκτη φάση είναι β απόφαση η δίκη μας να μην προχωρήσει το θέμα και η έβδομη φάση είναι το σήμερα. Ότι ζούμε εδώ. Από άρχοντας που ήμουν καθώς είχα εκατοντάδες έργα να κάνω, σήμερα πρέπει να δουλέψω για να ζήσω όλο αυτόν τον κόσμο. Τα παιδιά μου που είναι άρρωστα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ποτέ υπεργολάβος. Ήμουν πάντα κύριος ανάδοχος έργων. Τώρα όταν πηγαίνω να ζητήσω καμία υπεργολαβία μου λένε «επειδή είσαι αυτός που είσαι πως να σου δώσουμε έργα; Είσαι τοξικός». Αυτό το λένε και για τη σημερινή κυβέρνηση και για ενδεχόμενο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στη εξουσία.Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήλθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου το οποίο λέει «πηγαίνετε στον Τόνι Λιανό. Στη ccc. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος. Το λέω στην Κύρια Τζάκρη.
Επίσης σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα εξέχοντος. Ήμουν μπροστινός. Είχα τις μετοχές τους. Τις μετοχές του Νίκου του Παππά.
Καλογρίτσας: Στο Μαξίμου είχα πάει Τριάδας φορές. Συναντούσα κάποιους. Συνήθως ήταν ο Νίκος Παππάς. Τον συνάντησα πολλές φορές με δεκάδες τρίτους.
Πλεύρης: Εμένα με ενδιαφέρει για τις τηλεοπτικές άδειες.
Καλογρίτσας: Συναντήθηκα και για αυτές
Πλεύρης: Το White House τι σημαίνει;
Καλογρίτας: Τη λέξη αυτή όντως την άκουσα. Την είπε ο Άραβας. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως επρόκειτο για απόφαση από πολύ «ψηλά».
Πλεύρης: Το white posh a?
Καλογρίτσας: Μου είπαν πως αραβικά σήμαινε το «κορυφαίο», το «πρώτο».
Καλογρίτσας: Ο Νίκος μπορεί να έπαιρνε ομαδικές αποφάσεις από κάπου. Όμως η απόφαση του Νίκου ήταν εντολή .
Πλεύρης: Είχε γίνει χρήση του ονόματος του τότε πρωθυπουργού;
Καλογρίτας: Αφήστε τα αυτά. Σας παρακαλώ. Θυμάμαι κάποτε όταν παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει κακώς τον παραπέμψατε. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμός αλλιώτικος. Για μένα το Αλέξης – Χρήστος είναι φιλιά. Το πρωθυπουργός – Χρηστος είναι τιμή.
Πλεύρης: Η εντολή ήταν όμως Νίκος Παππάς.
Καλογρίτσας: Το είπα αυτό ήδη.
Πλεύρης: Για τα 8 εκατ είχατε χρήματα στο λογαριασμό; Γι την έκδοση της εγγυητικής χρησιμοποιήθηκαν τελικά τα 3 εκατ της ccc ή κάτι άλλο;
Καλογρίτσας: τα 3 της ccc
Πλεύρης: Συναντήσατε με πρωτοβουλία Παππα τον Κοντομηνά και Μαρινάκη;
Καλογρίτσας: Ναι
Πλεύρης: Όσα λέει ο Μαρινάκης στον Χατζηνικολάου και ο Κοντομηνάς στον Άλφα είναι αλήθεια;
Καλογρίτσας: Ναι
Πλεύρης: Τις συναντήσεις τις οργάνωσε ο Παππάς ή εσείς χρησιμοποιήσετε το όνομα
Καλογρίτσας: Όλα τα οργάνωσε ο Παππάς, εγώ έκανα ότι μου έλεγε άλλωστε αυτοί ενδιαφιέρονταν για κανάλι
Πλεύρης: Τον Αρτεμίου τον είδατε για τις τηλεοπτικές άδειες;
Καλογρίτσας: Ναι, εγώ ο Αρτεμίου και Παππάς
Πλεύρης: Όταν καταθέτατε φάκελο για χρήματα και πόθεν έσχες ο Παππάς γνώριζε ότι άλλοι θα έβαζαν τα λεφτά
Καλογρίτσας : Αφορά τους συντόνιζε
Καλογρίτσας: «Οι ομάδες του Νίκου Παππά δουλεύανε στα δικά μου γραφεία»
Πέραν αυτού, ο Χρήστος Καλογρίτσας επανέλαβε ότι η εμπλοκή του στο σχέδιο δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ Channel» έγινε μετά από πρόσκληση του Νίκου Παππά ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η ηγεσία της Κουμουνδούρου του ζητούσε να μπει «μπροστινός» για διάφορες δουλειές. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι η συνεργασία του με τον πρώην υπουργό ήταν τόσο στενή ώστε τα μέλη της «ομάδας Παππά» όπως την αποκάλεσε διεκπεραίωνε τις εργασίες της στα γραφεία του γνωστού εργολάβου στην Νέα Σμύρνη.
«Κάπου στον Οκτώβριο του 2015 κλήθηκα να συνεργαστώ, να βοηθήσω με κάποιον τρόπο, σε μία πρόσκληση που μου έκανε ο Νίκος ο Παππάς με κάποιους άλλους για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ, για τα οποία μιλήσαμε τότε, δεν ήταν ντε και καλά το κανάλι. Ήταν το κανάλι και άλλα μέσα, όπου ο Νίκος, με τις αρμοδιότητες που είχε του Υπουργού του συγκεκριμένου, ήθελε να δημιουργηθεί αυτή η υποστηρικτική ομάδα των ΜΜΕ. Δέχθηκα να δώσω το όνομά μου μόνο. Μου ζήτησαν το όνομά μου. Δέχθηκα να δώσω το όνομά μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτε άλλο, γιατί εκείνη τη στιγμή -μιας και προσπαθούν εδώ οι διάφοροι να δουν πόσα λεφτά είχα τότε, είχα πολλά λεφτά πάντα- τα χρήματά μου ήταν όλα δεσμευμένα, και τα δικά μου και της οικογένειάς μου… Επομένως, αυτό που μου ζήτησαν το έδωσα, γιατί σε όλη μου τη ζωή πολιτικά στρατολογημένος ήμουν, απ’ όπου μου ανατίθετο. Μόνοι μας πηγαίναμε να προχωρήσουμε όλο αυτό, ο καθένας με τον ρόλο που ετάχθη. Εγώ ετάχθηκα στο ρόλο του ονοματοδότη. Τώρα, αν ο ρόλος του ονοματοδότη, όπου μέσα εμπεριείχε όλο τον πρότερο βίο μου, όλη τη δική μου πορεία τόσο από ιδεολογικής όσο και από αγωνιστικής άποψης, τα έδωσα όλα αυτά. Τίποτα άλλο δεν είχα υποσχεθεί να δώσω» φέρεται να είπε για να προσθέσει: «Βεβαίως, όταν κάθε τόσο μου ζητούν κάπου να συνεισφέρω, να βοηθήσω, πάντα το έκανα. Έτσι ένιωθα τη στράτευσή μου στα εβδομήντα μου περίπου τότε, εξήντα οκτώ χρονών. Ξεκίνησαν αυτή την οργάνωση και εγώ με τον τρόπο που με κάλεσαν, ήμουν δίπλα τους. Όλα πήγαιναν ρολόι. Δεν είχαμε ή, αν θέλετε, εγώ δεν είχα ακούσει ότι θα υπάρξουν άλλοι συνεργάτες ή οτιδήποτε. Φτάσαμε σε διάφορα σημεία. Ξεκίνησε, παράλληλα με το κανάλι που ετοιμαζόταν, να ετοιμάζεται και μία εφημερίδα. Είχα κι έναν τρόπο εκεί κάποιας συνεργασίας… Κάθε λέξη που χρησιμοποιώ χρειάζεται και μία επεξήγηση. Εν πάση περιπτώσει, στήριξα και το «Κόκκινο», γιατί ήταν όλο το σχήμα…
Στ. Κελέτσης: Εννοείτε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»;
Χρ. Καλογρίτσας: Ναι. Δίπλα τους ήμουν. Και όσον αφορά το κανάλι και την εφημερίδα που ξεκίνησαν οι διάφορες ομάδες που οργανώθηκαν υπό τον Νίκο Παππά, δούλευαν στα δικά μου γραφεία.
Στ. Κελέτσης: Πού ήταν δηλαδή τα γραφεία;
Χρ. Καλογρίτσας: Στη Νέα Σμύρνη στα γραφεία μου. Είχαν έρθει μερικές δεκάδες άτομα τα οποία δούλευαν εκεί. Μπορεί ο Τζανακόπουλος να μην το ξέρει.
Στ. Κελέτσης: Αυτά ήταν κομματικά στελέχη. Τι ήταν;
Χρ. Καλογρίτσας: Δεν ξέρω. Εγώ τον Νίκο τον Παππά ήξερα. Τι έφερε ο Νίκος τώρα…
Στ. Κελέτσης: Σας τα είχε στείλει ο Νίκος ο Παππάς λέτε.
Χρ. Καλογρίτσας: Ο Νίκος ο Παππάς μπορεί να έφερνε αγορά, μπορεί να έφερνε οτιδήποτε. Εν πάση περιπτώσει δεν καθόμουν εκεί να ασχοληθώ. Αν καθίσω να σταχυολογήσω τα στοιχεία που είχα τότε, μπορεί και να βρω τι είναι ο καθένας. Υπάρχουν τα στοιχεία. Γιατί πληρώθηκαν και κάποιοι και κάτι μπορούμε να βρούμε, όλο και κάτι μπορούμε να βρούμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Εγώ μιλάω για τον Νίκο, τη σχέση μου με τον Νίκο. Όλα πήγαιναν καλά. Και όπως σας είπα και χθες, ένα καταμεσήμερο του καλοκαιριού μου ειπώθηκε η ενδεχόμενη συνεργασία μου με κάποια εταιρεία. Η εταιρεία αυτή ήταν η CCC. Δεν μου είπαν ότι θα συνεργαστώ με τον Χούρι. Μου είπαν ότι θα συνεργαστώ με την CCC. Στην αρχή είπα να το σκεφτώ. Σκέφτηκα, άντλησα μερικές πληροφορίες. Δεν ήθελα να συνεργαστώ για λόγους που και χθες εξέθεσα. Με παρακάλεσε ο Νίκος. Τελικά το αποδέχθηκα. Μάλιστα τότε ενθυμούμαι ότι κάποιος από την παρέα μού είχε πει ότι μην ανησυχείς…Και αυτό το όνομα μπορεί να το θυμηθώ, γιατί έχουν περάσει χρόνια τώρα και μου ήρθε χθες στη μνήμη. Όταν είχα τις αμφιβολίες μου για τους συγκεκριμένους Άραβες, τότε μου είπαν ότι ξέρεις -όπως και να με αποκάλεσαν- αυτή η CCC μας στήριξε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Νετανιάχου τον Γενάρη, αν θυμάμαι καλά. Εντάξει τα δέχτηκα όλα αυτά και έτσι προχώρησα. Του λέω: «Εντάξει το όνομα δίνω, θα προχωρήσω». Θέλω να μείνω μέχρι εδώ, γιατί υπάρχει αυτή η πρώτη περίοδος στην οποία προσπαθούν να πουν τα παιδιά που είναι εδώ ότι δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, δεν υπήρχαν σχέσεις, δεν υπήρχε τίποτα. Θέλω να το τελειώνω αυτό το κεφάλαιο. Εγώ τους Άραβες δεν τους γνώριζα. Τούτο λέει ελάχιστα, δεν λέει πολλά.
– Τον Νίκο τον ένιωθα τελείως παιδί μου… στο τέλος με «πήδ@@αν» ομαδικά
Ο κ. Καλογρίτσας επανέλαβε ότι δέχθηκε να μετέχει στο όλο εγχείρημα λόγω των στενών σχέσεων που είχε αναπτύξει με τον κ. Παππά.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι εισέπραξε εγκατάλειψη και εκβιασμούς.
Χρ. Καλογρίτσας: Τον Νίκο Παππά τον είχα αγαπήσει τόσο πολύ απ’ όλα αυτά τα παιδιά, που πραγματικά τον ένιωθα τελείως παιδί μου. Είναι γεγονός ότι βρέθηκα να μου τελειώσουν την οικογένειά μου, να μου τελειώσουν τα παιδιά μου, να μου τελειώσουν την περιουσία μου, να μου τελειώσουν το σπίτι μου και να μην βρεθεί ούτε ένας να υποστηρίξει για κάτι, να κρυφτούν όλοι τους και να με απειλούν κάθε ημέρα και να με εκβιάζουν κάθε ήμερα. Έφτασα σε αυτήν την αηδία σήμερα εδώ να λέω κουβέντες για τον Νίκο ή για οποιονδήποτε άλλον. Είναι τραγικό. Θα προτιμούσα να είχα τελειώσει, να μην βρεθώ ποτέ εδώ.
Π. Πολάκης: Το έγκλημα πού είναι, δεν κατάλαβα.
Χρ. Καλογρίτσας: Εάν οι Άραβες, Παύλο, δεν είχαν βάλει τα 3 εκατομμύρια τότε, δεν θα είχε παρθεί ποτέ αυτή η άδεια, που κατ’ εντολή φτάσαμε στο νούμερο που φτάσαμε και την πήραμε και μετά κατέστρεψαν την οικογένειά μου. Οι Άραβες είναι οι πρωταίτιοι που οφείλουν σε μένα τη ζωή μου, οφείλουν τα πάντα. Βεβαίως, εν συνεργασία με αυτά τα καλά παιδιά με τα οποία κάθε μέρα μιλάγαμε δεκαπέντε φορές και μετά την ημέρα της εν συναινέσει συμφωνίας να μην βάλω εγώ τα χρήματα, που δεν τα είχα, και αφού μέχρι και την προηγούμενη μέρα ένας από τους καλύτερους φίλους μου εκεί μέσα, ο καλυτερότερος, με «δούλευε», με συμπαραστάτη βέβαια πάντα για να έχουν και νομική στήριξη τον Γιάννη Μαντζουράνη. Με «δούλεψαν» σκληρά μέχρι και την τελευταία μέρα και το βράδυ –με συγχωρείτε, κυρίες μου γι’ αυτό που θα πω- με «πήδηξαν» ομαδικά, λέγοντάς μου ότι είμαι οικογένειά τους, ότι δεν θα με καταστρέψουν ποτέ. Δεν ξαναείδα τηλεφώνημα, εκτός από όταν με εκβίασαν να δημιουργήσουμε το Documento, δήθεν ότι από εκεί θα μπορούσα να απαντήσω κ.λπ. στον εξευτελισμό».
– Τα βοσκοτόπια και ο Καμμένος
Ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση με τα «βοσκοτόπια» που δημιούργησαν μείζον πολιτικό θέμα στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον μάρτυρα δημιουργήθηκε από την τακτική του κ. Πάνου Καμμένου, τον «συνεταιράκο» του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον αποκάλεσε. Να σημειωθεί ότι οι Καλογρίτσας – Καμμένος είναι κουμπάροι:
Χρ. Καλογρίτσας: Βοσκοτόπια, λέει. Τι είναι τα βοσκοτόπια; Τα βοσκοτόπια τα βρήκατε και τα είπατε. Ήταν τεράστιες αξίες και τότε εμένα μου ζήταγαν 13 εκατομμύρια, 15 εκατομμύρια και βάλαμε τα βοσκοτόπια. Και όταν τους είπα, έχω αυτά -πόθεν έσχες, δεσμευμένα, δεν έχει καμία σημασία πώς ήταν-, μου λένε, τα βοσκοτόπια θα βάλουμε, δεν έχει κανένας τέτοια, όλοι οι άλλοι είναι δανεικά κ.λπ. Και όταν βγήκαν, δεν τόλμησε κανένας να μιλήσει και έβαλαν αυτόν τον συνεταιράκο σας να κάνει «μπε και μπου»…
Μ/ Χατζηγιαννάκης: Κουμπάρος σας είναι.
Χρ. Καλογρίτσας: Βεβαίως, κουμπάρος μου είναι, δυστυχώς.
Θ. Τζάκρη: Ε, άρα μην τον λέτε συνεταιράκος μας, πείτε ο κουμπάρος σας.
Χρ. Καλογρίτσας: Κουμπάρος μου, συνεταιράκος σας. Γιατί ζήτησα κάποια στιγμή από κάποιους και λέω, τον αφήνετε; Και η απάντηση ήταν: «Τι να κάνουμε, εσύ είσαι οικογένειά μας. Αυτόν, άμα κάνουμε κάτι, θα πέσει η Κυβέρνηση». Και η γυναίκα μου λέει, να πέσει η Κυβέρνηση, ποιοι είμαστε εμείς; Και ήταν στο να σκεφτούν.
Ναι, κυρία Τζάκρη, ήταν η γυναίκα μου, η οποία ήθελε να προστατεύσει να παιδιά της που τα έβλεπε να πεθαίνουν. Ήταν μάνα και ούρλιαζε «γιατί μας το κάνατε αυτό;».
Θ. Τζάκρη: Ποιο, κύριε Καλογρίτσα;
Χρ. Καλογρίτσας: Αυτοί που ήταν παρόντες ξέρουν ποιο μας έκαναν.
Θ. Τζάκρη: Εμείς που δεν ήμασταν, να μην μάθουμε;
Χρ. Καλογρίτσας: Ε, τι να γίνει τώρα; Να πάτε εκεί που ήταν παρόντες. Παραπάνω, πολύ παραπάνω από σας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εσάς.
Π. Πολάκης: Δηλαδή;
Χρ. Καλογρίτσας: Άστα, Παύλο, τα δηλαδή. […] Ρώτα το κόμμα: λέω στον Καλογρίτσα «δηλαδή;» και μου λέει να τ’ αφήσω. Να τα αφήσω ή να τον ξαναρωτήσω; Και άμα σου πει το κόμμα, ρώτα τον ξανά, θα τα δούμε τότε. Άσε, ρε Παύλο, σε παρακαλώ!