Προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων ΑμεΑ κατατέθηκαν στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Κώτσηρα, από τον Δημήτρη Αναστασόπουλο και τους δικηγόρους ΑμεΑ, Ιωάννη Αχιλλιά, Δημήτρη Βερδελή, Ιωάννη Παπά και Ιωάννη Διαμαντίδη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο» και με αφορμή το «Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2020, αλλά και την ευρύτερη δράση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον τομέα αυτό.
Ο Υφυπουργός, κ. Κώτσηρας υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές και δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα άτομα με αναπηρία να ασκούν τη δικηγορία χωρίς περιορισμούς. Άλλωστε ο κος Υφυπουργός είχε φροντίσει ήδη να καταγράψει τα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων ΑμεΑ στα δικαστήρια της χώρας, που είναι το πρώτο σημαντικό βήμα.
Κατά τη συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι ΑμεΑ κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα προβλήματα προσβασιμότητας στα δικαστικά μέγαρα και τις δημόσιες υπηρεσίες εν γένει, καθώς εν έτει 2021 δεν υφίσταται καμία μέριμνα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία. Ζητήθηκε από τον υφυπουργό η άμεση αξιολόγηση όλων των κτιρίων στα οποία λαμβάνουν χώρα δικαστικές ή εξωδικαστικές δράσεις και η δημιουργία μίας τουλάχιστον απολύτως προσβάσιμης διαδρομής σε καθένα από αυτά.
Όπως σημείωσε ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Με το Δικηγόρο» Δημήτρης Αναστασόπουλος: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι ΑμεΑ κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος είναι μεν πολλά αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα και χρειάζεται η άμεση ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, για να επιταχυνθούν οι λύσεις. Η συζήτηση με τον κ. Κώτσηρα ήταν εποικοδομητική και ελπίζω σύντομα να δούμε το αποτέλεσμά της. Συμφωνήσαμε στη συνεχή συνεργασία όλων μας για το σκοπό αυτό».
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης η απορρόφηση των δικηγόρων ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή πρόσληψης σε νομικές υπηρεσίες του δημοσίου, είτε με την επιδοτούμενη εργασία σε δικηγορικά γραφεία και τη δημιουργία κινήτρων για την πρόσληψη τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογραμμίστηκε επίσης και εκατέρωθεν, η ανάγκη ταχύτατης ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης.