Υπέρ του «βοηθού» δικαστή τάσσονται οι δικαστές του ΣτΕ

Τη συναίνεση τους με την δημιουργία κλάδου «βοηθών δικαστών» εκφράζουν οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέφραζε αντιρρήσεις για την θέσπιση δυο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, η Ένωση των Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ τοποθετήθηκε διαφορετικά.

Σ.Σ.

Σημειώνεται, πως πρόκειται για το ζήτημα θέσπισης δύο νέων ειδικών κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, των οποίων αποκλειστικό έργο θα είναι η επικουρία των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών και εισαγγελικών καθηκόντων τους, καθώς και η ενημέρωση του Κοινού και η επικοινωνία με τον Τύπο.

Σχετικά με την κατηγορία των υπαλλήλων που θα λάβουν ρόλο «βοηθού», η ΕΔΛ-ΣΤΕ αναφέρει: «Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως προκύπτει από την εξόχως εμπεριστατωμένη εισηγητική έκθεση της ανωτέρω επιτροπής, σκοπεί στην πλήρωση σημαντικής έλλειψης από την οποία πάσχει η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία συνίσταται στο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα αναλώνοντας πολύτιμο χρόνο σε εργασίες, απολύτως μεν αναγκαίες για την ορθή επεξεργασία των υποθέσεων, οι οποίες, όμως, θα μπορούσαν να αναληφθούν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα οφέλη από την εφαρμογή της ρύθμισης θα είναι ασφαλώς πολλά και μεγάλα και θα συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του έργου των Ελλήνων δικαστών, καθώς θα δύνανται να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους στο αμιγώς δικαιοδοτικό τους έργο».

Παράλληλα, υποστηρίζει και την σύσταση κλάδου υπαλλήλων που θα αναλάβουν την επικοινωνία, υποστηρίζοντας ότι: «Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι, επίσης, άξια αποδοχής. Τούτο όχι μόνο διότι στοιχεί σε όμοιους θεσμούς που γνωρίζουν οι έννομες τάξεις άλλων κρατών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και διότι ικανοποιείται η προ πολλού παγιωθείσα ανάγκη επίκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών επί υποθέσεων που απασχολούν το δημόσιο βίο της χώρας. Η ανάληψη δε του έργου της ενημέρωσης του Κοινού και της επικοινωνίας με τον Τύπο από τις Δικαστικές Ενώσεις αποδεικνύει ακριβώς την ύπαρξη της ανάγκης αυτής, ευρίσκεται δε στα όρια των καταστατικών σκοπών των Ενώσεων αυτών».

Μάλιστα, οι εισαγόμενες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ρυθμίσεις βρίσκουν σύμφωνες τις Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς και τον τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης 

ΣτΕ: Παραγραφή οφειλών μετά την πενταετία για τα τέλη κυκλοφορίας

ΣτΕ: Παραγραφή οφειλών μετά την πενταετία για τα τέλη κυκλοφορίας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις