Πολύ κακό για το τίποτα από την αξιωματική αντιπολίτευση και οι βουλευτές του προχώρησαν σε υπερψήφιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των άρθρων του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια. Παρόμοια στάση τήρησαν και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).
Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο κόμματα είχαν εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις στην διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, έφθασαν και ακόμη στην αποχή από την ψήφιση των διατάξεων, για τον τρόπο άσκησης γονικής μέριμνας και τον χρόνο επικοινωνίας γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο.
Παρά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο που συντάχθηκε κατά παραγγελία οικονομικών συμφερόντων προκειμένου να μετατρέψει τα παιδιά χωρισμένων ζευγαριών σε «βαλίτσες» ή σε «οικόπεδα» προς διαμοιρασμό όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν τα 17 από τα συνολικά 23 άρθρα του νομοσχεδίου. Ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία αλλά απείχαν από την διαδικασία για τα άρθρα 7 και 14 για την «από κοινού και εξίσου» γονική μέριμνα και το χρόνο επικοινωνίας γονιών-παιδιών που αποτελούν πυρηνικές διατάξεις ενώ καταψήφισαν τα άρ. 12 και 14 και δήλωσαν «παρών» στα αρ. 5 και 11.
Μάλιστα χθες το βράδυ πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει το αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Απέδωσε το δριμύ κατηγορώ του Κινήματος Αλλαγής στις διαφοροποιήσεις, επί του νομοσχεδίου, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να θεραπεύσει διατάξεις του νομοσχεδίου όπως «η εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας, ενδεχομένως και με τον τρόπο που τον συμβούλευσε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, την εντάσσει και σε άλλο άρθρο του Αστικού Κώδικα που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Όπως εξάλλου υπογράμμισε φιλοσοφία της διάταξης δεν είναι η ισότιμη άσκηση γονικής μέριμνας αλλά η ισόχρονη. Επισήμανε επίσης ότι και οι παρατηρητές του ΟΗΕ επισημαίνουν πως είναι προβληματικά τα μισά σχεδόν άρθρα του νομοσχεδίου.
Αντίστοιχα και το Κίνημα Αλλαγής που άσκησε σφοδρή κριτική στο επίμαχο νομοσχέδιο ζητώντας να αποσυρθεί και να εισαχθεί η πρόταση για ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων υπερψήφισε 13 άρθρα και δήλωσε «παρών» σε 6.
Υπενθυμίζουμε τι ανέφερε χθες πριν την ψήφιση και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ. «Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενδιαφέρον να εισακούσει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις που η συντριπτική πλειοψηφία υπέδειξε μαζί και 4 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Με ευθύνη σας, αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, και σε θέμα αντιδικίας, ένα ζήτημα στο οποίο έπρεπε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, όπως έγινε με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου το 1983. Δεν δείξατε καμία απολύτως διάθεση, να συνθέσετε. Σας είπαμε να προχωρήσετε σε οικογενειακά δικαστήρια, εσείς όμως απαντήσατε με αήθεις επιθέσεις στην κυρία Γιαννάκου, στην κυρία Κεφαλογιάννη, στην κυρία Αδαμοπούλου. Όλες γυναίκες. Τυχαίο; Δεν ξέρω. Να απαντήσετε και σε αυτό». Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε ακατανόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και μετά να απέχει από την ψηφοφορία. Είναι μια τακτική, που όπως τόνισε, εκχυδαΐζει τη λειτουργία της Βουλής και την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών. «Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά και απέχουμε από την ψηφοφορία. Η θέση μας για τα άρθρα 7 και 13 είναι ξεκάθαρη. Τα καταψηφίζουμε», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής.
Τέλος, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε προκάλεσε την μεγάλη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων με το ΚΚΕ να μιλά για σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πλειοψηφία.