Ρόδος: Υπόμνημα λιμενικού που κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών

Ρόδος

Eκπνέει η προθεσμία για να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά την διαφωνία Εισαγγελέως και Ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση ή μη ενός 38χρονου λιμενικού, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου (αλλά κι ενός 27χρονου Αλβανού), κατηγορούμενου σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών και, μετά την επιβαρυντική εισήγηση της πρώτης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του υπέβαλαν πολυσέλιδο υπόμνημα εμμένοντας στην θέση τους ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Μετά την απολογία των κατηγορουμένων, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, ενώ ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του κατ’ οίκον περιορισμού, αφέθηκαν μέχρι να αποφανθεί για την προσωρινή τους κράτηση ή μη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 38χρονος λιμενικός και ο 27χρονος Αλβανός.

Θυμίζουμε ότι ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται, ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο, συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποβληθούν σε έλεγχο.

Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του λιμενικού κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Μάνος και Μιχάλης Τεχνίτης υποστηρίζουν ότι η εισαγγελική πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο προκρίνει την ενοχή του και βασίζεται σε μια απολογία συγκατηγορουμένου η οποία μάλιστα αναιρέθηκε, παραβλέποντας το άρθρο 211 ΚΠΔ, ότι μόνη η μαρτυρία συγκατηγορουμένου δεν αρκεί για την κρίση περί ενοχής του και ως εκ τούτου της καταδίκης του.

Χαρακτηρίζουν παραπέρα αντιδικονομικό το γεγονός ότι προσκομίστηκαν δύο απολογίες ενός κρατούμενου αλλοδαπού στην Κω, ο οποίος κατονομάζει τέσσερις λιμενικούς ως μέλη κυκλώματος διακίνησης παρανόμων μεταναστών.

Προσθέτει παραπέρα ότι οι μαρτυρικές καταθέσεις του λιμενάρχη, του υπολιμενάρχη και των τριών λιμενικών του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ρόδου, είναι υπερ του.
Επισημαίνει παραπέρα ότι από τις συλλεγείσες πληροφορίες είχαν 33 αποτροπές εισόδου σε διεθνή ύδατα και εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα μεγαλοδιακινητών.

Υποστηρίζει επιπλέον ότι από το μέχρι τώρα συλλεγέν αποδεικτικό υλικό το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο είναι η προανακριτική απολογία του συγκατηγορουμένου του, η οποία βρίθει αντιφάσεων και ψευδών, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των ανωτέρων του αλλά και των συναδέλφων του, η οποία αναιρέθηκε από τον ίδιο ενώπιον της κας Ανακρίτριας Ρόδου και η οποία όπως προκύπτει και όπως έλαβε γνώση από την δικογραφία πάσχει και από ακυρότητα.

Επισημαίνει επίσης πως οι λιμενικοί δεν έχουν πρόσβαση στις αστυνομικές αρχές ούτε σε πληροφορίες αυτών.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ: Εισαγγελική παρέμβαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ρόδος: Καταδίκη Βούλγαρου για τηλεφωνικές απάτες

Άρειος Πάγος: «Ξεπάγωμα» της ανάκρισης ζήτησε η μητέρα του απαχθέντα και εξαφανισθέντα φοιτητή Μ. Παπαγεωργίου

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις