Πρόεδρος Δ.Σ. Βόλου Χ. Στρατηγόπουλος: «Ναι» στον ψηφιακό μετασχηματισμό για απονομή της δικαιοσύνης

δικαιοσύνης

Θετικός εμφανίζεται ο δικηγορικός κόσμος της Μαγνησίας στις αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης με την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας, τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων με τις δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και την ψηφιοποίηση δικόγραφων και άλλων εντύπων.

Μάλιστα ένα κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία από σήμερα 1 Ιανουαρίου 2021 που αφορούσε ως επί το πλείστον τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά εξαιτίας της πανδημίας η όλη διαδικασία αναβλήθηκε για τους επόμενους μήνες του 2021.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος θεωρεί πως η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας λύσεις και μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση πολιτών και Δημόσιου (δεν θα χρειάζεται για μια αστική διαφορά η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στη δικαστική αίθουσα, αφού θα γίνεται η δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης, γλιτώνοντας έτσι έξοδα μετακίνησης).

Όπως ανέφερε η πανδημία έχει αναδείξει μεταξύ άλλων τη σοβαρή υστέρηση στη λειτουργία και στους ρυθμούς απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης, γεγονός άλλωστε, που συστηματικά καταγράφεται στις οικείες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την κατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης, που τέθηκε πρόσφατα (υπό τη μορφή ολοκληρωμένου βιβλίου ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης) σε δημόσια διαβούλευση.

Σημείωσε πως οι ειδικότερες προδιαγραφές του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της δικαιοσύνης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαγωνισμού ανάδειξης ανάδοχου παροχής των σχετικών υπηρεσιών, που αναμένεται να προκηρυχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Περιορισμός κόστους

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ μιλώντας για τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού τόνισε πως με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών, διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, μέσω εγκατάστασης σταθερών συστημάτων τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες και αντίστοιχων συστημάτων σε πιστοποιημένους χώρους εντός δικαστικών υποδομών και καταστημάτων κράτησης. Υπό την αυτονόητη επιφύλαξη ότι αυτός ο σχεδιασμός υλοποιηθεί προβλέπεται ότι θα υπάρξουν σαφή οφέλη στην εν γένει διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, στα οποία θα περιλαμβάνεται ο περιορισμός του κόστους τόσο για τον πολίτη, όσο και για το Δημόσιο, η διευκόλυνση λειτουργίας σε υποθέσεις που συμμετέχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανήλικοι). Η πλέον ορθολογική αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που απασχολούνται σήμερα για την υποστήριξη της λειτουργίας της δικαιοσύνης, η δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των οικείων διαδικαστικών πράξεων.

«Συμπερασματικά, η υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της δικαιοσύνης θα προσδώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε αυτή σε σχέση με τη σημερινή, όμως αυτό απαιτεί τη σκληρή σύγκρουση της σχεδιαζόμενης ψηφιακής μεταρρύθμισης με τη σημερινή πραγματικότητα (έλλειψη βασικών υποδομών στους χώρους απονομής της δικαιοσύνης, ζητήματα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε αυτή, στις νέες τεχνολογίες κ.λπ.), ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα τα ίδια προβλήματα που έχουν συναντήσει οι πολύ μικρότερης έκτασης πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, όπως π.χ. το ζήτημα υποχρεωτικότητας κατάθεσης δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων που ήταν να ξεκινήσει από 1/1/2021 και ανεστάλη επ’ αόριστο, λόγω των προφανών ελλείψεων σε επίπεδο υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού που δυστυχώς χαρακτηρίζει τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα μας» κατέληξε.

Υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα προ εβδομάδων, προωθείται εντός του 2021 το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων, ενώ θεσμοθετούνται, σε μόνιμη βάση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή αντιγράφου αποφάσεων από τα δικαστήρια και ποινικών αποσπασμάτων από το ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, καθώς επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής.

πηγή: e-thessalia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Η απόφαση – σταθμός και η αισιοδοξία για τη συνέχεια

Τηλεδιάσκεψη Ι. Βρούτση με επιστημονικούς φορείς για το χορήγημα των 400€

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις