Αυστηρή απάντηση με στοιχεία για θανάτους, αποδράσεις από τις φυλακές, έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή την τοποθέτηση του τελευταίου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο περί σωφρονιστικής πολιτικής που εισάγει αυστηρότερους όρους για τις άδειες των κρατουμένων καθώς και τις προϋποθέσεις για έκτιση ποινής σε αγροτικές φυλακές.
Ειδικότερα ο κ. Παρασκευόπουλος διαψεύδει τα στοιχεία που επικαλέστηκε στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τη δήλωση του πρώην υπουργού: “Αποτελεί ένα θλιβερό κατόρθωμα να καταφέρει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος να χωρέσει τόσο πολλά μυθεύματα σε τόσο λίγες γραμμές. Ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή: «Πριν από δύο χρόνια κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα περίπου, είχαμε πολλές δολοφονίες στον Κορυδαλλό.., 7ή 8 από κρατούμενους σε κρατούμενους..», όταν κατά τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 δεν είχαμε καμία δολοφονία στη φυλακή και το 2019 δύο.
«Η φυλακή δεν έκλεινε τις ώρες που έπρεπε» ισχυρίστηκε παρακάτω, όταν τόσα χρόνια δεν είχαμε αποδράσεις. Καλό θα ήταν να θυμάται ο κ. Χρυσοχοΐδης τις δύο δολοφονίες που έγιναν επί των ημερών του, τις αυτοκτονίες, τα όπλα που βρέθηκαν στην Κέρκυρα, τις αιματηρές συμπλοκές, τους εμπρησμούς οχημάτων υπαλλήλων και άλλα πολλά. Αν τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ δεν λένε ούτε λέξη, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται.
Αναφέρεται σε «νομοσχέδιο του κ. Παρασκευόπουλου» και προφανώς εννοεί το νόμο.
Αναφέρεται σε ομολογία αποτυχίας, τη στιγμή που σταθερά ο Σύριζα σταθερά υποστηρίζει ότι: Οι άθλιες συνθήκες υπερσυνωστισμού στις φυλακές τότε εξομαλύνθηκαν και έγιναν ανθρώπινες, οι σωρηδόν καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ντρόπιαζαν και υποχρέωναν σε καταβολή τεράστιων προστίμων ελαχιστοποιήθηκαν, οι κρατούμενοι -πολύ λιγότεροι από τους αναφερόμενους- που απολύθηκαν ούτως ή άλλως θα απολύονταν (οι ρυθμίσεις δεν αφορούσαν ισοβίτες) με αποσυμφορητικές διατάξεις και η γενική εγκληματικότητα σε βαριά εγκλήματα όπως οι ανθρωποκτονίες και οι ληστείες μειώθηκε.
Πρώτη φορά ακούω πολιτικό που διαχειρίζεται βαριές ευθύνες να αναφέρεται σε θανάτους και συνθήκες κράτησης με τόση ελαφρότητα και μάλιστα σε μέρες πανδημίας και με τόσα κρούσματα μέσα στις φυλακές. Κρίμα!”
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζοντας τις προτεινόμενες νέες διατάξεις υποστήριξε μεταξύ άλλων : “«Από το 2015 μέχρι το 2019, υπήρξαν 24 αποδράσεις μόνο από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Συνολικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν 200 αποδράσεις από φυλακές. Το ζήτημα των αποδράσεων, ιδιαίτερα από τις αγροτικές φυλακές, είναι κρίσιμο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα πηγαίνουν και ποιοι θα υπηρετούν εκεί ώστε το σωφρονιστικό σύστημα να λειτουργεί με ασφάλεια, με προστασία των δικαιωμάτων, με τα πλεονεκτήματα που έχει κάποιος εργαζόμενος στις αγροτικές φυλακές».