Το βαρύ φθινόπωρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Το φθινόπωρο φέρνει καταιγίδες, πλημμύρες, θεομηνίες κ.λπ. Αυτά συμβαίνουν στη φύση, συμβαίνουν όμως και στη ζωή. Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έρχεται ένα βαρύ φθινόπωρο. Θα είναι μία καταιγίδα που θα κρατήσει περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα. Και τότε θα έρθει η ώρα της κρίσης. Ειδικό Δικαστήριο ή αρχείο…

Του Παντελή Περιβολάρη

Και εξηγούμαστε. Η Βουλή την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Πού τον παραπέμπει; Στο Δικαστικό Συμβούλιο. Εδώ χρειάζεται προσοχή για να γίνει κατανοητό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Η Βουλή έκρινε ότι έπρεπε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη τον παραλαμβάνει και μέσα από μία διαδικασία θα αποφασιστεί τι θα γίνει.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το πρώτο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Βουλή είχε αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει τη λίστα με τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν τα προσόντα και να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η Βουλή θα ορίσει μία ολομέλεια, εντός της εβδομάδας που ξεκινά αύριο, προκειμένου να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβούλιου. Τι θα κάνει αυτό το Συμβούλιο; Θα κάνει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση. Τόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όσο και τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Φιλιππάκης, ο κ. Τάρκας και η κ. Παπαδάκου θα περάσουν την πόρτα του Δικαστικού Συμβούλιο, όπως θα περνούσαν την πόρτα του ανακριτή. Το Συμβούλιο θα ζητήσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης, ακόμα και αυτά που η κ. Τουλουπάκη έλεγε ότι είναι άκρως απόρρητα, δηλαδή, τα έγγραφα του FBI και αρνήθηκε ακόμα και στη Βουλή να τα προσκομίσει. Και αν δεν τα προσκομίσει; Τότε το Συμβούλιο μπορεί να διατάξει να αποσπαστούν βιαίως από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανακρίσεως; Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αυτή η διαδικασία θα κρατήσει, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα. Κατόπιν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί στη δική, δηλαδή, στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν εμπλέκεται η Βουλή. Είναι καθαρά θέμα της Δικαιοσύνης.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται αδύνατον να μην ανακριθούν και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Παπαγγελόπουλος, να μην «καθίσουν στο σκαμνί» κατά το κοινώς λεγόμενο τα μη πολιτικά πρόσωπα. Γιατί; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται ως ηθικός αυτουργός και μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Συνεπώς, υπάρχουν και φυσικοί αυτουργοί και τουλάχιστον ακόμα δύο πρόσωπα για να στοιχειοθετηθεί η «εγκληματική οργάνωση».

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Στην διαδικασία στη Βουλή ψήφισαν μόνο η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την τελευταία στιγμή να απέχει, ενώ το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και η
Ελληνική Λύση το είχαν προαναγγείλει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι επιλέχτηκε η αποχώρηση καθώς υπήρχε φόβος ότι λόγω της μυστικής ψηφοφορίας θα υπήρχαν διαρροές, δηλαδή, βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του Παπαγγελόπουλου. Άλλωστε ,το ίδιο ισχύει για την άλλη πλευρά. Ψήφισαν 180, αλλά οι 177 ψήφισαν θετικά. Υπήρχαν τρία άκυρα. Και επειδή από ό,τι φαίνεται το Κίνημα Αλλαγής ήταν «μπετόν αρμέ», η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να ψάξει τις διαρροές της. Θυμίζουμε το κατηγορητήριο για τον Παπαγγελόπουλο:

1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.).

2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.).

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259).

4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς).

5. Απόπειρα εκβίασης (άρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019).

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.).

7. Δωροληψία υπαλλήλου (άρ. 235 Π.Κ.).

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – (άρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.).

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Στη συζήτηση στη Βουλή υπήρξαν υψηλοί τόνοι. Σημαδεύτηκε από το επεισόδιο με τις αγοραίες εκφράσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου κατά των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής και η αποπομπή του από την αίθουσα. Υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη με τον πρώτο να θυμάται τον Άρη Βελουχιώτη και τον δεύτερο να μιλά για «κατσαπλιάδες».

Μία από τις κορυφαίες, όμως, στιγμές ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Το ‘μέχρι τέλους’ δεν είναι μνημόνιο να το σκίσει ο Τσίπρας με ένα νόμο και ένα άρθρο, δεν είναι δημοψήφισμα, είναι στάση ζωής και κώδικας αξιών. Ποιοι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του; Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση; Τι εντολές έπαιρνε ο Παπαγγελόπουλος από τον κ. Τσίπρα;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Με 177 ΝΑΙ παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ριπές Σαμαρά κατά Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις