Ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.: Οι διάλογοι της ντροπής με τους δικηγόρους που υπαγόρευαν γνωματεύσεις!

ψυχολόγος

Νέους διαλόγους-ντοκουμέντα έφερε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη η εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» μεταξύ πασίγνωστων δικηγόρων και της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., Ν.Β., η οποία είναι υπό ποινική και πειθαρχική διερεύνηση έπειτα από ψευδείς γνωματεύσεις που η ίδια εξέδιδε εις βάρος αθώων μπαμπάδων.

Της ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ


Εκθέσεις κατά παραγγελία αλλά και κατηγορίες σε βάρος δικαστών που αθώωσαν μπαμπάδες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί εξαιτίας της!


Στους συγκεκριμένους διαλόγους πασίγνωστοι δικηγόροι φαίνεται να κατευθύνουν και να δίνουν αναλυτικές οδηγίες στην ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. και να της υποδεικνύουν τι να συντάξει στη γνωμάτευση προκειμένου να σταθεί η υπερασπιστική γραμμή των πελατών τους. Στον παρακάτω διάλογο η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Ν.Β, συνομιλεί με τη δικηγόρο και φίλη της Ε.Γ.

– Δικηγόρος: Έλα, Ν.
– Ψυχολόγος: Τι κάνεις; Τώρα μιλούσα με τη Σπ. Όλη μέρα γράφω κι εγώ. Ξέρεις τι; Θα μου πεις γι’ αυτό, θα προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Άλλαξα κάτι για το ότι το παιδί το είδα εκτάκτως το καλοκαίρι 30/06 γιατί είχε κλείσει και παιγνιοθεραπεύτρια, που ούτως ή άλλως δεν δουλεύει πάνω στη διαχείριση του θυμού. Θέλω να σε ρωτήσω 31/10 που έχω βάλει την εκτίμηση πρέπει να είναι πριν τη δικάσιμο 1/11 ή μπορώ να βάλω και σημερινή 5/11; Επειδή κλείνει ο φάκελος 6.
– Δικηγόρος: Κανονικά θα ήθελα να είναι πριν τη δίκη. Όμως θα μπορούσες να γράψεις ακόμα ένα σημείωμα.
– Ψυχολόγος: Ένα σημείωμα συμπληρωματικό, ε;
– Δικηγόρος: Ναι, μια παράγραφο. Γιατί πρόσεξε. Πότε είδες το παιδί σήμερα;
– Ψυχολόγος: Δεν. Όχι. Δεν είδα το παιδί. Τη μητέρα.
– Δικηγόρος: Πότε την είδες; 8 γύρισε από τον πατέρα του. Τη νύχτα σε ώρα.
– Ψυχολόγος: Ναι…
– Δικηγόρος: Πρέπει να προσέξουμε, κατάλαβες; Μη σου πει ότι σ’ τα λέει η Σπ.
– Ψυχολόγος: Ωραία. Διαφορετικό σημείωμα, έτσι; Με τη σημερινή…
– Δικηγόρος: Μια παράγραφο. Ναι, ναι.
– Ψυχολόγος: Ναι, μια βεβαίωση με σημερινή ημερομηνία.
– Δικηγόρος: Ναι, ναι. Ν. μου, ναι.
– Ψυχολόγος: Ωραία, να το κάνω έτσι λοιπόν. Ωραία αυτό, άρα με σημερινή 5/11 και το άλλο θα είναι 31/10.
– Δικηγόρος: Ναι, ναι. Γιατί θα σου πω τι έχω κάνει, λέω ότι δεν μπορεί ο πατέρας να έχει την επιμέλεια με μένα, δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιμέλεια και δεν μπορεί να ασκηθεί καμία ουσιαστική μέριμνα και φροντίδα του παιδιού σε καθημερινή βάση, διότι αυτός είναι τόσο εκρηκτικός, είναι τόσο τιμωρητικός, είναι τόσο εκδικητικός, είναι τόσο διαταραγμένη και διαταρακτική η συμπεριφορά του που όταν κληθεί να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα είναι υποχρεωμένος να κάνει και έχει σχέση με το παιδί, όπως διάβασμα ας πούμε αν τον έχει 3 μέρες την εβδομάδα υποχρεωτικά θα πρέπει κάτι να του κάνει μια επανάληψη, υποχρεωτικά θα πρέπει να τον πάει κάπου. Το στρεσάρει τόσο πολύ το παιδί με τη συμπεριφορά του αυτή που είναι απαγορευτικό να κάνει ακόμα και πράξεις ουσιαστικής μέριμνας και φροντίδας. Δεν ξέρω πώς θα το πεις εσύ αυτό. Εγώ μπορώ να το πω νομικά. Εσύ πώς θα το πεις, δεν ξέρω…
– Ψυχολόγος: Εντάξει, θα το βάλω στα συμπεράσματα. Θα το χώσω στα συμπεράσματα.

Η δικηγόρος Γ.Λ.

Δεν ήταν μόνο μία η δικηγόρος που συνεργαζόταν, αλλά υπήρχε καλύτερη κατά τα φαινόμενα συνεργασία, αφού έδινε έτοιμη γνωμάτευση η δικηγόρος Γ.Λ. στην εν λόγω ψυχολόγο. Ήταν τόσο αγαστή η συνεργασία, που έδινε έτοιμη τη γνωμάτευση μέσω αρχείου.
– Ψυχολόγος: Είσαι καλά;
– Δικηγόρος: Καλά, καλά, καλά τώρα, έφτασα γραφείο.
– Ψυχολόγος: Μπράβο. Α, µου είπε η Μ. ότι μιλήσατε να αφαιρεθεί τελείως η παράγραφος, παρόλο που τη διατύπωσα λίγο διαφορετικά σε σχέση με τον σύντροφο εφόσον δεν αναφέρθηκε και στην ακροαματική.
– Δικηγόρος: Κάτσε, κάτσε, θα το δω.
– Ψυχολόγος: Α, εντάξει, εντάξει.
– Δικηγόρος: Κάτσε ένα λεπτό, θα το δω.
– Ψυχολόγος: Ωραία, ωραία, ωραία και πάρε µε. Έλα.
– Δικηγόρος: Έλα, σ’ το έστειλα τώρα, έκανα µια – δυο μικρές διαγραφές.
– Ψυχολόγος: Ωραία.
– Ψυχολόγος: Ωραία, αυτό που είπε η Μ., ωραία.
– Δικηγόρος: Και το άλλο που έβγαλα ήταν με το, με το, Scuba Diving, ότι πήγε το καλοκαίρι, μου είπε η Μ. ότι δεν το έκανε το Diving τελικά.
– Ψυχολόγος: Έγραψα ότι επιθυμούσε τελικά να ασχοληθεί και ότι αυτό ήταν ένα δείγμα ελευθερίας έκφρασης του παιδιού.
– Δικηγόρος: Το άλλο το άκουσα, από την πρώτη πρόταση έβγαλα κάτι.
– Ψυχολόγος: Α, α, ωραία, ωραία, άκουσέ με, Γ., σε εμπιστεύομαι επειδή είμαι εκτός, βέβαια θα γυρίσω πάλι στο σπίτι για να τα διορθώσω και εγώ, αν είναι να φύγεις και να το εκτυπώσεις.
– Δικηγόρος: Σ’ το έστειλα. Όχι, σ’ το έστειλα, σ’ το έστειλα.
– Ψυχολόγος Ναι, ρε παιδί μου, να το έχεις έτοιμο, κάνε τις διαγραφές αφού είναι Word, να το εκτυπώσεις ως έχει, αυτό λέω.
– Δικηγόρος: Α, ωραία. Άρα εκτυπώνω, έτσι;
– Ψυχολόγος: Εκτυπώνεις, ναι, ναι, ναι, αφού δεν είναι επί της ουσίας, είναι κάτι διευκρινιστικά, θα το δω κιόλας, αλλά εκτύπωσέ το, σου έχω εμπιστοσύνη, αφού είναι Word, κατάλαβες;
– Δικηγόρος: Ναι, ναι. Τέλεια, ΟΚ, µια χαρά είναι.
– Ψυχολόγος: Έλα, καλή επιτυχία, Γ., έκανες µια εξαιρετική δουλειά, ε.
– Δικηγόρος: Εσύ να δεις, ευχαριστώ πολύ.
– Ψυχολόγος: Έλα, εντάξει, εσύ έκανες τόση δουλειά, εγώ δεν πρόλαβα να τις δω όλες τις προτάσεις, αλλά.
– Δικηγόρος: Εντάξει, µια χαρά είναι.
– Ψυχολόγος: Πώς το λένε σκέφτομαι, ε, ότι εντάξει επειδή γνωρίζω και αρκετούς άλλους συναδέλφους σου ότι εντάξει για άλλη μία φορά ξεχώρισες και δικαιολογείται όλη αυτή η καλή έκβαση της υπόθεσης της Μ. χάρη στη δική σου βοήθεια, αλήθεια τώρα στο λέω.
– Δικηγόρος: Ευχαριστώ, αλλά εσύ είσαι to the point.
– Ψυχολόγος: Έλα, έχεις φύγει από το γραφείο;
– Δικηγόρος: Όχι βρε, µέχρι τις δέκα η ώρα εδώ είμαι.
– Ψυχολόγος: Πέντε και εφτά ενάτου να βάλουμε τις…
– Δικηγόρος: Πού να το βάλω αυτό;
– Ψυχολόγος: Εκεί, είναι στην πρώτη παράγραφο δίωρη κλινική συνέντευξη ααα, που λέω ότι…
– Δικηγόρος: Όπως και κατά την τρέχουσα.
– Ψυχολόγος: Όχι στην πρώτη παράγραφο, στη δεύτερη νομίζω πρέπει να είναι εκεί του λέω αφού έλαβα υπόψη µου την αίτηση μεταρρύθμισης, τη σχολική επίδοση και διενεργήθηκαν δύο, μία δίωρη κλινική συνέντευξη της μητέρας, αν είναι δίωρη στις 5/9.
– Δικηγόρος: Κάτσε να δω πού είναι αυτό.
– Ψυχολόγος: Κάτσε λίγο να το δω κι εγώ. Περίμενε και την προηγούμενη, ενώ διενήργησε δύο κλινικές συνεντεύξεις, το βλέπεις είναι στη δεύτερη, στη δεύτερη παράγραφο.
– Δικηγόρος: Το βρήκα. Δύο κλινικές συνεντεύξεις µε τη μητέρα να βάλω παρένθεση;
– Ψυχολόγος: Βάλε στις 5 και 7.9.2023.
– Δικηγόρος: 5 και 7.9.2023.

Εξυμνούσε τα προσόντα της!

Παράλληλα, σε άλλον διάλογο η ήδη κατηγορούμενη για το αδίκημα των ψευδών καταθέσεων ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. σε συνομιλία της με τη δικηγόρο Χ.Τ. φαίνεται να κάνει μνεία στα προσόντα της, διατυμπανίζοντας τη θέση της στην Αστυνομία.
– Ψυχολόγος: Δεν μπορείς να φανταστείς, ναι, και λέω εντάξει θα φτάσω λέω μέχρι διευθύντρια, εντάξει είμαι υποδιευθύντρια, λέω τώρα θα γίνω διευθύντρια. Στο μεταξύ είμαι τέταρτη στην ιεραρχία, το καταλαβαίνεις δηλαδή, έχουμε πενήντα τόσους ψυχολόγους και είμαι τέταρτη.
– Δικηγόρος: Κατάλαβα, γι’ αυτό γίνονται όλα αυτά, όλοι οι αλήτες.
– Ψυχολόγος: Δηλαδή δεν είμαι πεντηκοστή. Είμαι τέταρτη, δηλαδή ουσιαστικά είμαι όχι απλά βαθμοφόρος ή αρχηγός, είμαι αρχηγός σειράς, δεν ξέρω αν σ’ το έχω πει, έχω μπει πρώτη στην Αστυνομία, έχω διαβάσει πρώτη τον όρκο στο πανεπιστήμιο και πρώτη στο μεταπτυχιακό, και έχω μπει πρώτη στην Αστυνομία.

Καταπατούσε το πρωτόκολλο

Ωστόσο, η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται και σε άλλα σημεία να καταπατά κάθε έννοια πρωτοκόλλου που διέπει τόσο το επάγγελμα των ψυχολόγων όσο και των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε άλλους διαλόγους πανηγυρίζει με τα κατορθώματά της γιατί μέσω των εκθέσεών της μερικοί άνθρωποι παραπέμφθηκαν, αλλά στο τέλος αθωώθηκαν. Συγκεκριμένα επιδεικνύει χαρά και εκφέρει άποψη για την παραπομπή αθώου πατέρα, στην υπόθεση του οποίου έχει γνωματεύσει την υπό διερεύνηση επιστημονική της άποψη. Στον παρακάτω διάλογο συνομιλεί με τον δικηγόρο και φίλο της, Δημήτρη Ραϊκόπουλο.
– Δικηγόρος: Άντε, ρε.
– Ψυχολόγος: Παραπέμπεται, ναι.
– Δικηγόρος: Για ποιο πράγμα; Από ποια υπόθεση θέλω να πω μάλλον.
– Ψυχολόγος: Για παιδοφιλία, βρε συ Δημήτρη.
– Δικηγόρος: Α, στην υπόθεση την κεντρική αυτή που εκκρεμεί σε βάρος με την… ε;
– Ψυχολόγος: Τι δική του. Ναι, ναι, ναι, παραπέμπεται.
– Δικηγόρος: Τι λες ρε, σοβαρά μιλάς; Τον παραπέμπουν σε ακροατήριο;
– Ψυχολόγος: Ναι, ναι, ναι, σε ΜΟΔ.
– Δικηγόρος: Γι’ αυτό λύσσαξε και σε κυνηγάει έτσι ο π** ε.
– Ψυχολόγος: Ε, εντάξει πια, έλεος. Τώρα βρήκε τον…
– Δικηγόρος: Δε µου λες, πότε είναι το ακροατήριό του, σου είπε;
– Ψυχολόγος: Τώρα τη Δευτέρα θα μάθει η…, του το είπε ο… του… και το έστειλα τώρα στην… να πάνε να πάρουν το βούλευμα, έχει βγει και παραπέμπεται.

Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώνει την ενημέρωση στον δικηγόρο, αμέσως σπεύδει γεμάτη χαρά να ενημερώσει και άλλη φίλη της, τη δικηγόρο Ε.Γ.
– Ψυχολόγος: Ο φίλος µας ο Χ. παραπέμπεται και έχει σκυλιάσει.
– Δικηγόρος: Έχω χαρεί πάρα πολύ, παραπέμπεται για κακούργημα;
– Ψυχολόγος: Ρε συ µου έστειλε ο…, μου στέλνει ο… που είναι ο ψυχίατρος που έκανε την πραγματογνωμοσύνη, πήγα να του πω εμμονικός, εμμονικός και μου γράφεις, δεν μπορείς να φανταστείς μου έστειλε υποστηρικτικά μηνύματα χθες ο…
– Δικηγόρος: Μπράβο, μπράβο, μπράβο.
– Ψυχολόγος: Ναι, εντάξει, έγραψε ό,τι έγραφε, αφού μου είχε πει … έχει εμμονή μαζί σου ποιος, ο…; Μου λέει να τον προσέχεις, σε κυνηγάει, σε ψάχνει, πότε πας, πότε κάνεις, πότε δείχνεις.
– Δικηγόρος: Να σου πω, παραπέμπεται στο κακούργημα;
– Ψυχολόγος: Ε, ναι, νομίζω στο, έτσι μου είπε στο ΜΟΔ, δεν βγήκε απαλλακτικό βούλευμα.
– Δικηγόρος: Ναι, ναι, ναι, τέλεια.
– Ψυχολόγος: Καλά, θα αθωωθεί όπως αθωώνεται … μεταξύ για τον… τι έχω ακούσει δεν μπορείς να φανταστείς μιλάμε.
– Δικηγόρος: Το ξέρω, ρε συ. Εγώ έχω προσωπική εικόνα.

Παράλληλα, στον παρακάτω διάλογο που συνομιλεί με τη συνάδελφό της Χ.Μ. εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για απόφαση δικαστηρίου που αθωώνει πλειοψηφικά έναν πατέρα. Μάλιστα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον πατέρα παιδόφιλο παρά την αθωωτική απόφαση. Εντύπωση προκαλεί όμως και η αναφορά της ότι όλοι οι δικαστές του ΜΟΔ απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν προκειμένου να απαλλάξουν τον πατέρα, ο οποίος έχει να δει τα παιδιά του επτά χρόνια, πλην μιας δικαστού η οποία, όπως λέει η Ν.Β., αντιστάθηκε και μειοψήφησε!
Ψυχολόγος: Έδωσε ο παιδόφιλος ο μπαμπάς, αυτός σου λέω άμα δεις το βίντεο … θα βάλεις τα κλάματα, το βίντεο του παιδιού, στο σπίτι του παιδιού, της…, η οποία εξετάστηκε από την… την ανακρίτρια Ανηλίκων και µια δικαστική ψυχολόγο του υπουργείου Δικαιοσύνης, την…
– Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ.: Δηλαδή, σας λέω, εφτά μηδέν ομόφωνα τον είχαμε καταδικάσει. Εφτά – μηδέν, κυρία…
– Ψυχολόγος: Και τώρα γύρισε έξι – ένα.
– Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ: Έξι – ένα, πλειοψηφικά. Μόνο µία δικαστής, κυρία…, είχε τα κότσια να ορθώσει το ανάστημά της και να πει όχι. Ότι εμένα… αφού μάλιστα μάθαμε εκ των έσω ότι την απείλησαν και την εκβίασαν ότι δεν θα την προάγουν κι είπε «δεν με ενδιαφέρει, εγώ αυτόν τον άνθρωπο δεν τον αθωώνω».
– Ψυχολόγος: Μπράβο της.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.: Τα εξώδικα Πίσχοινα και Ραϊκόπουλου και η απάντησή μας!

Αποστόλος Λύτρας: Η συγκλονιστική κατάθεση της συζύγου του – Πνιγόμουν από το αίμα! – Η κατάθεση του ιατρού – Τι υποστήριξε ο ίδιος

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις