Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο στα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξει ότι είναι αθώος και δεν έχει καμία σχέση με τον χάκερ «juliensweiss» είναι ο Sergio Giuliani Nita, ο οποίος συνελήφθη στη Ζάκυνθο στις 17 Ιουλίου 2021 ενώ έκανε διακοπές με τη σύντροφό του και τη μητέρα της.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ
Την παράδοση ενός ανθρώπου που δεν έχει καμία σχέση με τεχνολογία αποφάσισαν οι δικαστικές Αρχές της χώρας μας και είναι έτοιμες να τον στείλουν στις σκληρές φυλακές της Φλόριντα χωρίς επαρκή στοιχεία επειδή κατηγορείται ως ο χάκερ με το ψευδώνυμο «juliensweiss»
Ο 42χρονος σήμερα άντρας, ρουμανικής καταγωγής, συνελήφθη με ερυθρά αγγελία της Ιnterpol βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ εις βάρος του (χωρίς καν να τον αναζητήσουν προηγουμένως). Τον κατηγορούν ότι είναι ένας χάκερ που παραβίασε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, ενώ αυτός είναι απλώς ένας αγρότης, ο οποίος πήγε μόνο οκτώ χρόνια στο σχολείο, με αναγνωρισμένες μαθησιακές δυσκολίες από παιδί.
Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης
Οι αμερικανικές Αρχές ζητούν την έκδοση του Ρουμάνου πολίτη Sergio Giuliani Nita στην Αμερική με την κατηγορία ότι με άγνωστα άλλα άτομα συγκρότησαν εγκληματική ομάδα και κατά το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2017 επενέβησαν στο IRS (Taxisnet των ΗΠΑ) και κατάφεραν να δηλώσουν ψευδώς επιστροφές φόρου για εταιρείες που συνέστησαν με υποκλαπέντα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια μετέφεραν αυτά τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών, πίσω από τις οποίες υποκρύπτονταν αυτοί.
Η σύνδεση του Giuliani Nita με την υπόθεση γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την αυθαίρετη απόδοση σε αυτόν του ψευδώνυμου «juliensweiss». Το βασικό επιχείρημα των καταθέσεων των Αμερικανών πρακτόρων που οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης είναι ότι αναζητούσαν κάποιον «juliensweiss» που να έχει ζήσει στη Ρουμανία και στο Βέλγιο, και ο ίδιος είχε εργαστεί στο Βέλγιο για έναν χρόνο στο παρελθόν με τη σύντροφό του. Στο δικαστήριο προσκόμισε πάνω από 150 φωτογραφίες που αποδείκνυαν πού βρισκόταν την εποχή τέλεσης των αδικημάτων (ήταν στη Ρουμανία κατά το χρονικό διάστημα 2014-2016 και στην Πράγα στις 21 Ιανουαρίου 2016), οι οποίες αποτελούν μόνο κάποια από τα αποδεικτικά μέσα που προσκόμισε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, από τα οποία αποδεικνύονται η αθωότητά του και η έλλειψη οιασδήποτε σχέσης του με τον «juliensweiss» και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών με την υπ’ αριθμ. 7/2023 απόφασή του γνωμοδότησε κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ενοχής του, δηλαδή το ένταλμα σύλληψής του από τις ΗΠΑ εκδόθηκε επί μηδαμινού αποδεικτικού υλικού. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εφετών Πατρών με ξεχωριστή απόφασή του ζήτησε από τις Αρχές των ΗΠΑ αν υπάρχουν άλλα στοιχεία προγενέστερα του εντάλματος σύλληψης, ωστόσο οι αμερικανικές Αρχές δεν απέστειλαν τέτοια.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών:
«… δεν προσκομίζονται μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλες αποδείξεις με βάση τις οποίες εκδόθηκε το προαναφερθέν ένταλμα εις βάρος του».
«… οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές δεν συμμορφώθηκαν προς την ανωτέρω απόφαση προς παροχή των ζητηθέντων στοιχείων».
«Ενόψει των ανωτέρω, εφόσον δεν προσκομίζονται από το εκζητούν κράτος κατά παράβαση της διμερούς σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ περί αμοιβαίας έκδοσης εγκληματιών του 1931 (αρ. 1 εδ. β΄ και 11 παρ. 5 εδ. β΄) μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλες αποδείξεις με βάση τις οποίες εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, δεν παρέχεται κατά νόμο επάρκεια αποδείξεων και κατά συνέπεια πιθανολόγηση ενοχής του εκζητούμενου για τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις».
Αυτή η πρακτική των ΗΠΑ πρόσφατα προσέκρουσε και στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, η οποία απέρριψε αίτηση για έκδοση δύο αδελφών που κατηγορούνταν για ηλεκτρονικές απάτες στις ΗΠΑ, αφού και το κυπριακό δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τα στοιχεία που απέστειλαν οι αμερικανικές Αρχές ώστε να στηρίξουν το αίτημα έκδοσης.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε να αρθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί εις βάρος του δυνάμει της υπ’ αριθμ. 7/10.9.2021 απόφασής του (αντί της προσωρινής κράτησης που του είχε επιβληθεί δυνάμει της υπ’ αριθμ. 4/2021 εντολής προσωρινής σύλληψης του εισαγγελέα Εφετών Πατρών), αφού αξιολόγησε ότι ο εκζητούμενος δεν ήταν ύποπτος φυγής, αλλά πάντα προσερχόταν ενώπιον των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, και διέταξε την εμφάνισή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών δύο φορές τον μήνα. Μάλιστα έγινε δεκτό και το έτερο αίτημα του εκζητούμενου, να του επιστραφούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που είχε αναπτυχθεί στο πρόσωπό του από τους δικαστές, αφού πάντα ήταν παρών και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία.
Η έφεση του εισαγγελέα
Την τελευταία ημέρα της πενθήμερης προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για άσκηση έφεσης, ο εισαγγελέας της έδρας άσκησε έφεση κατά της απόφασης προκειμένου να επιληφθεί σε 2ο βαθμό ο Άρειος Πάγος.
Παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων του και του ιδίου, που παραστάθηκε και αυτοπροσώπως στον Άρειο Πάγο για το αναιτιολόγητο της έφεσης, και μολονότι ετέθησαν όλα τα ζητήματα που είχαν απασχολήσει και το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε την με αριθμό 2/8.5.2023 έφεση του εισαγγελέα Εφετών Πατρών κατά της υπ’ αριθμ. 7/3.5.2023 απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Πατρών. Με την υπ’ αριθμ. 1059/2023 απόφασή του τάχθηκε υπέρ της έκδοσής του, διατάσσοντας τη σύλληψη και την προσωρινή του κράτηση μέχρι να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημά του να ενημερωθεί η Ρουμανία για την υπόθεση ώστε να ασκήσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με τη νομολογία Petruhin, για να επιληφθεί αυτή, ως χώρα καταγωγής του, της υπόθεσης.
Σε αυτά να προστεθεί ότι τίθεται ζήτημα πλαστογραφίας ή τουλάχιστον ακυρότητας του βασικού εγγράφου στο οποίο στηρίζεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ, του εντάλματος σύλληψης των αμερικανικών Αρχών. Γι’ αυτό έχει καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών μηνυτήρια αναφορά για πλαστογραφία και χρήση πλαστού. Εν προκειμένω, επί του από 30.7.2021 ακριβούς αντιγράφου τού από 16.2.2021 εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Sergio Giuliani Nita, εκδόσεως του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ, συμπεραίνεται -μεταξύ άλλων- ότι η συγκεκριμένη υπό έλεγχο υπογραφή δεν έχει σχηματισθεί από τη δικαστική γραμματέα Angela Noble. Ακόμη, το φωτοαντίγραφο του υπ’ αριθμ. 338/ACS/2021 εγγράφου («Diplomatic Note»), εκδόσεως της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ημερομηνία 14.9.2021, που βρίσκεται εντός της σχετικής δικογραφίας η οποία φυλάσσεται στη Γραμματεία του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, δεν έχει παραχθεί από το πρωτότυπο του ταυτάριθμου εγγράφου που βρίσκεται εντός της ίδιας δικογραφίας, αλλά από άλλο πρωτότυπο έγγραφο με το ίδιο περιεχόμενο.
Κατά το διάστημα της υποχρεωτικής του παραμονής στην Πάτρα τέλεσαν με τη σύντροφό του πολιτικό γάμο, αφού τα σχέδιά τους για να παντρευτούν στη Ρουμανία είχαν ανατραπεί με τη σύλληψή του. Η σύζυγός του άρχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως για να είναι κοντά του, ενώ η ίδια και φίλοι τους ήταν παρόντες σε πολλές από τις δικασίμους του δικαστηρίου. Με βάση το αίτημα για την έκδοσή του, κατηγορείται ότι είναι κυβερνοεγκληματίας που κατάφερε μαζί με άλλα άτομα να διεισδύσει στις αμερικανικές φορολογικές αρχές και να πετύχει παράνομες επιστροφές φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, για τις οποίες κινδυνεύει να βρεθεί έγκλειστος για πάνω από 50 έτη συνολικά.
Δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στις ΗΠΑ
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έχει πάει ποτέ στην Αμερική. Είναι αγρότης, που έχει φοιτήσει μόνο σε οκτώ τάξεις του σχολείου και διατηρεί φάρμα με ζώα και δέντρα στη Ρουμανία, απ’ όπου κατάγεται. Παρέμεινε δύο χρόνια στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να πουλήσει ένα διαμέρισμα που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του στο Pitesti της Ρουμανίας και ένα αυτοκίνητο που διέθετε, για να επιβιώσει. Δεν του επιτρεπόταν να μεταβεί στην Αθήνα με τη σύντροφό του για να ιερολογήσουν τον γάμο τους και να επισκεφθεί ο ίδιος ψυχολόγο που να ομιλεί τη ρουμανική γλώσσα, και ανέμεινε στωικά εμπιστευόμενος την ελληνική Δικαιοσύνη.
Σε απόγνωση
Ύστερα από την προαναφερθείσα απόφαση του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Sergio Giuliani Nita βρίσκεται σε απόγνωση, με επιβαρυμένη ψυχική υγεία και χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, και επίκειται η μεταγωγή του στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι συνθήκες κράτησης θεωρούνται από τις χειρότερες παγκοσμίως, με συχνούς, αναιτιολόγητους θανάτους κρατουμένων.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι ψυχικά και σωματικά άρρωστος, ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και δεν έχει τις προηγμένες γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που απαιτούνται για να τελέσει κάποιος τα αδικήματα που του αποδίδονται, όπως επιβεβαιώνει και η γνωμοδότηση – τεχνική έκθεση του Νικολάου Βασιλάκου, ειδικού επί θεμάτων τεχνολογίας, την οποία επίσης προσκόμισε ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτήν, «δεν παρατηρήθηκε κάποια ένδειξη ή ίχνος που να σχετίζεται με παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες ή ένδειξη ότι ο κατηγορούμενος κατέχει την απαραίτητη αυξημένη τεχνογνωσία να δημιουργήσει ή να χειριστεί ένα botnet υψηλής περιπλοκότητας και να εκτελέσει παράνομες ενέργειες, όπως αυτές περιγράφονται στη δικογραφία. Τα μηνύματα που αφορούν τις αγροτικές εργασίες δεν εμφανίζουν κάποια προσπάθεια απόκτησης πληροφοριών για τις διαδικασίες της εταιρικής και φορολογικής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Δεν βρέθηκαν στην κατοχή του κατά τη σύλληψή του συσκευές και εξεζητημένος τεχνικός εξοπλισμός που να τον συνδέει με παράνομες δραστηριότητες ή να αποδεικνύει αυξημένη τεχνογνωσία στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών».
Αναμένεται άμεσα η τελική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει για την έκδοση ή όχι, αφού δεν δεσμεύεται από τη θετική περί έκδοσης γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Ο Sergio Giuliani Nita είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο στα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς όπως «φωνάζει» είναι αθώος και ταυτόχρονα ένα άτομο που, λόγω των προβλημάτων υγείας του, χρήζει προστασίας.